Magazin / Összefoglaló

Őrületes Romero-remake érkezik

2009. december 20. 12:14

2010 februárjában kerül az amerikai mozikba a The Crazies, George A. Romero egyik kevésbé ismert, 1973-as azonos című filmjének a remake-je. A Timothy Olyphant (Die Hard 4.0, Hitman, a bérgyilkos) főszereplésével készült filmet Breck Eisner (Szahara) rendezte. A forgatókönyvírók neve sajnos nem sok jót sejtet; Ray Wright a Mezsgye (2006-os J-horror remake), Scott Kosar pedig A texasi láncfűrészes (a 2003-as remake), A rettegés háza - Amityville Horror (szintén remake) és A gépész (ez a kakukktojás, mint sikerültebb film) forgatókönyvét jegyzi.

George A. Romero-nak, a zombifilm atyjának eddig három filmjéből készítettek összesen négy remake-et; Az élőhalottak éjszakáját kétszer (1990 és 2006), a Holtak hajnalát (2004) és a Holtak napját (2008) eddig egyszer dolgozták újra.

Romero (John Carpenter és Wes Craven mellett) az egyik legjelentősebb amerikai horror-rendező. Rögtön az első filmjével megújította az 1932 óta létező zombifilm műfaját; az 1968-as Az élőhalottak éjszakája óta a zombik már nem csoszogó, varázslók által irányított hullák, hanem feneketlen gyomrú, emberhúsra éhező élőhalottak. A zombifilm ilyetén megújulása nagyrészt egy zombi-félreértésnek köszönhető; Romero mindig is ghoulokban (emberevő élőhalott) gondolkodott, filmjére utólag ragasztották a “zombi” címkét. E véletlennek (és persze a film hatásának) köszönhetően 1968-tól elenyésző volt a klasszikus zombival operáló filmek száma (az egyetlen említésre méltó talán Wes Craven A kígyó és a szivárvány-a). Az élőhalottak éjszakája azóta is a független, alacsony költségvetésű horrorfilm-készítés egyik megkerülhetetlen alapműve. Romero első sikere után igyekezett bizonyítani, hogy nem csupán jókor volt jó helyen, mint Tobe Hooper és A texasi láncfűrészes, és újabb figyelemre méltó filmeket készített. A Martin az amerikaiak talán leginkább “magas művészet”-horrorja (a Nagyítással lehetne egy mondatban emlegetni), míg a Holtak Hajnala a zombifilmek Aranypolgára lett. Romero még e két filmje előtt, negyedik játékfilmjeként készítette el az 1973-as The Craziest.

A filmben egy vegyi fegyver szabadít poklot egy békés amerikai kisvárosra. A emberek vérszomjas őrültekként kezdenek viselkedni, a káoszt pedig csak fokozza a hadsereg megjelenése.

A sztori természetesen sok hasonlóságot mutat Romero zombifilmjeivel; a rendező itt is házhoz szállítja a horrort, és ezúttal is embertársaink válnak szörnyekké. A katasztrófát okozó vegyi fegyver azóta is gyakori szereplője a horrorfilmeknek, elég a Robert Rodriguez-féle pazar Grindhouse - Terrorbolygóra gondolnunk. Romero a The Crazies-el is bebizonyította, hogy nincs szörnyűbb annál, amikor az embert saját környezete fenyegeti valami mássá változva, ráadásul az “ember mint szörny” megoldás a költségvetés szempontjából is előnyös.

A 2010-es The Crazies kapcsán a legnagyobb problémát természetesen a rettegett “remake” szó jelenti. A remake-ek általában rossz kritikákat kapnak, de ennek ellenére anyagilag sikeresek, gondoljunk csak Rob Zombie rettenetes Halloween-jére, ami már egy folytatást (Halloween 2) is megért. A rengeteg értéktelen remake közé azonban néha becsúszik egy-egy olyan újragondolás is, ami eléri, vagy akár felülmúlja az eredeti film színvonalát. Ilyen például a Brian De Palma-féle A sebhelyesarcú, vagy éppen két remek horror, David Cronenbergtől A légy és John Carpentertől A dolog.

Mialatt Romero egyre rosszabb filmeket csinál (a Holtak naplóját saját pályáján körözte le a REC), addig a rendező filmjeiből készített remake-ek meglepően jó összképet mutatnak. Az 1968-as Az élőhalottak éjszakáját 1990-ben Tom Savini, a remek speciális effekt-, és maszkmester rendezte. Savini (aki mellesleg sokat dolgozott Romero-val) filmjével keveset adott hozzá alkotótársa klasszikusához, de annak színes és fogyaszthatóbb változatával csalódást sem okozott (Rotten Tomatoes: 70%). A Holtak Hajnala 2004-es, szintén véresen komolyra sikeredett (Rotten Tomatoes: 76%) remake-jét egy bizonyos Zack Snyder készítette, aki azóta a 300 és a Watchmen: Az őrzők rendezőjeként vált ismertté. Hogy az egyensúly helyreálljon, ezután gyorsan jött két rossz remake; a 2006-os 3D-s Az élőhalottak éjszakája még bőrlehúzásnak is rossz volt, a 2008-as Holtak napja pedig nem csak azért volt rettenetes, mert az Amerikai szépség-ből ismert, kislányosan vonzó Mena Suvari kőkemény katonalányt játszott benne.

Mivel a The Crazies nem olyan jól csengő márkanév, mint Romero zombifilmjei, a remake alkotói talán törték magukat egy kicsit, hogy ne egy újabb tucathorror szülessen. Az eddig elérhető előzetesek és képek alapján van okunk reménykedni, hogy nem egy újabb bőrlehúzás készült. A The Crazies február 26-án érkezik az amerikai mozikba. Reméljük, hozzánk nem csak DVD-n jut majd el.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink