Magazin / Interjú

Tibor után, Mansfeld előtt

2006. január 28. 14:51

Tavaly figyelhettünk fel rá először, mint a Sorstalanság idősebbik Kollman-fiúja, de egyértelműen 2006. lesz az ő éve. A napokban mutatják be a mozik a Tibor vagyok, de hódítani akarok c. tinivígjátékot, és február végén már kezdi forgatni következő filmfőszerepét, a Mansfeldet. Utóbbi alkotásról egyelőre még köti a titoktartás, de interjúnkból kiderül például, hogy mi az a mesterség, ami még a színészetnél is jobban érdekli FANCSIKAI PÉTERt!


Hogyan lettél Tibor?
A film rendezője, Fonyó Gergő eljött a Földessy Margit Stúdió Hajmeresztő c. színdarabját megnézni, és ezt követően hívott el egy castingra. Azt hiszem, ekkor ők már eléggé végén jártak a folyamatban, hisz csak pár jelölt maradt a főszerepre. Mikor legközelebb mentem, azt vettem észre, hogy rajtam kívül már nincs is más ott…

Jól tudom, hogy eredetileg más volt a film címe?
Kezdetben is Tibor volt a főhős neve, de később valamilyen okból át kellett keresztelniük Ernővé. Aztán a forgatás első napján derült csak ki, hogy mégis lehet a Tibor.

Ezen kívül milyen változásokon ment még keresztül a forgatókönyv?
Csak egészen apró eltérések voltak a különböző változatok között. Mikor először olvastam a forgatókönyvet (ez az ötödik-hatodik verzió idején volt), már akkor is nagyokat röhögtem a poénokon, és aztán végül a nyolcadikat vagy kilencediket forgattuk le. Ez csak apróságokban tér el a korábbiakból, dramaturgiailag kevésbé fontos, kisebb jelenetek és szereplők lettek kihúzva, de maga a sztori ugyanaz maradt.

Vannak elég merész jelenetek is a filmben, melyiknek a forgatásától tartottál a leginkább?
Egyik jelenettől sem féltem, mert színpadon azért voltak már “durvább” feladataim is. Inkább arra voltam kíváncsi, hogy bizonyos dolgokat hogyan lehet majd technikailag megoldani, illetve mennyi fog rajtam vagy másokon múlni… Voltak persze aztán nehézségek, mert szeptemberben kellett a nyári jeleneteket forgatni, de a jó hangulat miatt azért könnyen lehetett venni ezeket az akadályokat is.

Akkor úgy kérdezem, hogy mely jelenetekre vagy legikább kiváncsi a kész filmben? (a riportalany az interjú idején még nem látta a filmet - a szerk.)
Főleg a szerelmi szálra. Gregor Bernadettel és a Gáspár Kata által alakított lánnyal van egy-egy nagyon fontos jelenetem. Nem akarom lelőni a poénokat, de a film végén, gyakorlatilag egymás után van ez a két kulcsjelenet.

Akarva-akaratlanul is mindenki az Amerikai pite-jellegű filmekhez hasonlítja majd a Tibor vagyok-ot. Te miben látod a különbséget?
“Közelebbi” ez a film, és nem csak azért, mert magyar. A Pite- és a Hangyák a gatyában-filmektől eltérően itt nem csak a szex jelenti a humorforrást. Amik történnek, azok nagy része bármelyik korombelivel megeshetnek: balatoni nyaralás, reménytelen szerelem�

Mennyire ütközött a forgatás a sulival? És mi lesz tavasszal, új filmednél?
Ha jól emlékszem, szeptember 28-án voltam először iskolában, de szerencsére be tudtam pótolni mindent, mire elkezdődött a hajtás. A Mansfeld esetében nem tudom még, hogyan alakulnak majd a forgatási napjaim. Szerencsére az iskolámban nagyon megértően kezelik a dolgot.

Benne volt az iskolai tananyagodban Mansfeld?
Nem, iskolai szinten nem hallottam róla. De amikor jártam a szereplőválogatásokra, utánaolvastam és belemélyedtem a témába. Elolvastam a rendező, Szilágyi Andor A világtalan szemtanú című, nyolcvanas évek végén írt regényét is, ami szintén Mansfeldről szól, de persze más nevekkel és helyszínekkel elmesélve.

A Sorstalanság mellett tavaly még szerepeltél egy külföldi koprodukcióban is, mely ugyancsak történelmi film volt. Ebben mi volt a szereped?
Eredetileg egy külföldi srác helyett “ugrasztottak be” a főhős barátjának szerepére, de végül mégis úgy alakult, hogy ő ráért. A rendező azért gondolt rám is, és egy kisebb szerepet kaptam. Fiatal német katonát játszottam, akit agyonlőnek az ostromlott városban. Nagy élmény volt, mert bár viszonylag alacsony költségvetésű volt ez az angol-német-magyar film, azért a pirotechnikai része így is káprázatosra sikerült. Soha nem voltam egy “akrobatikus alkat”, de a kaszkadőr-szakértő azért megdicsért, és azt mondta, hogy nagyon szépen lőttek le! (nevet)


Idén érettségizel, mik a terveid azutánra?
Még nem nagyon körvonalazódott. Tudom, hogy miket fogok megjelölni, de igazából nem vagyok biztos egyikben sem. Ebben a szakmában szeretnék “elhelyezkedni”, de már nem elsősorban a színészet érdekel. Nagyon szeretnék játszani is, de a rendezés vonz most leginkább.


Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Fotók: Tiszeker Dániel

Kommentek

#10, 2006-09-19 13:02:26

Szerintem ez egy jó film lett, én már sokszor megnéztem! =)

#9, 2006-09-18 12:51:36

Szerintem Pétert mindenki imádja!

#8, 2006-08-14 00:07:21

marha rosszak ezek a fotók, bocsánat.

#7, 2006-04-20 02:56:05

Mellette voltam ma, bocsánat tegnap majdnem egész nap és elmond6om rola, hogy eselyes a piramis felso fokat is elerni idovel. Bar a Tibor vagyok…ot nem láttam ,de a Mansfeldet igen, belulrol, sot mivel e.gyutt meneteltunk egy jo par szaz metert F. Péterrel, csak annyit mond6ok ismételten, jó választás volt erre a produkcióra és legalább annyira jó, mint a rendezője a filmnek, jó volt velük dolgozni!
Mivel párhuzamosan 1 másik 56-os filmben is vagyogatok, ami joval nagyobb költségvetésű, mint a Mansfeld produkció, hááááát, lehet hogy a főhős kora miatt nem jött volna össze a dolog, na meg a párhuzamos időben folyó forgatás ütötte volna egymást, de az ottani főhős helyére is betehették volna Petit, persze őt még nem castingolták Amerikában tudomásom szerint, de mégis Petire voksoltam volna inkább a másik produkcióban is!
Szerintem, ha összevetjük a 2db nagyjából 1 időben megjelenő 56-os filmet, már csak azért is hasonlitsátok össze, mert isszonyu pénzzel kevesebb van a Mansfeldre, mint a másikra mégis a Mansfeld fogott meg belülről jobban!
Csak igy tovább “Mansfeld Peti” és a “megalkotód” Sz.A.

#6, 2006-03-04 18:36:08

Jajj most jöttem haza a moziból:D marhára király volt!!MIndenki meg minden:Dannyit röhögtünk:D Grat a szerepnőknek és persze a rendezőknek meg mindenkinek;)

#5, 2006-03-04 17:15:14

Fancsik Peti nagyon jól(+persze a többiek is) nagyon jól játszott!!
Nagyon király a film, eszméletlen sokat röhögtem!!!:-)
Király vagy Peti!!!

#4, 2006-02-25 19:50:54

tegnap láttam a flmet nagyon klassz!! a Barátaimmal sokat nevettünk rajta:-)) Péternek üzenném, hogy fergeteges volt nemhiszem, hogy egyhamar elfelejtjük:-).Csak így ovább és gratuláluk mindenkinek,aki résztvett a film készítésében!

#3, 2006-02-13 18:55:44

Én imádom Fancsit, és egy suliba is járok vele!!!!!!!!!!!!! Igen, 87-ben született, nem 89-ben, pedig az van írva egy csomó helyre. A tiborvagyok.hu-n van róla néhány infó, de lesz neki hamar rajongói honlapja is, ne aggódj!:)

#2, 2006-02-12 16:33:43

Fancsikai Péter 1987-ben született.

#1, 2006-02-09 18:19:56

Helyes és szimpatikus srácnak látszik!:) Hol lehet többet megtudni róla?(pl. a születésének ideje,az élete)?

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink