Magazin / Összefoglaló

Pókember - A megtestesült hős

2002. június 12. 23:36

[cim]A történet[/cim]

Az idei nyár legnagyobb eseményei közé tartozik, hogy a világ egyik legnépszerűbb képregényfigurája végre a mozikban is látható. Az időpont összefüggésben áll azzal a ténnyel, hogy a hős épp negyven évvel ezelőtt született meg egy amerikai képregényújság oldalain.
A Pókember történetének középpontjában Peter Parker diák áll, aki, miután megcsípi egy genetikailag manipulált pók, emberfeletti erőre tesz szert, valamint arra tulajdonságra, hogy bármilyen felületet meg tud mászni. Peter Parker fogadalmat tesz, hogy vadonatúj képességét latba vetve harcba száll a bűnözéssel.

Peter Parker szülei már kisgyermek korában meghaltak. Azóta nagynénjével és nagybátyjával, Uncle Bennel és Aunt Mayjel lakik Queensben, New Yorkban. Peter a hétköznapi diákok életét éli, többek között az iskolaújságnak készít fotókat, próbálja elnyerni a gyönyörűséges Mary Jane Watson szerelmét, és szabadidejében legjobb barátjával, Harry Osbornnal lóg.
Egy iskolai kiránduláson Peter és osztálytársai éppen a pókfélékről tartanak kiselőadást, mikor Petert megtámadja egy genetikailag manipulált nyolclábú. Röviddel ezután a fiú felfedezi, hogy kivételes képességek birtokába jutott. Eleinte aprópénzre váltja emberfeletti tehetségét, de egy szerencsétlenség következtében, ami otthonához közel történt, megfogadja, hogy különleges képességét a bűnözés elleni harcra fordítja. Jelmondatává Uncle Ben szavait választja: Emberfeletti erővel emberfeletti felelősségtudatnak kell társulnia.

Időközben Norman Osborn (Willem Dafoe), a megalomániás üzletember, aki mellesleg Peter barátjának, Harrynek az édesapja, bizonyos változtatásokat kíván eszközölni a város életében. Egy balul végződő kísérlet következtében Norman Osborn intelligenciája és testi ereje hatalmasra nő - de közben a tudata is elhomályosul. Green Goblinná változik, Pókember ősellenségévé, aki a fiatal Peter Parker bűnözés elleni harcát és azt a célkitűzését, hogy segítsen a rászorulókon, a végsőkig ellehetetleníti.

[cim]A képregénytől a celluloidszalagig[/cim]

”Évente több száz millió Pókember képregényt adnak el az újságosok az egész világon. Nem hiszem, hogy létezik még olyan hely a Földön, ahol ne hallottak volna a Pókemberről. Még ha az emberek nem is ismerik a történet minden részletét, magáról a Pókemberről azért már biztosan mindenki hallott” - mondja Avi Arad executive producer.

Azok a gyűjtők, akik abban a szerencsében részesülnek, hogy birtokukban lehet néhány első kiadású, ritkább példány, hatalmas összegekért tudnák azokat értékesíteni. Például az Amazing Fantasy 1962-es augusztusi számáért, ahol is először jelenik meg Pókember, és amelyben Uncle Sam is meghal, az [kepb]kritika/pokember1.jpg[/kepb]előzetes becslések szerint akár 25000$-t is megadnának a gyűjtők. Az Amazing Spider-Man első példánya, amelyet 1963 márciusában adtak ki, körülbelül 18000$-t ér. Más, bizonyos szempontokból különlegesnek számító rész például az Amazing Spider-Man 25. száma, amely 1965 júniusában jelent meg, és amiben Mary Jane legelőször tűnik fel, vagy az Amazing Spider-Man 14 száma (1964. július), amelyben megismerkedhetünk Green Goblinnal.

A feladatot, hogy az immáron negyvenéves Pókember történetét filmre vigye, az ismert rendező, Sam Raimi vállalta. Raimi odavolt a boldogságtól, mikor felkérték rendezőnek. Ő maga is gyermekkora óta rajong Pókemberért. Tizenkettedik születésnapjára szülei egy festőt bíztak meg, hogy fesse meg a Pókembert a kis Sam számára. A kép még mindig ott lóg a rendező egykori gyermekszobájának falán. És mit ad Isten, néhány évtizeddel később már a Columbia Pictures tárgyalójában ül, és erről a hatalmas projektről tárgyal.

Noha Raimi egy cseppet sem tétovázott, hogy fejest ugorjon ebbe a hatalmas vállalkozásba, azért okozott neki néhány álmatlan éjszakát ennek a sokak által csodált figurának a filmre vitele. „Jelentett azért némi gondot, hogy egy kultuszfigura már-már szent és sérthetetlen történetét kell megfilmesítenem, hiszen Pókember idestova negyven éve többeknek borzasztóan sokat számít. Az ebből adódó szörnyű felelősséget már csak azért is pontosan éreztem, mert én magam is rajongok Pókemberért. Így hát elsősorban azokra a dolgokra koncentráltam, amik nekem is nagyon sokat jelentettek annak idején - és jelentenek mind a mai napig. Csak így sikerülhetett Pókembert nyakon csípnem, így sikerülhetett a legigazibb történetet megalkotnunk. Számomra Pókember legjelentősebb tulajdonsága az, hogy ő valójában ember. Egy közülünk. Ő is járt óvodába és iskolába, neki sem sikerül meghódítani a lányt, akibe szerelmes, ő is ugyanolyan csóró, mint bármelyik más ember… aztán történik valami rendkívüli, és hirtelen hőssé válik. De esténként így is meg kell írnia a házi feladatát.”
Laura Ziskin producer odavan Sam Raimiért. „Sam rendkívül vizuális típus. A képekkel meséli el a történeteket. Mindig ráérez arra, mi viszi egy jelenetben leginkább előre a cselekményt, és mindeközben állandó kapcsolatban áll a benne rejtőző kisfiúval… ettől tud csodát teremteni a vásznon.

A Pókember mindenkihez szól - hangsúlyozza a producer asszony. - Samnek sikerült olyan filmet csinálnia, amely mindannyiunk számára tartogat valamit: öregnek és fiatalnak, férfiaknak és nőknek, rajongóknak és nem rajongóknak.”

[kepj]kritika/pokember2.jpg[/kepj]A film készítői számára az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy a legmegfelelőbb színészeket válasszák ki a képregény figuráinak megszemélyesítésére. Az elsőszámú feladat, természetesen, magának Pókembernek a megtalálása volt. „Rengeteg tehetséges színész jelentkezett Pókember szerepére, és szinte mindegyiküket élmény volt hallgatni, de Tobey Maguire annyira magával ragadó volt, hogy nem volt kétséges a válogatás eredménye” - mondja a rendező.

A vöröshajú Mary Jane, Peter Parker titkos szerelme szerepét Kirsten Dunst kapta meg. „Amikor Mary Jane szerepére a legalkalmasabb színésznőt kerestük, nem csak azt vettük figyelembe, hogy tehetséges legyen és szép, hanem az is nagyon fontos volt, hogy olyan legyen, aki igazi kapcsolatot tud létesíteni Tobeyval - jegyzi meg Sam Raimi. - Azt akartuk elérni, hogy a közönség azt érezze, ennek a két embernek köze van egymáshoz, ez a két ember összetartozik.”

Norman Osborn, azaz Green Golbin rendkívül összetett karakteréhez a kiváló Willem Dafoe-t szerződtették. “Olyan szereplőre volt szükségünk, aki akár Peter Parker apja is lehet. Nagyon fontos volt, hogy valódi kapcsolat legyen kettejük között - mondja Sam Raimi. - Csak így válhat a film egyik kulcspontjává az a jelenet, mikor Golbin rájön, hogy Pókember valójában Peter Parker, az a fiú, akit a szárnyai alá vett, akit szinte saját gyermekeként szeretett. Ez még egy kiváló színész számára is rendkívül nehéz feladat, Willem Dafoe azonban újra és újra lenyűgözött mindannyiunkat a tehetségével. Ő nem csak tehetséges, de roppant érzékeny, intelligens és rendkívül figyelmes a kollégáival szemben.”

Willem Dafoe épp Spanyolországban forgatott, mikor elküldték neki a forgatókönyvet. “Igazán jó kis történet, és tudtam, hogy Sam Raimi remek választás a rendezői szerepre - meséli Dafoe. - Felhívtam [kepb]kritika/pokember3.jpg[/kepb]Samet, és ő két óra hosszat mesélt nekem arról, hogy mit lát benne. Olyan mély pszichológiai rejtélyeket tárt föl, hogy csak csodálni tudtam őt.” Dafoe-t természetesen leginkább a kettős karakter alakításában rejlő kihívás vonzotta. “Golbin motivációi nagyon érdekes kérdéseket vetnek fel. Szónoklatai során érvelése ijesztően meggyőző, és ilyen az elitizmusról tartott beszéde is. Azt hiszem, mind a két karakter filozófiai és politikai motivációi rendkívül izgalmasak. A Pókember forgatása 2001. január 8-án kezdődött a Sony Pictures műtermében. Szinte az összes jelenetet itt forgatták, köztük a birkózást is, amelyben a “Macho Man” művésznevű bajnok, Randy Savage is közreműködött. A Time Square-en játszódó jelenetek forgatása volt a legnehezebb, mivel ezeket több különböző helyszínen rögzítették. “Készítettünk néhány felvételt az utcán is, de javarészt műteremben dolgoztunk” - mondja Sam Raimi. Neil Spisak látványtervező és munkatársai három emelet magasságig felépítettek egy felhőkarcoló-tömböt, ahol a történet egyik kulcsjelenetében szereplő erkély is megtalálható.

Kommentek

#3, 2006-07-12 16:26:54

Szerintem ez egy király film! Mindent bele pókember!!!!!!!

#2, 2006-07-06 16:08:17

Szerintem ez a világ legjobb filmje és nagyon tetszik! Mindezek ellőtt a kedvencem is, és nagyon jól választottak főszerplőt a Pókemberre, de a magyar hangja is szuper.

#1, 2006-05-24 19:32:26

pokember a legjobb

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink