Magazin / Interjú

Találkozás Maia Morgensternnel

2006. április 12. 16:21

Már lassan közhely, de igaz: MAIA MORGENSTERN 44 évesen is gyönyörű. Az elragadó, karizmatikus személyiségű román színésznő a Mansfeld c. filmben a címszereplő édesanyját alakítja. A werkfilm számára készülő interjú után sikerült néhány percre mikrofonvégre kapnunk őt a Gellért Szállóban.


[menu]Maia Morgenstern 1962-ben született. Mindig a színészet vonzotta, de csak másodjára vették fel a bukaresti főiskolára. Az első felvételi kudarca után kezdett a Zsidó Színházban szerepeket vállalni, a társulattal a mai napig gyakran dolgozik együtt, és emellett a Bukaresti Nemzeti Színház művésze.

1983. óta szerepel filmekben, de csak a kilencvenes évek elején figyelt fel rá az európai filmszakma. Az 1992-es A tölgy c. filmért Európa Filmdíjat nyert. Emlékezetes alakítást nyújtott Mészáros Márta A hetedik szoba, Theo Angelopoulos Odüsszeusz tekintete és Szász János A Witman fiúk c. filmjében is.

2004-ben a sokkoló jelenetek mellett az ő ragyogó Mária-alakításáról áradozott a legtöbb kritikus A passió c. filmje kapcsán, mely minden korábbinál nagyobb ismertséget hozott el számára. A színésznő harmadik gyermekével várandósan állt a kamerák előtt Mel Gibson filmjében, ám ezt akkor senkinek sem árulta el.[/menu]


[cim]A megtartott ígéret[/cim]
Szilágyi Andorral ez már a második közös filmünk. Három évvel ezelőtt A Rózsa énekeiben volt egy kis szerepem. Még akkor megígérte, hogy a következő filmjében főszerepet oszt rám. Talán el sem hittem ezt neki akkor, hisz megszoktam már, hogy mindenki össze-vissza igérget a filmszakmában, így roppant kellemes meglepetés volt, mikor eljutott hozzám a Mansfeld forgatókönyve. Egyből beleszerettem a történetbe, és részese akartam lenni a filmnek.


[cim]“Tilos sírnom”[/cim]
A forgatás vidáman és baráti hangulatban zajlott. Andorban azt szeretem a legjobban, hogy mindent aprólékosan és okosan eltervez, konkrét elképzelése van mindenről. Először meglepődtem, de aztán rájöttem, mennyire igaza volt akkor, amikor azt mondta: tilos sírnom! Klisés lenne ugyanis egy könnyes szemű anyát mutatni a vásznon.

Néha azért nagyon nehéz volt visszatartani a sírást, hisz anyaként borzasztóan átéltem a szerepet… Egyik nap Mansfeld Péter igazi testvére, Mansfeld László meglátogatott minket a forgatáson. Én játszom a filmben az édesanyját, aki sajnos már nem lehet közöttünk. Ez volt számomra a legmegrázóbb forgatási nap.


[cim]Szerelem filmek és színház[/cim]
A passió után kaptam jó pár filmes felkérést, még Hollywoodból is. A forgatókönyvek elolvasása után azonban mindig csalódott voltam, hisz egyik sem ütött meg egy minimális szintet. Amíg nem szorulok rá, hogy elvállaljak ilyen munkákat, addig csakis “szerelemből” forgatok. Ilyen a Mansfeld, vagy ilyen volt tavaly a 15 c. film, mely az 1989-es romániai forradalmat dolgozta fel.

És persze a színház is sok időmet elveszi, szerencsére! Tegnap például az önök csodaszép városában, Egerben szerepeltem a Nemzetközi Monodráma Fesztiválon. A Bukaresti Zsidó Színház produkcióját, a Lola Blaut adtam elő.


[cim]Főállásban anya[/cim]
Három gyermekem van, így az anyaság az elsőszámú állásom. A két nagyobbik gyermekem, Aaron és Cabiria jelenleg otthon vannak az iskolájuk miatt, a hároméves kislányom, Isadora azonban itt lehet most velem ebben a lenyűgöző városban, Budapesten.


Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Fotók: Tiszeker Dániel

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink