Magazin / Összefoglaló

Rendőrakadémia Krónika

2004. július 8. 17:49

A nyolcvanas évek közepének egyik legmeglepőbb-hogy-siker-lett-filmje, a Rendőrakadémia napjainkig 6 folytatást, 1 vígjáték- és 1 rajzfilmsorozatot termelt. Mivel a hírek szerint előkészületben a 8. rész, a Moziplussz bemutatja egy legenda születését, sikereit - és bukásait.


A filmek

RENDŐRAKADÉMIA (1984)
Az amerikai városban egy csapásra megváltozik az élet, amikor egy nő kerül a polgármesteri székbe. Így most, amikor a polgármesterasszony hatására a Rendőrakadémia, nemtől, testsúlytól és iskolázottságtól függetlenül, mindenki előtt kitárja kapuit, szeretnivaló, örök vesztesek rohamozzák meg a kiképzőbázist.

Rendezte: Hugh Wilson (Elvált nők klubja, Csapás a múltból)
Amerikai bevétel: 81 millió dollár
Tudtad? A rendező eredetileg Tom Hanks-t, Michael Keaton-t vagy Judge Reinhold-ot szerette volna megnyerni a főszerepre, ám végül a kezdő Guttenberg meggyőzte őt a válogatáson. A castingon egyébként egy Bruce Willis nevű kezdő színész is részt vett.


RENDŐRAKADÉMIA 2. - AZ ELSŐ BEVETÉS (1985)
Pete Lassard kapitánynak alaposan meggyűlt a baja a körzetében tevékenykedő bűnbandákkal. Így ha nem sikerül leszámolnia velük sürgősen, félő hogy elveszti az állását, amelyre már szemet is vetett Mauser hadnagy. Ezért Lassard parancsnoknak kapóra jön a Rendőrakadémián frissen végzettek hada.

Rendezte: Jerry Paris
Amerikai bevétel: 55 millió dollár
Tudtad? Ez a film volt a Zed-et alakító Bob Goldthwait 2. filmszerepe.


RENDŐRAKADÉMIA 3. - INDUL A KIKÉPZÉS
Mahoney, Hightower, Tackleberry és társaik visszatérnek, hogy eleget tegyenek életük egyik legfontosabb megbízatásának és megpróbálják megmenteni az akadémiát. Az állam nehéz anyagi helyzete ugyanis arra kényszerítette a kormányzót, hogy a két rendőrakadémia közül az egyiket zárassa be. Hogy melyiket éri el a szomorú vég, azt egy szigorú vizsga alapján akarják eldönteni…

Rendezte: Jerry Paris (ő rendezte volna a következő részt is, ám tíz nappal e film bemutatása után elhunyt…)
Amerikai bevétel: 43 millió dollár
Tudtad? Ez a JAG-es David James Elliot első filmszerepe!

RENDŐRAKADÉMIA 4. - CIVILOSZTAG
A Rendőrakadémiára ismét újoncok érkeznek, ezúttal olyan civilek, akik Lassard parancsnok civilképzési programjára jelentkeztek önként. A kiképzéssel nem is lenne semmi baj, hiszen jelentős politikai és média támogatásban részesül, ám az örök ellenlábas, Harris százados bármire képes, hogy Lassard terve kudarcba fulladjon…

Rendezte: Jim Drake (Ágyúgolyó futam 3.)
Amerikai bevétel: 28 millió dollár
Tudtad? Ez (a későbbi tévésztár) David Spade első filmszerepe. A komikus 23 évesen alakította Kyle-t.


RENDŐRAKADÉMIA 5. - IRÁNY MIAMI BEACH
Lassard kapitány elnyeri az évtized rendőre díjat, ezért elutazik Hightower-rel Tackleberry-vel és a többiekkel Miamiba a rendőr-konferenciára, hogy átvegye a kitüntetést. Eközben Harris azon mesterkedik, hogy nyugdíjaztassa a kapitányt. A repülőtéren Lassard összecseréli a táskáját egy gyémántrabló banda főnökének táskájával, amiben a gyémántok vannak. A bandafőnök kétségbeesve próbálja visszaszerezni a zsákmányt…

Rendezte: Alan Myerson (Vakáció New Yorkban)
Amerikai bevétel: 19,5 millió dollár
Tudtad? Ez volt az utolsó Rendőrakadémia-film, amely nyereséget termelt.RENDŐRAKADÉMIA 6. - OSTROM ALATT A VÁROS
Az “ütőképes” kis csapatnak a rendkívül titokzatos és még annál is veszedelmesebb Főaggyal kell megküzdenie, hogy megoltalmazza a város becsületes polgárait a bűntől…

Rendezte: Peter Bonerz (Jóbarátok, Murphy Brown)
Amerikai bevétel: 11 millió dollár
Tutad? Ez az öreg Kirkland-et alakító Arthur Batanides (1922-2000) utolsó filmje.

 

[nyil] RENDŐRAKADÉMIA 7. - MOSZKVAI KÜLDETÉS
Lassard, Jones, Tackleberry, Callahan és az újonc Connors ismét bevetésre készek, ezúttal azzal a nemes szándékkal, hogy védőszárnyaik alá vegyék Moszkvát, ahol senki sincs biztonságban, főleg nem előlük. Meglehet, a hidegháborúnak már rég vége, hőseink azonban úgy gondolják, hogy felforrósítják maguk körül a levegőt, és könyörtelenül felveszik a harcot az orosz maffia főnöke, Konsztantyin Konali és rettegett uralma ellen…

Rendezte: Alan Metter (Költözés, Jasper a dög)
Amerikai bevétel: 0,1 millió dollár
Tudtad? Az imdb szavazói a nem túl előkelő 18. helyre rangsorolták ezt a részt - minden idők legrosszabb filmjeinek listáján…

 

A színészek

Többségük neve még mindig jól cseng sokak fülében, de akadtak, akik megközelíteni sem tudták az egykori sikert. Nézzük szép sorjában őket!

Steve Guttenberg (1958-)
[nyil] Azaz: Carey Mahoney (az első 4 rész főszereplője)
Előtte: Kis szerepek a hetvenes évek végén (A brazíliai fiúk, Játékosok), majd áttörés Az étkezde főszerepével.
Utána: Sikerfilmek (Selyemgubó 1-2, Rövidzárlat, Három férfi és egy bébi), majd “lassítás” a 90-es évek közepén (Ebadta delfin, Casper: Szellemes kezdetek).
Jelenleg: Főleg függetlenfilmekben játszik, két éve rendezőként is debütált (P.S. Your Cat Is Dead - ő volt a főszereplő és a producer is), mérsékelt sikerrel. Ráférne egy újabb siker, ezért örömmel szerepelne egy esetlegese újabb Rendőrakadémia-filmben (részletek a lap alján).


Kim Cattrall (1956 -)
[nyil] Azaz: Karen Thompson kadét (az első rész női főszereplője)
Előtte: A 70-es évek közepe óta szerepel filmekben, majd a ‘82-es Porky’s-beli alakítása (mint a szexuálisan túlfűtött tornatanárnő) sztárrá avanzsálta.
Utána: A Rendőrakadémia után olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Nagy zűr Kis Kínában vagy A próbababa, ám miután kiöregedett a szexi fiatal nő-szerepekből, a 90-es években már ritkán játszott főszerepeket. Ha nem jött volna 1998-ban a Szex és New York főszerepe, talán már eltűnt volna a süllyesztőben…
Jelenleg: A népszerű sorozat megszűnése után sem lesz munkanélküli, jelenleg az Ice Princess c. tinifilmet forgatja.


G.W. Bailey (1945 -)
Azaz: Harris kapitány (az 1., 4-7. részben szerepelt)
Előtte: Komoly színházi előélet, majd a 70-es évek közepétől tévészerepek (és hírnév a MASH valamint az Egy kórház magánélete által).
Utána: Sokat filmezett és tévézett a 90-es évek elejéig (Rövidzárlat, Betörő).
Jelenleg: Többnyire tévéfilmek (Salamon, Jézus, Szent Pál), de ő szinkronizálta Rusty kutyát A legelő hőseiben. A színházi szereplést nem hagyta abba, a mai napig gyakran játszik különböző előadásokban. Egy rákos gyermekeket szórakoztatását szervező alapítvány elnöke.


Bubba Smith (1945 -)
Azaz: Moses Hightower (az első 6 részben szerepelt)
Előtte: Profi karrier focistaként, majd visszavonulása után (a ‘70-es évek végétől) elsősorban tévéfilmek, sorozatok valamint legendás sörreklámok a ‘80-as évek elején.
Utána: Kisebb-nagyobb filmszerepek (Fantasztikus prototípus, Csupasz igazság), valamint 2 emlékezetes epizód az Egy rém rendes családban.
Jelenleg: Játszik néha egy-egy B-filmben, és van egy netes kaszinója (BubbaCasino.com). Ismét gyakori látogatója az edzőtermeknek, hiszen nagy erővel készül a Rendőrakadémia 8.-ra, melynek megvalósulásában 100%-ig biztos.


George Gaynes (1917 -)
Azaz: Lassard parancsnok (mindegyik filmben szerepelt)
Előtte: Népszerű musicalszínész volt a Broadway-en. Az ötvenes évektől szerepel filmekben és a tévében. Kis szerepek (Nickelodeon, Aranyoskám) után hírnév egy vígjátéksorozattal (Henry bácsi volt a Punky Brewster-ben).
Utána: Kevés filmszerep, több tévés epizódszerep (pl. mint az idős Quinn Mallory a Slidersben). Legutolsó filmszerepe a Szakítópróbában volt - egy papot alakított és “együtt zuhanyozott” Ashton Kutcher-rel, ám kivágták a filmből…
Jelenleg: Gondtalan nyugdíjas éveit éli feleségével. Gyakran jógázik és emlékiratait írja lányának és unokájának.


David Graf (1950-2001)
Azaz: a fegyvermániás Tackleberry (mind a 7 filmben szerepelt)
Előtte: 1981-ben került a filmszakmába, a Rendőrakadémia előtt csak egy mozi- és egy tévéfilmben szerepelt, valamint néhány sorozat epizódjaiban (A Szuper-csapat, MASH).
Utána: A 90-es években fontos (Az öreg hölgy és a testőr, Fater, a nagy cserkész) és kevésbé fontos (A bevetés szabályai) mellékszerepek. Utolsó filmje a Halálos hajsza című c-kategóriás akciófilm Daniel Baldwin főszereplésével.
Jelenleg: Nem sokkal 51. születésnapja előtt egy családi esküvőn feleségével táncolt, mikor szívinfarktust kapott - és meghalt. Két fiú apja volt.


Michael Winslow (1960 -)
Azaz: a hanggyáros Larvell Jones (az egyetlen, aki mindegyik filmben valamint a 2 sorozatban is szerepelt.)
Előtte: Már gyerekkorában kifejlesztette rendkívüli hangutánzó képességét. Fiatalon Los Angeles-be költözött, ahol hamar felfedezték (fellépések klubokban, filmszerepek).
Utána: Világhírnév a Rendőrakadémiával, további filmszerepek (Űrgolyhók, Tökkelütött trió 1-2., Extralarge). A ‘90-es évek közepén meghalt a felesége, ezért visszavonult egy időre a filmezéstől, hogy több időt tölthessen két gyermekével.
Jelenleg: Bár néha még mindig filmez, de elsősorban mint stand-up komikus keresi (ismét) a kenyerét (évi 200 fellépés!)


Bob Goldthwait (1962 -)
Azaz: Zed, az őrült (a 2-4. részben szerepelt)
Előtte: 15 évesen kezdte stand-up komikusi pályáját, és alig 7 év kellett ahhoz, hogy megkapja Zed szerepét. Második filmje volt a Rendőrakadémia.
Utána: További nagy sikerek komikusként, videókat, cd-ket adott ki, és olyan filmekben szerepelt, mint a Betörő, a Szellemes karácsony. Rendezője és főszereplője volt a Bohóc-sztori c. vígjátéknak. Videóklipeket és tévésorozatokat is rendezett.
Jelenleg: Még mindig Amerika népszerű bohóca, bár a filmvásznon ritkán szerepel (Betépve, Grind), leginkább szinkronizál. Láthattuk A helyszínelők 66. részében is.


Leslie Easterbrook (1949 -)
Azaz: a dögös, de kemény Debbie Callahan (az 1., 3-7. részekben szerepelt)
Előtte: A Laverne & Shirley mellékszerepében vált ismertté, de olyan sorozatokban is felbukkant, mint a Hazárd megye lordjai vagy a Fantasy Island.
Utána: Az első Rendőrakadémia film óta: 5 tévéfilm, 9 mozifilm (ezek többségét nálunk nem mutatták be), tévésorozatok epizódszerepei (Baywatch, Gyilkos sorok, Halálbiztos diagnózis). Főszerepek a Broadway-en.
Jelenleg: Rob Zombie-val forgat (a House of 1000 Corpses 2.-t), de leginkább még mindig színházban aktív.


Marion Ramsey (1947 -)
Azaz: Laverne Hooks (az első 6 részben szerepelt)
Előtte: A ‘70-es években állandó szereplője volt Bill Cosby szkeccs-showjának.
Utána: A Rendőrakadémián kívül szinte mást nem is csinált a moziban ill. a tévében, mindössze 2 tévéfilmben és egy függetlenfilmben szerepelt, valamint néhány sorozat epizódszerepében volt látható.
Jelenleg: Bár úgy tűnik, karrierje halott, Ramsey kisasszony továbbra is gyakran lép fel klubokban (magyarul haknizgat), és énekesként is kipróbálta magát.


Bruce Mahler (1950 -)
Azaz: Douglas Fackler (az 1-3. és a 6. részben szerepelt)
Előtte: A 80-as évek elején állandó szereplője és írója volt a népszerű Fridays c. szkeccs-show-nak.
Utána: A Rendőrakadémián kívül semmi maradandót nem alkotott színészként. Legnagyobb szerepe a Péntek 13. negyedik részében volt, igaz pár másodperc erejéig olyan filmekben is felbukkant mint a Dick Tracy, a Hook, a Haláli fegyver, a Horrorra akadva illetve a Viharzóna. A Seinfeld utolsó néhány részében ő alakította a rabbit.
Jelenleg: Három éve visszavonult a színészettől. Van egy produkciós cége. Ő volt a Minden6ó gyártásvezetője.


Lance Kinsey (1959 -)
Azaz: Proctor (a 2-6. részben szerepelt
Előtte: A kanadai színész 1981-ben debütált egy tévéfilmmel, majd 3 mozifilmes mellékszerep következett.
Utána: A ‘80-as években a Rendőrakadémián kívül más filmben nem szerepelt, majd kisebb-nagyobb mellékszerepek következtek (Mondvacsinált hős, Haláli fegyver, A báránysültek hallgatnak, Alibi törzs, Álomcsapda).
Jelenleg: Az elmúlt pár évben kanadai tévésorozatok írójaként dolgozik, és hamarosan bemutatják első nagyjátékfilmjét, melyet forgatókönyvíróként jegyez (Hairy Tale, egy csimpánzos gyerekfilm).


....és a folytatás?

George Gaynes: “Paul Maslansky mondott olyasmiket, hogy szó van egy újabb folytatásról. Néhányan már azt hiszem tolószékben szerepelnénk… 87 éves vagyok az igaz, de ha még fel tudok állni, a pokolba is, megcsinálom a filmet!”

Bubba Smith: “Úgy tűnik, még idén nekikezdhetünk a nyolcadiknak, ha elvállalják azok, akiket szeretnénk, hogy benne legyenek. Azt hiszem, a régiek mind vállalják, de szeretnénk egy fiatal generációt is magunk mellé.”

Az első 4 rész főszereplője, Steve Guttenberg ugyancsak lelkesedésének adott hangot több interjúban is. “A Rendőrakadémia-filmek hatalmas népszerűséget adtak nekem, csak szép emlékem van róluk. Nagyon remélem, hogy lesz újabb rész. Ha jó a forgatókönyv, ezer örömmel vállalom a főszerepet.”

Kommentek

#7, 2007-07-30 17:12:18

Naon jó a Rendőrakadémia sztem szegény Mahoni kár hogy má nem szerepel ja és nézzétek meg annak a zőke nönek nemtom hogy hívjákxD nézzétek a pólóját

#6, 2006-04-08 22:19:12

Szrintem mind a 7 rész nagyon jó volt csak az kár hogy a hetedik részben nem volt ott a Proctor és a Mahony sem

#5, 2006-03-20 02:06:17

Hát mindenesetre érdekes lesz. Nekem még mindig majd megszakad a szivem David Graf halála miatt,a mai napig nem bírom elhinni hogy már nincs köztünk…:((

#4, 2006-03-17 20:30:22

Mondjuk Tackleberry már sajnos nem lesz, de ha jól hallottam már Mahoney sem :’(

#3, 2006-03-17 17:37:31

Kimondhatatlanul örülnék, ha lenne egy újabb rész.

#2, 2006-02-18 18:45:21

Én Joneset, Zedet, és Teklyberryt szeretem a legjobban

#1, 2006-02-15 01:08:15

baró!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink