Magazin / Összefoglaló

Oscar-előrejelzés - 2. rész

2009. december 15. 13:32

A 2010-es Oscar-mezőnyben vélhetően túlsúlyban lesznek a drámák (összeállításunk második fele legalábbis erre enged következtetni); az pedig filmtörténelmi tény, hogy az Akadémia mindennél jobban szereti a vért, verejtéket és könnyeket. Következzen tehát a második, “drámai” ötös a legjobb film díjának várományosaiból!

The Hurt Locker

A 2010-es gálán sem maradunk háborús film nélkül - a The Hurt Locker ráadásul a félmúlt háborúját, az iraki szörnyűségeket mutatja be testközelből. A dokumentarista indíttatású fikciós filmben azokat a fiatalembereket ismerhetjük meg, akik bombákat hatástalanítanak a “gonosz földjén”. A kényszeredett mosolyok mozija igazi szikár, férfias alkotás korunk arctalan hőseiről, akik sosem találkoznak szemtől-szemben az ellenséges sereggel. A Mark Boal újságíró személyes tapasztalataiból saját maga által írt forgatókönyv valószínűleg ott lesz a maga ötös mezőnyében; de arra is nagy az esély, hogy a vágás és hangvágás kategóriákban is találkozhatunk majd a filmmel.

Invictus

Életrajzi film, sportfilm, politikai film; Nelson Mandeláról szól; Mandelát természetesen Morgan Freeman játssza; a másik főszereplő Matt Damon; mindezt (a színészettől végleg visszavonult) Clint Eastwood rendezi: az Invictus az “Oscar-pozitív” mozik archetípusa. A dél-afrikai rögbiválogatott apartheid utáni helyzetét taglaló film ráadásul még jó is - az Öreget semmi sem mentheti meg az újabb Oscar-esőtől. Mi pedig örülni fogunk, mert Eastwood papának lesz majd kedve újabb és újabb remek mozikat forgatni a nyolcvanon túl is; amelyek aztán újra felbukkannak majd az Oscar-gálákon.

Amelia

Még egy életrajzi film; az esélyegyenlőség jegyében ezúttal egy kivételes nőről. Valakiről, aki történelmet csinált - egy olyan, szintén kivételes nő, Hilary Swank alakításában, akit már kétszer a kegyeibe fogadott az Akadémia. Amelia Earhart az első nő volt, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt; ám nemcsak a hírnevet, a végzetét is a repülés hozta el neki. Tragikus élete nem volt mentes a romantikus kalandoktól sem; a film indiai származású rendezőnőjét, Mira Nairt ennek bemutatásában Richard Gere és Ewan McGregor játéka segítette. Ennek megfelelően két-három színészi jelölést borítékolhatunk.

Precious

Amerikában úgy híresült el a Precious, hogy ez “az Oprah filmje”. Az USA legnépszerűbb tévés személyisége egy olyan mozi mögé állt, amelynek a főszereplője nemcsak színesbőrű, de túlsúlyos és “szellemileg alultáplált” is, szeretetet pedig csak vérfertőzés formájában kap… S ha ez nem lenne elég, a mozit egy elismert fekete írónő népszerű regényéből forgatták Ophráék; és Lenny Kravitz meg Mariah Carey is felbukkan benne - ez, így együtt, már elég komoly fegyvertény. A Precious lehet a 2010-es gála meglepetésfilmje: a surranópályán akár több díjat is elvihet a “nagyok” orra elől.

An Education

A nagy korkülönbségű, esetenként liliomtipró szerelem már rengeteg díjnyertes alkotás központi témája volt. A sikergyáros Nicky Hornby (forgató)könyvéből készült An Educationben egy koraérett tinilány egy kifogástalan modorú és ízlésű középkorú férfi képében látja megvalósulni merész álmait. A férfit az a Peter Sarsgaard játssza, aki - eddig! - Hollywood kevésbé körülrajongott tehetségei közé tartozott. Lone Scherfig (többek közt) Sundance-közönségdíjas filmje az Oscar-verseny szerényebb, visszafogottabb darabjai közt foglalhat majd helyet; parádés szereplőgárdája (Alfred Molinával és Emma Thompsonnal kiegészülve) azonban így is vérmes reményekre jogosítja fel.

Ezek tehát azok az alkotások, amelyekkel minden bizonnyal találkozunk majd a 2010. március 7-i Oscar-gálán. Bár azt, hogy a díjakat végül kik kapják, most csak találgathatjuk, egy dologhoz nem férhet kétség: akik jegyet váltanak a tíz, általunk felsorolt film bármelyikére, kellemes moziélménnyel lesznek gazdagabbak. Utána pedig - az itt és a vetítőteremben megszerzett tudással felvértezve - úgy izgulhatják végig az Oscar Night-ot, hogy egyszer sem kell majd zavartan pislogniuk, mikor elhangzik a bűvös mondat: “And the Oscar goes to…”

Kommentek

Atonemovie
#1, 2009-12-20 23:18:26

Nos, ez azért így nem túl pontos. Amelia kilőve, orbitális anyagi és kritikai bukás volt egyaránt, a kritikusok egyöntetűen kizárták a film jelölését.
Ugyanez igaz a Komfortos Mennyországra, melyet porig aláztak külföldön.
A Nine-al kapcsolatban meglehetősen szélsőséges irományok születtek eddig, de értékelései összességében nem kiemelkedők.
Mindenesetre az első kettő film valószínűleg nem kap meghívót az Oscarra! (Pláne, ha a Golden Globe-re sem kaptak.)

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink