Magazin / Összefoglaló

Újra lecsap a Vasököl!

2010. április 30. 12:40

Mivel már az egész világ tudja, hogy a Vasember nem más, mint Tony Stark milliárdos iparmágnás (Robert Downey Jr.), hősünk arra használja hírnevét, hogy felélessze néhai édesapja extravagáns Stark Expóját, amely arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a cég legújabb, a közjó szolgálatába állítható technikai vívmányaira. Miközben az amerikai kormány egyre unszolja, hogy bocsássa rendelkezésére forradalmi találmányát, egy Ivan Vanko nevű rejtélyes figura (Mickey Rourke), akinek valami köze van a Stark család múltjához, arra készül, hogy a Stark-technológián alapuló csodafegyverrel pusztítsa el a Vasembert.

A külső ellenségeivel és saját démonaival szembesülő Vasember kénytelen csatába szólítani régi és új szövetségeseit, hogy legyőzhesse azokat az erőket, amelyek őt és az egész emberiséget fenyegetik.

A legklasszabb szuperhős

A Vasember a Marvel Comics egyik legnépszerűbb szuperhőse. Eseményekben gazdag pályafutással büszkélkedhet azóta, hogy 1963 áprilisában először bukkant fel a Marvel Hátborzongató mesék (Tales of Suspense) című képregény-sorozatában. A Vasember a mozis sikerekre sem panaszkodhat: 2008 májusában a Tony Stark kalandjairól szóló szuperfilm 98,6 millió dollárt hozott a bemutató hétvégéjén, világszerte pedig több mint 572 millió dolláros összbevételt ért el. A közönség és a kritikusok egyazon hévvel rajongtak a vörös-arany páncélba öltözött szuperhősért. A film két Oscar-jelölés mellett számos szakmai elismerésben részesült, és a Vasember a popkultúra egyik legfényesebben ragyogó csillagává vált.

“Mindig hűek akartunk maradni a klasszikus képregényhősökhöz, de azért van elég vér a pucánkban ahhoz, hogy ha kell, modernizáljuk a jól ismert karaktereket - mondta el Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke, a Vasember 2. producere. - A történet annyira erős, hogy bátran kísérletezhettünk. Ha belegondolunk, elég meredek ötlet, hogy van egy milliárdos playboy, aki páncélba öltözik, összevissza röpköd, és megmenti a világot. Egy ilyen sztorival előrukkolni hajmeresztő húzás volt a hatvanas évek elején, de ismerjük el, ma is az. És mi elhatároztuk, hogy meghaladjuk ezt a koncepciót, a közönség válasza pedig megerősített abban, hogy igazunk volt.”

“Azt akartam, hogy A Vasember más legyen, mint a többi szuperhős - magyarázta Stan Lee executive producer, az eredeti képregény alkotója. - Tony Stark az élet ormain járó vasárnapi gyerek: mindenben sikeres, döglenek utána a nők, a lelke mélyén azonban nagyon is sebezhető. Amikor elkezdtük kiadni a Vasember-képregényeket, annyi női rajongó írt nekünk levelet, mint korábban sohasem. A képregényünket olvasó nők ugyanúgy reagáltak, mint a mai mozinézők, akik imádják, hogy Robert Downey Jr. annyira emberi tud lenni.”

“A nézők legnagyobb dicsérete az volt, hogy azt mondták: általában nem rajongok a képregényből készített filmekért, de a Vasembert imádom - folytatta Feige. - Azt hiszem, a siker záloga az, hogy a Vasember gyűrött ingben, borostásan ugyanolyan izgalmas karakter, mint páncélban, csőre töltött lángszóróval, és ezért nem lehetünk elég hálásak a címszereplő Robert Downey Jr.-nak és Jon Favreau rendezőnek.”

A folytatás nagy kihívás

“Az első film készítésekor nem gondoltunk arra, hogy ekkora siker lesz, de azért ott motoszkált bennünk: ha többé-kevésbé beválik a számításunk, lesz folytatás is - mondta Jon Favreau rendező. - A második rész mindig nagy kihívás: hozni kell mindent, amiért a nézők az első részt szerették, de közben meg is kell haladni a korábbi színvonalat. Ez igazi kötéltánc. Ha túlbonyolítjuk, nem lesz eléggé szórakoztató, de ha túl kevés a többlet, úgy fog kinézni, mintha szimplán megismételnénk az első részt a nagy kaszálás reményében.”

A film forgatókönyvének megírására Justin Theroux-t szemelték ki, aki nem csupán nagy Vasember-rajongó, de ahhoz is ért, hogy Robert Downey Jr. karakterére igazítson egy figurát. Theorux írta ugyanis - Ben Stiller-rel karöltve - a Trópusi vihar című film forgatókönyvét, és munka közben jól összebarátkoztak. “Nagyon jól ismerem Robert Downey Jr.-t, ezért érzem, mit lehet a szájába adni, és mit nem - mondta el Theroux. - Ő is tökéletesen tisztában van azzal, milyen szöveg áll jól neki. Ha bármelyik dialóg falsul hangzik, azonnal szól: ácsi, ezen még finomítsunk egy kicsit!”

A sztori fejlesztésekor a film alkotóinak el kellett dönteniük, hogy a Vasember-képregényfolyam 42 évének több mint 600 füzetéből melyik cselekményszálakat szeretnék átemelni. “Ha túl sok karakter van egy filmben, rettentő kuszává válik a cselekmény - magyarázta a forgatókönyvíró. - Sok folytatás azon bukik meg, hogy agyonbonyolítják, és a néző egy idő után elveszíti a fonalat. A cselekménybonyolítást illetően egyébként nem vagyok valami nagy szakértő, nem olyan srófra jár az agyam. Inkább történetben vagyok erős. Sokáig azt hittem egyébként, a kettő ugyanaz, de aztán rájöttem, hogy szó sincs róla.”

“Ha olyan sokrétű figurával van dolgunk, mint Tony Stark, életének minél több aspektusát fel akarja tárni az ember - mondta Feige producer. - Alaposan megleptük a közönséget az első film végén, amikor Tony nyilvánosan beismerte, hogy ő a Vasember. Szuperhős ilyet még nem csinált. Ez rögtön olyan feszült konfliktust teremtett, amit tovább kellett vinnünk a második részben, és szerencsére egyáltalán nem volt megkötve a kezünk.”

“Óriási előnyt jelentett, hogy több tonna Marvel Comics-képregény állt rendelkezésre, tele a lehető legizgalmasabb történetekkel - mondta Latcham társproducer. - Már az első film forgatókönyvének fejlesztésekor voltak kedvenc karaktereink meg jeleneteink, de azt mondtuk, tegyük el legközelebbre, mert először az alapokkal kellett megismertetnünk a közönséget. Amit félreraktunk, az most mind felhasználható volt, és Justin olyan ügyesen illesztette be ezeket az elemeket az új cselekménybe, hogy közben nem változott a film hangvétele, amelyet mindenképpen meg akartunk őrizni.”

“Az első részben Tony Stark a saját kis világában élt, és arra volt szüksége, hogy valaki helyre tegye - magyarázta a karaktert megszemélyesítő Robert Downey Jr. - A második részben Tony már sokkal nyíltabb kártyákkal játszik, de csak azért mutat meg többet önmagából, hogy elrejthesse mások elől, milyen változás megy végbe benne. Mert egy csomó minden változik, és nem is jó irányban. A valódi kaland a hős lelkében zajlik, az, hogy mit csinál páncélban vagy anélkül, csak a felszín. Érzelmileg annyira sebezhető, hogy még egyetlen bizalmasának, Pepper Potts-nak sem tud igazán megnyílni.”

Pepper éveken át tartó megingathatatlan hűségét munkaadója azzal hálálta meg, hogy a Stark Industries vezérigazgatójává léptette elő. A karaktert természetesen ismét az Oscar-díjas Gwyneth Paltrow formálja meg. “A film kezdetén Pepper és Tony Stark között ugyanazt a megfoghatatlan vibrálást érezhetjük, mint az első történetben - magyarázta a színésznő. - Működik közöttük a kémia, de nem léphetnek tovább, mert Tony továbbra is a lány főnöke. Az, hogy Pepper lett a vezérigazgató, teljesen kézenfekvő, hiszen úgyis már évek óta ő intézte a cég ügyes-bajos dolgait. Mivel nagyon talpraesett teremtés, kezelni tudja azokat a kalamajkákat is, amelyeket Tony előidéz.”

A Vasember-univerzum másik fontos szereplője Tony jó barátja, James “Rhodey” Rhodes alezredes. Kitűnően képesek együttműködni, de a Stark Industries irányváltása - abbahagyják a fegyvergyártást - és az, hogy Tony nem adja át a Vasember-felszerelést a hadseregnek, beárnyékolja kapcsolatukat. A karaktert megformáló, Oscar-ra jelölt Don Cheadley maga is Marvel Comics-képregényeken nőtt fel. “Azt imádtam a Vasemberben, hogy a főhősök esendő emberek, akik valahogyan mégis kiverekszik magukat minden szorult helyzetből - mesélte a színész. - Tetszett, hogy nem fekete-fehér figurákról van szó. Rhodey, akit játszom, azon kevés szereplő közé tartozik, akik mindig őszinték Tony-hoz, mint Pepper. A playboy iparmágnás mellett az alezredes képviseli a józan észt, és időben felteszi neki a kérdést: ha ilyen szédítő technológia van a kezedben, mégis mit akarsz vele kezdeni? Tony aligha menne valamire Rhodey nélkül, és amikor eljön a pillanat, az alezredes is páncélos szuperhősként veszi fel a küzdelmet a sötét erőkkel.”

Mivel Pepper Potts vezérigazgató lett, kell valaki a helyére. A kiszemelt leányzó a szexi Nathalie Rushman, akit Stark azonnal alkalmaz, amint megpillantja. A titkárnőt, illetve a később vadító lycraruhában feszítő Fekete Özvegyet Scarlett Johansson alakítja. “A Vasembert anyukámmal néztem meg, és neki is nagyon tetszett - mesélte a színésznő. - Arra gondoltam, tyű, ha valaki semmit nem tud a képregényekről, és nem is tartozik a célközönséghez, de a film meg tudta fogni, akkor tényleg valami nagyon jót sikerült összehozni.”

“Mivel nagy terveink vannak a Marvel Comics másik legendás történetfolyamával, a Bosszúállók-kal (Avengers), úgy gondoltuk, érdemes kipróbálni, hogyan működik az egyik fontos karakter, a Fekete Özvegy - magyarázta Theroux. - Úgyis kellett valaki, aki beépül Tony életébe, és hozza-viszi az információkat. A Fekete Özvegyért amúgy minden valamirevaló férfi meg fog őrülni!” “A Fekete Özvegy első pillantásra csábító kém, aki fel akarja forgatni Tony életét, de ennél többről van szó - folytatta Jonasson. - A lány tud valamit a Vasemberről, amivel még Pepper sincs tisztában, és ez a szexuális feszültségen kívül másfajta kémiával is fűszerezi kapcsolatukat.”

“Nagyon jó ötlet volt, hogy beléptettek még egy női karaktert - mondta Paltrow. - Tony és Pepper kapcsolata nem tud kiteljesedni, mert valami mindig közéjük áll, és most itt az igazi akadály: egy dögös bombázó, aki kibillenti Peppert a nyeregből, ezért még jobban kell igyekeznie.”

A rajongótábor kezdetben fenntartásokkal fogadta, hogy Johansson kapta a szerepet, mert még sosem játszott akciófilmben. Magának a színésznőnek sem volt könnyű a Fekete Özvegy bőrébe bújni - azazhogy a jelmezébe. “Utánanéztem, milyen cuccokban feszít a karakter, mégis meglepődtem, amikor megláttam ezt a szűk, fekete a dominaszerelést - ismerte be a színésznő. - Nagyjából fél napig tartott, amíg megemésztettem, hogy ebben fogok szaltózni meg verekedni, de aztán összekaptam magam, és már csak azt tartottam szem előtt, hogy formába jöjjek, mire a forgatás elkezdődik.”

A Vasember egyik új ellenfele egy rejtélyes orosz mérnökzseni, Ivan Vanko, azaz Whiplash. “Igyekeztünk reális karaktert találni, mellőzve a misztikát, mert a képregényben sok olyan dolgot megengedhetünk magunkat, amit filmen nem - mondta Louis D’Esposito executive producer. - Attól is tartózkodni kell, hogy a főgonosz sebezhetetlen legyen, szóval átnéztük a szuperhősök listáját, melyikük lenne a Vasember legjobb ellenfele. Whiplashre esett a választásunk. Ez a hős is ugyanúgy tovább tud fejlődni a technika segítségével, mint a Vasember. Sőt, egy ponton előállhat azzal, hogy ő is tud mindent, ami a vasemberséghez kell, ezért át akarja venni hősünk helyét.”

Az alkotók választása Mickey Rourke-ra esett, aki nemcsak ideális főgonosz, de az orosz kultúra sem idegen számára. “Ivan nem más, mint sötét folt Tony múltjában - magyarázta Favreau. - Igazi retrófílingje van, hogy orosz a főgonosz. Ivan Vanko félelmetes, tetovált, veszélyes figura, így a szerep igazán Mickey-nek való. Az orosz bűnözők sokkal vadabbak és kegyetlenebbek, mint amerikai kollégáik, amitől a főgonoszunk még ádázabb lett.”

A színész egy időre elutazott Oroszországba, hogy minél alaposabban felkészülhessen a szerepre. “Egy börtönbe is ellátogattam, mert meg akartam érteni, hogyan működik az ottani alvilág - magyarázta Mickey Rourke. - A börtöntetoválásokat is tanulmányoztam, fontos szerepet kaptak a filmben. Néhány jelenetben Ivan a cellájában látható, és az egész teste tele van tetoválásokkal. Mindegyiknek megvan a maga jelentése, az egész élete rá van varrva a bőrére. A néző a tetkók segítségével bepillantást nyerhet a karakter lelkivilágába.”

A Vasember 2 április 29-e óta látható a magyar mozikban.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink