A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessions6jqqr6ne0fknpqip6nn4iohak7fd2n4): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/application/controllers/Cikkek.php
Line: 7
Function: __construct

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/application/controllers/Cikkek.php
Line: 7
Function: __construct

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Magazin: Pancser Police - Moziplussz.hu
Miért nem frissülünk? Az Moziplussz 2012. júliusában ideiglenesen leállt, az okokról részletesebben itt olvashatsz.
Magazin / Összefoglaló

Pancser Police

2010. szeptember 30. 07:02

A TÖRTÉNET

Nem minden rendőr születik hősnek. A rendőrségnél sokfajta zsaru dolgozik. Van köztük néhány nagyágyú, aki a kitüntetéseket kapja, s learat minden babért. És ott van a többi, a “futottak még” kategória, ahová a Pancser Police című akciókomédia két főszereplője, Allen Gamble és Terry Hoitz is tartoznak.

“Gamble nem az a szuperhős típus - ismerte el Will Ferrell, aki a rendőrpáros egyik tagját, Allen Gamble-t alakítja. - Inkább amolyan könyvelőféle a kapitányságon, igazi aktakukac, akit ki se lehet robbantani az íróasztala mögül. Partnere, Hoitz vérbeli utcai zsaru, de ő se egy nagy szám.” ”Terry Hoitz, akit én játszom, mániákus bűnüldöző, állandóan az utcákat járná, és drogdílerekre, gyilkosokra és mindenféle gonosztevőkre vadászna - vette át a szót Donnie Wahlberg. - Will figurája viszont a papírmunka megszállottja. Szóval a két pasas tűz és víz. De Terry elkövet egy hibát, és emiatt a két rendőr párba kerül.”

A tégla című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölt Mark Wahlberg általában kemény fickókat játszik vérbeli akciófilmekben, mit keres hát egy komédiában, Will Ferrell oldalán? “Régóta szerettem volna már vígjátékban játszani - árulta el Wahlberg. - Korábbi szerepeimből sem teljesen hiányzott a humor, de ahhoz, hogy belevágjak egy igazi komédiába, olyan partnerekre volt szükségem, akikkel teljes mértékben biztonságban érezhetem magam. Márpedig Will-nek és Adam-nek a kisujjában van minden, amit a nevettetésről tudni lehet. Amikor meghívtak egy ebédre, és bedobták, hogy szívesen forgatnának velem, először azt hittem, ugratnak. Mikor kiderült, hogy komolyan gondolják, lelkesen rávágtam, hogy eljátszom bármit, amit akarnak.”

“Adam és én Mark régi rajongói vagyunk - tette hozzá Ferrell. - A téglá-ban fantasztikusat játszott. És úgy gondoltuk, egy olyan típusú figura kisebb módosításokkal egy komédiában is remekül megélne.” “A találkozásukat követő reggelen - folytatta Chris Henchy forgatókönyvíró - Adam már át is küldött nekem egy e-mailt egy rendőrkomédia vázlatával, amelyben Will irodai zsarut alakít, aki végre lehetőséget kap, hogy nagyot dobjon. Nekiálltunk, és kidolgoztuk az ötletet.”

“Adam és Chris nyolc-tíz hét múlva el is küldtek egy eszméletlenül jó forgatókönyvet - mesélte Wahlberg -, amelyben egy remek szerep volt a számomra!” Will Ferrer tisztviselőbe oltott hekusa kétségtelenül mulatságos, de ez a rendőrtípus a valóságban is létezik, sőt jelentősége a jövőben egyre inkább megnő. “Will olyan zsarut alakít, aki mindig a számítógépén lóg, és az íróasztala mögül oldja meg a bűnügyeket - magyarázta Henchy. - De manapság az igazi nagy halakat már tényleg így kapják el. Nem az utcán loholnak a nyomukban, hanem aktákban, dokumentumokban és az interneten követik a nyomaikat.” ”Allen Gamble igazi tisztviselőalkat - mesélte szerepéről Ferrell. - Lelkes, kötelességtudó pasi, reggel elsőként érkezik a munkahelyére, este utolsónak távozik.”

A humoros helyzetek sora akkor kezdődik, amikor ezt a szorgos bürokratát összepárosítják a Wahlberg által megszemélyesített Terry Hoitz-cal. “Terry klasszikus zsaru - magyarázta Walhberg. - Az utcán között érzi magát elemében, bárkin és bármin átgázol, nem fél használni a pisztolyát és az öklét. Ők ketten Allen-nel igazi komikus párost alkotnak: az egyik ki nem dugná az orrát az irodából, a másik megőrül a négy fal közé zárva, és alig várja, hogy szétcsapjon a rosszfiúk között.” “Sokfajta komédia létezik - mondta Farrell -, de Adam és én úgy gondoljuk, hogy a legjobb az, amelyik a lehető legegyszerűbb, és a legközelebb áll a valósághoz. A Pancser Police ilyen: alaphelyzete és a benne szereplő típusok elég valószerűek.”

Wahlberg hatalmas lelkesedéssel beszélt a forgatásról. “A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan nézzek Will képébe anélkül, hogy elvessem magam. A végén azt találtam ki, hogy hol arcának bal-, hol meg a jobb felét bámultam, mintha szigorúan vizslatnám, holott csak a röhögést próbáltam visszatartani.” “Mark-ot mindenki kemény fickónak tartja - mondta partneréről Farrell -, pedig igazából csupaszív srác, aki él-hal az ilyen típusú komédiákért. Minden őrültségben benne volt.”

A film rendezője és egyik forgatókönyvírója, Adam McKay napjaink legsikeresebb vígjátékrendezői közé tartozik. Pályáját olyan filmek fémjelzik, mint A híres - Ron Burgundy legendája, a Taplógáz és a Tesó-tusa. McKay stílusát nem csak a nézők szeretik, de a színészek is imádnak vele dolgozni, mert kitombolhatják kreatív energiáikat. “Bármilyen ötleted támad, bármilyen megoldást szeretnél kipróbálni, azt mondja, hogy rendben - áradozott a rendezőről Wahlberg. - Adam munkastílusa teljesen egyedülálló.” Eva Mendes, aki Sheilá-t, az aktakukac Gamble feleségét játssza, hasonlóan lelkes. “Régi McKay-Ferrell rajongó vagyok. Néhány éve, amikor megkérdezték, szerintem melyik minden idők legjobb filmje, azt feleltem, hogy a Biciklitolvajok, de a nyomában szorosan ott liheg A híres - Ron Burgundy legendája.”

McKay régóta Ferrell kreatív és produkciós partnere. A Saturday Night Live című show-ban ismerkedtek meg 1995-ben, és azóta McKay három Ferrell-film társforgatókönyvírója volt, négyet rendezett, egyben pedig executive producerként működött közre. ”Ő az egyik legkreatívabb rendező, akivel valaha is összekerültem - nyilatkozta régi barátjáról Ferrell. - Imádom figyelni, amikor olyan színészekkel forgat, akikkel korábban még nem dolgozott. Pillanatok alatt megteremti azt a légkört, amelyben mindenki biztonságban érzi magát.”

A film a rendező számára is új kihívásokat tartogatott. “A Pancser Police vérbeli komédia, ebben a tekintetben nem tér el a korábbi munkáinktól - magyarázta McKay. - Az akcióvonal viszont sokkal erősebb benne. Olyan kemény akciójeleneteket forgattunk, mint még soha.” Ebben McKay kiváló partnerekre talált Dwayne Johnson és Samuel L. Jackson személyében: ők alakítják a kapitányság ünnepelt sztárjait, Danson-t és Highsmith-t, a két rettenthetetlen szuperzsarut, akik modellekkel randiznak, előkelő fogadások kényeztetett díszvendégei, és mellesleg munkájuk közben sokmillió dolláros kárt okoznak a városnak. Dwayne Johnson és Samuel L. Jackson is többször játszott már kemény zsarut, ezért boldogan kaptak az alkalmon, hogy a filmben saját magukat parodizálhatják.

A Gamble feleségét alakító Eva Mendes jelenléte viszont látszólag meglepő egy komédiában. “Kevesen tudják, de a lelkem mélyén igazi bohóc vagyok, aki egy mosolyért bármilyen őrültségre kapható - árulta el Mendes. - Amikor Adam és Will ezt megtudták rólam, szárnyakat kapott a fantáziájuk. Sheila orvos és tökéletes feleség. Nap közben műtéteket végez, utána bevásárol, majd pilates órára megy, aztán összeüt egy négyfogásos vacsorát, és azzal várja haza az urát. Minden alkalmat megragad, hogy örömet szerezzen neki, mert tudja, hogy milyen kivételes férfiú.”

“Persze senki se érti, hogy lehet egy ilyen fickónak ilyen gyönyörű felesége? - mondta Ferrel. - Terry is csak ámul-bámul, azt hiszi, át akarják verni. Halálra bosszantja, hogy a leggyönyörűbb nők lépten-nyomon ráköszönnek partnerére. Pláne, hogy Allen ezt teljesen magától értetődően fogadja.”

Amikor Danson és Highsmith kiesnek a képből, hatalmi vákuum keletkezik a kapitányságon. Hoitz és Gamble úgy érzik, eljött az ő idejük - de ugyanígy érez Martin és Fosse detektív is, akiket Rob Riggle és Damon Wayans, Jr. Játszanak. “Martin elegáns, jó vágású, elmehetne akár fotómodellnek is - mesélte Martin figurájáról Rob Riggle. - De ő történetesen zsarunak állt, és a csúcsra akar jutni. Gamble-ék az útjában vannak, és partnerével mindent megtesz, hogy eltakarítsa őket. “Fosse és Martin az egész történet során mást se csinál - folytatta Wayans -, mint keresztbe tesz a riválisoknak.”

Michael Keaton alakítja Gamble-ék főnökét, Mauch kapitányt, akinek úgy kell ez az egész viszály, mint a hátára egy púp. “Mauch az a típus, aki nem akar mást, csak kihúzni a nyugdíjig, és közben valahogy eltartani a családját - mondta a kapitány figurájáról Henchy. - Rendőrcsaládból származom, úgyhogy sokat tudok a nyomorúságos zsarufizetésekről, és arról, milyen kemény dolog húsz évet végigszolgálni, és közben két gyereket kitaníttatni. Szegény Mauch-nak is felkopna az álla, ha a rendőrködés mellett nem vállalna különmunkát.” “Mauch másodállásban lakberendezési cikkeket árul - magyarázta Keaton. - Sokkal jobban szereti ez az elfoglaltságot, mint a kapitánysági munkát. Én viszont kellemesebb elfoglaltságot el se tudok képzelni, mint a színészet. Reggel fölkeltem, elolvastam az újságot, megittam a kávémat, aztán elballagtam a forgatásra. Egész nap csupa szórakoztató dolog történt velem. Munka után aztán hazamentem a hotelembe, nagyot aludtam, és másnap kezdődött az egész elölről. Van ennél jobb meló a világon?”

“Régi Michael Keaton rajongó vagyok - mesélte McKay. - Már stand-up komédiásként is imádtam, a későbbi filmjeit pedig tucatszor megnéztem. Amikor besétált a díszletbe, arra gondoltam, ez a fickó még mindig a csúcson van. Számomra a filmnek legnagyobb ajándéka, hogy együtt dolgozhattam Michael Keaton-nel.”

Steve Coogan játssza David Ershon-t, a sikkasztó bankárt. “Amolyan angol Bernie Madoff vagyok a filmben - mesélte Coogan. - Bróker, kereskedő, befektetésialap-kezelő, aki csillagászati összegekkel zsonglőrködik, és közben milliárdokat nyúl le. Ő a modern krimik új típusú főgonosza, a csaló pénzember.” McKay és Ferrell azt akarták, hogy a Pancser Police ne csak vígjátékként, hanem krimiként is megálljon a lábán, és ez behatárolta Coogan komikus eszköztárát. “Behízelgő, magabiztos, sima beszédű figurát alakítok - magyarázta az angol színész -, de időnként csuklani kezdek, és dadogok. Próbáltam megtalálni azt a stílust, amely működik ebben a közegben, ugyanakkor nem teszi teljesen komolytalanná a figurát.”

A FORGATÁSRÓL ÉS AZ AKCIÓKRÓL

A felvételek zöme New York-ban készült. “A város számos izgalmas helyén megfordultunk - mesélte Ferrell. - Miközben mi forgattunk, egy teljes második csapat is dolgozott, és felvette az autós karambolokat, lövöldözéseket és más akciójeleneteket.” “Amikor elkezdtünk helyszíneket keresni New York-ban - vette át a szót Patrick Crowley producer -, azonnal láttam, hogy Adam-et nagyon izgatják a jellegzetes New York-i helyszínek, és Clayton Hartley díszlettervező hasonlóképpen gondolkodott. Ershon irodájának díszleteit a Rockefeller Plazá-ban rendeztük be. A Time Warner Building-ben van egy csodálatos hangversenyterem, ahol jazz-koncerteket tartanak, és az ablakai elképesztő méretűek, ezt is kiválasztottuk magunknak.”

A stáb őrületes autós üldözést rendezett menetiránnyal szemben a Park Avenue-n, forgatott a Knicks kosárlabda-meccsén, a Wall Street-en, a City Hall Park-ban, a Plaza Hotel-ben, a “Bed, Bath and Beyond” lakberendezési áruházban, ahol a történet szerint a rendőrkapitány másodállásban dolgozik, és a hotdog-imádók körében legendás hírnévnek örvendő Coney Island-i Nathan‘s Hot Dogs-ban. Az akciójelenetek forgatásakor McKay ugyanazt a megközelítést alkalmazta, mint a Taplógáz-ban. “Ott jöttünk rá, hogy az akciójeleneteknek száz százalékosaknak kell lenniük - magyarázta a rendező. - Nem gond, ha egy jelenetben nincsenek poénok, de akkor viszont keménynek, pörgősnek, és lélegzetelállítóan izgalmasnak kell lennie. Nincs szánalmasabb, mint amikor egy akcióvígjátékban megpróbálják megúszni az akciójeleneteket, abban a reményben, hogy a néző úgyse veszi észre. A néző mindent észrevesz! Olyan komolyan vettük az akciókat, mint még soha.”

Az akciójelenetek forgatásába McKay-ék bevonták Patrick Crowley-t is, aki korábban a Bourne-trilógia akciórészeit is felügyelte. “Adam ütős, kemény akciókat akart - magyarázta Crowley. - A komédiákban az ilyenek általában karikatúraszerűen hatnak. De itt tökéletesen működtek, mert az egyik főszereplőnk egy igazi akcióhős, Mark Wahlberg volt.” “Ahhoz képest, hogy komédiára szerződtem, kicsit meghökkentem, mikor Adam első kérése az volt, hogy ugorjak keresztül egy üvegablakon - tréfált Wahlberg. - De igazából nagyon élveztem az akciójeleneteket Will-lel, mert ezekben legalább én voltam a profi.”

“Már a forgatáskor tudtam, hogy az akciók remekül fognak festeni a mozivásznon - árulta el Crowley. - Oliver Wood operatőr nagyon otthon van a témában, ami nem is csoda, mert korábban csak a Tesó-tusá-t és a Taplógáz-t fényképezte, hanem a három Bourne-filmet is, sőt, ő volt a tévékrimik műfaját megújító legendás Miami Vice operatőre is. Amit ő nem tud az akciófilmekről, azt már nem is érdemes tudni.”

A kaszkadőrök munkáját Brad Martin irányította. “Szóba se jöhetett, hogy elvicceljük az akciókat - szögezte le Martin. - Pontosan megterveztünk, és megkoreografáltunk mindent, aztán kőkeményen leforgattuk.” Az egyik üldözési jelenethez például Parkour-művészeket ajánlott a rendezőnek Martin. “A Parkour egy különleges, modern mozgásforma - magyarázta Crowley -, amelyben az ember épületeket, autókat, és különböző felületeket használ elrugaszkodáshoz, pörög, szaltózik a levegőben, és az útjába kerülő akadályokat beépíti a mozgásába. A rosszfiúkat ez a félelmetes, virtuóz ügyesség még fenyegetőbbé tette.”

Egy másik jelenetben Danson és Highsmith a rendőrautóval beleszáll egy autóbuszba, majd átveszik a busz irányítását, és hatalmas autós üldözést rendeznek vele fél Manhattan-en keresztül, miközben az autójuk mindvégig keresztbe áll a buszban, és a végén ki is repül belőle. Az elképesztő jelenet megvalósítása nehéz feladatot rótt a kaszkadőrökre. “Rengeteg kísérletet végeztünk - mesélte Martin -, hogy beállítsuk, milyen gyorsan haladjon az autó, és milyen távolságból ugorjon el, hogy belefúródjon a buszba. A jelenet második részében Rick Seaman vezette a buszt, aki az egyik legjobb autós kaszkadőr a világon. Csinált a busszal egy kilencven fokos kanyart, és a többi már a különleges hatások csapatára várt. Kirántották a buszból az autót, és berepítették a Trump Tower-be.”

“Van a filmben egy ékszerbolti rablás - folytatta a mesélést Martin -, amelyben a bűnözők egy óriási, épületbontó vasgolyóval ütnek lyukat az elegáns üzlet falán. A golyóbis szétzúz minden útjába kerülő akadályt, és a végén telibe talál egy furgont. A nagy kérdés az volt, hogy milyen technikával repítsük odébb a járművet, mert ezt a komputergrafika nem oldotta meg helyettünk. Végül egy kart építettük a kocsi alá: a sofőr a megfelelő pillanatban megnyomott egy gombot, amitől az autó megperdült. Ez az egyik kedvenc jelenetem a filmből!”

A szerepre készülve Ferrell végigjárt egy sor rendőrőrsöt, összebarátkozott számos zsaruval, és közelről figyelte napi tevékenységüket. “Rá kellett jönnöm, hogy a nagy fogások és a látványos akciók mögött rengeteg olyan háttérmunka van, amit a laikus nem lát - magyarázta Ferrell. - Szóval mulatságos fickó ez az Allen Gamble, és remélem, hogy a nézők is rengeteget fognak majd nevetni rajta. De abban igaza van, hogy büszke arra, amit csinál! Mert a munkája ugyanolyan fontos, mint a tűzvonalban dolgozó társaié.”

A Pancser Police szeptember 30-tól szabadul el a magyar mozivásznakon.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink