Magazin / Összefoglaló

Jönnek a sárkányok!

2010. március 25. 14:14

Az Így neveld a sárkányodat, amely Cressida Cowell azonos című meseregényéből készült, melák vikingek és tűzokádó sárkányok mitikus világába repíti a nézőt. A történet hőse egy viking kamasz, Hablaty, aki Berk szigetén lakik, ahol a sárkányölés természetes életforma. A srác haladó nézetei és sajátos humora nem túl népszerűek a törzs tagjai körében, és szemöldökráncolásra késztetik magát a törzsfőnököt is - aki történetesen Hablaty apja, Pléhpofa. Amikor Hablaty és társai a Sárkányvadász Kiképzőprogram keretében megkezdik a felkészülést, a fiú úgy érzi, végre bebizonyíthatja, hogy belőle is nagy harcos válhat. Ám összebarátkozik egy sebesült sárkánnyal, és egyszeriben minden a feje tetejére áll: olyan hihetetlen kalandok kezdődnek, amelyek megváltoztatják a törzs jövőjét.

Csatára készülj!

A DreamWorks Animation vezetői hat éve figyeltek fel a brit Cressida Cowell meseregény-folyamára, és azonnal lecsaptak Hablaty és a vikingek történetére. A nagy sikerű Túl a sövényen producere, Bonnie Arnold szintén azonnal meglátta a nagy lehetőséget a friss projektben. Figyelemmel kísérte a forgatókönyv fejlesztését, és amikor a DreamWorks produkciós alelnöke, Bill Damaschke megkérdezte, melyik filmet szeretné elkészíteni legközelebb, az Így neveld a sárkányodat volt a válasz. “Azt akartuk, hogy a film igazán nagyot szóljon, és a kalandok meg az izgalmas karakterek minél szélesebb közönséget hozzanak lázba - magyarázta a producer. - Eddig minden filmünkben vagy felnőttek, vagy állatok voltak a főszereplők, most viszont egy kamasszal van dolgunk, amely új irányt jelent a stúdió számára.”

A stúdió az Oscar-díjra jelölt Chris Sanders és Dean DeBlois forgatókönyvíró-rendezőket kérte fel a film elkészítésére. “Egyrészt a sztori érzelmi mélysége ragadott meg, másfelől pedig az, hogy tele van röpködős jelenetekkel - mondta el Sanders. - Már régóta szerettem volna olyan filmet csinálni, amelyben különféle lények, emberek vagy szuperhősök röpködnek, úgyhogy felkiáltottam: Azannyát! Ebből aztán szédítő filmet kanyaríthatunk!”

“Chris felhívott rögtön azután, hogy Jeffrey Katzenberg stúdiófőnök beszélt vele - vette át a szót DeBlois. - Elmesélte, hogy az Így neveld a sárkányodat olyan, mintha direkt nekem találták volna ki, hiszen egy kamasz hős keveredik bele mindenféle fantasztikus kalandokba. Azonnal elolvastam a könyvet, és átgondoltam, mennyi mindent lehet belőle kihozni.” A könyvben a sárkányok már beilleszkedtek a vikingek közé, a film alkotói azonban úgy gondolták, érdekesebb lesz, ha a történet fonalát pár évvel korábban veszik fel. “Nem akarok hazabeszélni, de szerintem nagy ötlet volt, hogy eredettörténetben gondolkodtunk - azt meséljük el, hogy Hablaty és a Fogatlan nevű sárkány barátsága miként változtatja meg a vikingek életét.”

Cowell könyveiben az írónő számos olyan gyermekkori élménye tükröződik, amelyeket egy kietlen, Skócia partjaitól nyugatra fekvő szigeten szerzett. Mivel nem voltak utak, házak, sőt áram sem, a fiatal Cowell képzelete szabadon szárnyalhatott, s már ekkor megjelent lelki szemei előtt a vikingek és a sárkányok mesebeli világa. “A vikingek kemények voltak, és szigorú becsületkódex szerint éltek. A vérükben volt a küzdelem. Ezek az erős, bátor férfiak soha nem futamodtak meg a harc elől.”

E megközelítés jegyében dolgozták ki a film alkotói Hablaty indítékait és személyiségét, nem más ő, mint az öntudatára ébredő kamasz. “Nem ért pár dolgot, de egyvalamivel tisztában van: a szemléletmódja és a képességei eltérnek a többiekétől - mondta el Sanders. - Az apja ezt képtelen felfogni, ahogyan a falubeliek sem, de mi, nézők igen, és ezért drukkolunk a fiúnak.”

“A könyvnek rengeteg olyan értékes eleme volt, amit be akartunk építeni a forgatókönyvbe - mondta a sztoriért felelős Alessandro Carloni. - Kifejezetten elbájoló, ahogyan a szerző a vikingek mindennapjait elénk festi, ezt egy fokkal magasabb szintre emeltük. Hasonlóan élvezetes a nyelv, ezt is megtartottuk, de másképp tálaltuk.”

Minden a sztorin múlott tehát, meg azon, hogy a stúdió a jól bevált Sanders-DeBlois alkotópárosra bízta a munkát. “Chris és Dean az iparág legnagyobb mesélői közé tartoznak - magyarázta Arnold. - Hiába a szemkápráztató animáció, zene, effektek meg minden, ha nincs mögöttük lebilincselő történet. Gyorsan összeállt a fejükben, mi a legjobb módja a könyv filmre vitelének, a mi dolgunk csupán az volt, hogy víziójukat megjelenítsük a mozivásznon.”

“Közös munkánk lényege, hogy könyörtelenek vagyunk a sztorihoz: addig gyötörjük, amíg ki nem gyomláljuk belőle a gyengébb részeket, de arra vigyázunk, hogy az apró finomságok ne tűnjenek el - folytatta a rendező. - Értelmes történeteket szeretnénk elmeséli, amelyek azonban tele vannak csodákkal és meglepetésekkel. A cselekményt együtt dolgozzuk ki, aztán jelenetekre bontjuk, és mindenki önállóan merül el bennük.”

Az Így neveld a sárkányodat moziváltozatában a vikingeknek és a sárkányoknak is megvan a maguk külön birodalma. Amikor egymás területére lépnek, megtámadják egymást. “Megalkottuk a történet mitológiáját, amely szerint Berk szigetére 300 évvel korábban érkeztek a vikingek, s akkor ez a föld a sárkányok hazája volt - magyarázta DeBlois. - A megtelepedő vikingek olyan helyzetbe kerültek, mint régen a farmerek, akiknek nyáját a farkasok tizedelték. A sárkányok is folyton megtámadták a vikingeket, akik persze visszavágtak. Vagyis sok generáción átívelő konfliktusról van szó.”

Éjszakai támadások

Az Így neveld a sárkányodat stílszerűen egy éjszakai támadással kezdődik: sárkányok garmadája rohamozza meg Berket, bárányokat ragadnak el, és romba döntik a házakat. “Chrisnek és nekem nagyon fontos volt, hogy egy roppant látványos jelenettel indítsuk el a filmet - magyarázta DeBlois. - Rögtön az elején le akartuk szögezni, hogy itt bizony egy izgalmas fantasy kezdődik, egyben exponáltuk a vikingek és a sárkányok közötti konfliktust.”

“Cressida Cowell könyvében a sárkányok tudnak beszélni - vette át a szót Arnold. - Saját nyelvük van, mi viszont rögtön az elején eldöntöttük, hogy inkább állatszerűek legyenek, és nem-verbális kommunikációt használjanak. Mindez az animátorokat nagyobb kihívás elé állította, mivel úgy kellett megalkotniuk a sárkányok személyiségét, hogy tudták, kizárólag a külsejük fog ‘beszélni’; a mozdulataikkal és az arckifejezésükkel kommunikálnak, e téren pedig az animáció és a 3D igazi csodákra képes.”
Cowell könyvének számos sárkányfajtája közül a film készítői hatot állítottak előtérbe, a nézők igazán a Sárkányvadász Kiképzőprogram jeleneteiben ismerkedhetnek meg velük. “Így mutatjuk meg, milyen erős ellenséggel állnak szemben az emberek - mondta el Chris Sanders. - Valahányszor a vikingek elmennek halászni vagy vadászni, bármikor rájuk támadhat egy sárkány a víz alól vagy egy sziklahasadékból, esetleg egy fáról.”

Miután Hablaty lelövi az egyik támadó sárkányt, azt hiszi, végre teljesülhet az álma, és igazi viking válhat belőle. “Szeretné megölni a sárkányt, mert a benne lakozó viking - vagyis inkább az apja - ezt várja el tőle - folytatta a rendező. - Meg is próbálja, de amikor a sebesült sárkány belenéz egyenesen a szemébe, megszánja. Ekkor jön rá Hablaty, hogy a sárkányok ugyanúgy félnek a vikingektől, mint azok tőlük. Ezért aztán nem öli meg a sárkányt, hanem elengedi, és végül barátság alakul ki közöttük.”

“Ez a jelenet a nagy fordulópont - magyarázta Sanders. - Amikor elengedi a sárkányt, elindít egy folyamatot, ugyanakkor Hablaty rájön a szörnyű igazságra is. Eddig úgy élt, hogy mindenáron igazi viking szeretett volna lenni. De azon az éjszakán rá kell döbbennie, hogy ez sosem fog bekövetkezni.”

Ez a bizonyos szeretett ellenség azonban nem akármilyen sárkány. A titokzatos Éjfúriák közé tartozik, ezektől rettegnek leginkább a vikingek. Az éjsötét teremtmények váratlanul támadnak, érkezésükről csak a szárnyaik által keltett robaj tanúskodik, amint zuhanórepülésben közelítenek célpontjuk felé, hogy hirtelen megállva egyetlen pontos és halálos lángcsóvával megsemmisítsék. “Fogatlan megtervezésekor az volt a fő szempont, hogy ha Hablaty elköveti a leginkább tiltott dolgot, amit egy viking csak tehet, azaz összebarátkozik egy sárkánnyal, akkor létre kell hoznunk a legsárkányabb sárkányt” - magyarázta Sanders.

“A legsötétebb színre volt szükségünk, hiszen ez a teremtmény az éjszaka mélyén rejtőzik - vette át a szót DeBlois. - A vikingek azért is félnek az Éjfúriáktól, mert még egyet sem láttak közülük. Emiatt aztán Fogatlannak másképp is kellett kinéznie. A legtöbb sárkány nagyjából hasonlít egymásra, szarvuk van meg pikkelyeik, és amolyan sárkányos a formájuk, meg mindenféle színek virítanak rajtuk. Fogatlan viszont másmilyen: áramvonalas és kecses. Azon is gondolkodtunk, milyen legyen a nézése, elvégre Hablaty emiatt engedi el. Arra jutottunk, hogy a macska vagy a farkas tekintete lenne a legjobb - sztoikus, átható és lenyűgöző. Szóval macskafélét, farkasszerűt kombináltunk hüllővel, mert azért Fogatlan mégiscsak sárkány.”

A legviccesebb sárkányfajta alighanem Gronkel. A háttérsztori szerint a Gronkelek olyan lusták, hogy képesek repülés közben elaludni. “Ezek kedves, társaságkedvelő jószágok - mondta Sanders. - Az ember munka után szívesen meginna velük egy sört, mert látszik rajtuk, mennyire jó fejek.” Akármennyire vicces is Gronkel, a külső azonban megtévesztő. “Nagy pusztítást tud végezni, amikor izzó lávát lövell ki a szájából. Ugyanakkor Gronkel a leglassúbb és legnehezebb felfogású sárkány, ezért nem annyira ijesztő, mint a többiek.”

A Siklósárkány a repülés bajnoka, és némileg egy papagájra hasonlít rikító színei miatt. Nem mondható butának, ez a fajta a legravaszabb sárkány, egyben nagyon gonosz is: akár egy raptor, képes a földön megtámadni ellenfelét. Ám a madarakhoz hasonlóan nagyon rossz a látása, van egy holttér, amit ki lehet használni, amikor támad. Specialitása a magnéziumtartalmú lángcsóva, ami szikrákat hány, mint a tűzijáték. A kétfejű Fertelmes Cipzárhát a legnagyobb sárkány. Cipzárhát elosztja a feladatokat a két feje között: az egyik gázt fúj ki, a másik pedig meggyújtja. Viszont a két fej nem jön ki egymással, és mivel a tökéletes pusztításhoz összhangra lenne szükség, gyakran elvéti a célpontot, különösen, ha éppen veszekednek.

Rettenetes Rém a sárkányvilág csivavája, mivel a legkisebb a tűzokádók között, de ami hiányzik méretben, azt bepótolja az egója terén. Csoportdinamikájuk a sirályokéhoz áll a legközelebb - bár nagy számuk miatt igen rémisztő és eredményes támadásra lennének képesek, leginkább fosztogatnak, mivel a közelharcot nem tudnák csapatszinten megszervezni. Ráadásul a hosszú távú repülést sem bírják, ezért felkéredzkednek a nagyobb sárkányok hátára. Szörnyennagy Rémség a ‘legklasszikusabb’ sárkány, ő hasonlít leginkább azokra a tűzokádókra, akiket a régi mesekönyvekből ismerünk. Igazi alfasárkányok, rendkívül agresszívek, amint meglátnak egy vikinget, azonnal megtámadják. A tüzük különösen pusztító, mivel a napalmhoz hasonlóan rátapad az ellenfelükre, és meggyújtja. Saját magukat is lángba burkolják, hogy még rémisztőbb legyen a támadás. Mivel ezek a legveszedelmesebb sárkányok, Rémség utolsó próbatételként szerepel a Kiképzőprogramban, és csak a legjobb tanítvány mérkőzhet meg vele.

“A sárkányok teljesen különböznek egymástól, eltér a tűz, amit kilövellnek, mások a páncélok, a titkos fegyverek - sietett leszögezni Sanders. - Nagyon vigyáztunk arra, hogy egyik sárkány se tudja überelni a másikat, ugyanakkor mindnek van gyenge pontja. Be kell vallanom, a munka során a sárkányosdi lett a mániám, ezt szerettem a legjobban a projektben.”

És hogy mennyire sikerült nagyvászonra álmodni Cressida Cowell meseregényét, március 25-étől kezdve mindenki számára kiderül a mozikban.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink