Magazin / Összefoglaló

Klón-titkok és régi-új szereplők

2002. május 15. 22:47

Az Entertainment Weekly április 12-i számának címlapsztoriját az új Csillagok Háborúja epizódnak szentelte. A legtöbb fanatikus és rajongó természetesen díjazta az újság szerkesztőségének ötletét. Ahogy az egyik filmelőzetesből is kiderült, az egyik fő konfliktust az okozza, hogy miközben Anakin védelmezi Amidalát, egymásba szeretnek. Márpedig egy Jedi nem lehet szerelmes. Emiatt ellentét alakul ki Anakin és Kenobi között, mert a mester szerint az ifjú Skywalker gyorsan halad a lovaggá válás útján, ezért magasabb rendű célokra kellene koncentrálnia.

Azok a mozinézők, akik utálták a rajzfilmszerű Jar Jar Binks-et, készüljenek a legrosszabbra: egy újabb, teljesen számítógéppel generált szereplő fog megjelenni a filmvásznon, Dexter Jettster néven. Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) a film során végig nyomoz, megpróbálván kideríteni, hogy ki akart merényletet elkövetni a királynőből szenátorrá lett Amidala ellen. Eközben fontos információt szerez meg Dextertől, aki a Lucasfilm szerint a negyvenes évek detektívfilmjeinek szereplőire hasonlít. Koszos inget, pecsétes kötényt hord, a nadrágja majdnem lecsúszik róla - és mellesleg négy karja van.

A klasszikus Drakula filmekben és A Gyűrű Szövetségében (Szarumán) egyaránt megtalálható Christopher Lee alakítja a rendszerrel elégedetlen Dooku grófot, aki egy szeparatista szövetség oldalán okoz kavarodást a Galaktikus Köztársaságban. Mint kiderül, ő volt az első részben elhunyt Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) mestere (akinek a tanítványa mintha Obi-Van lett volna, de ő a Csillagok háborújában – az előbb elkészült IV. epizódban – Yodát emlegeti tanítójaként…). Mindenki kedvenc drodijai, C-3PO és R2-D2 természetesen újra megjelennek. C-3PO már befejezettebb állapotban lesz, mint az első filmben, de a külseje még mindig nem lesz olyan kiforrott, mint ahogy a klasszikus trilógiában megszoktuk. Inkább úgy fog kinézni, mint akit talált, össze nem illő fémdarabokból raktak össze. Mace Windu (Samuel L. Jackson – Ponyvaregény, Az élet mindig drága) ezúttal nem csak a Jedik “bibliáját” fogja idézni a filmben. A közelgő háborút érezvén, most megmutatja másik arcát is, azaz alaposan elintéz néhány szereplőt – legnagyobb örömére.

Egy új Star Wars film mindig legalább egy új bolygót jelent - legyen az a felhőkkel borított Bespin (A birodalom visszavág), az erdőkkel teli Endor (A Jedi visszatér), vagy a két nép uralta Naboo (Baljós árnyak). A Klónok támadásában két új planéta is feltűnik: Kamino és Geonosis. A Kamino az a végtelen óceánok uralta hely, ahol Kenobi és Jango Fett a zuhogó esőben megküzdenek egymással - ahogy ezt a filmelőzetesekben is láthattuk. Továbbá ezen a bolygón hozzák létre a klónhadsereget. Az őslakosok vékony nyakú, elegáns lények, akik a sci-fi klasszikus korszakára, klasszikus földönkívüliekre emlékeztetnek. A Geonosis ezzel szemben egy Mars-szerű világ, ahol a rovarszerű őslakosok robothadsereget építenek. Három szörny is él ezen a bolygón, akik konfliktusba kerülnek a Jedikkel: leginkább bikára, oroszlánra és egy hüllőre emlékeztetnek.

Lucast többen kritizálták amiatt, hogy a film címe, A klónok támadása a sci-fi filmgyártás évtizedekkel korábbi stílusára utal. A rendező azt nyilatkozta az Entertainment Weeklynek, hogy ez teljesen tudatos választás, mert az új epizód egy hatalmas kalandfilm, a tradícionális értelemben, tipikus vasárnapi matiné Hollywood aranykorából.

A szereplők személyén kívül még megannyi meglepetésre bukkanhatunk a vadonatúj Star Wars moziban. Ezt a tényt bizonyítja, hogy amerikai nézők felfedezték az első Easter Egg-et (Húsvéti tojást – rejtett szolgáltatás, poén), amit filmes szaknyelven csak cameoként szoktak emlegetni. A jelenetben szerepel a Millenium Falcon több tíz évvel fiatalabb mása, amivel Han Solo később Luke-ot és Obi-Van-t szállítja az univerzumban. A jelenetről pillanatkép is készült.

Forrás: www.starwars.hu

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink