Magazin / Összefoglaló

Oscar-előrejelzés - 1. rész

2009. december 8. 16:59

A 2010-es Oscar-díjakat ugyan csak március 7-én adja át az Akadémia, az aranyszobrocskákért folytatott harc már a legutóbbi gála másnapján elkezdődött - egyáltalán nem mondhatjuk tehát, hogy a Moziplussz túl korán kezd esélylatolgatásba. Különösen azért, mert a tengerentúlon az Oscar-kampány az utolsó szakaszához érkezett: ebben a hónapban döntenek az Akadémia tagjai a jelöltekről.

Mivel az előttünk álló gálán már nem 5, hanem 10 jelöltje lesz a legjobb film kategóriájának, összegyűjtöttük azt a tíz mozit, amelyek szerintünk a legnagyobb eséllyel kerülnek a nomináltak közé. Jöjjön az első ötös!

Avatar

James Cameron ezen a filmen dolgozott a Titanic óta, és rengeteg pénzt költött rá. Az emberek és a Na’vik szép és egyben tragikus, parádés látványvilágú randevúját csak az teheti egészen biztosan nyereségessé, ha “Oscar bácsi” is támogatja a küldetést. 1997 nem fog megismétlődni, de épp itt az ideje, hogy a 3D megjelenjen a legrangosabb díjátadó mezőnyében is - technikai kategóriákban komoly, a nagyobbakban csekély eséllyel indulhat az Avatar.
(Magyar premier: 2009. december 17.)

Komfortos mennyország (The Lovely Bones)

Peter Jackson ezzel a filmmel kitörhet a(z annyira azért nem kényelmetlen) hobbit-skatulyából, és bebizonyíthatja, hogy Hollywood nem egy második George Lucasszal lett gazdagabb általa. Minden jel arra mutat, hogy kifejezetten gyönyörű filmre van kilátás; egy érzelemgazdag, egyben izgalmas alkotásra. Könnyeket és borzongást is ígér Mr. Jackson, és ha a biankó csekket ki is tölti, megint nagyot kaszálhat a díjátadón. A legjobb rendezők ötösfogatába is joggal várjuk el A Gyűrűk Ura-trilógia direktorát.
(Magyar premier: 2010. január 21.)

Egek ura (Up in the Air)

Jason Reitman már rendezett zseniálisan cinikus dohányos mozit (Thank You For Smoking), és az övé az utóbbi idők legátélhetőbb tinifilmje is (Juno). Most a megunhatatlan George Clooney-val forgatott egy tulajdonképpen teljesen hétköznapi romantikus filmet, ami mégis megdöbbentően új dolgokat tud mesélni az emberi kapcsolatokról. Clooney érzékeny oldala ebben a moziban tökéletesen megmutatkozik - ha hinni lehet a hollywoodi megmondóembereknek, élete alakításával az elsőszámú favorittá teszi az Egek urát a tízes mezőnyben.
(Magyar premier: 2010. február 18.)

A Serious Man

A Coen tesók neve mostanában igencsak jól cseng Oscar háza táján; nem lenne hát túl meglepő, ha a 2010-es jelöltlistán is felbukkannának újabb agymenésükkel. A kellemesen elborult A Serious Man igazi húzónév nélkül készült, de akár percek alatt az Álomgyár legkeresettebb színészévé teheti a főszereplő Michael Stuhlbargot. Maga a történet “véresen egyszerű”: egy férfit elhagyja a felesége, mert a férfi élősködő bátyja nem hajlandó elköltözni tőlük, hősünk pedig innentől kezdve egyik “áldást” kapja a nyakába a másik után. De aki már látott valaha Coen-filmet, az tudja, hogy náluk semmi sem olyan egyszerű, amilyennek látszik… A legjobb forgatókönyv díja és legalább egy színészi jelölés kinéz nekik.

Nine

Daniel-Day Lewis. Fölösleges külön latolgatni, hogy az a mozi bekerül-e a legjobb tíz közé, aminek a stáblistáján olvashatjuk ezt a nevet. A zenés Fellini-adaptáció ráadásul egy elképesztő hölgycsokorral veszi körül korunk legnagyobb színészzsenijét: a főhős életének meghatározó nőalakjait többek közt Nicole Kidman, Marion Cotillard, Judi Dench, Sophia Loren és Kate Hudson alakítják. A Tony-díjat már bezsebelte a Nine Broadway-változata, és minden esély megvan rá, hogy a rutinos Rob Marshall értő kezei között született alakításokkal elözönlik majd az Oscar színészi kategóriáit ezek a remek művészek.

(folyt.köv.)

Kommentek

dancilynch
#1, 2009-12-18 09:42:28

A Lovely Bones, és a Nine, a negatív kritikai előrejelzések alapján esélyytelen az oscarra, kimaradt a Becstelen Brigantyk amit viszont biztos hogy jelölni fognak. Amúgy azt hallottam legjobb film kategóriájában 10 jelölt lesz. Nem?

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink