Magazin / Összefoglaló

Vissza a jövőbe - 25 évvel!

Szilvási Krisztián írása
2010. október 26. 07:24

A Vissza a jövőbe-trilógia (1985, 1989 és 1990) rendezője, Robert Zemeckis, egyik főszereplője, a “doki” Christopher Lloyd, valamint Bob Gale forgatókönyvíró egyetértenek abban, hogy nem bánnának egy újabb visszatérést a múltba - de csakis a franchise 25. évfordulója kapcsán! Mivel mindhárman azon a véleményen vannak, hogy egy harmadik folytatáshoz közel sincsen meg a megfelelő gigawattot biztosító elképzelés és szándék.

”Úgy vélem, a három egy tökéletes szám a befejezéshez - mondta el Zemeckis, aki hosszú ideje áll már ellen a noszogatásnak. - A három elég.”

“A történet lezárult - erősítette meg Gale is. - Amikor Michael J. Fox-nál (aki Marty McFly-ként lett minden idők egyik legnépszerűbb főhőse) Parkinson-kórt diagnosztizáltak, azt mondtuk: Ugyan már, ki akar látni egy olyan Vissza a jövőbe-filmet, amelyben Michael nincsen benne? Én ugyan nem! És ő sem… Senki sem.”

“Mindig beszéltünk róla, hogy majd meglátjuk - mondta Lloyd, akinek még mindig eszébe jutnak Fox-szal való közös, vicces jelenetei. - De az akkor volt. Mint minden csodálatos kapcsolat, ez is véget ért egyszer. Már nem akarunk dolgozni vagy aggódni ezzel kapcsolatban. Ami benne volt, mind kiadta magát, érted?”

A csapatot kielégíti, hogy az időben visszafelé ünnepelhet, és nem a jövőbe tekintve. “Október 26-án elmegyünk New York-ba a trilógia Blu-ray megjelenésének nagy durranására” - közölte Zemeckis. Ez a dátum pontosan egybeesik azzal a nappal, amikor 1985-ben Marty McFly doki DeLorean-jával időutazásra indult az első filmben, Gale pedig további terveket dédelget a történet több momentumával kapcsolatban.

“November 5. és 12. között Los Angeles-ben lesz egy rakás esemény, amelyeken együtt leszünk a Vissza a jövőbe rajongóinak népes táborával - árulta el a forgatókönyvíró, amely időtartam pontosan megegyezik Marty 1955-ben eltöltött hetével. - Számos forgatási helyszínt fogunk végiglátogatni, és jó pár emberrel találkozunk majd, akik közreműködtek a sorozatban, hogy az egyéb programokról már ne is beszéljek.”

Zemeckis, aki aztán olyan további klasszikusokat rakott le az asztalra, vagyis a filmvászonra, mint például a Roger nyúl a pácban (1988), vagy a Forrest Gump (1994), elmondta, hogy végtelenül le van nyűgözve amiatt, hogy a Vissza a jövőbe-sorozat ilyen tartós népszerűségnek örvend. “Büszke vagyok. Úgy értem, ki gondolta volna, hogy ez lesz? Remek érzés!”

“Az egész sorozat tele volt optimizmussal és az élet izgalmaival, kalanddal és felfedezéssel - mesélte Lloyd -, mindennel, amelyeket imádok az emberekben. És a lehetőség, hogy mindez valóra válhat az életben, egy csodálatos élményt adott. Azoknak az embereknek szólt, akik még mindig imádnak moziba járni; éppen ezért minél több generációnak látnia kell a trilógiát, amely még 25 év múltán is rendkívüli élmény.”

Gale bevallotta, őt teljesen meglepte, hogy a sorozatot milyen hosszú ideig képes életben tartani a közönség. “A Vissza a jövőbe még mindig képes örömet szerezni az új generációknak, egészen a környékemen élő gyerekekig, akik azt szeretnék, hogy menjek át hozzájuk a légpárnás gördeszkámmal és a többi fantasztikus kütyüvel.”

Ami a jelenlegi munkáikat illeti, Robert Zemeckis most az 1968-as Sárga tengeralattjáró 3D-s feldolgozásán ügyködik. “Ez egy óriási élmény, hogy újraélhetem egykori ifjúságomat a Beatles-szel. A 3D nagyszerű! Ugyan nem lehet mindent 3D-ben csinálni, és nem is kellene mindent 3D-ben csinálni, de ha jól csinálod, és a történet érdekeit szolgálja, akkor egy újfajta mozis élményt jelenthet.”

Közben Bob Gale olyan népszerű dologgal foglalta el magát, amely a 2000-es évek egyik fő érdeklődési körét adja a filmvilágban és azon kívül: képregény történeteket írt, méghozzá az Amazing Spider-Man (A csodálatos Pókember) részére. “Az utolsó Pókember történetem a hónap végén jelenik meg, ez lesz A csodálatos Pókember 647. része. Ám ettől kezdve megváltozik a Pókember útja, az én szolgálataimra ezentúl már nem lesz szükség. Ahelyett, hogy a képregény havonta háromszor jelenne meg, ezentúl csak kétszer fog egy hónapban, és csupán egyetlen író munkálkodik majd rajta. Úgy gondolom, a havi háromszori megjelenés már teljesen megőrjítette Steve Wacker szerkesztőt, mivel roppant nehéz volt megtalálni a közös hangot az írók és a rajzolók között, valamint az ütemezést, és az egyes történetek közötti illeszkedést. Szóval Dan Slott lesz egymaga az író, és szerintem ő a tökéletes választás. Kívánom neki, hogy sikerüljön nagy dolgokat véghezvinnie!”

Ám valószínűleg Gale nem sokáig marad majd munka nélkül. Jelenleg a Vissza a jövőbe számítógépes játékká való átültetésének az utómunkálatai tartanak, amelyet íróként Gale jegyez, s amely - ha minden jól megy - novemberben kerül az amerikai piacra. Vagyis Back to the Future - Forever!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink