Magazin / Televízió

Kórház-sorozatok

2004. május 9. 19:57

...és Dr. Carter megkezdte első napját a sürgősségi osztályon. Nem, természetesen nem ezzel kezdődött. Kórházsorozatokban soha nem volt hiány, hisz Amerikában az elmúlt fél évszázadban minden évben műsoron volt legalább egy (de inkább több) kórház- ill. orvossorozat.

Hogy hol és mikor is kezdődött, már szinte homályba veszett - a lényeg: az ötvenes években már nagy divatja volt kórház-témájú szériáknak. Az egyik legelső minden bizonnyal a City Hospital (1951-53), mely előbb az ABC, majd később a CBS műsorán volt látható. 1954-55-ben a Janet Dean, Registered Nurse c. sorozat címszereplője egy afféle “utazó nővér” volt. 1954-56-ban a már komoly problémákat is felvető Medic, 1956-57-ben pedig az állatorvosi rendelőben játszódó Noah‘s Ark ültette a képernyők elé nézőket.
Ezek a sorozatok még nem írtak televízió-történelmet, azonban kezdetét vette a sztetoszkóp-áradat, melynek első tetőpontja a hatvanas években következett be.

Dr. Kildare-t, mely 1966-ig összesen 191 epizódot ért meg. A televíziózás legelső kórházi sikersorozata nem volt előzmény-nélküli: 1937 és 1947 között számtalan mozifilmben szerepelt a két főszereplő karakter, a fiatal Dr. Kildare és bölcs mestere, Dr. Gillespie. Mikor a hatvanas évek elején elkészült a tévésorozat-változat a fiatal Richard Chamberlain főszereplésével, hatalmas sikert aratott.
Futott az ABC műsorán Ben Casey (1961-66) címmel egy rivális orvossorozat, ám Dr. Kildare tarolt. Bár mindkét széria jelentős nézettséggel és rajongótáborral bírt, ma már inkább Kildare-t emlegetik. A fiatal orvos a kor jelképe volt: fiatal, optimista. Az ABC sorozata kissé realisztikusabb volt - igaz, a páciensek még ebben is ritkán haláloztak el…


[cim]Ha egy üzlet beindul…[/cim]

Mikor egyértelmű volt, hogy mindkét kórházsorozat vaskos siker, a csatornák lecsaptak a kórház-témájú műsorokra.
1962-ben indult az NBC-n a Dr. Kildare testvérsorozata, a The Eleventh Hour (1962-64), melyben két pszichológus volt a főszereplő (ugyancsak mester és tanítvány felállásban). A CBS is gyorsan kapcsolt; The Nurses című sorozatuk 1962 és 1967 között volt műsoron.
Még ugyanabban az évadban, 1963-ban kezdte meg hosszú futását két kórházi témájú szappanopera. A The Doctors egészen 1982-ig volt látható az NBC műsorán, és ezalatt 5182 epizódot ért meg. Az unatkozó háziasszonyok egyik kedvenc délutáni műsorában olyan későbbi csillagok kezdték meg pályájukat, mint Kathleen Turner, Alec Baldwin vagy Jonathan Frakes.
Az NBC délutáni sorozatánál azonban sikeresebb volt az ABC General Hospital című riválisa, mely - hihetetlen, de - egészen a mai napig műsoron van. A 41 éve futó sorozat kb. 10500 epizódnál jár, és bár a mai epizódokban a kórház már csupán csekély szerephez jut, a főhősök még mindig a kórház alkalmazottai és ismerőseik. Az elmúlt néhány évtizedben olyan hírességek debütáltak a szériában, mint Demi Moore, Richard Dean Anderson vagy a későbbi Luke Skywalker, azaz Mark Hamill.
A hagyományos kórházi sorozatokból is akadt jónéhány a hatvanas évek végén-hetvenes évek elején. A CBS-en a Medical Center (1969-1976) összesen 170 epizódot ért meg, és 1971-ben elnyerte a legjobb drámasorozat Arany Glóbusz-díját. Kortársa, a Marcus Welby, M.D. (1969-1976) az ABC műsorán sztárrá avanzsálta James Brolin-t (a későbbi Mr. Barbra Streisand-ot). Az NBC Emergency! c. sorozata (1972-1977) a mai Harmadik műszak elődje volt: mentősök és tűzoltók munkáját mutatta be. A nagy sikerre való tekintettel készült egy rajzfilmváltozat is, melyből a gyerekek ismerkedhettek meg az életmentés alapjaival. (Érdekesség, hogy mindez akkor történt, mikor itthon Dr. Bubó indult hódítóútjára!:)

Kialakult egy másféle orvossorozat is: a Quincy (1976-1983) címszereplője egy nyomozó orvos volt. Ennek a receptnek a későbbi változata volt a Halálbiztos diagnózis (CBS, 1993-2001, 178 epizód).


[cim]Nevet az egész műtő[/cim]

M.A.S.H. Robert Altman 1970-es, több Oscar-díjas filmjének 14 Emmy- és 8 Arany Glóbusz-díjas sorozatváltozata azon túl, hogy sztárrá avanzsálta az összes szereplőt (élükön Alan Alda-val), 1978-1982 között 5 alkalommal lett a People‘s Choice Awards-on az amerikaiak kedvenc sorozata.
Bár a koreai háború csak három évig tartott, a 4077. tábori kórház 11 évadon keresztül volt a CBS műsorán. Az idő előrehaladtával az epizódokban mind inkább háttérbe szorult a kórházi-szál, de Alan Alda sztárgázsija mellett szerződésében kikötötte, hogy minden részben legalább egy műtős jelenetnek kell lennie - nehogy feledésbe merüljön a film és a sorozat mondanivalója (háború = pokol).
A számtalan rekorddal bíró sorozat volt az első, amelyikben elhangzott a son-of-a-bitch kifejezés, de nem csak erről híres: az utolsó epizódot 125 millió amerikai kísérte figyelemmel, megdöntve ezzel minden korábbi rekordot.


[cim]A nyolcvanas évek[/cim]

Trapper John, M.D. című szériája (1979-1986) is a MASH-legendához nyúlt, a filmben megismert Trapper praxisáról szólt (majd’ két évtizeddel a háború után). A sorozat (mely már nem vígjáték volt) elsőként foglalkozott olyan kényes témákkal, mint például az AIDS.
A nyolcvanas évek másik legendás sorozata a nálunk is vetített Egy kórház magánélete (St. Elsewhere) volt, mely az NBC műsorán futott 1982 és 1988 között. A sorozat soha nem volt égimeszelő a nézettség tekintetében, viszont 137 epizódos pályafutása során stabil közönséget alakított ki. A mozirajongók a 12 Emmy-díjas szériának köszönhetik Denzel Washington-t, de nem ő volt az egyetlen, aki a bostoni St. Eligius Kórház orvosaként mutatkozott be: Ed Begley Jr., Mark Harmon, Bruce Greenwood és David Morse is itt kezdte.
Ennek a szériának is komoly “vívmányai” voltak; 1986-ban a Harmon által alakított orvos volt a televíziózás első olyan karaktere, aki AIDS-ben halt meg.

Kórházi vígjátéksorozatból is akadt jónéhány, melyek nemhogy megközelíteni nem tudták a MASH sikerét, de már az csoda volt, ha egy szezonnál tovább műsoron maradtak…
Ma már csupán kuriózumként érdemes megemlíteni ezeket - az egyik ilyen címe például E/R volt, és (akárcsak a Vészhelyzet) Chicagoban, egy sürgősségi osztályon játszódott. Nem mellékes az sem, hogy a beöntéseket és poénokat többek között a későbbi Ross doktor, azaz George Clooney szervírozta!


[cim]Miért éppen Chicago?[/cim]

1994. őszéig kellett várni, míg megszületett a következő kórházi sikersorozat. Sőt, egyszerre kettő is.
A CBS Chicago Hope c. sorozata pontosan egy nappal rajtolt az NBC Vészhelyzet (ER) címűje előtt. A Hope Kórház magánéletét 2000-ig tartotta műsoron a csatorna, és bár nézettségben nem volt vetélytársa a máig futó Vészhelyzetnek, a St. Elsewhere-hez hasonlóan mégis tartós siker volt.
A két sorozat sikerének egyik titka mindenképpen, hogy a nézők először láthattak olyan jeleneteket, melyek megközelítették a valós eseményeket. A már-már dokumentarista jellegű műtéteken túl természetesen az emberi oldal is tökéletesen ki volt dolgozva. A Chicago Hope történetei az Egy kórház magánéletével voltak rokonok; ahogy annak lennie kell, a szereplők (Adam Arkin, Peter Berg, Mandy Patinkin, Christine Lahti, Hector Elizondo, Mark Harmon, Roxanne Hart alakításában) összetett személyiségek voltak. A Chicago Hope, bár (különösen a Vészhelyzet akciófilm-szerű jeleneteihez képest) melodrámának tűnik, “bátor” sorozat is volt. Nem csak először mondták ki a shit káromkodást, még egy fiatal lány mellét is megmutatták - elsőként vezető amerikai tévécsatorna műsorán. Ezek a “tabudöntések” szerencsére a kilencvenes években már különösebb visszhang nélkül történtek.

A kilencvenes években eldőlt, kórházi sorozatot csak akkor érdemes hagyományos keretek között készíteni, ha kellően okosok (ld. Chicago Hope) vagy eredetik (ld. Vészhelyzet) tudtak lenni. Ez a felismerés olyan remek sorozatokat szült, mint például a Miért éppen Alaszka? (Northern Explosure, 1990-1995), melyben egy friss diplomás orvos Alaszkában kezd praktizálni. Egy másik CBS-sorozat is extrém helyszínt választott orvossorozatának: a Dr. Quinn, a varázsló (Dr. Quinn Medicine Woman) címűben egy orvosnő 19. századi vadnyugati kisvárosban zajló életét láthatták a nézők 147 epizódon keresztül (1993-1998).

City of Angels, 2000), de az elmúlt években volt példa horrorisztikus kórházsorozatra is (All Souls, 2001; Kingdom Hospital, 2004).

Napjaink sikeres orvossorozata a Scrubs (2001 óta), mely roppant eredeti humorával és képi újításával a kórházi sitcomok feltámasztója. A Harmadik műszak (1999 óta) nem csak az alkotók személye miatt testvére a Vészhelyzetnek, dinamikus, akciódús, jól megírt sorozat.

Az, hogy a Vészhelyzet magasra tette a mércét, alighanem jót tesz a jövőbeli orvossorozatoknak. Talán nem fog megismétlődni az, mint ami 2002. őszén zajlott: két igencsak átlagos/hagyományos kórházsorozat indult, majd pár hónap múlva már senki sem emlékezett rájuk…


Folyt. köv. kb. egy évtized múlva :)

Kommentek

#14, 2006-08-28 10:06:55

Ugye folytatódik a vészhelyzet és a house tudom hogy szombat éjjelenként megy a vh de én a folytatásra gondolok.

#13, 2006-08-23 21:53:20

Úgy tudom hogy amikor a Médium 1. évada befejeződik a House akkor folytatódik. Sajna!

#12, 2006-08-12 19:52:15

Nem sajna mi sem tudjuk de jó lenne megtudni ha folytatnák mert nagyon szeretem!!!!

#11, 2006-08-11 16:45:14

Én is szeretem a Bűvöletet és a Housét is az egyik kedvenc filmem csak az a baj hogy már a jövőhéti rész lesz a befejezés és nem tudom mikor folytatódik. Ti nem tudjátok véletlenül?????????

#10, 2006-08-08 04:49:51

miert csak ketszer adjak a büvölet sorozatot
egy heten
regen hetfötöl pentekig volt

#9, 2006-07-22 13:06:33

House M.D. szerintem is legalább olyan jó mint bármeik a listából.
Teljesen szinte semmiben nem hasonlit a többihez (csak, hogy kórházas) és nem mindíg hepi a vége ettől kicsit job, és attól hogy itt a diagnosztikára élezik ki az egésszet, meg a doki jellemére.
Többiben bemegy a beteg: “-fáj a lábam -morfint neki” és jöhet a következő nem törődnek vele, hogy lehet nam is aza fő ok.

#8, 2006-07-14 11:45:00

Büvöletről miért nincs semmi

#7, 2006-07-10 13:52:44

szinte fáj a lelkemnek ,hogy a HOUSE M.D.-t senki sem említi

#6, 2006-06-18 19:56:35

és mi a helyzet a tv2 sikersorozatával, a mitomén mi a címe-vel? :)
hülyeség….

#5, 2006-06-12 10:24:14

nagyon jó a grace klinika és már 2xr 1 szó nélkül abba hagyták a vetítését a tv-ben ez így chunk_split('működik????????????????????????????

', 40, ' ')

#4, 2006-06-06 18:51:44

És a kórház a város szélénnel mi van???????

#3, 2006-05-31 22:25:08

A Grace klinika és a Klinikák (Fekete erdei Klinika) kimaradt. Pedig mindkettő legalább olyan jó mint a felsoroltak.

#2, 2006-05-01 16:33:16

ki marat a Gres klinika a felsorolásbol

#1, 2006-03-27 19:26:32

Mi van a ” Fekete erdei Klinika”-val???  Egy részt láthattunk belőle,...mint tavaly is és ismét eltüntették???

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink