Magazin / Interjú

Jancsóval forgattunk

2006. május 17. 18:20

A meghívó a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra szólt, ám ott semmi jele annak, hogy filmforgatás lenne. Kis kerülővel ráakadunk egy ködös rétre, ahol két babérkoszorús figurát kisér néhány feketébe öltözött, bizalomgerjesztőnek túlzással sem nevezhető férfi. Az utópisztikus hangulat akkor válik teljessé, mikor bebicajozik a képbe a lila ruhába öltözött Mundruczó, körülötte néptáncosok. Egy fekete sátorból idős bácsi hangja szól a mikrofonjába -  nevetgél, káromkodik, instrukciókat ad. Jancsó Miklós újra forgat.


A Moziplussz kétfős legénysége délelőtt kezdte meg a maga lehetetlen küldetését: kideríteni, miről szól az EDE MEGEVÉ EBÉDEM c. alkotás. A Kapa és Pepe filmek sajátja, hogy bár állítólag van forgatókönyv (találkoztunk már szemtanúkkal), mégis a forgatás során alakul a film. Van sztori, ám azt szavakban lehetetlen, de legalábbis nagyon nehéz elmondani - tudtuk meg nevük elhallgatását kérő stábtagoktól.

Ennyi persze nem volt elég nekünk, így tovább nyomoztunk. Néhány kommandós mozdulattal megközelítettük Mundruczó Kornélt, és a mit sem sejtő rendező, aki ezúttal színészi oldalát csillogtatja (mint anno a Szomszédok utolsó évadában), megpróbált minket felvilágosítani. Végülis csak annyit értettünk meg, hogy Marcus Aurelius fiát (!) alakítja, és ő sem igazán van képben a film egészét nézve. Arra gyanakodtunk, hogy talán szándékosan próbál minket félrevezetni, de mivel saját új filmjét illetően sem volt bőbeszédűbb, megnyugodtunk. (Vagy lehet, hogy olvasta április 1-i tréfánkat, melyben rá osztottuk a főszerepet?!)


Végülis küldetésünk sikerrel járt, hisz több fontos motívumot is megtudtunk a filmről: “valóságshow fricska”, melyben ugyan van politika, de csupán általános voltában - semmi aktuálpolitika!

Ezt követően környékeztük meg Kovács Ildikó gyártásvezetőt. Tőle tudtuk meg, hogy ősszel már volt egy öt napos etap, most májusban pedig 11 újabb forgatási nappal folytatódott a munka. Mucsi & Scherer mellett ismét fontos szerephez jut Balázsovits Lajos és Galkó Balázs, az ifjú filmrendezőket pedig Mundruczón kívül Fazekas Csaba is képviseli színészként. A nők terén ezúttal kevésbé jó a felhozatal, hisz a korábbi Kapa és Pepe filmekben szereplő Schell Judit és Vasvári Emese ezúttal nincs a stábban (helyettük Góbi Rita a női főszereplő).


Három fontos korábbi stábtag is távol marad. Mindenekelőtt megemlítendő Jancsó állandó alkotótársa, a tavaly nyáron elhunyt Hernádi Gyula. Ugyancsak először hiányzik Grunwalsky Ferenc, aki nem csak operatőre, de társszerzője is volt Kapa és Pepe korábbi kalandjainak. Mint ismeretes, a filmterv korábban 120 milliót kapott a Grunwalsky által vezetett MMK kuratóriumtól, és eljárás indult összeférhetetlenség miatt. Ennek eredménye, hogy végül más (Jancsó Nyika) lett az operatőr. Végül, de nem utolsó sorban hiányzik még Halász Péter is. A márciusban elhunyt filmes és színházi egyéniség azonban egy kissé morbid, de örömteli csoda folytán mégis szerepel a filmben: az ő jeleneteit már felvették tavaly ősszel.

Margitszigeti körutunk végén még megcsodáltuk a filmben vendégszereplő gyönyörű lovat, mellyel Mucsi Zoltán barátkozott éppen. Az állat gazdájától megtudtuk, hogy “a lónak valami hülye angol neve van”, ezért mindenki egyszerűen csak Babának hívja. Sub Bass Monster is befutott időközben, ő Babával ellentétben már szerepelt Jancsó-filmben, de nem sok vizet zavart a sajtónapon.


Nos, Baba első filmszereplése hamarosan a mozikban, de legkésőbb a februári Filmszemlén. Ami pedig a film sztoriját illeti, hazaérkezve elégedetten konstatáltuk, hogy a gyártó cég weblapja közöl egy szinopszist. Olvasóink ezt megtalálják adatlapunkon.


Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Fotók: Tiszeker Dániel

Kommentek

#4, 2006-09-09 09:45:05

Kéz-és lábtörést!

#3, 2006-05-26 14:24:26

Ne legyünk rosszmájúak, Jancsó a magyar filmművészet egyik legnagyobb alakja (Csillagosok, katonák; Szegénylegények; stb.). A szinopszisban se vészes a helyesírási hibák mennyisége :)

#2, 2006-05-24 13:37:02

A szinopszis gyermeteg, helyesírási hibákkal.
“A világ javíthatatlan. Tele van gengszterekkel, politikai, gazdasági bűnözőkkel, nem lehet segíteni rajta.” - Jancsó maga is a gazdasági bűnözők táborát gyarapítja, annyira megható ez a művészi ambivalencia, hogy mindjárt sírva fakadok. Biztos nagyon jó film lesz. Persze.

#1, 2006-05-21 21:36:26

Hajrá, szurkolok nekik, de nem úgy volt hogy az (elég vacak) Mohácsi vésszel lezárulnak a Kapa és Pepe-filmek? Remélem, ha már folytatják, akkor ez a rész legalább olyan jó lesz, mint az Anyád! A szúnyogok, vagy a Kelj fel, komám, ne aludjál.

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink