Magazin / DVD Guide

Jancsó-filmek DVD-n!

2006. szeptember 29. 11:44

Hiánypótló sorozatot kezdett a Mokép dvd-s részlege: megjelentetik Jancsó Miklós filmjeit, nyitányként egyszerre négy klasszikust a ‘60-as évekből. A szeptember 28-i sajtótájékoztatóról a 85. születésnapját egy nappal korábban ünneplő élő legenda, alias Miki bácsi sem hiányozhatott.


A külföldön (és többnyire hazánkban is) hosszú beállításairól és meztelen női szereplőiről elhíresült Jancsó a sajtótájékoztatón egyik kedvenc operatőrével, Kende Jánossal nosztalgiázott. Mint megtudtuk, kettejük munkakapcsolata kezdetben nem volt felhőtlen. Bár a Csillagosok, katonákban Kende már másodoperatőr volt, de mikor a Csend és kiáltásban először léptették elő operatőrnek, Jancsó napokig ki akarta rúgatni az akkor még csak 26 éves kollégáját. Annyira nem volt megelégedve Kendével, hogy például a teljes első napot újra kellett forgatni… Végül megbékéltek, és még tizenöt filmben dolgoztak együtt (többek között: Égi bárány, Sirokkó, Magyar rapszódia).


Jancsó láthatóan nem teljesen volt képben azt illetően, hogy most mely filmjei is jelennek meg dvd-n, így mondjuk el mi: a kórházi környezetben játszódó Oldás és kötés (1963), a 19. századi betyárokról szóló Szegénylegények (1965), az 1919-be kalauzoló Csend és kiáltás (1967) és a kollégiumfoglalásról szóló Fényes szelek (1969). A felújított képi világgal megtámogatott kiadások közül kettőn megtalálható a rendező 1997-es Hősök tere c. dokujának két felvonása is.


[cim]Oldás és kötés (1963)[/cim]

A paraszt származású sebész, Jámbor Ambrus úgy érzi, a helyén van a társadalomban. Az idők neki kedveztek, a „fényes szellők” diplomával, értelmiségi léttel ajándékozták meg. Aztán egy szép napon kénytelen szembenézni önmagával. Ádámfy professzor, a „lecserélendő régi értelmiségi” egy hihetetlenül nehéz szívműtéttel bebizonyítja, mennyire érti a szakmáját, milyen erős és mennyire emberi. Újjáéleszti, visszahozza az életbe a beteget, akiről már mindenki más lemondott volna. Ambrus ekkor szembesül céltalan, modernkedő művészkörnyezetével, kiúttalan szerelmével. Szülőfalujába hazatérve apja erős hitéből, emberségéből, felelősségérzetéből próbál erőt meríteni.


[cim]Szegénylegények (1965) [/cim]

1869-ben Ráday Gedeon gróf kormánybiztos lesz, akit azzal a különleges feladattal bíznak meg, hogy javítson az ország közbiztonsági állapotán.

Tevékenysége főként arra irányul, hogy azokat a szegénylegényeket és betyárokat kutassa fel és tegye ártalmatlanná, akik a szabadságharcban Rózsa Sándor vezetésével részt vettek.

Ráday nem válogat az eszközökben. Az alföldi „Sáncba”: a várbörtönbe gyűjtik be a szegénylegényeket, akiket kegyetlen lélektani módszerekkel igyekeznek társaik elárulására bírni.


[cim]Csend és kiáltás (1967)[/cim]
1919-ben a csendőrök rettegésben tartják az embereket, hatalmuk korlátlannak tűnik. Károlyt (Madaras József), az alföldi tanya gazdáját is figyelik, megalázzák és felhasználják a kommunistagyilkosságok nyomainak eltüntetésében.

Tanyáján, a csendőrparancsnok hallgatólagos beleegyezésével, rejtegetik Istvánt (Kozák András), a volt vörös katonát. Károlynak nemcsak a csendőröktől, hanem feleségétől, Teréztől (Töröcsik Mari) és annak húgától, Annától (Drahota Andrea) is tartania kell. A két nő álnok terve, miszerint Károlyt arzénnal mérgezik meg, István tudomására jut, aki erről bejelentést tesz, tudva, hogy megpecsételte sorsát.


[cim]Fényes szelek (1969)[/cim]
A történet 1945 után, de még a fordulat éve előtt játszódik. A NÉKOSZ kollégisták egy csoportja egy papi gimnáziumba megy, hogy - érvekkel, s dalaik, táncaik sodró erejével -meggyőzze a papok által megfélemlített diákokat.

A kollégisták között sincs egység, - két szélsőséges nézeteket valló lány-Teri (Kovács Kati) és Jutka (Drahota Andrea) -ragadja magához a hatalmat.

Jancsó Miklós egy kollégiumfoglalás eseménytörténetébe sűríti a forradalom természetrajzát, és annak öncélú, hatalmi erőszakba torkolló veszélyeire figyelmeztet.

 

Jancsó új filmje, az Ede megevé ebédem októbertől a mozikban!


Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Fotók: Tiszeker Dániel

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink