Magazin / Összefoglaló

Megnyílt a Cinema City Allee

2009. november 10. 23:52

Amikor az ember tökeit egyfelől a recesszió, másfelől a magyar „minden rossz”-közhangulat satujába szorítják, akkor nem feltétlenül arra gondol első körben, hogy nosza, húzzunk fel még egy plázát. Mivel azonban bizonyos építtetők inkább A kutya vacsorája ismert számában megénekelt alapvetést osztják, az egykori budai Skála áruház romjain, a 4-es villamos végállomásánál főnixként támadt fel egy új bevásárlóközpont, Allee néven. Nem tisztem azonban kalauzt nyújtani az effajta műintézmények kedvelőinek, mert ők már a szerda déli Desperado-hakni rettenetére tolták önfeledt boldogsággal a bevásárlókocsikat. Mi most koncentráljunk arra a tényre, hogy nyílott itt egy mozi is.

A Cinema City hálózat durrantott itt egy második filmszínházat. A hálózatról tudni kell, hogy vidéken ők uralják a piacot, habár Budapesten ez a második mozijuk van csupán (hozzájuk tartozott az egykori első multiplex-fecske, a Cinema Csepel és az Új Udvar is, amelyek azóta szárnyaszegetten zuhantak a bezárás sötét szakadékába). Napjainkban, amikor a Bem felett már élesítették a guillotine-t, továbbá az Európa és Hunnia mozikat is eladásra szánja tulajdonosuk, minden újonnan nyíló mozinak úgy örülünk, mint egyszeri politikus egy szétmutyizható autópálya-tendernek.

A Cinema City Allee először is az egyik legjobban pozícionált helyen van: nincs elvágva a közlekedéstől, mint az Aréna, és sűrűn lakott, frekventált budai környezet szívébe épült, nem úgy, mit mondjuk a MOM. A mozi közepes méretű, 13 termes, amiből 3 képes digitális kópiát, vagy 3D-filmeket játszani. (A prezentációból megtudhattuk egyébként, hogy egy ilyen vetítőrendszer beszerelése termenként százezer euró köré taksálható.) A vezetők elmondása szerint megpróbálják majd amolyan értelmiségi multiplexnek belőni az újszülöttet: egyrészt a MOM-hoz hasonlóan játszanak a gondolattal, hogy az egyébként szinkronos filmekből alkalomadtán feliratos kópiát szerezzenek. Másrészt a magyar filmekhez igyekeznek majd közönségtalálkozókat szervezni – a sort a nyitónapon máris megkezdik a Szobafogsággal.

Az értelmiségi faktort erősítik még a nemsokára induló opera- és balettvetítések is, amelyek nagy nevű londoni színházak előadásait közvetítik HD minőségben majd az arra fogékony nézők számára. Kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle, ugyebár próbálkoztak itthon már Forma-1 vászonra vetítésétől kezdve koncert-közvetítésig mindennel, hátha ez sikert arat, bárha e sorok írója fenntartásait fejezné is ki az ötlettel kapcsolatban. A mozi egyébként a szokásos multiplex, kellemes környezetű, kényelmes székekkel és megfelelő térrel a magasabb emberek lábainak számára. A tulaj által „lelátószerűként” definiált elhelyezkedés nagyjából fedi a valóságot, valóban ülhet előtted akárki, attól még a vászon végig jól látható marad.

A sajtótájékoztató  végül előzetesek vetítésével végződött – nem tudom, ki ötlötte ki ezt a koncepciót, hiszen túlnyomó részüket már vetítik a mozik, meg nem mintha annyira rá lennénk szorulva a beharangozók sasolására, láttuk már őket a neten, köszönjük, de a sorrend azért a következő volt: Egek uraEgek ur és a 2012 bénábbik trailere a hagyományos mozik csapatából, továbbá a Burton-féle Alice Csodaországban, no meg Cameron Avatarja a várományosokat erősítendő. Ezutóbbiból kérdéses, miért nem a tizenöt perces, régen nyilvános nyálcsorgatót szerezték be, az impozánsabb lett volna némileg.

Az Allee végül is egy, a tulaj állítása szerint a legmodernebb mozitechnikát használó  tipikus multiplex: nincsen vele semmi baj, de sok pluszt nem nyújt, nincs mondjuk IMAX-terme, vagy ilyesmi, pedig jobb lenne, ha nem kéne az olyan élményért a Keleti Balkánra hajazó légkörét magunkba szippantani menetközben. Az Allee ezzel szemben „csak” egy kényelmes, jól felszerelt és remek helyen, a körtértől két percre lévő mozi, s reméljük, nem jut majd a jobblétre szenderült elődök sorsára.

Kommentek

creativ
#1, 2009-11-15 13:52:32

Maga a mozi nem rossz. Ha feláll az elöttem ülő, akkor sem sok vizet zavar a képben, a székek kényelmesek. Viszont a büfé hagy némi kivánni valót maga után vagy csak az én izlésem rossz, hogy a sajt szószt nem csipősen szeretem.

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink