Magazin / Interjú

Interjú Fonyódi Tiborral

2007. július 6. 18:55

Fonyódi Tibor – vagy ahogy számtalan rajongója ismeri: Harrison Fawcett – a hazai sci-fi-, fantasy- és történelmi regények egyik legismertebb írója. Az utóbbi években filmforgatókönyveket is jegyez: az első, ami megvalósult, két évvel ezelőtt Christopher Lambert főszereplésével készült el. Most a napokban forgó krimisorozata kapcsán ültünk le vele beszélgetni.


Mikor és kinek a fejében született meg a Tűzvonalban ötlete?
A sorozat ötlete Garamvölgyi Lászlótól, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatójától származik. Garamvölgyi úrnak már évek óta létezet egy televíziós sorozat-terve, ami Őrszoba munkacímen futott. Az eredeti elképzelés szerint a történet java egy fiktív rendőr-őrszobán játszódik, és betekintést nyújt az ott dolgozók munkájába, magánéletébe. Finanszírozási okok miatt a sorozat első epizódjának treatmentje fiókban maradt, aztán évekkel később a sorozat ötlete eljutott Hábermann Jenőhöz, a FilmArt produceréhez, aki nem kevés áldozattal elkezdte kitaposni azt az ösvényt, ami végül is elvezetett a gyártáshoz. A kreáció elején Pozsgai Zsolt is bekapcsolódott a munkába, és kialakított egy, a Garamvölgyi-anyaghoz hasonló koncepciót. Miután világossá vált, hogy Pozsgai úr színházi és egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott volna olyan intenzíven foglalkozni a sorozattal, mint ahogy szeretett volna, Hábermann Jenő – akivel már évek óta ismerjük egymást, többször is dolgoztunk együtt – felkért, hogy bábáskodjak a 38 részesre tervezett sorozat megszületésénél. A felkérést nagy megtiszteltetésnek, szakmailag kihívásnak tartottam, szinte azonnal igent mondtam rá; így esett, hogy a 17 epizódból álló első évadot szerény személyem jegyzi vezető íróként.


Mennyire épül az Ön koncepciója a két korábbi változatra?
Mindkét alkotótárstól kölcsönöztem karaktereket, de alapvetően új backstorykat kapcsoltam hozzájuk, és új jellembéli tulajdonságokkal ruháztam fel őket, továbbá alapvetően megváltoztattam a történet profilját, mondanivalóját. Az eredeti koncepció szerint a sorozat kizárólag a közrendvédelmi szolgálatot ellátó rendőrökről szólt volna; hogy világos legyen, azokról a nőkről és férfiakról beszélek, akik 12/24/12/48-as fordában az utcán teljesítenek szolgálatot. Úgy gondolom, hogy ennyi – mint sorozat prekoncepció – ma már kevés. A televízióban egymást érik a jobbnál jobb, főként amerikai sorozatok. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem lehet velük felvenni a versenyt; költségvetésben és a gyártásra szánt időben soha, sztoriban, cselekményvezetésben esetleg megközelíthetjük az általuk diktált színvonalat, ehhez viszont – képletesen szólva – szét kellett feszíteni az adott kereteket, tehát a közrendvédelmi munka objektív bemutatása mellett, olyan átvezető történeti szálakat is kibontottunk, melyekhez hasonlókkal általában a hírhedt 24 c. sorozatban lehet találkozni: titkosszolgálatok és terroristák összecsapása, a hős egy konspiráció áldozata, senki sem az, akinek látszik és így tovább; úgy gondolom, hogy a történetben több csavar lesz, mint a csavarboltban, és folyamatosan sikerül majd fenntartanunk a nézők érdeklődését. 


Hol tartanak jelenleg a munkában?
Kezdjük a végén. A Tűzvonalban gyártása július 3-án indult – és tart két és fél hónapon keresztül. A 17 epizódból álló első évad forgatókönyveinek első változata június közepére készült el. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az első évadot jegyző epizód-íróknak Szélesi Sándornak, Böszörményi Gyulának, Köbli Norbertnek és Hegedűs Bálintnak. Az epizód-írók összesen tíz epizódot jegyeznek, a többit én követtem el, illetve a sorozat egészét tekintve majd én fogom elvinni a balhét (nevet). Június közepe óta folyamatosan dolgozom a forgatókönyveken, hasznos visszajelzések érkeznek a színészektől, epizód-rendezőktől, és én mint egy gyorsreagálású-erő a forgatás előtti legutolsó pillanatban is képes vagyok simításokat végezni a szövegen. Egyébként nekem az az elméletem, hogy egy forgatókönyv sosincs kész, csak szép magyarsággal fogalmazva abba lett hagyva a fejlesztése. A lényeg: megpróbáltunk egy olyan volumenű történetet létrehozni, aminek van mélysége, üzenete, és még izgalmas is. Reményünk szerint talán sikerült. Ami papíron van, mindenesetre szép reményekre jogosít. Természetesen nagyon nagy szerep hárul még a rendezőkre (Soós Péter és Pajer Róbert), operatőrökre, színészekre és még számtalan a produkcióhoz kapcsolódó emberre. Úgy gondoljuk nagy lehetőségek vannak a sorozatban; minden ki fog derülni idén szeptemberben, amikor az MTV 1-es csatornáján látható lesz az első epizód.


Mit árulhat el a történetről?
A főhőst Bordás Attila kommandós őrnagyot egy balul sikerült akciót követően alacsonyabb beosztásba helyezik, őrsparancsnokot csinálnak belőle Angyalföld egyik eldugott részében. Bordás számára fokozatosan válik világossá, hogy „kirúgásához” teljesen más okok vezettek, és minden, ami a múltjában történt szoros összefüggésben áll azzal a titokzatos férfival, akik már húsz éve vezeti orránál fogva a világ vezető titkosszolgálatait… Fokozatosan fogjuk adagolni az információt. A néző előbb tudja meg a részleteket, mint Bordás, hisz ahogy Hitchcock mondta: ha két ember ül egy asztalnál, és az asztal alatt felrobban egy bomba, akkor megijedünk - de ha tudjuk, hogy bomba van az asztal alatt, és a két szereplő nyugodtan beszélget felette, akkor a néző izgul… A fő rejtély mellett természetesen lesz nem kevés magánéleti szál is: Bordás válik a feleségétől, a munkahelyén is konfliktusai vannak, és akkor ne is beszéljünk a többi szereplőről, mindegyiknek meg lesz a maga kisebb-nagyobb problémája, mindezek tetejébe „valakik” mindenkit megfigyelnek, az egész egy hatalmas konspiráció. Hogy kik ezek a „valakik”, nem mondhatom meg – legyen meglepetés.


Kik fogják alakítani a főbb szerepeket?
A Bordás őrnagyot életre keltő Stohl András mellett megjelenik még a Terrorelhárító Szolgálat parancsnokát megformáló Jordán Tamás, az idős gondnokot játszó Hollósi Frigyes, az angyalföldi rendőrkapitányt alakító Trokán Péter, továbbá Varga Gabi és Szávai Viktória. A nyolcas körzetben dolgozó rendőröket pedig Cserna Antal, Bajomi Nagy György, Bede Fazekas Szabolcs, Varju Kálmán, Juhász Réka, Hábermann Lívia, Zeck Júlia kelti életre.

Úgy tudom, a sorozat mellett még több egyéb projekten is dolgozik.
Regényíróként a Hadak útja-sorozat záró, hatodik kötetén dolgozom, ennek címe Naptól vagyok, Holdtól vagyok. Ha minden jól megy, ez már idén ősszel meg is jelenik a Kalandor Kiadó gondozásában. A nyár azon részében pedig, amikor némi szabadidőm támad, az 1998-99-ben a Cherubion Kiadónál megjelent két regényemen, A Katedrális harcosain és A Katedrális legendáján dolgozunk a szerkesztővel, ugyanis ezeket most újra megjelentetik egy kötetben. Ami pedig a mozifilmeket illeti… Folyamatosan vannak megkeresések.

A Metamorfózis bemutatója miért késlekedik?
A kérdést igazából a producerek tudnák megválaszolni. Tudtommal októberben kerül sor a hazai bemutatóra, de például Brazíliában és Portugáliában megvásárolták forgalmazásra, míg Németországban dvd-n jelent meg. Mindenesetre a film májusban egy újabb díjat hozott el, ezúttal egy olaszországi horror- és fantasy filmfesztiválról. (Mint már megírtuk, a film korábban a spanyolországi Esteponából is elhozott két díjat. - a szerk.) Már megérte dolgozni a forgatókönyvön, elvégre a jelek szerint ez a világ egyetlen vámpíros művész- és fesztiválfilmje (nevet). A rendezővel, Hódi Jenővel azóta egy új projekten is dolgozunk. End Game (Végjáték) a címe, és New Yorkban, valamint a túlvilágon játszódik. Valamiért ezek a túlvilági témák mindig megtalálnak! Az End Game különlegessége, hogy a világ egyik leghíresebb fantasy festője, Luis Royo tervezi a karaktereket. A forgatókönyv már elkészült, és jelenleg gőzerővel folyik a költségvetés összeállítása. Ez egy igen drága, legalább 40 millió dolláros projekt, szóval nyilván nem idén készül el. De ha valóra válik, akkor nagy durranás lesz. Remélem.

Sok sikert ehhez és a sorozathoz is!


Szöveg: Osváth Gábor [nyil] Forgatási fotók: Kende Tamás


Fonyódi Tibor honlapja:
[b]www.fonyoditibor.hu

 

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink