Magazin / Összefoglaló

Mia Wasikowska saját Csodaországában

2010. február 28. 16:21

Az Alice Csodaországban eredeti története szerint az unatkozó kislány meggondolatlan döntést hozva egy nyúlt követve esik az igen mély lyukba. Ahogyan zuhan (és zuhan) lefelé, elgondolkodik azon, vajon a macskák denevért esznek-e, és hogy milyen lehet az élet Ausztráliában, ahol - úgy képzeli - az emberek a fejükön sétálnak, és ahová, azt gondolja, majd valószínűleg érkezni fog.

Szóval lehet, csak véletlen egybeesés, hogy Mia Wasikowska, a 20 éves ausztrál színésznő története is úgy kezdődik, akárcsak Alice-é: a fiatal Mia mindent hátrahagyva nézett körbe, hogy valami szórakoztató dologba vágjon, mikoris a távoli Hollywood felé fordult. A képzőművész szülők ex-balerina gyermekét vonzotta a filmkészítés, hiszen úgy érezte, az megadja majd neki a lehetőséget, hogy kifejezze érzéseit anélkül, hogy bármi miatt is aggódnia kellene, szemben a tánccal, ahol a fizikai tökéletesség elérésé mindenek elé kerül. Mia egyáltalán nem csinált nagy ügyet a dologból: bár még csak tizennégy éves volt, kifejezetten túlkorosnak érezte magát. “Azt gondoltam: mi ennek az értelme, túl öreg vagyok ahhoz, hogy elkezdjek színészkedni - mesélte kuncogva. - Mindenki, aki színész, már három éves kora óta játszik.” Mindazonáltal felhívott néhány befutott ügynököt Sydneyben, amely mintegy 150 mérföldre esett szülőhelyétől, a főváros Canberrától, és amikor egyikük végre válaszolt neki, találkoztak. “Hajthatatlan voltam - magyarázta a lány. - Azt akartam, hogy dolgozhassak.”

És így is lett. Tizenhetedik születésnapjáig Mia szerepelt már számos ausztrál filmben, és forgatott az In Treatment című HBO-sorozatban, amely első nagy áttörésének mondható: egy Sophie nevű, öngyilkos tizenéves tornászt játszott, amely végre igazi alakítás volt. Újabb elbűvölő fordulópont volt a 2008-ban forgatott Ellenállók és tavaly a That Evening Sun (amely jelölést jelentett számára a Film Independent Spirit Award-on), amelyek bizonyították, hogy ő minden, csak nem egyszerepes csoda. Most, hogy márciusban kerül vászonra Tim Burton rendező Alice Csodaországban-ja - amelyben Mia Johnny Depp, Anne Hathaway és Helena Bonham Carter mellett játszik -, minden esélye megvan arra, hogy világszerte közismertté váljon.

“Alice nagy horderejű karakter - mondja, miközben kibújtatja zoknis lábfejét turkálós oxfordi cipőjéből, és maga alá gyűri a lábait. Kávét kortyolgat és vajas sütit eszik a csendes Portlandben, Oregonban, egy hotel előterében. - Az egyik dolog, amely miatt aggódtam, hogy a karakternek hatalmas rajongótábora van; mindenkinek van saját elképzelése arról, milyen is Alice. Tehát Tim és én sokat gondolkodtunk, már nagyon korán, csak hogy elégedettek legyünk a mi Alice-ünkkel… hogy teljesen magamnak érezzem. Az valószínűleg sokat segített, hogy a film cselekménye nem követi túl szorosan a könyvet.”

“Alice tizenkilenc éves és visszatér Csodaországba, anélkül, hogy emlékezne, mi történt korábban. Azt hiszem, tényleg nagyon izgalmas a sztori, főleg a korombeli csajoknak, mert feltárja azt az időszakot az életedben, amikor már megvannak az elvárásaid magaddal szemben, aztán rájössz erre, sok minden más mellett, és ki kell próbálnod és megtartanod őket.”

Persze, Wasikowskának - akinek családi neve lengyel származású édesanyjától van - csak kevéssel van több elvárása, mint a legtöbb hasonkorúnak. De bizonygatja: “Én csak veszem az akadályokat, ahogy jönnek.” A világhírnév lehetősége azonban, úgy tűnik, elbátortalanítja kicsit: “Szeretem az anonimitást; amikor találkozom emberekkel, és nem ismernek. És munka szempontjából szeretem, ha a meghallgatás miatt kapok meg egy melót, mert képes vagyok rá, és nem azért, mert híresség vagyok.” Mia sok időt tölt fotózással, ez egy igazi művészi elfoglaltság, amit élvez, mert ellentétben a színészettel, nem kell arra várni, hogy valaki más instrukcióit követve kezdhessen neki.

Elfoglaltságára amúgy sem lehet panasza mostanság. Az Alice-szel egyidőben játszott a The Kids Are All Right című szokatlan komédiában, amelyben Julianne Moore, Mark Ruffalo és Annette Bening a partnerei, a film idén januárban debütált a Sundance-en. Aztán következik a még cím nélküli Gus Van Sant dráma, amely egy tizenéves fiú és lány “halálba feledkezéséről” szól. “Még soha nem játszottam romantikus szerepet ez előtt - mondta. - Tehát ez feltétlenül az első. Egy teljesen új terület.”

Mia-t különösen zavarja azonban, amikor a magánéletéről kérdezik - egy ártatlan kérdés, például hogy találkozgat-e, “nem”-ek áradatát indítja el (először négy, aztán még tizenkét “nem” jön arra a kérdésre, hogy randizik-e más sztárokkal?). Végül, eléggé megnyugszik ahhoz, hogy kimondja: “Valaki olyan, akihez közöm van” a legfontosabb dolog, amit keres. Filmen elvállalta, megnyerte minden idők egyik legnagyobb szerelmi történetének, a Jane Eyre új változatának címszerepét (a Becstelen Brigantyk-ban és legújabban az Akvárium-ban játszó Michael Fassbender oldalán). “Teljesen izgatott vagyok - mondja, mintha bármi is oka lenne izgulni. - Kamaszként nagyon nyugtalan természetű voltam. Nagyon sok energiám volt, tele voltam szenvedéllyel, amit szerettem volna kreatív dolgokra fordítani; mindig úgy éreztem magam, hogy nem értem el eleget.” Most, hogy kétségtelenül igazi esélyekhez jut, Mia azt mondja, hogy “valószínűleg lehiggadt”, de ez nem azt jelenti, hogy a babérjain ülne. A kritikai elismerés és a néhány sztárgyanús munka nem annyira valaminek a boldog végét, mint inkább a nagyon szerencsés kezdetét jelentik a fiatal színésznő számára.

A magyar nézők március 4-én léphetnek be Alice Csodaországába, és fedezhetik fel Mia-val együtt ezt a lenyűgözően színes (mese)világot.

Forrás: www.teenvogue.com

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink