Magazin / Összefoglaló

Jazz, Irak és Polanski - összefoglaló a 75. Oscar-díjátadásról

2003. március 24. 19:43

[ki]Epilógus[/ki]

Két órával az Oscar-show kezdete, és a legtöbb technikai díj kiosztása után már úgy tűnt, március 23-án éjjel minden a jazzről fog szólni. Öt jelölésből öt díjat nyert a Chicago -köztük egyet Zeta-Jones-, két díj jutott A két toronynak, és ugyanennyi a Fridának; itt volt hát az idő hátradőlni a karosszékben, és számolgatni, vajon megdönti-e a musical a Titanic és a Ben Hur rekordját?
Nem döntötte meg, sőt a közelébe sem jutott.


[ki]A meglepetések éjszakája[/ki]

Az iraki háborúra való tekintettel visszafogottabban ünnepelt a filmvilág, így elmaradt a szokásos vörös szőnyeges bevonulás is. A legtöbb jelölt és vendég végül megjelent a díjátadón, de elmaradtak a szexis, vagy extrém estélyi ruhaköltemények, a hölgyek többsége egyszerű fekete ruhát választott.

A show házigazdája Steve Martin volt, aki többnyire a színésztársakról szóló viccekkel szórakoztatta a nézőket. Indító beszédében megjegyezte, hogy A két torony volt a legjobb film, amit letöltött az Internetről, és Nicole Kidman minden filmjében műorrot viselt, csak Az órákban nem. Köszöntötte Mickey Rooney-t is, az egyik legidősebb Oscar-díjas színészt, akinek azonban csak a hátsó széksorokban jutott hely. Martin hozzátette: bizonyára a fiatal Vin Dieselnek kellett a hely :-)

Az első Oscar-díj az animációs filmek kategóriája volt, amelyet megérdemelten a japán Chihiro szellemországban nyert meg. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában Chris Coopert tüntették ki az Adaptationért. Cooper könnyes szemmel köszönte meg a díjat feleségének, de megemlítette a háborús helyzetet is, hangot adva a béke iránti vágyának.

A technikai díjak közül négyet vitt el a Chicago: a jelmezek, a vágás, a hanghatások és a látványtervezés kategóriában sem talált legyőzőre a népszerű musical. Két díjat nyert a Frida: a legjobb smink díja mellett Elliot Goldenthal lett az év zeneszerzője. Ugyancsak két díj jutott A két toronynak, ebben az évben a hangeffekt-vágás és a speciális effektek díja érkezett Középföldére.

A legjobb dokumentumfilm díja Michael Moore Bowling for Columbine c. munkájának jutott. Moore magával vitte a színpadra a többi jelölt dokumentumfilmest is, és kemény hangú beszédet intézett Bush elnök és háborúja ellen. Beszédét, amit a közönség fele megtapsolt, a másik fele azonban kifütyülte, nem fejeztette be, ugyanis lekeverték a show rendezői.

Moore a sajtószobában is folytatta Bush-ellenes beszédét, mire Steve Martin viccesen jegyezte meg: “látnotok kellett volna, milyen jó a hangulat a színfalak mögött”.

Az est egyik legmeghatóbb pillanata volt Conrad L. Hall poszthumusz győzelme A kárhozat útja fényképezéséért. A díjat fia, Conrad W. Hall (szintén operatőr)vette át, és így zárta beszédét: “Apu, bárhol is vagy most, bár elmentél tőlünk, sosem felejtünk el.”

A legjobb külföldi film díját a német Nowhere in Africa kapta, Caroline Link rendezőnő azonban kisfia betegsége miatt nem vehetett részt a gálán. Nem volt jelen Eminem sem, amikor Barbra Streisand meglepetten jelentette be a legjobb filmdal kategória nyertesét: az Oscart a Lose Yourself (8 mérföld) nyerte. A díjat az egyik dalszerző, Luis Resto vette át.

Meglepetést okozott a forgatókönyv kategória is: a legjobb eredeti forgatókönyv díját a spanyol Pedro Almodovar nyerte (Beszélj hozzá!), míg az év adaptált forgatókönyve A zongorista lett. “Shirley MacLaine mondta egyszer, hogy megérdemelten nyerte az Oscar-díjat, de én nem így érzem magam” - mondta Ronald Harwood. “Ez a díj Roman Polanskit illeti.”

A zongorista nagy meglepetésre két további díjat is nyert, Adrien Brody lett az év színésze és Roman Polanski a legjobb rendezője. Brody szinte sokkos állapotban vette át a díjat Halle Berrytől, köszönőbeszédét állva tapsolta meg a közönség. Brody, Berryvel váltott emlékezetes csókja után, szintén Polanskinak köszönte meg a díjat, majd bőven túl a 45 másodpercen, szintén a békéért emelt szót.

Majd jött Denzel Washingston a legjobb színésznő díját rejtő borítékkal, s “orrhosszal” a többi színésznő előtt Nicole Kidmant hívta a színpadra. Kidman elérzékenyülve vette a kezébe az Oscart, bár viccesen megjegyezte, hogy korábban Russel Crowe megkérte, bármit csinálhat, csak ne sírjon :-) Nicole Az órák stábja mellett a nézőtéren ülő édesanyjának és kislányának is megköszönte a díjat.

Amíg Nicole Kidman győzelme könnyen előre látható volt, a legjobb rendezés díja egészen az utolsó percig nyitott kérdés maradt. Martin Scorsese,  a New York bandái rendezője és Rob Marshall, a Chichago direktora egyenlő esélyekkel néztek a díj elé, de jött Harrison Ford, és Roman Polanski nevét olvasta fel! Polanski sajnos nem lehetett jelen a díjátadón, így Ford (aki maga is játszott az Őrület c. Polanski filmben) köszönte meg a lengyel rendező nevében az Oscar-díjat.

A Chicago, ami közben elvesztette a rendezés, a főszereplő, a forgatókönyv kategóriákat is, csak a fináléra tért vissza. Kirk és Michael Douglas jelentették be a legjobb film díját. Kirk ugyan előbb kettétépte a díjazott film nevét rejtő papírt, de Michael büszkén adta át az Oscart felesége filmjének: így lett a Chicago hat díjával az est legsikeresebb filmje.

A 75. Oscar-díjátadás igazi nyertese azonban A zongorista c. film, ami a legjobb rendezés, főszerep és adoptált forgatókönyv kategóriák elnyerésével írta be magát az Oscar-díjak történelmébe.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink