Magazin / Összefoglaló

Tudjuk, mit nézel idén nyáron!

2006. június 9. 15:00

Bár az időjárásból ez nem feltétlenül következik, de kitört a nyár. Mozirajongóknak ez általában két dolgot jelent: néhány nagyon nagy film eljövetelét, ezeken kívül pedig teljes uborkaszezont. Nem állítjuk, hogy idén júniusban, júliusban és augusztusban mindig lesz elég jó film a honi mozikban, de az alábbiakban összeszedtük a 12 legigéretesebb alkotást, amit dőreség lenne kihagyni.

Véletlenül alakult így, de azért örömteli:  az általunk kiválasztott filmek aránya kiegyensúlyozott, azaz a pláza- és művészmozis (ez nem feltétlenül összekeverendő a közönség- és művészfilmekkel!) egyforma számban vannak képviselve. Az alábbiakban tehát a Moziplussz ajánlata következik a nyár hátralévő bő két és fél hónapjára.


[cim]A Karib-tenger kalózai 2[/cim]
(Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest)

Hazai premier: 2006. július 20.
Rendező: Gore Verbinski
Szereplők: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy, Stellan Skarsgard, Jack Davenport, Naomie Harris, Jonathan Pryce

Kemény három évet vártunk rá, de egyelőre még semmi jel nem utal arra, hogy csalódást fog okozni az újabb karibi kaland (a készítők is hasonlóan gondolják, ugyanis már készül a harmadik epizód). Jack Sparrow kapitány sparrowsabb mint valaha, a főgonosz randább mint az első rész szellemkalóza, Keira Knightley pedig egyre szexisebb. Minden adott tehát egy újabb remek kalandfilm-paródiához!

[filmid]1384[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Akik az első rész 143 perce során végig csurgatták a nyálukat és legszívesebben Johnny Deppnek adták volna abban az évben az Oscart. Mint például mi.


[cim]Superman visszatér[/cim]
(Superman Returns)

Hazai premier: 2006. július 13.
Rendező: Bryan Singer
Szereplők: Brandon Routh, Kevin Spacey, Kate Bosworth, James Marsden, Frank Langella, Parker Posey, Kal Penn, Eva Marie Saint

Szinte biztos, hogy a meglepően szolid (a filmből túl sokat mutató, de eléggé középszerű) trailer célja az, hogy ne legyenek magasak az elvárásaink, és annál nagyobbat üssön majd a kész film! Legalábbis nagyon reméljük, hogy lesz katarzis meg kaland dögivel, mert az előzetes után kissé vissza kellett fognunk a várakozási faktorunkat. Az X-Menes Bryan Singer ért a varázsláshoz, szóval egyelőre még elhisszük, hogy tudnak nekünk újat mutatni a kékköpenyes szuperhősről. Július 13-án kiderül.

[filmid]1313[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Azok, akik szerették Kevin Spacey Dr. Genyás cameoját az Aranyszerszámban, most jó két órán keresztül csodálhatják Lex Luthorként. Najó, valószínűleg minden comics- és szuperhősfilm-rajongó odáig lesz a filmtől (élükön a Moziplussz legénységével), de ez a kék gatya komolyan ártalmas az ember egészségére.


[cim]Miami Vice[/cim]
(Miami Vice)
Hazai premier: 2006. augusztus 24.
Rendező: Michael Mann
Szereplők: Colin Farrell, Jamie Foxx, Li Gong, Naomie Harris, Tony Curran, Eddie Marsan, Ciarán Hinds

Hát ezt is megértük. A nyolcvanas évek egyik legcoolabb, de ugyanakkor feledhető szériája végre (?) moziban, Don Johnson nélkül. Az azóta akciófilmes zsenivé vált Michael Mann (Szemtől szemben, Collateral) egykor a széria executive producere volt, most pedig íróként és rendezőként is ő bábáskodott a film felett. A trailer jó képekkel és remek akciókkal kecsegtet, és bár a zene hallatán kissé ferde szemmel néztünk, azért senki ne aggódjon.

[filmid]1379[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Akiknek bejönnek a Bad Boys-szerű napfényes akciófilmek, de sokallják bennük a poénok számát, meg az akciók elkomolytalankodását úgy általában.


[cim]Verdák[/cim]
(Cars)

Hazai premier: 2006. június 15.
Rendező: John Lasseter
Eredeti hangok: Owen Wilson, Paul Newman, Cheech Martin, Bonnie Hunt, John Ratzenberger, Bob Costas

Jön néhány animációs mese idén nyáron is (Túl a sövényen, Rém Rom), de egyedül a Verdák igérkezik felnőttek számára is befogadhatónak. Sőt, egyenesen Shrek-i és Toy Story-i magasságokat rebesgetnek egyesek. A beszélő kicsikocsik kalandjait elmesélő rajzkomédia olyan neves egyéniségeket nyert meg a szinkronszerepekre, mint Owen Wilson, Paul Newman, Michael Keaton vagy a híresen autóbolond Jay Leno.

[filmid]1345[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Mindenki, akinek már kivolt a négy kereke, vagy perverz gondolatai támadnak a benzingőztől. De azért a gyerkőcöket se tessenek otthon felejteni! Azon kedves papák és mamák, akik felismerik a filmben Michael Schumacher hangját (egy Ferrarit szinkronizál), ingyen parkolási lehetőséget nyernek a leendő Moziplussz székház elé.


[cim]Szakíts, ha bírsz![/cim]
(The Break Up)

Hazai premier: 2006. június 29.
Rendező: Peyton Reed
Szereplők: Vince Vaughn, Jennifer Aniston, Jon Favreau, Joey Lauren Adams, Ann-Margret, Cole Hauser, Jason Bateman, Justin Long, Vincent D’Onofrio

A nyár romantikus vígjátéka. Azt hihetnénk, eleve halálraítélt az a film, amelyben egy ismert pár a vásznon is romantikázik (a Gigli emléke máig kísért…), de a “Vaughniston” páros között a vásznon is izzik a levegő, és a jelek szerint poénok is csattanak szép számmal. Vince Vaughn vicces ember (Sulihuligánok, Kidobós, Ünneprontók ünnepe), Jennifer Aniston pedig félig-meddig meztelenkedni is fog - habár ezt Austin Powers-i csalással teszik az alkotók “izlésessé”, de azért egy meztelen hát is talán sokaknak megmozgatja majd a fantáziáját. Az pedig, hogy a Rolling Stone kritikusa a Rózsák háborújához hasonlította a filmet, több mint jó előjel.

[filmid]1362[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Nem csak azok, akik a bulvárújságokból már jól ismerik a Vaughniston egymásra találását ésatöbbi. Ne várjunk sokat a filmtől, és akkor kellemesen csalódunk majd.


[cim]Ház a tónál[/cim]
(The Lake House)

Hazai premier: 2006. augusztus 10.
Rendező: Alejandro Agresti
Szereplők: Sandra Bullock, Keanu Reeves, Shohreh Aghdashloo, Christopher Plummer, Dylan Walsh

Ha romantikus vígjáték nem elég meghitt elsőrandis filmnek, akkor feltétlenül a Ház a tónál c. alkotást ajánljuk. A scifi-elemekben sem szerénykedő filmben ismét szerelemre lobban egymás iránt Keanu Reeves és Sandra Bullock (azaz minden idők legjobb akciófilmes párosa, mert a Féktelenült nem tudjuk feledni), és az sem rontja a produkció esélyeit, hogy egy emlékezetes dél-koreai alkotás remake-jéről van szó.

[filmid]1411[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Azok, akik a Féktelenül második részének nézése közben dühödten rúgtak a tévébe, amikor megtudták, hogy Sandra már nincs együtt Keanuval. Ugyancsak kötelező azon irodalombarátoknak, akik már tűkön ülve várják Az időutazó felesége filmváltozatát.


[cim]A király[/cim]

Hazai premier: 2006. július 20.
Rendező: James Marsh
Szereplők: Gael Garcia Bernal, Laura Harring, William Hurt, Paul Dano, Pell James

[filmid]1420[filmcim][/film]

Annak idején az Anyádat is! c. mexikói film után csak találgatni lehetett, hogy a két roppant tehetséges főszereplő közül melyik fog nagyobb karriert befutni. Nos, a verseny művészfilmes részét egész bizonyosan Gael Garcia Bernal nyeri, aki nem csak, hogy Rossz nevelésben részesült, de még körbe is motorozta Dél-Amerikát. A 28 éves színész életművének legújabb igéretes alakítását A király c. filmben nyújtja, mely egyszerűségével hódít.

Kik fogják imádni? Akik szeretik a jó szereposztású amerikai függetlenfilmeket. Elvis-rajongók különösen örülni fognak a főhős keresztneve hallatán.


[cim]Facér Jimmy[/cim]
(Lonesome Jim)

Hazai premier: 2006. július 27.
Rendező: Steve Buscemi
Szereplők: Casey Affleck, Liv Tyler, Mary Kay Place, Seymour Cassel, Kevin Corrigan

“Jó szereposztású amerikai függetlenfilmek”, második fejezet. Steve Buscemi harmadik nagyjátékfilm-rendezése gyakorlatilag A régi környék (Garden State) hangulatának és alaphelyzetének másolata, de ez minket ne zavarjon, mert a szóban forgó alkotással való rokonság csakis jó jel lehet. Casey Affleck arcát és nevét végre összekapcsolhatjuk, Liv Tyler pedig tünde-fül nélkül is kihagyhatatlanná teszi a filmet.

[filmid]1398[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Bárki, aki “depifilm” által szeretne új életet lehelni saját magába, vagy egyszerűen csak kiváncsi egy remek színész remek színészekkel forgatott rendezésére.


[cim]C.R.A.Z.Y. [/cim]
(C.R.A.Z.Y.)

Hazai premier: 2006. július 13.
Rendező: Jean-Marc Vallée
Szereplők: Marc-André Grondin, Danielle Proulx, Pierre-Luc Brillant, Maxime Tremblay, Alex Gravel, Johanne Lebrun, Francis Ducharme

Kanada filmterméséről általában csak akkor hallunk, ha Cronenberg vagy Egoyan mester új művekkel jelentkeznek, vagy esetleg egyik-másik francia nyelvű film Oscar-jelölt lesz a Legjobb Idegennyelvű Film kategóriában (Barbárok a kapuk előtt). Nos, most van szerencsénk közhírré tenni, hogy kivételesen a kanadai Oscarok idei felhalmozója, a C.R.A.Z.Y. is magyar moziforgalmazásba kerül. Több évtizeden átívelő családregényről van szó, mely csodás képi világgal, remek főszereplőkkel és derekas katarzisokkal kecsegtet. Ha szaglásunk nem csal, nagy filmélmény van kilátásban.

[filmid]1356[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Bárki, aki szereti a francia nyelvet, a szép képeket, valamint nem rest elérzékenyülni, és kiváncsi egy, a sajátjánál is komplexebb, nagyívű családi krónikára. Az eddigi jelek szerint eme alkotás érdemli ki A Nyár Filmje díjat.


[cim]Egyetleneim[/cim]

Hazai premier: 2006. augusztus 31.
Rendező: Nemes Gyula
Szereplők: Kovács Krisztián, Tóth Orsolya, Kovalik Ágnes, Szép Ágnes, Avar István, Babos Gyula, Balkay Géza, Lábán Kati, Beregi Tamás, Sztankay István

A nyár egyetlen magyar filmje a nyár utolsó napján kerül a mozikba. Nemes Gyula alkotása csak részben rokon Beregi Tamás azonos című bestsellerével, de az arányok pont jók, és mivel egy hatalmas videóklipről van szó, ezért úgysem lenne célszerű a regényt számonkérni a filmen. A Filmszemle közönsége már megcsodálta az Egyetleneimet, mely bár díj nélkül maradt, mégis több emlékezetes pillanatot nyújtott. Tóth Orsi jobb, mint bármelyik Mundruczó-filmben, a film végi 10 perces snitt pedig egyenesen parádés.

[filmid]703[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Aki kiváncsi egy filmes összetáncra, mely a pesti bulikultúra szinte összes aspektusát bemutatja. Egy-két évtized múlva szemléltető eszköz lesz egyetemeken, mikor az ezredforduló magyar éjszakai életéről (és a bölcsész-sorsról) tartanak majd fakultációkat.


[cim]Napola - A Führer elit csapata[/cim]
(Napola - Elite für den Führer)

Hazai premier: 2006. július 20.
Rendező: Dennis Gansel
Szereplők: Max Riemelt, Tom Schilling, Jonas Jägermeyr, Leon A. Kersten

A Csajok a csúcson rendezője (!!!) jegyzi a legújabb (valójában már két éve bemutatott) német második világháborús filmet. Jóarcú fiúk és lányok bújnak ezúttal horogkeresztes hacukába, de a Karlovy Vary-i fesztivál (Legjobb főszereplő díja) és a Bajor Filmdíj (legjobb rendezés) arról tanúskodnak, hogy jó filmmel van dolgunk.

[filmid]1397[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Azok, akik A bukás, A kilencedik nap és a Sophie Scholl után sem unják még a németek náci múlttal való mozgóképes szembenézését, valamint szívesen nézik néhány hitlerjugend meleg baráti vonzódását és bokszolását.


[cim]Kebab Kapcsolat[/cim]
(Kebab Connection)

Hazai premier: 2006. június 29.
Rendező: Anno Saul
Szereplők: Denis Moschitto, Nora Tschirner, Hasan Ali Mete, Andrea Paula Paul, Kida Ramadan

Az örökké újjászülető német film izgalmas epizódszereplői a török emigránsok, akik egyre több képkockához jutnak. A Kebab Kapcsolat például hatalmas siker lett Németországban, amit meg is tudunk érteni, hisz a kung fu (!) a Kill Bill óta nem volt ennyire vicces.

[filmid]1370[filmcim][/film]

Kik fogják imádni? Azok, akik imádják a hasonszőrű “kultúraközi kommunikáció”-filmeket, melyek csúcsát egyelőre még a Kelet az Kelet c. angol/pakisztáni örökrangadó, vagy az angliai indiaiakat szerepeltető Csavard be, mint Beckham! jelenti.

Kellemes, (mozi)élményekben gazdag nyarat kíván a Moziplussz!

Kommentek

#4, 2006-06-23 13:21:36

A Karib-tenger kalózai 2 megnézném:-D

#3, 2006-06-11 19:00:01

C.R.A.Z.Y. jó lehet

#2, 2006-06-11 15:07:30

Látom eltévedtél:) Moziplussz

#1, 2006-06-11 10:45:44

Ez most Moziplussz vagy origo…?

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink