Magazin / Összefoglaló

Oscar bácsi 74-szerre

2002. április 4. 23:40

Oscar jött, látott és meglepett. Nem csak engem, hanem a Földön több millió társamat. Az eredmények félig jó, félig érthetetlen döntések alapján születtek - azok szerint is, akik aznap éjjel IRC-n egy Oscar2002 szobában összetömörűltek. A Gyűrűk urát nem ajnározták, Moulin Rouge úgyszintén, Amélie meg megbukott�

[kepb]oscar_berry.jpg[/kepb]Magyar idő szerint hajnali 2:00-kor (Los Angeles-i idő szerint 17:00-kor) nyitott a gála az ún. Red Carpettel (a “vörös szőnyeggel”), amikor azt láthattuk, hogy ki jött el és milyen ruhában volt. A szerencsésebb riporterek még inerjút is készíthetek egy-két jelölttel (pl. a Pro7 Will Smithel, Nicole Kidmannal és Renné Zellwegerrel). A televíziós közvetítésnél látható volt a képernyő bal sarkában egy óra, ami visszafelé számolt - egészen a díjkiosztó megkezdéséig, ami 2:30-kor volt esedékes. Pontosan is kezdtek. A 74. Oscar-díj átadást immáron negyedik alkalommal Whoopy Goldberg vezette, sziporkázó poénokkal - ütősebbekkel, mint tavaly ugyanekkor.

Az első díjazott Jennifer Connely volt, mint a Legjobb női mellékszereplő. Források szerint azért került ebbe a kategóriába, mert a Csodálatos elmét gyártó Universal rájött, hogy a Legjobb női színész kategória igen ütős és Jennifernek még halovány esélye sem maradt volna, hogy a kezében szorongassa az “aranyembert”.

A következő meglepetés Woody Allen volt, aki egy New York-ot éltető bejátszást konferált be. Ez önmagában még nem lenne meglepő, de ha már tudjuk azt, hogy Woody Allen még soha életében nem vett részt Oscar-gálán - főleg nem szmokingban - már érthetőbb a helyzet. Rövid történetben mesélte el, amint megkeresték az Akadémiától, hogy szeretnék, ha a messzeföldön híres New York imádó színész-rendező jelenne meg a film előtt. S persze ha már “ott voltak”, felajánlottak neki egy Akadémia tagságot is.

A gála harmadik meglepetése a Halle Berry-Denzel Washington-Sidney Poiter afro-amerikai trió volt, akiknek aztán igazán volt okuk örülni. Denzel Washnigton az első afro-amerikai színész, aki a Legjobb színész kategóriában Oscart kapott! Eme események által, azt hiszem a követklező években az Oscar 2002-őt “fekete ünnepként” fogjuk emlegetni.

[kepj]oscar_denzel.jpg[/kepj]Denzel Washington megérdemelten kapta kézhez Oscarját, de a madarak azt is csiripelték, hogy szinte tuti befutónak bizonyult a tavalyi gladiátor, Russel Crowe, akit azonban egy baklövéséért hátrányban részesítettek, Washingtont pedig előbbre hozták, mert ő tud “viselkedni”. Nos, én egyáltalán nem Crowe-nak szurkoltam, de az iménti tény teljesen ledöbbentett. Holott tudnom kéne hogy az Oscar-díj sohasem a legjobb színészi alakításokról, rendezői szemszögökről, írói bravúrokról szólt, még inkább a politikáról. Ezt a tényt bizonyítja, hogy egy szerb film, a Senkiföldje kapta a Legjobb külföldi filmnek járó szobrocskát, miközben a papírforma Amélie-t éltette. A magyarázat: a temérdek pusztulást, nyomorúságot, amit az elmúlt években a bosnyákok kaptak most engeszteljük ki Oscarral! Jó-jó, a gesztust nemesnek tartom, sőt! De a politikát ne keverjük bele a filmvilágba! Inkább adjunk nekik segélyt, mert manapság azzal többet ér az átlagember, mint önbizalmának feltunningolásával.

[kepb]oscar_ron.jpg[/kepb]Peter Jackson sem aratott, de ennek igazán egyszerű az oka: 3 filmmel a háta mögött mit akar? - kérdi az Akadémia. Azt nem tudom, hogy Jackson megérdemelte volna az Oscart, de azt biztos, hogy Ron Howard tipikusan Oscarra élezett “mesterműve” kevésbé sikerült olyan fényesre, mint ahogy azt az eredményből, mi nézők, gondolnánk (viszont rájöttem arra, hogy a szavazást nagyban befolyásolta az a tény, hogy Ron Howard nagyszerű filmekkel támogatta meg a filmipart és még sosem volt jelölve Legjobb rendezőként). A Moulin Rouge bukása pedig teljességgel érthetetlen! Egy film, amely stílusosan feltámasztotta a musical műfajt, egy rendező, Baz Luhrmann, kinek eddig mindhárom filmje telitalálat volt (Kötelező táncok, Rómeó+Júlia) és egy imádnivalóan édes színésznő Nicole Kidman ilyen csúfosan leszerepeljen? Mégis hogyan lehetséges ez? Bunda, plágium, csalás, meg amit el lehet képzelni.

A lényeg az, hogy senkit se az a tény biztasson egy film megtekintésére, hogy hány Oscar-t nyert. Az iménti körültekintésből is tisztán látható: nem mind arany ami fénylik.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink