A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_session7nompq6ukk4v8qt4s04vf9ekqkc2jg9p): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/application/controllers/Cikkek.php
Line: 7
Function: __construct

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/application/controllers/Cikkek.php
Line: 7
Function: __construct

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Magazin: Triplázásra ütök - Moziplussz.hu
Miért nem frissülünk? Az Moziplussz 2012. júliusában ideiglenesen leállt, az okokról részletesebben itt olvashatsz.
Magazin / Összefoglaló

Triplázásra ütök

Szilvási Krisztián írása
2010. december 23. 14:11

Az Apádra ütök és a Vejedre ütök utolérhetetlen humorral ábrázolta a családi és baráti kapcsolatok örömeit és buktatóit, amelyet a közönség meg is hálált, hiszen a két film több mint 800 millió dolláros összbevételt ért el. A frissen elkészült harmadik rész, az Utódomra ütök a családi élet újabb aspektusával foglalkozik: a gyerekneveléssel.

A történet még 2000-ben kezdődött, amikor a Ben Stiller játszotta frusztrált ápoló hiába akarta lenyűgözni menyasszonya (Teri Polo) morcos apját (Robert De Niro), minden próbálkozása kudarcot vallott. A villám 2004-ben csapott le újra, amikor Greg bemutatta különc szüleit nyársat nyelt leendő anyósának (Blythe Danner) és apósának, s váltig azon igyekezett, hogy elviselhető keretek között tartsa a kínos szituációt, nehogy kikerüljön Jack bizalmi köréből. A közönség odavolt az ütődött hősöktől, a Vejedre ütök lett a Universal Studios legnagyobb vígjátéksikere, és csak egy helyezéssel maradt le minden idők legtöbb bevételt termelő élőszereplős komédiája, a Reszkessetek, betörők mögött.

Most eljött az idő, hogy a kis utódokat is megismerjük: Samanthát (Daisy Tahan) és Henryt (Colin Biaiocchi). A film ugyanis az ősi rituálé - együtt járás, házasság, gyerekek - stációit követve azt mutatja be, milyen kavarodással jár, ha bővül a család. Tíz év telt el történetünk kezdete óta, Pam és Greg nevelgetik a kis Beckur-okat, és ápolónk már egymillió gesztust tett annak érdekében, hogy szigorú apósa a szívébe zárja. Mindhiába, mert amikor a pénzszűkétől szenvedő apuka másodállásban gyógyszerügynök lesz, amelyhez egy szexi kollegina is jár, Jack gyanúja újra a régi.

Ez soha rosszabbkor nem jöhetne Greg-nek, aki többfrontos harcra kényszerül. El kell nyernie az elit iskola igazgatónőjének (Laura Dern) jóindulatát, ahová az ikrek járnak. Túl kell járnia a házát renováló simlis kivitelező (Harvey Keitel) eszén, akinek folyamatos trükközése miatt csúszik az átadás, amely miatt veszélybe kerül a gyerekek szülinapi zsúrja. S végül ki kell védenie a gyógyszergyár bombázó területi képviselőjének (Jessica Alba) folyamatos nyomulását is.

Amint a Beckur-Byrnes klán tagjai - Greg, Pam, a szülők, Bernie (Dustin Hoffman) és Roz (Barbra Streisand), illetve Jack és Dina, valamint a szerelmi bánattól sújtott Kevin (Owen Wilson) - a szülinapi zsúrra készülnek, Greg-nek be kell bizonyítania gyanakvó apósának, alkalmas arra, hogy átvegye a családfő szerepét. Ám a rengeteg félreértés, kavarás és titkos cselszövés közepette nem biztos, hogy Greg sikerrel fut neki a végső próbatételnek. Mi lesz, ha a bizalom köre örökre szertefoszlik?

Első a szerelem: megjöttek a kis Beckur-ok

A Vejedre ütök végén a boldogságtól ragyogó, várandós Pam kimondta azt a bizonyos igent Greg-nek, s ezzel már meg is volt a folytatás kiindulópontja. A történet most a gyereknevelés körül forog, de természetesen nem maradhatott ki a Beckur-ok és a Byrnes-ek kapcsolatának boncolgatása sem - úgy romantikus, mint családi szempontból.

A film címe adta magát, de Jake Rosenthal, a sorozat producere szerint az már jóval keményebb dió volt, hogy olyan történettel rukkoljanak ki, amelyet a közönség tényleg izgalmasnak talál. “Az Utódomra ütök és a Vejedre ütök nem nevezhető hagyományos folytatásnak - mondta el a producer, aki Robert de Niro partnere a Tribeca Productions élén. - Mindegyikben sokat fejlődnek a karakterek, és éppen attól működik ez a sorozat, hogy a karakterek közötti dinamika élteti. A közönség egyre többet látott és értett ezekből a kapcsolatokból, együtt fejlődött a karakterekkel, ezért harmadjára valami igazán eredetivel kellett előállnunk.”

A film készítői ismét az előző két bombasiker forgatókönyvíróját kérték fel, hiszen ő ismeri legközelebbről hőseit. John Hamburg ezúttal már producerként is közreműködött a film elkészítésében. Számára az előző filmek báját egyszerűségük adta: a fiú találkozik a lánnyal, aztán a lány szüleivel, azután a fiú szülei a lány szüleivel. A legfontosabb feladat most az volt, hogy a karakterek továbbra is szerethetők legyenek, mert ez működtette az előző két vígjátékot is. A választott munkacím pedig egy sor új kihívás elé állította az alkotókat.

A Beckur-ok és a Byrnes-ök újabb viszontagságainak kiötlésében Larry Stuckey segítette Hamburg-ot, aki a Vejedre ütök társproducere volt, ráadásul újdonsült apaként és férjként saját tapasztalatait is hasznosítani tudta. Jay Roach, aki az előző két film rendezője és producere volt, nem tagadja, hosszú időbe telt, míg kikerekedett az új történet. “Kellett pár év, mire olyasmi volt a kezünkben, amiről azt gondoltuk, érdemes leforgatni - magyarázta Roach. - Biztosak akartunk lenni abban, hogy a közönség vevő egy olyan történetre, amelyben Greg megint az apósa bizalmát szeretné elnyerni.”

A forgatókönyv fejlesztésének első szakaszában Hamburg, aki a Beckur-filmek mellett a Zoolander, a trendkívüli-ben és a Derült égből Polly-ban is együtt dolgozott Stiller-rel, kiindulópontként egy vázlatot írt a tehetséges színésszel. “Ha az ember már a harmadik részt készíti, az a legfontosabb kérdés, hogyan marad friss a matéria, miközben a közönség megkapja mindazt, amit eddig szeretett - magyarázta Hamburg. - Ben perfekcionista, és az egyik legokosabb ember, akit csak ismerek. Mindig a karakter felől közelít meg egy történetet. Az ő stílusa meg az enyém tökéletesen kiegészítik egymást, ezért a közös munka nagy élvezetet jelent.”

Stiller csak akkor volt hajlandó újra eljátszani Greg-et, ha sikerül olyan érdekes történetet összehozni, amely ismét lendít egyet a karakterek sorsán. “Addig dolgoztunk a forgatókönyvön, amíg el nem jutottunk egy, a szereplők számára reális helyzetig, s akkor már úgy éreztük, érdemes megcsinálni a filmet. Olyan dolgokat boncolgatunk, amelyek alapvető fontosságúak hőseink számára életük adott szakaszában.”

A rendezésre Paul Weitz-et kérték fel, aki a malac komédiáknak (Amerikai pite) ugyanúgy mestere, mint a kifinomult vígjátékoknak (Egy fiúról, Jó társaság). “Paul hihetetlen érzékenységgel nyúlt az anyaghoz - mondta Rosenthal. - Életszerű helyzeteket akartunk létrehozni, hogy azokon belül toljuk el a hangsúlyokat a vígjáték irányába. Paul teljesen otthon érzi magát ezen a terepen. Nagyszerűen vezeti a színészeket, a gyerekekkel pedig végképp közös nyelvet beszél.”

“A független film az én igazi otthonom, de érdekel a stúdiókorszak klasszikus stílusa is - mondta el Weitz. - A mostani produkció nagy ajándék számomra, mert szinte lehetetlen olyan projektet összehozni, amelyben csupa nagy sztár játszik. Majdnem olyan, mintha a stúdió azt mondta volna: itt van Marilyn Monroe meg Clark Gable, fogd őket, csinálj velük filmet.” Weitz-nek különösen tetszett az is, hogy a forgatókönyv központi témája a felnőtté válás. “Ben olyan archetipikus karaktert formál meg, amely mindannyiunk neurózisait képviseli. Greg legnagyobb baja az, hogy jelentéktelennek érzi magát. A mostani történet attól működik, hogy Greg elérkezik élete azon pontjához, amikor a gyerekek már elég nagyok ahhoz, hogy ne valamilyen furcsa álomban érezze magát, amiből majd egyszer felébred. Rájön, hogy jé, tényleg vannak gyerekei. Most az a helyzet áll elő, hogy a családban a felnövekvő meg a korosodó nemzedékről is neki kell gondoskodnia.”

A forgatókönyv fejlesztése során ügyelni kellett arra, hogy a karakterek kapcsolatainak régi dinamikája továbbfejlődjön, miközben új lendületet is kellett adni a történetnek. Ennek érdekében a főhősök sorsa új fordulóponthoz érkezik: Jack és Greg áldatlan viszonya, amely az egész sorozatot elindította, újra középpontba kerül. Kimeríthetetlen téma, hogy a család sok bajjal jár. A két főhős múltja incidensekben gazdag, például Greg felgyújtotta Jack kertjét, apósjelöltje viszont hazugságvizsgálóval tette próbára őszinteségét. Végül azért sikerült tisztázniuk a nézeteltéréseket, és valamennyire meg is kedvelték egymást. Az élet azonban újabb akadályokat gördített eléjük, és az eltemetett problémák felszínre kerültek: Jack paranoiája a régi, Greg pedig ismét azt szeretné, ha elfogadnák őt olyannak, amilyen.

“Az élet úgy hozza, hogy Greg és Jack oda kerülnek, ahol elkezdték - magyarázta Stiller a két főhős kapcsolatáról. - De amikor a feszültség már elviselhetetlen, rájönnek, valahogy kezelniük kell ezt a helyzetet. A probléma kipattant, és most már valamit kezdeni kell vele.” A film alkotói elámultak azon, hogy Stiller egy évtized után is érdekessé tudja tenni a figurát. “Akkor jó egy vígjáték, amikor a karakter nem úgy viselkedik, mint aki komédiában szerepel - mondta Weitz. - Ben soha nem veszi viccesre a figurát, hanem végiggondolja, mi a szituáció, és az általa megformált karakter ennek megfelelően cselekszik. Vígjátékban is úgy kell játszani, mint egy drámában: tartalommal kell megtölteni a pillanatot.”

Rajtad a szemem: újra együtt a kedvencek

Hat év eltelt, Greg főápoló a kórházban, Pam pedig főállású édesanya. Életük egyik legnagyobb kalandjának részesei, hiszen nevelik ikreiket. Lassan kezdenek belerázódni a fiatal szülők szerepébe, és arra készülnek, hogy megveszik első közös otthonukat. Már azt is megszokták, hogy két pár jó szándékú, de nehezen elviselhető nagyszülő keseríti az életüket.

Jack, a visszavonult CIA-ügynök keservesen próbál megküzdeni a nyugdíjas lét szürke hétköznapjaival és azzal a ténnyel, hogy egyszer mindenkinek meg kell halnia, míg felesége, Dina továbbra is virul a lelőhetetlen Roz Beckur gyámsága alatt. Jack számára nagyon fontos a családi hagyomány, hiszen arra készül, hogy átadja a stafétabotot a következő nemzedék képviselőjének. Amikor Jack másik vejéről, Dr. Bobról (Tom McCarthy játssza, aki az Apádra ütök-ben is megformálta már ezt a szerepet) kiderül, hogy megbízhatatlan alak, elveszti korábban kijelölt trónörökösi pozícióját. Jack vegyes érzelmekkel ugyan, de Greget keni fel az új pater familiasszá.

Az előző két filmben Stiller karaktere nyakába zúdult minden szerencsétlenség, most a forgatókönyvírók csavartak egyet a felálláson, és Jack Byrnes lett a katasztrófák szenvedő alanya. Az Oscar-díjas Robert De Niro örömmel üdvözölte, hogy magasabb fordulatszámra kapcsolhat, mert most ő húzza a rövidebbet. Akár élve eltemetik, akár fordítva reagál egy impotencia elleni gyógyszerre, a színész ellenállhatatlanul vicces. Ráadásul ismét együtt játszhatott régi barátjával. “Ben játéka egészen különleges, úgy mondja a szövegét, hogy valahogy kiérződik belőle, melyek a karakter hátsó gondolatai - mondta el De Niro. - Kis csavarokat rak bele imitt-amott, és ettől lesz igazán vicces. Mivel régi jó barátok vagyunk, nagyon kellemes volt újra együtt dolgozni.”

“Nagyon élvezte, hogy megint Jack-et játszhatja - árulta el Blythe Danner, aki ismét De Niro karakterének feleségét alakítja. - Van neki ez a hihetetlen mosolya, ami az Alice Csodaországban Vigyori urára emlékeztet, ha elönti az arcát, utána mindig hatalmas hahota következik.” A rendezőt nagy elégedettséggel töltötte el, hogy De Niro bármit hajlandó volt megcsinálni, amire kérték. “Az egyik jelenetben Jack beugrik egy nagy halom labdába, olyanokba, amik a gyerekzsúrokon szoktak lenni. Bob maga csinálta a mutatványt, felugrott a levegőbe, aztán fejjel előre belevetette magát a labdakupacba. Normális esetben az ilyesmit kaszkadőrre bízzuk, de Bob kitűnő kondiban van, és ragaszkodott hozzá, hogy ő csinálja. Jó volt látni, hogy ugyanolyan virgonc, mint annak idején a Dühöngő biká-ban.”

A Greg és Jack közötti feszültség rendkívül vicces szituációkat eredményez, de van még egy páros, akiknek kapcsolata nevetést fakaszt. Greg és Pam korábbi lovagja, a gazdag, érzékeny Kevin Rawley továbbra is rivalizál. Kevin epekedése Pam iránt, és ahogyan Greg folyton piszkálja, most is állandó humorforrás. “Kevin kitűnő karakter, sokat ki lehet hozni belőle - mondta Owen Wilson. - Beképzelt, de roppant becsületes fickó, aki nem nagyon tudja, mit kezdjen az érzelmeivel.” Ritkán esik meg színészekkel, hogy egy évtized alatt háromszor is eljátszhatják ugyanazt a karaktert, de a film sztárjai zökkenőmentesen bújtak ismét a figurák bőrébe. “Mindenki imádja a karakterét, tehát azonnal megvan a kellő komfortszint - folytatta Wilson. - Így nem nehéz vígjátékot forgatni!”

Amióta Pam és Greg esküvőjének vőfélye volt, Kevin fixációja volt barátnője iránt enyhülni látszott, legalábbis átmenetileg. Egy dolog azonban változatlan, Greg nagy bánatára: Jack szemében továbbra is Kevin a tökéletes férfi. “Kevin annyira eszményi, hogy talán még vízen is tud járni - magyarázta Weitz. - Szöges ellentéte Greg-nek, aki bármit csinál, melléfog. Kevin annyira tenyérbemászó tud lenni, hogy legszívesebben megfojtanád, de mégsem teszed, hiszen olyan jó srác.”

“Az Apádra ütök óta imádom, ahogy vibrál a feszültség Kevin és Greg között - mondta Stiller. - Roppant félelmetes, ha a tökéletes ex még mindig odavan az ember csajáért. Ezért örültem, hogy Kevin karaktere is benne van a filmben.” Nem sokkal az Apádra ütök elkészítése után Stiller és Wilson ismét együtt szerepelt a Zoolander, a trendkívüli-ben (amelyet Stiller írt és rendezett), és a későbbiekben is szoros munkakapcsolatban maradtak. “Owen-nel dolgozni mindig nagy élmény - mondta Stiller. - Hihetetlenül vicces és okosan ír.”

A korábban már megismert karakterek mellett friss szereplőkkel is találkozhatunk a filmben. Ezek egyike Andi Garcia (nem a kubai származású színész), akit Jessica Alba alakít. A kirobbanó temperamentumú fiatal nő annak a gyógyszercégnek a területi képviselője, amelynél Greg másodállást vállal némi mellékes reményében. A csinos lány folyamatosan nyomul a főápolóra, ő az egyetlen, aki bálványozza őt. Leginkább Roach szorgalmazta, hogy Jessica Alba karakterét beillesszék a történetbe, mert így friss vígjátéki bonyodalmakra adódott lehetőség. “Andi afféle kísértés Greg számára, mert a nő mellett igazi férfinak és nem szerencsétlen kis nyomorultnak érezheti magát, mint egyébként általában - magyarázta a producer. - Ráadásul nem árt, ha van még egy gyönyörű, energikus nő a filmben.”

Alba számára valóságos jutalom volt a szerep, mivel Andi mindenben pont az ellentéte. “Az életben eléggé visszahúzódó és konzervatív vagyok - mondta el a színésznő. - Feleségként és anyaként nem is lehetek más. Andi viszont nem ismer semmilyen határt, harsány és vicces. Kicsit talán tolakodó is, de ettől még nagyon helyes.”

Az Utódomra ütök december 23. óta mulattat újra Beckur-ék kalandjaival a hazai mozikban.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink