Magazin / Interjú

Még nem Gézu bácsi!

2006. január 28. 19:04

Színházban szerepel, naponta látjuk a tévében, vállalkozásai vannak, Gödöllőn ő a művház igazgatója. Ne lepődjünk meg, ha nemsokára már kultuszminiszterként láthatjuk viszont! De addigis a Tibor vagyok, de hódítani akarok c. tinivígjáték töri tanárjaként látható a mozikban.


Mik voltak a legelső benyomásaid a forgatókönyvről és a szerepedről?
Három okból kifolyólag már eleve pozitívan álltam neki a dolognak. A film producere Kálomista Gábor barátom, Fonyó Gergő rendezővel néhány találkozó után nagyon baráti viszony alakult ki, és az a Divinyi Réka jegyzi ezt a forgatókönyvet, akit még Színművészetis koromból ismerek, és akivel később a Barátok közt kapcsán is együtt dolgoztunk. Az első verzió elolvasása után, bevallom, voltak fenntartásaim, és főleg kérdéseim. Tudtam, hogy két nagyon fontos dolgon fog múlni az, hogy milyen is lesz ez a film. Nem lehet hibázni a szereposztásban, és egy olyan rendező kell, aki ízlésesen, mulatságosan tudja a forgatókönyvben leírtakat felvinni a vászonra. Mire elkezdődött a forgatás, már egy cseppnyi “kétely” sem volt bennem ezeket illetően. A szerepem pedig…

Már önmagában az, hogy Gregor Bernadett szeretője lehetek a vásznon, nagy kihívás és öröm! (nevet). Bernit egyébként már jópár éve ismerem, először Gödöllőn játszottunk együtt, a Dandin Györgyben, és ott is szeretőket alakítottunk. Ez a tanár, akit alakítok, gyökeresen más karakter, mint amiben engem naponta láthatnak a tévénézők, így hát örömteli kihívás volt, és egyáltalán: kifejezetten bátornak számít a mai szakmai érában, hogy az alkotók ki merték adni ezt a szerepet nekem, a napi sorozatban szereplő színésznek. És csak halkan mondom, de ebben a filmben mindenki színész, és ez már igazi ritkaság manapság…

Láttad már a kész filmet?
Még nem volt alkalmam teljes egészében, de Gergő elhívott párszor a vágási munkálatokra, így láthattam részleteket belőle. Számomra minden várakozást felülmúló volt az, amit mutatott. Pedig néha embertpróbáló volt a forgatás: elindultam este 8 körül le Balatonfüredre, forgattunk reggelig, majd vissza a színházba próbálni… Fizikailag nagyon kimerítő, de ezt leszámítva harmonikus volt a munka, és szerencsére az eredmény is olyan, amire büszkék lehetünk. És ez a film varázsa, mert én ennyire jót nem is reméltem a forgatókönyv alapján.

Valahol azt hallottam, hogy te is írtál már filmforgatókönyvet.
Ennek azért kevés alapja van. Mindössze annyi a történet, hogy 17-18 éves korom környékén akkori legjobb barátommal kitaláltuk, hogy mi bizony filmesek leszünk, így hát írtunk is pár forgatókönyvet. Az egyik, egy tarantinos krimi-vígjáték, szerintem egész sok jó ötletet tartalmazott, de persze mindez megmaradt kamaszkori fantáziálgatásnak… Aztán volt még egy másik filmről is szó, ezt egy kollégám vetette fel úgy 3 évvel ezelőtt, de ebben nem mint forgatókönyvíró, hanem inkább mint pénzszerző számított volna rám. Dolgoztunk is egy ideig az ötletén, de végülis úgy néz ki, ebből sem lesz már film.


Mint egykori gyerekszínész, milyen szakmai tanácsot adtál, vagy tudtál volna adni Tibor vagyok-beli ifjú kollégáidnak, Fancsikai Petinek és Egri Bálintnak?
Ezek a fiúk annyira profik, hogy egyáltalán nem szorulnak az én tanácsaimra. Nagyon is a helyükön vannak, komolyan veszik a dolgukat. Mérhetetlenül tehetségesek, és marha jók a vásznon. Öröm volt nézni őket.

Sok év után végre ismétli a Magyar Televízió Szomszédokat. Visszanézed magad?
Bevallom, igen! Nem hittem volna, hogy egyszer majd én is “Filmmúzeum” leszek… (nevet) Hihetetlen érzés visszanézni ezeket, annyi minden történt azóta. Volt a családunkban egy bölcs Aranka néni, ő mondta, hogy ‘Fiacskám, az idő az nem rohan, hanem illan!’... Ebben nagy igazság van.

Egy rövid ideig az ismétlések során a képernyőn apró buborékok jelentek meg a szereplők feje mellett. Te milyen szöveget írtál volna az akkori Németh Kristóf mellé?
Valami olyasmit, hogy… tudja mit akar, és biztosan látja a hosszútávú céljait. És beleírnám még, hogy az a fiatalember a Szomszédokból mára körül-belül ott tart, ahol 30 évesen tartani akart.

Ha már ilyen több évtizedes távlatokban beszélgetünk… El tudod-e képzelni, hogy 20 év múlva még mindig Barátok közt leszel, Gézu bácsiként?
(nevet) Hűha. Erre borzasztó nehéz válaszolni… Azért lenne szakmailag botorság bármit mondani arról, hogy mi lesz 20, vagy akár csak 2 év múlva, mert annyira gyorsan változik a világ, meg az ember élete… Egy biztos, nem lennék boldogtalan akkor, ha húsz év múlva is Géza lennék, de azért 50 évesen még remélem nem leszek “bácsi”! (nevet)


[menu]A beszélgetés után Németh Kristóf olvasóink nagy meglepetésére és örömére megtisztelte jelenlétével A herceg haladéka című film premier előtti Moziplussz-vetítését a Lurdy Házban. Miután ismertette a legfontosabb tudnivalókat a filmről, játékra hívta nézőinket. A gyors megfejtések után két szerencsés Moziplussz olvasó egy-egy dvd-vel gazdagabban mehetett haza. Az eseményről további részleteket itt olvashattok.[/menu]


Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Fotók: Hungaricom

Kommentek

#2, 2006-07-10 10:33:35

jó és szép.

#1, 2006-03-25 18:11:05

SZERINTEM NAGYON JÓ AZ A FILM NEKEM NÉMETH KRISTÓF ALAKÍTÁSA TETSZETT BENNE NAGYON!VICCES VOLT!LEGALÁBB IS ÉN SZÉTRÖHÖGTEM RAJTA MAGAM!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink