Magazin / Interjú

Szőkével hasutaztunk

2006. szeptember 11. 19:58

Forgatásra menni mindig öröm, és különösen az, ha olyan szimpatikus filmest látogathatunk meg, mint SZŐKE ANDRÁS. A magyar kisköltségvetésű filmek egyik legismertebb alkotója, a kortárs magyar mozi egyik állandó karakterszínésze (valamint: masszőr, temető-felújító és stand-up komikus) korábbi filmjeihez képest magas költségvetésből forgatja új moziját, mely a [b]Hasutasok címet viseli. [/b]

A Moziplussz kétfős kommandója a délelőtti órákban érkezett meg a Taliándörögd szélén lévő várromhoz, ahol a stáb már javában forgatott egy esküvői jelenetet. Miután örömmel konstatáltuk, hogy a kisbuszunk mégsem gázolta el Szőke Andrást, és még csak nem is a felvétel közepébe rontottunk be (csak próba volt), megkönnyebbülve láttunk neki a megfigyelésnek.


A legfeltűnöbb, de a Szőke-filmek munkamorálját ismerve egyáltalán nem meglepő: a jó hangulat. Az utolsó előtti forgatási napon járunk, már úgymond joga lenne a stábtagoknak nyűgösnek lenniük, ám mégis tűrik, hogy újból és újból megismétlik a felvételt. Sőt, néhányan közülük statisztaként vesznek részt az esküvői sokaságban, ahogy Hernádi Judit, Farkasházi Réka és még több színész is békésen tűri, hogy ezúttal ők is csak tömeget alkotnak. Két ember van csupán, aki fel-alá járkál. Az egyik maga a rendező, aki kivételesen nem dirigál, hanem egy epizódszerep erejéig postás hacukába bújik, és öngyilkos tempóban rohan messziről biciklijével a várromnál lévő esküvő helyszínére. Szőke türelmesen hallgatja rendezőasszisztensét, majd vagy’ féltucatszor játssza el burleszkes mozgásával a jelenetet, mindig egy kicsit másképp.


Rajta kívül csupán Sándor Pál, a producer járkál fel-alá, de ő sem idegességből, hanem mert sorra adja az interjúkat. Nekünk is sikerül elcsípnünk, és első kérdésünk természetesen arra vonatkozik, hogy mennyire képes kibújni bőréből a rendező, ha éppen “csak” producer. “Nem könnyű veszteg maradni. Az előbb is mondtam az Andrásnak, hogy olyan jó volt a próbán, ahogy a rohanásban húzta maga után egy kicsit a biciklit, de aztán a felvételkor már nem így csinálta. De hát ő tudja, ő a rendező.” - mondja a Hunnia Filmstúdió vezetője mosolyogva, de azért fél szemét folyamatosan a stábon tartva.


Mint megtudjuk, a Hasutasok költségvetése alacsony, 130 millió forint (az MMK és az RTL Klub állta a túlnyomó többségét), ami a korábbi Szőke-filmekhez képest magas összeg, de itt rövid, alig három hetes forgatáson kell egy teljes nagyjátékfilmet rögzítenie a stábnak. “Szőke azt mondta, 10-12 nap alatt is le tudná ezt forgatni, de én megpróbáltam 3 hétre elegendő pénzt összekalimpálni, és sikerült is. Igyekeztem olyan lehetőségeket teremteni, hogy Szőke beleszagolhasson egy kicsit a professzionális filmkészítésbe.” - meséli Sándor Pál, aki még hozzáteszi, hogy a film hazai viszonylatokban már-már botrányosan gyorsan állt össze: “Halkan merem csak mondani, de mindössze háromnegyed év telt el az ötlet és az első forgatási nap között. Néha még ilyenek is előfordulnak itt Magyarországon, hogy könnyen összejön egy film!


A jelenetét immáron letudó Szőke ekkor azt ajánlja az összesereglett újságíróknak, hogy tekintsük meg az előző napok forgatási helyszínét, az e film kedvéért felállított vasútállomás maradványait. Idegenvezetőnkül Badár Sándor és Szarvas József szegődik, akiket rendezőjük azzal a feladattal lát el, hogy majd mutassák meg egy kis method actinggal és impróval, hogyan is nézett ki a minapi disznóvágás.


Szőke állandó kollégáját, a több mint egy évtizedig a vasútnál dolgozó, és emiatt a filmet különösen szívügyének tekintő Badárt nem is kell félteni, lelkesen mutatja a helyszíneket, és mielőtt a method acting szellemében rátámadna Szarvas Józsefre, mi csapunk le a Nemzeti Színház művészére.


Szarvas József két évvel ezelőtt debütált Szőke-filmben (a Zsiguli egyik tökkelütött főhőse volt), és ezúttal is fontos szerepet kapott: ő a történet szerint az egyetlen bakter a már vonatforgalmat nem bonyolító vasútállomáson. “A forgatás erejéig itt lakunk Taliándörögdön, különböző házaknál vagyunk elszállásolva. Én speciel a Szőkééknél lakom a Mogyorók Házában, szóval nem panaszkodhatom. Jó dolog néha elmenekülni a nagyvárosból. Én amúgy is nagy elvonulós vagyok, van is az Őrségben egy parasztházam.” - meséli Szarvas, de mikor a riporter már azt hinné, hogy voltaképp egy baráti nyaralás a Hasutasok forgatása, akkor azért még hozzáteszi: “Komoly munka ám ez! Két-három hét alatt kell leforgatni egy egészestés filmet, reggeltől-estig dolgozunk. Szőkénél leginkább improvizálni kell, ezért a szöveget megtanulni sem igazán lehet, így nagyon koncentrált jelenlétet igényel a forgatás. Szóval nem nyaralás ez - a pihenés majd ezután jön számomra, a Nemzeti Színházban!


A helyszínek megszemlélése után egy ebéd erejéig mi is megtapasztaljuk, milyen is a Szarvas József által dicsért Mogyorók Háza-beli ellátás, majd újult erővel próbáljuk megmászni a várromhoz vezető, amúgy kifejezetten alacsony dombot. A stáb ekkorra már ugyancsak elvonult ebédelni, így csak azt csodálhatjuk meg, miként száll fel és le a légi felvételre készülő  operatőr egy helikopterrel.


Szőke András mesélte még korábbi, a forgatás előtti beszélgetésünk során, hogy Sándor Pál Hunniájában nagyon is pezseg mostanság az élet. “Pali nyitni akar a fiatalok felé - itt most nem elsősorban rám kell gondolni -, és emiatt úgy érzem, fontos dolgok színhelye lesz a Hunnia. Azt hiszem, új korszak kezdődik az én életemben is.” - mondta anno a rendező, így kihasználtuk az alkalmat, és rákérdeztünk Sándor Pálnál, mikre is számíthatunk. A Hunniában a legközelebbi projekt valószínűleg a filmművészetis Faur Anna “Lányok” c. filmje lesz, mely a néhány évvel ezelőtti taxis gyilkosságot dolgozza majd fel. “Annak a története, hogy miért és hogyan került ez a két lány abba a helyzetbe, hogy elkövettek egy ilyen gyilkosságot.” - meséli Sándor Pál. “Akkoriban nagyon sokat olvastam a sajtóban erről a gyilkosságról, és sohasem értettem, hogy történhet meg ilyen. Az lepett meg az Anna forgatókönyve kapcsán, és elsősorban ezért szeretném megcsinálni ezt a filmet, mert kapunk egy nagyon pontos látleletet arról, hogy ebben a világban mifajta erők visznek 15-16 éves kislányokat ilyen tett elkövetésére.


A forgatáson készített további fotóink itt találhatóak!

Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Fotók: Tiszeker Dániel

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink