Magazin / Összefoglaló

Pókember a közelben

2002. április 4. 23:40

A profizmust bizonyítja hogy az eredetileg 2001. novemberében bemutatandó mozi premierjét 2002. május 3-ára módosították, hogy a speciális effektekért felelős gárda kellőképpen kidolgozhassa a filmet. És azt hiszem megérte! A már netről is leszedhető trailer 2 percében bemutatkozik Peter Parker, aki a szemünk láttára változik át Pókemberré, majd veszi fel a harcot a Zöld manóval - mindezt elképesztő látványvilággal párosítva.

A legtöbb jelenetben magát, Pókembert is számítógépes grafikával keltik életre - voltaképp’ attól fogva hogy a maszk először Peter Parker (Tobey Maguire) fejére kerül. A rendezői székbe az a Sam Raimi került, akitől annak idején egy másik szuperhőst, Darkmant is “kaptuk”. A forgatókönyv a népszerű Marvel képregényre és James Cameron ötleteire épült, melynek megalkotásán hárman dolgoztak: elsőként David Koepp (Az elveszett világ, Az árnyék) rajzolta fel a főbb kontúrokat, majd Alvin Sargent módosított rajtuk. Később Scott Rosenberg, a Con Air - Fegyencjárat és a Tolvajtempó írója is dolgozott a szkripten, de a rendező elmondása szerint az ő ötleteit a filmben nem használták fel.

A filmet még be sem mutatták, de az alkotók máris a folytatást tervezgetik (sőt, azt is eláruljuk, hogy a szuperhős filmeknél mostanság nagyon kedvelt trilógiává bővítik a filmet). Tobey Maguire és Kirsten Dunst eddig természetesen igent mondott a folytatásokra (angolul sequel).

Gondolom azért már a sztorira is kiváncsi vagy, de ha rajongója voltál a képregénynek: nem fog meglepetés érni! A félénk főiskolai diákot, peter Parkert (Tobey Maguire) egy genetikailag módosított pók csípi meg egy tanulmányi kiránduláson, mely során különleges képességek kerülnek birtokába. Rövid idő múltán megtanulja, hogy ezek a képességek hatalmas felelőséggel is járnak. Elsőként a szórakoztatásban próbálja kamatoztatnhi képességeit: birkózónak áll Bone Saw McGraw (Randy “Macho Man” Savage) showjába. Egy szörnyű és váratlan esemény Ben bácsikájával (Cliff Robertson) kapcsolatban azonban teljesen megváltoztatja addigi álláspontját és szuperhős válik belőle. Képességeit hamarosan próbára is teheti: a tudós Norman Osborn (Willem Dafoe) kísérlete kudarcba fullad és rossz irányba terelődik. Repülő járművén Zöld Manóként száguldozik a városban, ahová csak a pusztulás kíséri.

A forgatást 2001. január 8-án kezdték a Sony Los Angeles-i stúdiójában. Közel négy hónapon át tartott a két-három hetes New York-i külső jeleneteket beleértve. Pókember szerepére Heath Ledger volt a legesélyesebb, de szóba került Leonardo DiCaprio, Chris O’Donnell, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr., Nicholas Brendon (Buffy, a vámíprok réme), Jason Schwartzman, Wes Bentley (Amerikai szépség) és Jude Law(!) is.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink