Magazin / Összefoglaló

Vámpírok januárra

2009. december 25. 15:55

Már évek óta hallhattunk híreket egy ígéretes szereposztással készülő, rendhagyó vámpíros horrorfilmről, az Ethan Hawke, Willem Dafoe és Sam Neill nevével fémjelzett Daybreakers-ről. A filmet Peter és Michael Spierig írták és rendezték, akik korábban már bizonyították a műfaj iránti rajongásukat a Zombik városa (Undead, 2003) c. zomkommal (értsd: zombi-komédia). A Spierig-testvérek forgatókönyvére 2004-ben bólintott rá a horror zsáner lelkes támogatójaként is ismert Lionsgate stúdió, majd a filmet amerikai és ausztrál pénzből (21 millió dollárból) kezdték forgatni 2007-ben. A Daybreakers amerikai bemutatójának időpontja 2010 január 8.

A nem túl távoli jövőben egy vírus hatására az emberiség nagyja vámpírrá változott. Az emberi faj utolsó képviselőit levadásszák és haszonállatként tartják, de az így nyert vér hosszú távon kevésnek bizonyul a vérszopók fennmaradásához. A vérválság egyre súlyosbodik, az éhező vámpírok pedig denevérszerű szörnyekké változnak. Edward Dalton (Ethan Hawke), egy vérmágnás (Sam Neill) uralta cég kutatója ezen a problémán dolgozik, amikor összeakad egy csapat ellenálló hús-vér emberrel, akik magán a vámpirizmus gyógyításán munkálkodnak.

Így látatlanban a Daybreakers leginkább annyiban fog újat mutatni, hogy összehozza a vámpírok hatalomátvételét és az emberi faj hanyatlását a vámpír-főhőssel. Előbbit már Richard Mateson 1954-es Legenda vagyok című regényében, utóbbit pedig Anne Rice Interjú a vámpírral-jában is láthattuk, de a kettő szimbiózisára még nem volt példa. Az Ethan Hawke által megformált főhős nem afféle “Fényben járó” vagy puhány vegetáriánus, hanem ízig-vérig vámpír, akinek egyszerre kell tartania saját feletteseitől (azaz a Sam Neill alakította Nagy Testvértől), fajtája ellenségeitől (például a Willem Dafoe játszotta Van Helsing-szerű karaktertől), az apadó vérkészlet következményeitől és önnön vámpír-mivoltának káros mellékhatásaitól. Noha hősünk nyilvánvalóan nem egy embergyűlölő vámpír lesz, ez mindenképpen egy érdekes alapszituáció, amely sok nézőt csábíthat be a filmszínházakba.

A film már szerepelt néhány 2009-es filmfesztivál programjában, a kritikusok pedig meglepően elismerően nyilatkoztak róla (A RottenTomatoes.com-on eddig 9 pozitív kritika olvasható, elmarasztaló vélemény nélkül). Scott Weinberg a Gattaca és az [b]Alkonytájt[/b] keresztezéseként jellemezte a Daybreakers-t , míg a készítők a Mátrix és a 28 nappal később ötvözeteként reklámozzák filmjüket (a magam részéről ehhez hozzáadnám A majmok bolygóját, az emberek állatokként való vadászata miatt).

A kritikusok közel sem hibátlan, de mindenképpen megtekintésre méltó filmként nyilatkoztak a Daybreakers-ről. Ethan Hawke a moviesblog.mtv.com-nak adott interjújában az élethez szükséges erőforrásait felélő, majd megoldásul másokat kiszipolyozó ember allegóriájaként jellemezte a filmet, de hozzátette, hogy e mondanivaló ellenére a film nem próbál “magas művészet” lenni, vagyis nem veszi túl komolyan önmagát. További kedvcsináló, hogy a film effektjeiért a Peter Jackson-féle Weta Workshop (A Gyűrűk Ura-trilógia, District 9, King Kong) cég felel, akik ritkán okoznak csalódást a nézőknek. Annyi bizonyos, hogy új élmény lesz úgy szorítanunk a kihalófélben lévő emberiségért, hogy gyakorlatilag vérszopókról lesz szó. Reméljük, hogy a filmet nem a monitor vagy a DVD-lejátszó előtt, hanem a hazai mozikban izgulhatjuk majd végig.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink