Magazin / Összefoglaló

Jövőre Mázlink lesz

2007. augusztus 16. 11:47

Az apró határfalu temetője alatt olajvezeték húzódik. Amikor a helyiek rádöbbennek erre, élelmesen ki is használják… Ezzel kezdődik a MÁZLI című új magyar-francia-német koprodukciós vígjáték, melyet az eddig operatőrként ismert Keményffy Tamás rendezett a nyáron.

[menu]Az 1971-es születésű Keményffy (képünkön) 1996-ban Szabó Gábor tanítványaként végzett a Filmművészeti operatőr szakán. A főiskola alatt kezdett el videoklipeket rendezni és fényképezni; ekkor alapította meg az Extreme Filmet Hidasi Dalma producerrel.

Később a hangsúly a reklámfilmekre helyeződött, amelyeken rendezőként és operatőrként dolgozott.  Ő fényképezte Xantus János Morel fiú c. rövidfilmjét és a Locarnóban díjat nyert svájci kisfilmet a Le Dormeur-t. Három évvel ezelőtt pedig Berlinben forgatta a Status Yo!-t, mely azóta a német hip-hop kultfilmjévé vált.[/menu]
Az Extreme Film a 2005-ös Filmszemlén két rövidfilmmel, Keményffy Tamás Szerencsés emberével és a Szász Attila által rendezett Most látszom, most nem látszom cíművel mutatta meg magát a hazai filmes szakmának. A két kisfilm az eltelt években fesztiválok tucatjain szerepelt szép sikerrel, és közben a Mázli előkészületei is gyorsan elindultak. “Nagy szerencsénk volt, hisz’ már a legelső koprodukciós vásárunkon, 2005. őszén találtunk egy külföldi partnert a filmhez.” - nyilatkozta a Moziplussznak Keményffy Tamás.


[menu]A filmesek bő egy hónapon keresztül élvezték a mindössze 170 lakosú Cserhátszentiván vendégszeretetét. Ez a Nógrád megyei község “alakította” Ógyarmatot, az osztrák-magyar határon található szegény zsákfalut. A helybeliekre a történet kezdetén rámosolyog a szerencse: felfedezik, hogy a temetőjük alatt húzódik egy olajvezeték. Gyorsan jött ötlettől vezérelve megfúrják és közösen elkezdik árulni a gázolajat, temetésnek álcázva az árúsítást. Dől a pénz! Mindenki boldog és elégedett. Egészen addig, amíg mindenki el nem kezdi a saját zsebére árulni az olajat, egymás árai alá ígérve. A baj pedig nem jár egyedül. Megjelenik a faluban az olajtársaság embere, hogy elsimítsa az ügyet, de a falu elkergeti az válságmanagert, egyenesen a rendőrség karjába. A falusiak elszántak és nem hajlandóak lemondani az olajról. Ellenállnak a karhatalomnak egy remeknek tűnő tervvel. Csakhogy a remeknek tűnő tervek nem szoktak jól elsülni…[/menu]

Mint az a rövid szinopszisból is kiderül, a Mázli nem szokványos magyar vígjáték lesz. Korábbi sajtóértesülések még menzeles hangulatot emlegettek, de a rendező inkább egy ír komédiához hasonlítja filmjét: - “Mikor a kezdetekkor házaltunk a tervvel a Lottózsonglőrök című filmmel való hasonlóságot hangsúlyoztuk. A rokonságot vállaljuk ma is, de persze a Mázli tipikus magyar történet, a figurák sokkal őrültebbek, mint az ír társaik.


A rendező nem el- vagy agyonhasznált arcokat keresett filmjébe, hanem olyanokat, akik a legtökéletesebben illenek a Mázli falusi világába. Lukáts Andor – aki a nyolcvanas években olyan emlékezetes filmekben bizonyított, mint az Eszkimó asszony fázik vagy a Tiszta Amerika -  alakítja a főszereplőt (a Katona népszerű művésze legutóbb a Fehér tenyér és a Lora apaszerepeiben brillírozott, hamarosan pedig a Zuhanórepülésben is látható lesz.), partnerei pedig többek között Lázár Kati (nem a filmekben tőle megszokott ‘zsémbes öregasszony’-szerepkörben!), Kerekes Vica (fenti képünkön), Kiss Jenő és Monori Lili, valamint néhány kiváló, de filmekben ritkán látott vidéki színész lesz. A kaposvári Gyuricza István (a Taxidermia hadnagyaként emlékezhetünk rá) lesz Lukáts falubeli ellenfele, Ógyarmat komcsiját pedig a nyíregyházi színházban játszó Tóth Károly formálja meg. Az epizódszereplők között találjuk még Elek Ferencet, Varga Zoltánt, Garai Nagy Tamást, Csonka Ibolyát valamint Novodomszky Évát is.


A nemzetközi eladhatóságot valószínűleg jelentősen növeli, hogy az ismert francia színész, Lorant Deutsch (Kretének, de extrémek; Zsaroló zsaruk 3.; Amatőrök) alakítja Ivánt, a falu önjelölt rapperét, de a nemzetközi szálat erősíti az oszták olajvállalat emberét alakító Felix Theissen és hazánkban élő és a Krétakör-előadásokban rendszeresen fellépő Tilo Werner (Sztornó, Overnight) is. Egy másik németül beszélő szereplő életre keltőjének megtalásához azonban nagy adag mázlira volt szükség. “Mindent tűvé tettünk egy olyan férfi színészért, aki magyarul és németül is anyanyelvi szinten beszél, de egy héttel a start előtt még nem találtunk senkit. Egy másik, apró szerep miatt beszéltem telefonon Kapácsy Miklóssal, akit többek között a Konyecből ismerek, és valahogy kiderült, öt évig élt és dolgozott német nyelvterületen, így gyorsan fel is ajánlottam neki az egyik főszerepet.” - meséli Keményffy.


A filmzenét az Amorf Ördögös Tövisházi Ambrus (alias Erik Sumo) készíti, az operatőr pedig Garas Dani volt. A forgatás július 22-ig tartott, a projekt jelenleg az utómunkálatoknál tart. A 2008-as év tavaszán már egészen biztosan látható lesz a mozikban a Mázli (forgalmazó: Hungaricom). Az Extreme Film eközben készül a következő nagyjátékfilmekre is. “Szász Attila filmje a Zoé egy misztikus családi dráma lesz, thrillerben elmesélve - ez leghamarabb 2008. őszén foroghat.” - nyilatkozta Keményffy, aki hamarosan már saját következő film tervére összpontosít. Ez Benedek István Gábor A Komlósi tórája alapján készül majd.


Szöveg: Osváth Gábor

További fotók a filmből és a forgatásról!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink