Magazin / Összefoglaló

Ők a hatok a legjobb külföldi film Oscar-versenyében

Szilvási Krisztián írása
2010. október 14. 16:52

Véglegesítették a 83. Oscar-díjátadás legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díj kategóriájának hat induló versenyfilmjét. A 65 ország által jelölt alkotások válogatása immár eljutott a végső hatig, ahol nem túl nagy meglepetésre az idei nemzetközi filmfesztiválok nagy slágerei kaptak helyet.

A tavalyi Oscar-verseny listájával ellentétben idén nem is lehetne jelentősebb a változás: akkor örmény, ausztrál, bolíviai, marokkói, Sri Lanka-i és brit filmek versengtek az Oscar-díjért, idén hat teljesen más ország került be a végső szűkítésbe.

Idén a 65 ország jelölése között ott szerepelt a Nuummioq című alkotás is, az első grönlandi film, amely benevezett az Oscar-versenyre. Ugyanígy a The Athlete is Etiópiából, amely szintén unikum az Oscar-történelemben.

Tavaly az argentin Szemekbe zárt titkok nyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-t, amely október 21-én végre Magyarországon is eljut a mozikba. Argentína idén a Carancho című bűnügyi drámával nominált, de nem került be a legjobb hat közé. S ha már itt tartunk, hazánk Hajdu Szabolcs filmjét, a 41. Magyar Filmszemlén 4 díjat is elnyerő (Gene Moskowitz-díj, Operatőri díj, Zöld Holló-díj, Arany Orsó-díj) Bibliotheque Pascal-t jelölte a jövőre, 2011. január 25-én esedékes versengésbe, ugyancsak kiugró eredmény nélkül.

Lássuk hát a végső hatok listáját egy kicsit részletesebben:

Biutiful (Mexikó)

Alejandro González Inárritu (Bábel, 21 gramm) 138 perces drámája egy férfi története, akinek a megváltás felé vezető útját a sötétség fényei világítják meg. A Javier Bardem alakította Uxbal egyszerre tragikus hős és két gyermek apja, aki érzi a halál közelségét. Küzd a romlott valóság és a sors ellen, hogy szembeszállhasson a megbocsátással.

A Biutiful bemutatóját 2010. május 17-én tartották a Cannes-i Filmfesztiválon (Bardem-et a legjobb férfi alakításra jelölték), amelyet aztán a Telluride-i-, a Torontói-, a Mill Valley-i- és a Londoni Filmfesztivál követtek a sorban. A film magyarországi bemutatójáról még nincsen információ.

Des hommes et des dieux (Franciaország)

Xavier Beauvois filmje nyerte 2010-ben a Cannes-i Filmfesztivál Nagydíját. A vallási dráma ciszterci szerzetesekről szól, akik kiállnak a hitük mellett, amikor szembesülnek a fundamentalistákkal.

Az Of Gods and Men angol cím alatt futó film szintén több nemzetközi fesztiválon megfordult idén, köztük a jelentősebbek a Karlovy Vary Filmfesztivál, az Athéni Filmfesztivál, a New York-i Filmfesztivál és a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál. Magyarországi bemutatóról még nem tudunk beszámolni.

Loong Boonmee raleuk chat (Thaiföld)

Az Apichatpong Weerathesakul által írt és rendezett film igazi sötét lónak tűnik, lévén, nem sok információ tudható róla. Tartalma egyetlen rövid mondat csupán: Boonmee bácsi a halálos ágyán fekve sorra emlékezetébe hívja számtalan korábbi életét.

A hivatalos angol címén Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives-ként szereplő dráma jelentős fesztiválon megfordult idén. Szintén Cannes-ban kezdett, hogy aztán Bangkok, Párizs, Torontó, Rio De Janeiro, London és Sao Paulo legyenek a következő állomásai. Magyarországi bemutató szerintünk kétséges.

Haevnen (Dánia)

A rutinos Susanne Bier (A tűz martaléka, Esküvő után) filmje tartalma alapján igazi szerethető befutó lehet, bár kevésnek tűnik benne a sajátságos jelleg. Két dán család élete keresztezi egymást, miáltal egy rendkívüli, de kockázatos barátság jön létre közöttük. De a magány, a törékenység és bánat, ahogyan az lenni szokott, keményen lesben áll.

Az In a Better World angol címet kapott dráma megjárta a Torontói- és a Riói Filmfesztivált is, európai hódítása szeptember végén kezdődött, de hogy hozzánk eljut-e, arra még biztosan várni kell néhány hónapot.

Incendies (Kanada)

Denis Villeneuve 130 perces filmje is családi dráma. Egy anya utolsó kívánsága ikrei felé, hogy a Közel-Keletre küldi őket, járjanak utána kusza családi gyökereiknek. Wajdi Mouawad népszerű színdarabjának filmes adaptációja erőteljes és mozgalmas történet két fiatal felnőtt utazásáról a mélyen gyökerező gyűlölet, a soha véget nem érő háborúk és a tartós szerelem földjére.

Az Incendies egyelőre kevés helyen volt még látható világszerte, csupán szeptember elején nyitott az amerikai Telluride Filmfesztiválon, aztán Toronto majd Quebec következett. Talán egyszer majd Európában is feltűnik.

Life, Above All (Dél-Afrika)

Végül egy film a fekete kontinensről. Az eddig tévéfilmeket jegyző Oliver Schmitz drámája egy megható anya-lánya kapcsolat, amely hűen tükrözi a modern dél-afrikai érzelmi- és egyéb viszonyokat.

Több társához hasonlóan szintén az idei Cannes-i Filmfesztiválon került a világ szeme elé, de megfordult már Durban-ben, Torontóban, Zürichben és Hamburgban is. Csak remélhetjük, hogy bennünket sem hagy majd ki.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink