Magazin / Összefoglaló

Májusi MoziRadar

Szilvási Krisztián és Erdélyi Tamás írása
2011. május 1. 15:27

Halálos iramban: Ötödik sebesség

Van, amit sosem lehet abbahagyni… Csakhogy a krumplistészta, a focivébé és a facebookolás mellett van olyan is, amit nem biztos, hogy sokadszorra is folytatni kellene. Újra és újra. A Halálos iramban-széria immár az ötödik részéhez érkezett, és senkit sem zavar, hogy például hol kiszáll, hol újra beszáll (a verdájába) az egyik főszereplő (Vin diesel), vagy hogy láthattunk a franchise során még úgynevezett “kitekintő részt” is. Elérkeztünk az Ötödik sebességhez.

A széria amúgy - a teljesség igényével és időrendben - így fest: Halálos iramban, Halálosabb iramban, Halálos iramban: Tokiói hajsza, Halálos iram, most pedig a Halálos iramban: Ötödik sebesség. Ezúttal újra mindannyian a fedélzeten… vagyis a volán mögött, hogy főhőseink most éppen Rio de Janeiró-ban húzzák meg magukat, ahol el kell vállalniuk egy utolsó balhét ahhoz, hogy elnyerjék a szabadságukat.

Ám egy kemény szövetségi ügynök, Luke Hobbs (Dwayne Johnson) feladatául kapja, hogy találja meg Dom-ot (Vin Diesel) és Brian-t (Paul Walker), ő pedig kommandós egységével egyetemben teljes gőzzel üldözni kezdi a száguldás bajnokait. Hogy a hajsza aztán hogyan ér véget (ha egyáltalán valaha véget ér), május 5-től csekkolhatjuk le a hazai mozikban.

Férfit látok álmaidban

Woody Allen már hosszú évek óta elszakadt attól, a fénykorának nevezhető attitűdtől, amikor a nagyvárosi értelmiségi lét neurotikusságának összetevőit, mozzanatait vizsgálgatta. Woody azóta már a 75. életévét is betöltötte, s az utóbbi esztendőkben jócskán nyitott a világra. 2006-ban szerepelt utoljára filmben (Füles), azóta - meg már előtte is - teljesen “nemzetközivé” vált abban az értelemben, hogy elszakadt imádott Manhattan-jétől, és sokkal sokszínűbb, populárisabb, s a szélesebb közönség számára is fogyaszthatóbb filmekkel jelentkezik (Match Point, Kasszandra álma, Vicky Christina Barcelona, Whatever Works).

A Férfit látok álmaidban Allen első olyan filmje 40 év után, amelynek nem Charles H. Joffe a producere, lévén Joffe 2008 júliusában meghalt. A szereposztásnál Charmaine karaktere háromszor cserélt gazdát: először Nicole Kidman-re osztották a szerepet, majd miután ő kiszállt, Carice van Houten (Valkűr) került a képbe, hogy a végleges beugró aztán Lucy Punch legyen. A teljes egészében Londonban forgatott filmben két házaspár, Alfie (Sir Anthony Hopkins) és Helena (Gemma Jones), valamint lányuk, Sally (Naomi Watts) és férje, Roy (Josh Brolin) történetét követhetjük nyomon, amint szenvedélyeik, vágyaik és félelmeik örvénye beszippantja és bajba sodorja őket, hogy végül mind a négyen elveszítsék józan eszüket. (Magyar bemutató: május 12.)

Winter’s Bone - A hallgatás törvénye

A Daniel Woodrell regényéből forgatott dráma “minőségével” igazi meglepetésként robbant a 2010-es amerikai filmtermésben, a 2011-es Oscar Díjátadón a legjobb film, a legjobb férfi mellékszereplő (John Hawkes), a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb színésznő (Jennifer Lawrence) kategóriáiban is jelölést kapott (további 30 elnyert díjjal és több mint 50 jelöléssel bír számos filmfesztiválon hódítva). 1983 óta a Winter’s Bone a legalacsonyabb költségvetésű mozi (mindössze 2 millió dollárból készült), amelyet az Oscar-csinnadratta legjobb film díjára jelöltek. A 21 éves Jennifer Lawrence brillírozott Ree szerepében, ám mindez nem kis erőfeszítést igényelt a részéről, hiszen a karakter kedvéért meg kellett tanulnia, hogyan kell megnyúzni egy mókust, hogyan kell fát vágni, valamint hogyan kell normálisan verekedni.

Ebből kifolyólag a Winter’s Bone nem éppen lányregény. A 17 éves Ree ugyanis egy távol lévő apa hiányával és egy depressziós anyával körbevéve próbálja együtt tartani a családját egy mocskosul szegény vidéki lakóhelyen. A lány azonban teljesen megdöbben, amikor a helyi sheriff (Garret Dillahunt) közli vele, hogy az apja fedezetként tette fel a házukat óvadékra, és ha felbukkan az egy hét múlva következő tárgyalásra, akkor az egészet elveszítik. Ree tud róla, hogy az apja részt vesz a helyi kábítószer-kereskedelemben, de bárhová is fordul, a következő jótanácsot kapja: maradj ki belőle, ne üsd az orrod mások ügyeibe! Ám a lány nem hallgat a burkolt fenyegetésekre, még akkor sem, amikor saját nagybátyja, Teardrop (John Hawkes) elmondja neki, hogy buzgóságával veszélybe sodorja a saját életét. Hogy mi lesz végül Ree sorsa, arra május 19-től kaphatunk választ a hazai mozikban.

A Karib-tenger kalózai - Ismeretlen vizeken

Ha egy franchise beindul, onnantól kezdve semmi sem állíthatja meg! A disneylandi látványosságból magát filmtrilógiává kinőtt kalózfolyam a nagy sikerre való tekintettel egy negyedik epizóddal gazdagodik. Miután Orlando Bloom Will Turner szerepében nem hozta az előrevetített várakozásokat, Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp fergeteges alakításában) mostanra komédiás antihősből egyértelmű főszereplővé lépett elő.

A múltjából váratlanul felbukkanó Angelica (Penélope Cruz) teljesen elbizonytalanítja Jack-et, miután képtelen rájönni, hogy valójában a nagybetűs Igaz Szerelem, vagy csupán egy gonosz szélhámos játszik a szívével, aki felhasználná őt arra, hogy megtalálják a legendás Ifjúság Forrását. Szinte fel sem fogja az eseményeket, mire a legendás Feketeszakáll kapitány nem kevésbé legendás Anna királynő bosszúja névre keresztelt hajóján találja magát, Barbossa kapitány és Angelica társaságában, útban az ismeretlen vizek felé.

És ha ez még nem lenne elég, a negyedik rész rendezői székében nem más, mint az eddig szinte kizárólag musicaljeiről (Chicago, Kilenc) híres, de ezúttal műfajt váltott Rob Marshall foglal helyet. Hogy vajon ez lesze az utolsó döfés a Karib-trilógián, vagy csupán az első epizódja a következőnek, május 19-től meglátjuk.

Másnaposok 2.

Todd Phillips 2009-es trágár vígjátéka, a Másnaposok akkorát ütött, hogy a vele járó macskajajt azóta is érezzük. 35 millió dollárnyi piálás után 280 millió dolláros mámor volt a hatás - csak az amerikai mozikban! (Világszerte aztán még 200 milkót rápakoltak a profitra.) Aki ezek után nem készít folytatást, annak tényleg véglegesen megártott az ital. Szóval elkészült a Másnaposok 2. is, amelyben mind a felállás (a 3 + 1 jóbarát), mind pedig a dramaturgia copy-paste (egy elveszett barát itt, egy maradandó testi sérülés ott, egy meglepetés-állat amott) ugyanaz, csupán a helyszín a vágykeltő Thaiföld a velejéig leitatott Las Vegas helyett.

Azonban nemcsak a sztoriban, a forgatáson sem ment minden simán. A tetováló pasit ugyanis Mel Gibson játszotta volna, ám az ötlet komoly tiltakozást váltott ki a szereplők és a stáb részéről. Így a mostanában mindenbe “be(le)ugró” Liam Neeson vette át a helyét. A baj csak az volt, hogy a rendező, Todd Phillips később szerette volna újraforgatni Neeson jelenetét, ám az ír színész akkor már nem ért rá, mert éppen nyakig merült a Wrath of the Titans forgatásába. Így a megismételt jelenetben már az író-rendező-színész Nick Cassavetes játssza a tetoválóművészt. Aztán hogy a végeredmény felér-e az első rész minőségi sikerével (jelentsen ez akármit is), arra május 26-tól koccinthatunk a hazai mozikban. Hukk!

Ne engedj el

Az idehaza kis híján mozikat elkerülő alkotást végül a Budapest Film vállalta be, és azt kell mondanunk, minden elismerést megérdemel ez a bátor lépés! A Sötétkamra direktora, Mark Romanek 2010-es filmjében nem kevésbé szürreális világba kalauzolja el a nézőt, mely első blikkre semmivel sem különb, mint az általunk eddig megszokott gyerektörténetek.

Adva van három tinédzser, Kathy (a szenzációs felfedezett, Carey Mulligan alakításában), Ruth (Keira Knightley) és Tommy (Andrew Garfield, az új Pókember), akik valódi burokban nőttek fel. Egy távoli, angol bentlakásos iskolában érték el azt a kort, amikor már többre vágynak: a valódi, titokzatos világ felfedezésének éhsége gyötri őket. A mindenséget magába foglaló álmaik azonban hamarosan szertefoszlanak, miután kénytelenek szembenézni a sokáig csak sejtett igazsággal. Halandóságukon túl mindhármuknak el kell fogadniuk a tényt, hogy érzelmeik és vágyaik mindörökké kielégítetlenek maradnak, és kénytelenek mérlegre tenni létezésük valódi célját.

A forgatókönyvet Kazuo Ishiguro introspektív, önmarcangoló sci-fi regénye nyomán a 28 nappal később és A part szerzője, Alex Garland szerkesztette. Aki szereti az üléshez szögező, sokkoló fordulatú drámákat, a színészeknek hála ebben sem fog csalódni. (Magyar bemutató: május 26.)

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink