Magazin / Összefoglaló

Jön az első hazai, színes-szagos 4D mozifilm

Erdélyi Tamás írása
2011. június 27. 13:04

A Dimension Films múlt héten bejelentette, hogy a Kémkölykök 4: A világ minden ideje (Spy Kids: All the Time in the World) új dimenziót nyit a moziélményben, miután a film világszerte 4D Aromascope-ban kerül szélesvászonra. 

Robert Rodriguez (Terrorbolygó), a Kémkölykök rendezője volt az első, aki az ezerkilencszázötvenes évek első 3D hullámának lecsengése után pár évvel ezelőtt elsőként mutatta be 3D formátumban a Kémkölykök harmadik részét (Kémkölykök 3-D - Game Over). A film hazai nézőszáma akkor közel 250.000 volt, úttörőnek számít napjaink 3D hullámának elindítójaként. A népszerű sorozat a negyedik résszel ismét egy újítással lép a piacra: bemutatja a 4D formátumot, amely a szaglás élményével teszi teljessé a legizgalmasabb jeleneteket, a film 8 kiválasztott jelentében.

Minden megvásárolt jegy mellé egy ún. aromascope kártya is jár, melyen nyolc darab szám található. Amikor az adott szám megjelenik a vásznon, a kártyán ugyanazt a számot kell megdörzsölni az illatanyag felszabadításához. Amikor mind a nyolc aroma felszabadult, egy különleges jelentben az illatok szimfóniája gyakorlatilag életre kelti a filmet.

“A családok imádni fogják ezt az újfajta, interaktív moziélményt. És ami a legjobb: ez nem jelent extra költséget, hiszen minden mozijegy mellé (legyen az 2D vagy 3D előadás) ingyenesen jár egy aroma kártya.” - mondta el Rodriguez.

A néző szó szerint történő bevonása a filmvetítésbe nem újkeletű dolog. A legtöbb élményparkban (Disneyland, Universal Studios), de még Nepálban, Észak-Koreában és indiában is léteznek olyan filmszínházak, ahol a mai sikerfilmeket 4D élményben kínálják a nézőknek (pl. a Shrek 4 vagy az Utazás a Föld középpontja felé). A 4D élmény természetesen nem kifejezetten csak a szaglásra épül, sokkal elterjedtebbek a mozgással és különféle természeti hatásokkal járó technológiák. Hullámvasútas jeleneteknél például a szék mozgatja a nézőt, a kocsi egyensúlyától függően, egy vadvízi evezésnél pedig az ember könnyen az arcába kaphatja a vízcseppeket.

A 3D mozizás a ‘80 és ‘90-es években induló IMAX-mánia után az Avatar-ral kapta meg az újabb lökést. A korábban bevételi hiányokkal szembesülő filmstúdiók James Cameron világsikere óta kötelező jelleggel ontják magukból a szemüveges filmeket, melyek ennek ellenére mind a nézők, mind a filmkritikusok között vegyes fogadtatásban részesülnek. Azóta a televíziógyártók is rákaptak a 3D-re, egyes készülékek már egy halandó pénztárcája számára is elérhető összegért kínálnak 3D-élményt a nappaliban. Itthon újabban a filmek mellé már opcionális jelleggel kell szemüveget vásárolnunk, ha élvezni akarjuk az - egyébként néha anélkül is tökéletesen nézhető, gyártás után térhatásított - filmeket, cserébe legközelebb magunkkal hozhatjuk a következő előadásra is.

A Kémkölykök 4: A világ minden ideje című epizódot 2011. október 27-én mutatja be Magyarországon a Forum Hungary.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink