Magazin / Összefoglaló

In Memoriam 2005

2006. január 16. 19:02

Korszakalkotó afro-amerikai komikus, legendás olasz filmrendező, mindenki kedvenc Ewing-mamája… 2005-ben ismét jónéhány legendával gazdagodott a Mennybéli Moziterem. A magunk mögött hagyott évet összegző írásaink sorában mindenekelőtt emlékezzünk meg azokról, akik már nem lehetnek velünk 2006-ban.


[cim]Legendák Mennybéli Klubja[/cim]

Száguldás gyilkosságokkal, Dutyi dili, Porontyjárat, Folt a zsákját, Harlemi éjszakák… Mi csak mozifilmjei révén ismerjük, holott az Egyesült Államokban őt tartják minden idők legnagyobb stand-up komikusának. Az Emmy- és többszörös Grammy-díjas Richard Pryor december 10-én, a szklerózis multiplex-szel folytatott csatájának tizenkilencedik évében örökre elaludt. Páratlan életéről és karrierjéről itt olvashattok bővebben. We miss you, MF*er!

Közel száz mozi- és tévéfilmben, és sok tucatnyi sorozatban szerepelt, mégis 1 film is elég volt ahhoz, hogy generációk zárják a szívükbe. Pat Morita, azaz a Karate Kölyök-film(ek) Miyagija nem mindennapi életet élt: tuberkolózis, internáló tábor, polgári élet 30 éves koráig, majd egy hirtelen váltással stand-up komikusnak állt. 2005. november 24-én hunyt el las vegasi otthonában. (részletek)

Ugyancsak egy film tette legendává Anne Bancroft amerikai színésznőt, holott ő akkor már egy Oscar-díj birtokosa is volt! A Diploma előtt világsikerét még megannyi értékes alkotás követte: Ágnes Isten báránya, Názáreti Jézus, Az elefántember, Szép remények… A komikus / rendező Mel Brooksszal 1964-ben házasodott össze, és szerelmük a sírig tartott. Bye-bye, Mrs. Robinson! (részletek)

91 éves korában hunyt el Alberto Lattuada, a sokoldalú olasz filmrendező, aki közel félévszázados karrierje során összesen 39 filmet rendezett. A legismertebbek: A varieté fényei (Fellinivel közösen), La Spiaggia, Dolci inganni, Cosě come sei, A köpeny, A maffia parancsára, Női akt, Kutyaszív.  (részletek)

Hollywood is elvesztett egy kiemeledő rendezőt: a négy Oscar-díjas Robert Wise, akinek a West Side Story és A muzsika hangjai c. filmmusicaleket köszönhetjük, de ő rendezte a legelső Star Trek-mozit is. Pályája elején vágóként dolgozott - többek között az Aranypolgáron! (részletek)

[cim]Tévés Csillagok[/cim]

Mikor 1984-ben súlyos betegsége arra kényszerítette, hogy otthagyja a Dallas stábját, Barbara Bel Geddes helyére Donna Reed színésznő érkezett. A rajongók értetlenkedve és felháborodottan követelték vissza az “igazi” Ellie asszonyt. A producerek és nézők millióinak nagy örömére Bel Geddes asszony hamar felépült a súlyos kórból, így visszatérhetett legendás szerepébe. Az Emmy- és Golden Globe-díjas, valamint Oscar-jelölt (1948) színésznő a sorozat végeztével teljesen visszavonult a rivaldafénytől, de a rajongók imádata még másfél évtizeden keresztül éltette. Augusztusban hunyt el. (részletek)

Már Az elnök emberei is előtt többször bevéste magát a tévé- és mozinézők emlékezetébe, de a Fehér Ház-i sorozat kellett ahhoz, hogy John Spencer arca mellé a nevét is megjegyezze a nagyközönség. A sikersorozat bölcs kabinetfőnökeként túlélt egy infarktust, ám az élet kegyetlenebb forgatókönyvírónak bizonyult. Néhány nappal 59. születésnapja előtt, december 16-án hunyt el. (részletek)

Az afro-amerikai filmek legnépszerűbb nagypapája, Spike Lee egyik kedvenc színésze, februárban, 87 évesen hunyt el. A Raiford Chatman Davis néven született Ossie Davis pályájánál talán csak magánélete volt csodálatosabb: 1946-os Broadway-debütálásában ismerkedett meg Ruby Dee színésznővel, akivel ezt követően hat évtizeden át fogták egymás kezét. Ugyancsak emlékezetes (film)történelmi tény: polgárjogi aktivistaként is kivette a részét a forrongó időkben, s beszédet mondott Malcolm X és Martin Luther King Jr. temetésén is. (részletek)

Heeeeere‘s Johnny!!! - vicsorítja Jack Nicholson a Ragyogás legemlékezetesebb jelenetében. Ez önmagában is elég bizarr, ám az amerikai nézőknek mindez jóval többet mond! Johnny Carsont, a késő esti televíziózás királyát konferálta így fel segítője közel három évtizeden keresztül.A legendás talk-show házigazda ugyanis 1962-től kezdve egészen 1992-ig vezette a The Tonight Showt, majd a stafétát Jay Lenonak átadva nyugdíjba vonult. Amerikát 2005. január 23-án érte a tragikus hír: Johnny örökre elaludt.

Ma már nevetünk a hatvanas évekbeli Batman-sorozaton, és nem értjük, miért volt ez akkoriban olyan hatalmas szenzáció. Nem a kiszámítható sztori, és nem is az akció-faktor miatt - sokkal inkább az olyan állandó főgonoszok miatt, mint amilyen a Burgess ‘Pingvin’ Meredith illetve Frank Gorshin volt. A Riddlert alakító apró termetű komikus kacajával örökre beírta nevét a tévétörténelembe, és feladta a labdát a mozifilmes Riddler, Jim Carrey számára. A népszerű utánzóművész nem sokkal halála előtt A helyszínelőkben búcsúzott el szeretett közönségétől, a Quentin Tarantino által rendezett epizódban. (részletek)

 

[cim]Kis Nagy Színészek[/cim]
Helyhiány miatt képtelenség méltóképp elbúcsúzni az összes 2006-ban eltávozott színész- és rendezőegyéniségtől, de azért ne feledjük, ők is itt voltak velünk, nekünk:

83 éves korában elhunyt Paul Winchell amerikai szinkronszínész, aki Micimackó Tigrisének, és a Flúgos Futam eszelős Dastardly-jének volt megszólaltatója.

73 éves korában távozott el az élők sorából John Vernon, aki tonnányi krimisorozatban gonoszkodott, de ő alakította a Piszkos Harry Polgármesterét és a Parti zóna Dékánját is.

A Star Trek-sorozat ill. filmek Scotty-ja, James Doohan 85 évesen hagyta el az árnyvilágot 2005. júliusában.

Barney Martin neve a magyar nézők számára aligha mond sokat, de talán Seinfeld apukájaként milliók szerették. A kedvelt karakterszínész 20 évig volt rendőr, és csak utána váltott foglalkozást. Köszönjük, Morty bácsi!

Nyolc évnyi küzdelem után ragadta el a rák Wendie Jo Sperber színésznőt, akit a Vissza a jövőbe! c. filmből ismerhetünk, mint Marty nővére. (részletek)

Tragikusan fiatalon, 31 évesen egy félrekezelt tüdőgyulladás következtében hunyt el a Vejedre ütök betört orrú menyasszonya, Nicole DeHuff. (részletek)

Salieri inasa, azaz Milos Forman kedvenc színésze volt Vincent Schiavelli, a népszerű, szakácskönyvek írásával is foglaltoskodó karakterszínész. 57 évet élt. (részletek)

Kommentek

#1, 2006-09-13 15:51:52

jan sterling

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink