Magazin / Összefoglaló

Karácsony az amerikai mozikban

Szilvási Krisztián írása
2010. december 3. 20:54

A mozifilmekben az a jó (persze egész sor több más között), hogy Karácsony környékén sem szünetelnek. Sőt! A nagyobb amerikai stúdiók december közepére-végére időzítenek olyan nagy durranásnak szánt alkotásokat, amelyek elsősorban a kikapcsolódásra, nevettetésre koncentrálnak. Ilyentájt érkeznek a családi együttlétre alkalmat teremtő filmek, amelyek kicsikhez, nagyokhoz és még nagyobbakhoz egyaránt szólnak.

Idén sincsen ez másként. A decemberi felhozatalban szerepel egy rajfilm-mese félig élőszereplős, félig CGI-animált új feldolgozása; egy klasszikus kalandtörténet legújabb filmes adaptációja; valamint egy nagy sikerű vígjáték harmadik része. Íme az amerikai mozis Karácsony!

Maci Laci

Amerikai premier: 2010. december 17.

Mindenki kedvenc elemózsiás piknikkosár-dézsmáló barátja visszatér a mozivászonra egy vegyes élőszereplős-animált 3D-s kalandban.

A William Hanna - Joseph Barbera páros klasszikus rajzfilmjének legújabb adaptációjában a mackós alkatú Dan Aykroyd kölcsönzi a(z angol)hangját a Jellystone Park leghíresebb bajkeverőjének, Maci Lacinak. A mókamester medve legjobb barátja, Bubu a kétszeres Emmy-díjas és hatszoros Grammy-nyertes popsztár, Justin Timberlake hangján szólal majd meg, akinek nem újdonság a szinkronszerep, lévén belekóstolhatott már a Harmadik Shrek-ben Artie orgánumaként.

A mese-kaland, kaland-mese élőszereplős stábjába olyan nevek tartoznak, mint Anna Faris (A szuper exnőm) a dokumentumfilmes Rachel Johnson szerepében, valamint Tom Cavanagh (Dokik című sorozat), mint Maci Laci ősellensége, Smith vadőr.

A történet szerint a Jellystone Park szinte teljesen elveszítette népszerűségét, ezért Brown polgármester elhatározza, hogy lezárja és eladja a területet. Ez pedig azt jelenti, hogy az ide látogató családok többé nem tapasztalhatják meg azt a természetes szépséget, amelyet a park képes volt nyújtani hosszú-hosszú időn át. Sőt, ami még rosszabb, Maci Laci és barátja, Bubu elveszítik egyetlen otthonukat. Szembesülvén a végzetes változás döbbenetes szelével, Macinak be kell bizonyítania, hogy sokkal okosabb, mint egy átlagos medve, miközben Bubuval az oldalán egyesítik erőiket Smith vadőrrel, hogy megtalálják a megoldást a park végleges bezárása ellen.


A televíziózás történetének egyik legkedveltebb figurája, Maci Laci a Hanna-Barbera-sorozat The Huckleberry Hound Show-jában kezdte pályafutását, mielőtt 1961-ben saját műsort kapott. Maci tévés sikere képregény formájában folytatódott, és 1964-re ő lett az első Hanna-Barbera karakter, amely bemutatkozhatott a mozivásznon. Azóta pedig több sorozatban és egész estés rajzfilmben domborított.

A Maci Laci-t az új-zélandi Auckland területén valamint a Whakamaru Reserve környékén forgatták az északi-szigeti Central Plateau-n Rotorua és Taupo között. Reméljük, hogy az amerikai bemutatót nem sokkal később követi majd a magyarországi premier is, hogy Maci és Bubu bennünk is már jó ideje várt nosztalgiát ébreszthessen.

Gulliver utazásai

Amerikai premier: 2010. december 22.
Magyar premier: 2011. február 3.

A Gulliver utazásai valódi élőszereplős kaland Rob Letterman (Szörnyek az űrlények ellen, Cápamese) rendezésében, amely Jonathan Swift 18. századi regényén alapul, ám a történetet modern környezetbe áthelyezve. A 20th Century Fox filmjében Jack Black (A kezdet kezdete, Trópusi vihar) alakítja a címszereplő Lemuel Gulliver-t.

A filmet eredetileg 2010. június 4-én mutatták volna be, de a premiert inkább Karácsonyra halasztották, miután a stúdió bejelentette, hogy a Gullivert átkonvertálják 3D-be, és 7.1-es surround hangzással kerül a mozikba.

Egy év eleji interjúban a Horatio-t játszó Jason Segel (Lepattintva) elárulta, hogy karaktere a film legnagyobb részét Gulliver ingzsebében tölti majd.


A történet középpontjában Gulliver, egy szabad szellemű utazó író áll, aki egy Bermuda-háromszögbe tartó megbízás közben hirtelen azon kapja magát, hogy óriásként csöppen idegen emberek közé, miután a hullámok egy Lilliput nevű titkos szigeten vetik partra, ahol szorgalmas, de apró emberkék élnek.

A további szerepekben Emily Blunt-ot (Farkasember), Amanda Peet-et (Please Give) és Billy Connolly-t (X-Akták - Hinni akarok) láthatjuk majd, remélhetőleg jövő év elején.

Utódomra ütök

Amerikai premier: 2010. december 22.
Magyar premier: 2010. december 23.

Az Utódomra ütök az Apádra ütök és a Vejedre ütök után harmadszorra bonyolódik bele a Beckur-család életébe. A Robert De Niro, Ben Stiller, Owen Wilson, Blythe Danner, Teri Polo, Dustin Hoffman és Barbra Streisand főszereplésével készült vígjáték az első film a sorozatban, amelyet nem Jay Roach, hanem Paul Weitz (Rémségek cirkusza, American Dreamz) rendezett. (Roach azért producerként közreműködött)

Augusztus végéig nem volt biztos, hogy végül Dustin Hoffman visszatér-e Greg apjának szerepében, de szerencsére így történt. Az Utódomra ütök-ben az eredeti szereplőgárdához Jessica Alba, Laura Dern és Harvey Keitel csatlakoztak.

A történet szerint tíz évvel, két kis Beckur-ral és számtalan akadállyal később Greg (Ben Stiller) végre megbékél szigorú apósával, Jack-kel (Robert De Niro). Ám amikor a pénzszűkében lévő apuka másodállást vállal egy gyógyszercégnél, Jack ismét teljes gőzzel gyanakodni kezd kedvenc ápolójára.

Amikor Greg és Pam (Teri Polo) egész klánja - Pam expasijával, Kevin-nel (Owen Wilson) kiegészülve - felvonul az ikrek születésnapi buliján, Greg-nek bizonyítania kell a szkeptikus após előtt, hogy ő a férfi a háznál. Ám a sok félreértés, kémkedés és titkos hadművelet közepette vajon sikerül-e Greg-nek kiállnia Jack utolsó próbáját, és lehet végre ő a család következő pátriárkája… vagy a bizalom köre örökre megtörik?


Az Utódomra ütök munkálatai 2009 júliusában vették kezdetüket. John Hamburg író a filmről kijelentette, hogy “olyan valós dolgokról szól, mint a halál vagy a válás, amelyekkel igazából akkor találkozunk, amikor öregszünk, de mindezeket igazán komikus módon jeleníti meg.”

Hazánkba Szenteste előtt egy nappal érkezik a vígjáték, amelyről szerintünk botorság lenne kijelenteni, hogy az utolsó lesz a sorban. (Amennyiben mégis, vállaljuk Jack após kőkemény dorgálását…)

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink