Magazin / Összefoglaló

Welcome, Señor Del Toro!

2007. március 5. 20:41

A Penge 2., a Pokolfajzat és a csütörtökön mozikba kerülő A Faun labirintusa rendezője már Budapesten tartózkodik. Guillermo Del Toro a Hellboy folytatását készíti elő hazánkban.

A Hellboy 2: The Golden Army c. második rész hazai munkálatai május végén startolnak majd el, így Del Toroék már gőzerővel dolgoznak az előkészítésen. A főszereplő egyelőre még Los Angelesben tartózkodik, de ő sem tétlenkedik. Az LA Daily News meginterjúvolta Ron Perlmant, aki amellett, hogy kifecsegte Del Toro pesti tartózkodásának tényét, elárulta hogyan készül a szerepre. Mint mesélte, heti hatszor jár kondizni, hogy újra formában legyen. Receptje a következő: “fekvőtámaszok, felülések és természetesen pizzák emelgetése”.

Komolyra fordítva a szót: a Hellboy 2. története szerint egy veszélyes új vezér kerül a sötét erők élére, akinek célja nem kevesebb, mint az emberek trónfosztása és a világ feletti uralom. Hellboy, Liz Sherman, Abe Sapien és egy új karakter (Johann Krauss) Kelet-Európába utaznak, hogy a démonsereget még időben megállítsák…

Mint az a szinopszisból is kiderül, Ron Perlman mellett a másik két főszereplő, Selma Blair és Doug Jones is visszatér, de az Imdb filmadatbázis szerint a Tom Manninget megformáló Jeffrey Tambor (a Moziplussz nagy kedvence) és a Kroenent életre keltő Ladislav Beran is leszerződött már a folytatásra.

[menu][cim]Guillermo Del Toro[/cim]
Tekintsünk rá rendezőként, vagy maszkmesterként, esetleg forgatókönyvíróként: az Oscar-díjra jelölt Guillermo Del Toro egyedi munkastílust teremtett, amiben a tárgyias valóság és a képzelet közötti gyomorégető ingadozás, az óriási műgonddal megalkotott szörnyállomány, és a vérbő külsőségek jelentik a kulcsmotívumokat.

Del Toro 1964. október 9-én született a mexikói Guadalajarában. Már kamasz korában maszkmesterként kezdett dolgozni, és igen fiatalon megalapította Necropia nevű saját cégét. A 80-as évek közepén már a produceri feladatokba is belekóstolt, és ezzel párhuzamosan kezdte lassan felépíteni rendezői karrierjét. Ekkor hozta létre produkciós vállalatát, a Tequila Gang-et. Néhány rövidfilm után 1993-ban rendezte első nagyjátékfilmjét Mexikóban: a Cronos c. horror főszereplője az akkor már elég ismert amerikai színész, Ron Perlman volt - kettejük barátsága azóta is tart.

Túlvilági lényekkel teli, szürreális, néhol betegesen véráztatta alkotói stílusát több műfajba is eredményesen belepasszírozta. Két képregény-átirat fűződik a nevéhez: a Penge 2. (2002), valamint a Pokolfajzat (2004), amelyekben természetesen lélegzetelállító szörnyparkot teremtett, lendületes akciójeleneteket koreografált, s mindez falrengető üzleti sikert eredményezett. A Penge 2 a kőkemény vámpírvadász baltával vágott irtóhadjáratáról szól, míg a Pokolfajzat történetének tárgya egy paranormális képességekkel rendelkező, viszont a jó ügyért harcoló szörnyszülött küzdelemsorozata. Ez utóbbi filmet valóságos háborús helyzet foglalja keretbe, ebből a szempontból tehát párhuzamba állítható Del Toro azon történelmi-fantasztikus drámáival, amelyek a spanyol polgárháború valóságára alapoznak, majd cselekményükben az objektivitás és a képzelet szálain kezdenek csapongani.

Ennek a másik konzekvens vonulatnak a képviselői az Ördöggerinc (2001), és a frissen bemutatott A Faun labirintusa (2006). Mindkettő Franco tábornok kegyetlen diktatúrájának időszakában játszódik, és közös bennük, hogy egy fiatal gyermeket állítanak főhősként a középpontba, akinek létérzékelésére a néző-előbb utóbb rákényszerül, és az erős hangulatiság, a professzionális látványelemek őt is visszaröpítik a gyermekkor birodalmába. A rendező kevésbé sikerült horrorfilmje, a Mimic – A júdás faj (1997) szintén Amerikában készült.

A Faun labirintusáért 2007-ben, mint legjobb eredeti forgatókönyvírót, Oscar-díjra is jelölték, és bár nem nyert, filmje három egyéb kategóriában hazavihette az aranyszobrot.[/menu]
Az, hogy a Hellboy 2. Magyarországon készül majd, örömteli váltást jelent, hisz végre megfordulni látszik az a trend, miszerint sok produkció hazánk helyett végül egy prágai stúdiót választ. Ilyen volt többek között az Ómen és a Hannibál ébredése is - mindkét produkció hazánkban kutatott megfelelő helyszínek és kedvező körülmények után, de végül inkább a jól bevált cseheket választották. Az etyeki és pomázi stúdióknak köszönhetően (ha idén még nem is, de pár éven belül biztosan) trónfosztani tudjuk majd Prágát a térség filmfővárosa címet illetően.


A színészek és Del Toro mellett még rengeteg neves filmes érkezik Magyarországra. A rendezőasszisztens például az a Cliff Lanning lesz, aki már Nolan (Batman: Kezdődik!) és Besson (Az ötödik elem) mellett is dolgozott, és nem utolsósorban ő a múmiás Stephen Sommers állandó jobbkeze. Az operatőr a friss Oscar-díjas Guillermo Navarro, aki már ősidők óta állandó munkatársa Del Toronak, de ő követte el a Jackie Brown, a Desperado, az Alkonyattól pirkadatig, a Spawn, a Kémkölykök és az Éjszaka a múzeumban képeit is. A Hellboy 2. látványáért egy veterán, Stephen Scott felel majd. Ő legutóbb a Doom díszleteit jegyezte, de művészeti rendezőként már két Bond-film (köztük a Halj meg máskor) és egy Indiana Jones mozi is fűződik nevéhez. Az illusztris stábtag-felsorolást hajnalig lehetne folytatni, így végezetül már csak egy név: a jelmezeket az a Wendy Partridge fogja jegyezni, akinek az Underworld-filmek, a Silent Hill és a Fantasztikus Négyes is keze munkáját dicséri.

[cim]Reményeink szerint hamarosan már a magyar forgatás részleteiről, hazai színészek esetleges részvételéről számolhatunk be. Akinek több infója van mint nekünk, ne habozzon írni címünkre![/cim]


[nyil] Összeállította: Gaben & Hannibal

Kommentek

#8, 2007-03-31 15:50:39

Viszont már igencsak unalmas ez a címlap…:S

#7, 2007-03-18 18:16:47

Hellboy a műfajában kiemelkedő. :) A Faun pedig már-már műfajteremtő. ;)

#6, 2007-03-10 10:48:33

Hellboyt moziban láttam, nem volt egy nagy szám, de az idő megszépíti. :)

#5, 2007-03-08 21:28:16

Én ma láttam a Labirintust, és meg vagyok elégedve. :)

#4, 2007-03-06 22:32:38

Ócsó a kőbányai, mi??

Isten hozta, drága Uram! A Faun labirintusát szívből köszönöm!

#3, 2007-03-06 18:26:38

És az ördög viszi el. :P Nagyon nagy szó, hogy nálunk forgat. Talán tényleg elindul valami…

#2, 2007-03-06 16:10:18

Isten hozta Magyarországon !

#1, 2007-03-05 23:40:51

Isteni!!! Vagy inkább ördögi? ;)

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink