Magazin / Összefoglaló

Janikovszky családmeséi életre kelnek

2006. november 16. 16:56

Alföldi Róbert előbb tévé-, majd mozifilmet rendez az Unió Film égisze alatt. Ezekről, és a cég egyéb projektjeiről Bodzsár István mesélt a Moziplussznak.

A tervek szerint 2007. január 3-tól forog a KIRE ÜTÖTT EZ A GYEREK? c. tévéfilm, mely nem csak Janikovszky Éva (1926-2003) címben is szereplő művének, hanem lényegében valamennyi (!) ifjúsági írásának adaptációja lesz. A 70 millió forintból készülő produkció forgatókönyvét Rigó Béla, Vörös Róbert és a rendezést is magára vállaló  Alföldi Róbert jegyzi. Az operatőr Babos Tamás lesz.


“Nagyon sok gyerekszereplő lesz a filmben, jelenleg is folynak a castingok” - mesélte Bodzsár István producer, aki nem mindennapi sztárparádét is ígér: “Lesz egy jelenet, amelyikben jó sok neves színész bukkan majd fel, kvázi cameo-szerepekben, többek között Alföldi iránti barátságuk jelenként.”

A színházi rendezőként már évek óta ismert Alföldi egyszer már rendezett egy tévéfilmet: akkor a Micimackó történetét mesélte el A Nagy Könyv verseny folyamán, ugyancsak sok legendás színész részvételével (Kállai, Törőcsik, Darvas, Garas, Tordy, Bodrogi, Tábori, Máthé). Ez, valamint a Kire ütött ez a gyerek? afféle előtanulmány Alföldi számára, ugyanis egy év múlva már nagyjátékfilmet fog rendezni, ugyancsak az Unió Film égisze alatt. Bartis Attila sikerregényéről, A NYUGALOMról van szó.

“Április elején tárgyalunk majd külföldi befektetőkkel. Nagyon élénk az érdeklődés a produkció iránt már most, és terveink szerint egy ismert francia színész kapná a főszerepet.” - mondta Bodzsár, aki szerint a forgatás ebben az ütemben már 2007. augusztusában elindulhat.

Addig azonban még egy másik nagyjátékfilmet is forgat az Unió film. Mint azt már megírtuk, Paczolay Béla (képünkön) rendez KALANDOROK címmel egy erdélyi road-movie-t, az Unió Film és a Filmpartners koprodukciójában. A Kalandorok története akkor kezdődik, amikor az Erdélyben élő idős férfi összeveszik feleségével, és Magyarországon élő fiáért telefonál, aki saját fiának társaságában el is indul apjáért, hogy átköltöztessék az anyaországba. Hosszú az út Budapest felé, és ez alighanem mindhármuk számára mérföldkő lesz…

A háromgenerációs, humoros road movie-nak már az idei év végén lezajlik az előforgatása, hogy aztán a tényleges munka áprilisban megindulhasson. A három férfi főszerepet neves színészek kapják - jelenleg a szerződéskötéseknél tart a produkció, így csak ezek után jelenthetjük be a kilétüket.

A Kalandorokat is jegyző elismert reklámfilmes rendező, Paczolay Béla idén augusztusban a BÁNYATÓ c. tévéfilmet is már az Unió Filmnél készítette. Ennek a hangi utómunkája a napokban ért véget, de már csak valószínűleg jövőre láthatjuk a Magyar Televízió műsorán a Benedek Miklós, Hollósi Frigyes, Gáspár Tibor, Szőke András, Elek Ferenc és Pap Vera főszereplésével készült alkotást.

Kommentek

#1, 2007-03-19 17:22:07

Nagyon várom már ezt a filmet. A napokban láttam egy riportot Alföldi Róberttel amiben ez a film állt a középponban és mesélt róla pár szóban. Bevallom én még abba a korosztályba tartozom aki nemrég olvasta ezt és más Janikovszky regényeket szóval bennem még élnek az emlékek a könyvel kapcsolatban és alig várom hogy láthassam ezt az alkotást. de nem csak ezért leszek rá kiváncs hanem azért is mert a filmben felcserélődnek a szerepek:azaz a felnötteket gyerekek és a gyermeket pedig egy nagyszerű szinész játssza majd a filmvásznon. Sajnos eddig aki Balázs Zoltán hihetetlen tehetségét látni kivánt el kellett menjen színházba most viszont már a filmvásznon is látható lesz!
nagyon várom

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink