Magazin / Összefoglaló

Oscar-esélylatolgató

Durucz Dávid írása
2011. február 24. 13:46

Február 27. éjjel - nálunk másnap hajnal. Ekkor születnek meg a következő évek A-kategóriás sztárjai, és ekkor kezdhetik igazán dörzsölni tenyerüket a díjazott filmek producerei. Aki megkapja az Oscart, dollármilliókban mérhetően is boldogabb lesz jó darabig. (Ha csak el nem szúrja, mint Cuba Gooding Jr., de belőle szerencsére csak egy van.) Tehát lássuk, kiket repíthet mennybe hétfő virradóra az Akadémia!

Minden jel arra mutat, a legjobb film A király beszéde lesz. Ezzel a döntéssel bőven lehet vitatkozni, mivel egyrészt a Social Network jobb mozi, a Fekete hattyú pedig egész egyszerűen más dimenzióban mozog. Fincher talán megkapja a rendezői elismerést, de a katartikus filmélményt okozó Aronofsky-opusznak valószínűleg be kell érnie Natalie Portman díjazásával.

Utóbbié vitán felül az év női alakítása volt; Colin Firth viszont kevésbé izgalmas feladatot kapott, mint riválisa a kategóriában, James Franco. Ezzel együtt nem érdemtelenül vinné haza az Oscart a brit, mégis, A király beszédé-nek valódi főhőse az a Geoffrey Rush volt, aki feltehetően alulmarad majd a szintén parádésan teljesítő Christian Bale-lel szemben a mellékszereplők versenyében. A The Fighter másik jelölt mellékszínésze, Melissa Leo is aranyszobrot kaphat.

Forgatókönyv kategóriákban a Coen tesók mindig esélyesként indulnak - az adaptációs kategóriában vagy ők, vagy a Facebook-mozi viszi majd el a szobrot. Az eredeti könyvek közül azért lesz furcsa, ha A király beszéde nyer, mert a végső filmváltozatba rengeteg jelenet nem úgy került be, ahogy azt a szerző papírra vetette, és a rendezői akarat sokkal erősebb volt (rögtön a nyitójelenet is ezt példázza).

Az idegennyelvű filmek között a dán Egy jobb világ azért toronymagas esélyes, mert sokadik ránézésre is fajtiszta hollywoodi mozi, ezzel verheti a mexikói Biutiful-t.

A kisebb érdeklődéssel övezett rövidfilmes kategóriák tartogatják a legizgalmasabb versenyfutást, és általában ezekben találjuk a legérdekesebb műveket is. A rövid dokuk között aktuális témaválasztása miatt a The Warriors of Qiugang lehet a befutó. Afrikai témájú díjazott mindig kell, ezért a játékfilmek közt a Na Wewe látszik nyerőnek. Mindkét kategóriában borulhat ez a papírforma, az viszont nem kérdés, hogy az animációs rövidfilmek ötösfogatából csak a Madagascar, a Journey Diary című remekművet szabad díjazni. Innovatív megoldásai, gyönyörű, messzire repítő képei kiemelik az idei mezőnyből.

A Fekete hattyú megérdemelten kapna díjat a fényképezésért, de ebben a kategóriában találjuk Coenék házi operatőrét, a legendás Roger Deakinst is; itt tehát minimum kétesélyes a verseny. Köztük mi magunk is nehezen tudnánk dönteni.

A Harry Potter és az Alice Csodaországbaan egy-egy kisebb díjat bezsákolhat, ahogy az Eredet is. Az animációs filmeknél pedig valószínűleg csak fel akarták tölteni a hármas létszámot, mivel a Toy Story harmadik fejezete enyhén szólva sem lesz az est “totógyilkosa”.

Ennyit a találgatásokról, a többit hagyjuk meg a borítékok felbontóinak, aztán hadd szóljon az “...and the Oscar goes to…”!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink