Magazin / Összefoglaló

Titanicra ajánljuk

2008. április 3. 19:55

Megkezdődött a Titanic Filmfesztivál, azaz 10 napig Budapesten most ismét olyan filmeket nézhetünk, amelyeket amúgy - hála a béna forgalmazóknak - nem volna módunk.

Az idei programban összesen hatvanöt film, köztük több mint ötven nagyjátékfilm, illetve számos dokumentumfilm és rövidfilm szerepel. Az Urániában, Toldiban, Vörösmartyban és az Örökmozgóban látható filmdzsungelhez megpróbálunk egy kis útmutatót adni, így kiemeltünk néhány mozit, melyet külön ajánlunk. 

[cim]Ez itt Anglia[/cim] (This is England)


Miről szól? 1983-ban járunk: a falklandi háború, Margaret Thatcher, az aerobic, a Blockbusters kvízshow és a bőrfejűek Nagy-Britanniájában. A 12 éves dagi Shaun néhány jófej skinhead haverja lesz, majd kissé bedurvul a helyzet. Coming-of-age-történet haj nélkül.
Ki rendezi? Shane Meadows neve idehaza még nem cseng olyan jól, mint ahogy illene, pedig a 36 éves skót úr készítette az elmúlt évek néhány legjobb brit filmjét. 1997 és 2002 között elkészítette Midland-trilógiáját skóciai hazájáról: a fekete-fehér 24/7 elnyerte a velencei fesztivál kritikus-díját, a Hol alszik Romeo? kultuszfilm lett hazájában, a Volt egyszer egy Közép-Anglia spagetti-western paródiáját pedig beválogatták a cannes-i fesztivál versenyszekciójába.
Miért érdekelhet engem? Billy Elliot világa ez, csak sokkal nyersebb és keményebb. De röhögni is fogunk, sokat.


[cim]Vérvonal[/cim] (Mýrin)


Miről szól? Egy genetikai kutatóintézet alkalmazottja elkeseredett kutatásba kezd a hivatalos iratok között, hogy magyarázatot találjon kislánya agybetegségének eredetére. Ezzel párhuzamosan Erlendur nyomozó vizsgálatot indít egy öregember meggyilkolásának ügyében, aki meglehetősen bizarr életet élt sötét alagsori lakásában. Ez az első látásra teljesen szokványosnak tűnő eset összekapcsolódik egy harminc évvel korábbi rejtéllyel, ami egy négyéves kislány halálát lengi körül.
Ki rendezi? Baltasar Kormákur a 101 Reykjavikkal debütált 2000-ben. 2006-os bűnügyi drámája, az Út a mennyországba amerikai koprodukcióban készült, főbb szerepeire olyan színészeket választott, mint Forest Whitaker és Julia Stiles.
Miért érdekelhet engem? Minden jeges thrillert látatlanban szeretünk, de nevezett film rendezőjének személye garancia arra, hogy ez több lesz, mint “már megint egy izlandi génthriller”.


[cim]Ahová a pápa is gyalog jár[/cim] (El Baño del Papa)


Miről szól? Melo, az uruguayi határváros 1988-ban a közelgő pápai látogatás lázában ég, mindenki egy hatalmas turisztikai bummra készül. Hősünk nem kajáldát nyit, mint a többiek, hanem egy nyilvános vécé megnyitásán kezd el fáradozni… 
Ki rendezi? Enrique Fernández, akinek ez az első nagyjátékfilmje.
Miért érdekelhet engem? Mert a mezőny legeredetibb sztorijával büszkélkedik az uruguayi film, és még nevetni is lehet majd. Meg komolyan, hány uruguayi vígjátékot láttunk eddig?!


[cim]Fél Nelson[/cim] (Half Nelson)


Miről szól? A harmincas töritanár drogozik, de csak egy 13 éves tanítványának szúr szemet. Az afro lány és a rossz példát mutató pedagógus nemmindennapi barátsága.
Ki rendezi? Ryan Fleck, akinek ez az első filmje, és egy csapásra felfedezte magának Hollywood. Mellette szóljon: következő filmje, a tavaly forgatott Sugar nem egy nagyköltségvetésű szupermozi lesz.
Kik játszanak benne? Ryan Gosling, Jeff Lima, Shareeka Epps, Anthony Mackie
Miért érdekelhet engem? Remélhetőleg már mindenki tűkön ül, hogy lássa, amit eddig mindenki egyöntetűen “Ryan Gosling élete alakításának” nevezett. Meg állítólag a film se rossz.


[cim]Megfigyelés alatt[/cim] (Gun chung)


Miről szól? A Röfi fedőnevű fiatal rendőrnő egy ékszerbanda elfogásán fáradozik, de az egyre inkább elszabaduló pokol nem neki való.
Ki rendezi? Yau Nai-Hoi, aki korábban több Johnny To-film forgatókönyvét jegyezte.
Kik játszanak benne? Simon Yam, Tony Leung Ka Fai, Kate Tsui, Suet Lam, Maggie Siu
Miért érdekelhet engem? A hongkongi thrillerek alapból mindig remekek, főleg ha Johnny To rendezi őket. Ennek most csak producere volt - határeset, elfogadjuk.


[cim]Engedj be[/cim] (Låt den rätte komma in)


Miről szól? A 12 éves stockholmi magányos kisfiú sorozatgyilkosokról szóló újságkivágásokat gyűjt, aztán hamarosan, nem messze Oskarék házától egy rituálisan meggyilkolt fiú holttestére bukkannak…
Ki rendezi? Tomas Alfredson eddig főleg vígjátékokkal jelentkezett, köztük a Négyféle barnával.
Miért érdekelhet engem? Mert a svédek kellően betegek (ld. néhány évvel ezelőtti Zúzmarás c. mozit), és ehhez az Engedj be! c. gyerekhorror (!) is minden valószínűség szerint bizonyítékul szolgál majd. Ja, és állítólag JJ Abrams akarja elkészíteni az amerikai riméket.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink