Magazin / Összefoglaló

Márciusi MoziRadar

Szilvási Krisztián írása
2011. február 12. 22:50

Rango

Gore Verbinski és Johnny Depp úgy egymáshoz ragadtak, mint a kaméleonhoz az identitásválság - legalábbis ebben az animációs mesében. Az amerikai horror, akció és kaland rendező, valamint mindenki kedvenc kalóza háromszor működtek együtt A Karib-tenger kalózai sorozatában, most pedig egy animációs filmben folytatják ugyanazt a felállást. Verbinski 1997-ben az Egértanyában már belekóstolt az élő és rajzolt vegyített munkába, ezúttal azonban már csakis a pixelhősöké a terep.

George Lucas számítógépes trükkökre létrehozott Indsutrial Light & Magic nevű cége először próbálkozik animációs mozifilmmel. A Rango-ban egy kaméleon házi kedvencként éli egyhangú életét, miközben komoly identitásválsággal küzd. Ám aztán véletlenül egy törvényen kívüli, fura lényekkel benépesült sivatagi helységben találja magát, ahol a pisztolyok baromi könnyen elsülnek, s a nem éppen bátor gyík azon veszi észre magát, hogy ki kell tűnnie a többiek közül, ha életben akar maradni.

A Johnny Depp eredeti hangján megszólaló kaméleon kalandjain március 3-tól izgulhatunk a magyar mozikban.


Elhajlási engedély

Bárcsak megtehetné(n)k! Hogy a kapcsolatban élők egy hetes szabad kimenőjegyet kapnak a párjuktól, és ezen idő alatt bármit/bárkit (meg)csinálhassanak… Ha valami, hát ez az ötlet tökéletesen illik Bobby és Peter Farelly-hez, az amerikai vígjátékgyártás embert és istent nem ismerő testvérpárosához. Akiknek ízléstelenségért nem kellett a szomszédba menniük a Tökös tekés-ben; akik fogalommá tették az alternatív hajzselét a Keresd a nőt!-ben; akiknek a debella sem volt elég sovány A nagyon nagy ő-ben; vagy akiknél a biológiai ragaszkodás is színtiszta humorforrás volt a Túl közeli rokon-ban, azok számára ez a szituáció szintén kész aranybánya.

Az Elhajlási engedély tényként megélt igazsággal indít, mely szerint még a legjobb házasság is folyamatosan elsősegélyre szorul. Állandóan veszélyben van, és ezért mindig meg is kell menteni. Amikor a két jóbarát, Rick (Owen Wilson) és Fred (Jason Sudeikis) feleségei azt veszik észre, hogy férjeik állandóan a nőket bámulják, nőkről beszélgetnek és valószínűleg nőkkel álmodnak, megpróbálják ravaszul megoldani a helyzetet: adnak egy hét kimenőt nekik, amolyan valódi “elhajlási engedélyt”, amely idő alatt azt csinálnak, amit csak akarnak, és azzal, akivel csak akarják. Ám egy hét múlva vissza kell térniük a házastársi hűség jármába. De ugye ismerjük a Farelly-bratyókat? Akkor gondolhatjuk, hogy nem minden valóra vált álom habos torta is egyben… (Magyar premier: március 3.)


A mestergyilkos

Előttem az utódom. Illetve sajnos az előd már nincsen az élők sorában. Jason Statham csupán 66 napos volt, amikor 1972-ben a Mestergyilkos című akciófilm bemutatásra került a kultstátuszba emelkedett Charles Bronson-nal a főszerepben. A Londonban született színész - mármint Statham - a 2000-rel kezdődő évekre immár nemcsak Bronson hagyományos imázsát tudhatja a magáénak, hanem egyenesen ő az egyik kevés a (túlzottan) sokak között, akik az akció-színészetet örökítik át a jelenbe, természetesen alkalmazkodva a kor követelményeihez (értsd: igény- és elvárásszintjéhez). Statham volt már “szállító”, bérgyilkos, ex-fegyxenc és ex-katona, hogy A mestergyilkos remake-jében talán mindez egyszerre lehessen.

Arthur Bishop (Statham) profi bérgyilkos, aki szigorú szabályok szerint él, mindig tiszta, érzelemmentes munkát végez a célpontok likvidálása során. Amikor azonban megölik a mentorát és egyben jó barátját, Harry-t (Donald Sutherland), a férfi ezúttal nem tudja szétválasztani a munkáját és az érzelmeit. Saját magának szabja meg a következő feladatot: meg kell találnia azokat, akik Harry haláláért felelősek. A küldetés aztán tovább bonyolódik, amikor Harry bosszút forraló fia, Steve (Ben Foster) is feltűnik a színen, hogy elsajátítsa Bishop szakmájának fortélyait. A háttérben egyre halálosabb ármánykodás bontakozik ki, amely miatt a veterán bérgyilkos és új társa maguk is színtiszta problémává, azaz célpontokká válnak. (Magyar premier: március 10.)


Kellékfeleség

Nincs új a nap alatt, ezen vígjáték esetében legalábbis biztosan. Volt egyszer két francia úriember, Pierre Barillet és Jean-Pierre Grédy, akik megírtak egy roppant humoros színdarabot A kaktusz virága címmel. Mivel a darab nemcsak a hazájában aratott sikert, 1969-ben Hollywood-ban filmre vitték ugyanezen címmel Goldie Hawn és Walter Matthau főszereplésével. Hawn alakításáért el is nyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. De miért is mondom mindezt? Csupán az okból, mert a Kellékfeleség ha nem is teljesen az újrája, mindenesetre ugyanezen alaptörténet mai megvalósítása.

A sztori szerint Danny (Adam Sandler) egyszerre megrögzött agglegény és jegygyűrű-viselő: pont a gyűrű ereje óvja meg őt a tartós kapcsolatoktól, és biztosít neki bármikor ürügyet, ha le akar lépni az éppen aktuális nőtől. Csakhogy eljön az idő, amikor végre tényleg rátalál álmai nőjére, Palmer-re (Brooklyn Decker). Gyorsan ki kell találnia valamit, amivel lezárhatja eddigi hazudozásai sorát, ezért megkéri a titkárnőjét, Katherine-t (Jennifer Aniston) és annak gyerekeit, hogy adják ki magukat jövendőbeli ex-családjának. Ahogyan az lenni szokott, egyik hazugság követi a másikat, hogy végül már senki ne tudja, mi igaz, vagy éppen mi nem az…

Amerikában február 11-én volt a Kellékfeleség bemutatója, Jennifer Aniston születésnapján, hozzánk március 10-én érkezik.


Anyát a Marsra

Természetesen a Disney sem akar lemaradni, így a hónapban a Rango mellett másik animációs filmnek is örülhetünk. Nemcsak az Anyát a Marsra története érdekes azonban, hanem a rendező személye is. Simon Wells 1961-ben született, s ha másról nem is, arról biztosan híres, hogy a kultikus sci-fi író, H.G. wells ükunokája veszett el benne. Illetve dehogy is veszett! Wells 1995-ben már megrendezte a Balto rajzolt (azaz nem animációs) változatát, 2002-ben pedig saját üknagyapja híres regényéből, Az időgép-ből dirigált mozit. Csoda-e hogy az Anyát a Marsra is sci-fi történet? Az űrbéli kulisszák valamiért nagyon is fekszenek ennek az embernek. Talán csak nem a vérében lehet?

De miről is van szó tulajdonképpen? Mi is hallottuk már gyerekként, hogy “Vidd ki a szemetet!”; “Edd meg a vacsorát!”; vagy éppen, ha “Nem eszed meg a brokkolit, nincs tévé!”. Szóval mi szükség is van az anyukákra? Nos, a 9 éves Milo akkor ébred rá, valójában mennyire nagy szüksége is van az anyukájára, amikor marslakók rabolják el a mamát, hogy ellopják az “anyaságát” a kis marslakó gyerekeknek. Milo számára ekkor veszi kezdetét élete legnagyobb kalandja: potyautas lesz egy űrhajón; bonyolult, többszintes bolygót kell navigálnia; valamint meg kell küzdenie egy egész űrlény-nemzettel és vezérükkel Gribble, az agyban nagy földalatti földlakó, és a lázadó marslakólány, Ki segítéségével. De vajon sikerül-e Milo-nak megtalálnia eltűnt édesanyját? Március 10-étől mindez nálunk is kiderül a mozikban.


A rítus

A római katolikus pap Matt Baglio 2009-ben jelentette meg The Rite: The Making of a Modern Exorcist című könyvét, amely hitelesen meséli el saját tapasztalatait, amelyeket a Vatikánban oktatott ördögűző szemináriumon élt át és élt meg, valamint egy kaliforniai pappal, Gary Thomas atyával történő kapcsolatát. Ez utóbbi során tapasztalta meg közvetlen közelről a Gonosz jelenlétét, amely szkepticizmusát sikeresen szertefoszlatta, mivel Gary atya gyakorló ördögűzőként bemutatta neki, milyen is a valóság. A téma filmre kínálkozott, s így gondolta ezt Tripp Vinson és Beau Flynn is (utóbbi producere volt az Ördögűzés Emily Rose üdvéért című témába vágó horrornak is). S ha már ördögűzés, vajon ki jöhet szóba a legtökéletesebb Gary atyaként? Természetesen Sir Anthony Hopkins.

Mikael Hafström (1408, Kisiklottak) Magyarországon forgatott filmjében a hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap, Michael Kovak (Colin O’Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is kénytelen megtanulni az ördögűzés szabályait. Római tartózkodása során találkozik Lucas atyával (Anthony Hopkins), onnantól kezdve pedig másképpen tekint az egyházra, Rómára, a hitre… és magára az ördögre is. Lucas atya ugyanis ismeri a hit sötét oldalát. Az idős pap az életét tette fel a gonosz elleni küzdelemre, és nem válogat az eszközökben. Azt reméli, hogy Michael személyében végre rátalált a rég keresett tanítványára, de vajon ketten elegendőek-e a Gonosz elleni harcban? (Magyar premier: március 10.)


A Föld inváziója - Csata: Los Angeles

A Moziplussz nem szeretne nagyot tévedni, de ha ez nem, talán semmi sem fogja beváltani a reményeket az idei filmtermésben. Már három előzetest is láthattunk belőle, s bár mindegyiken végigvonul úgy az amerikai hősiesség pátosza, mint az érzelemvezérelt, művinek tűnő emberi drámák, abban egyetérthetünk, hogy az évtized eddigi legnagyobb durranása lehet. Ismételjük, lehet.

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles történetét - bármily meglepő is - valós események ihlették. A második világháború ideje alatt, az 1942. február 25-re virradó éjjelen azonosítatlan légi objektumok tűntek fel Los Angeles fölött. Az amerikaiak a japánokra gyanakodtak, azonnal elrendelték a város elsötétítését, és 1440 anti-rakéta töltetet bocsátottak fel. Mivel nem volt semmiféle jele annak, hogy ellenséges légierő lett volna az objektumok forrása, hamis riadónak nyilvánították az esetet, és a felfokozott háborús stressztől kezdve elszabadult légi ballonokig mindent felhoztak indoklásként, a valódi magyarázat azonban máig nem nyert bizonyítást.

A A Föld inváziója - Csata: Los Angeles-nek valójában a minimális részét forgatták csak Los Angeles-ben, a produkció az adókedvezmény miatt Louisiana-ba költözött, ahol gyakorlatilag felépítették L.A. utcáit. A történet szerint egy tengerészgyalogos-egységet Nantz őrmester (Aaron Eckhart) vezetésével Los Angeles-be vezényelnek egyelőre ismeretlen küldetéssel. Aztán a katonáknak váratlanul elképzelhetetlen ellenséggel kell szembenézniük: az űrből jött lények tömegei a tenger felől érkeznek, és a partraszállás során válogatás nélkül mindenkit azonnal legyilkolnak. A szakasz immár csak annyit tehet, hogy megpróbálja kimenteni az utolsó túlélőket. A totális háborúban a Földnek valószínűleg mindörökké vége, ám a katonák mégis kitartanak a végsőkig. (Magyar premier március 17-én.)


Álomháború

A trailer alapján szemet gyönyörködtető vizuális fantasy-orgiának ígérkezik az Álomháború, amelyről azt gondolhatnánk, hogy a színészek ölték egymást a szerepekért. Pedig furcsán fordított a valóság: csak felsorolásszerűen, ki mindenki “futott át” a produkció stábjának összeállítása közben. Babydoll szerepére először Amanda Seyfried-et szemelték ki, aki aztán összebalhézott a stábbal és lelépett, aztán Olivia Thirlby jött képbe, hogy Emily Browning landoljon végül a figurában. Amber-nek Emma Stone-nal tárgyaltak, de neki a Könnyű nőcske jött közbe, a pletykák ezután Freida Pinto-t kapták szárnyra, de itt Jamie Chung lett a befutó. Evan Rachel Wood-ot akarták Rocket-nak, de jöttek a konfliktusok, aztán jött a helyére Jena Malone. És így tovább hosszan.

Egy másik érdekesség az Álomháború-val kapcsolatban, hogy ez Zack Snyder rendező első olyan filmje, amely nem korábbi mozin vagy irodalmi művön alapul. A Holtak hajnala George A. Romero zombifilmjének feldolgozása volt; a 300 és a Watchmen: Az őrzők egyaránt képregényből készültek; Az Őrzők legendája pedig egy gyerek-fantasy regény átültetése. Persze nem szabad elhallgatni, hogy az Álomháború során elég sok Alice Csodaországban motívumot lehet felfedezni (a forgatás ideje alatt a stúdió Alice in Wonderland with machine guns munkacímen jelölte), mindenesetre a történet majdnem egésze primer fikció.

A filmben Babydoll (Emily Browning), akit megfosztanak a szabadságától, nem adja fel. Mindenre hajlandó, hogy kikerüljön a rács mögül, ezért meggyőzi négy társát, hogy szökjenek együtt. A szabad szájú Rocket (Jena Malone), a ravasz Blondie (Vanessa Hudgens), a hűséges Amber (Jamie Chung) és a magának való Sweet Pea (Abbie Cornish) egyesült erővel lázad fel a sors és fogva tartójuk, Blue (Oscar Isaac) valamint emberei, Madam Gorski (Carla Gugino) és High Roller (Jon Hamm) ellen. Amikor már úgy érzik, hogy mégsincs esélyük, felfedezik, hogy a borzasztó valóság elől van egy másik menekülő-útvonal is: a fantáziájuk. Babydoll vezetésével a bezárt lányok elképesztő küzdelmet kezdenek szamurájok, sárkányok, valószerűtlen gonosz lények ellen. Azonban a közös harc során el kell dönteniük, hogy mi az, amit képesek feláldozni a túlélésért, és a szabadságuk visszaszerzéséért. (Magyar premier: március 24.)

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink