Magazin / Összefoglaló

II. Ráday SOHO FilmÉSFesztivál

2002. szeptember 10. 23:42

Mi a Ráday SOHO?

A fesztivál szervezője, a Ráday Soho Kulturális Egyesület alulról szerveződő, közösségi összefogásból született, non-profit civil szervezet. Az egyik elsődleges céluk az, hogy a Ráday utcában egy olyan érdekegyeztető platformot hozzon létre, ahol a helyi lakosság, a kerületi Önkormányzat és az utcában lévő vendéglátó egységek és más üzletek érdekei közös nevezőre hozhatók.

[kep]kepek/hirek/soho.jpg[/kep]
Az utóbbi években jól érzékelhetőek Budapesten is azok a változások, melyek Európa fontosabb metropoliszait világvárosokká tették. Többek között az életformaváltás, amelybe szervesen beletartozik a civilizált társasági élet. Budapest több pontján is kialakulóban van az a vendéglátói közeg - hasonlóan a New York-i Village-ekhez, a párizsi Latin negyedhez vagy a londoni Sohohoz - melynek célja pont ez: kellemes miliőt teremteni a pihenéshez, az emberi kapcsolattartás kötetlenebb formáihoz. A magyar fővárosban egy ilyen színvonalas szórakozó-negyed épp a Ráday utcában készül megszületni.

[kepj]hirek/IIsoho1.jpg[/kepj] A különböző stílusú éttermek, kávéházak, bárok, galériák tulajdonosai felismerték azt a igényt, hogy a Ráday utca hangulatos találkozóhelyek mellett rendszeresen megtartott művészeti fesztiválok, kulturális rendezvények helyszíne legyen. Ezért alakították meg a Ráday SOHO Szórakozónegyed Kulturális Egyesületet. Az egyesület rendezvényei a nagyközönség számára nyitottak és ingyenesek. Céljuk az igényes, civil szórakozásnak helyet teremteni, a Ferencváros kiemelkedő kulturális központjává válni.


A Ráday SOHO FilmÉSFesztivál

[kepb]hirek/IIsoho2.jpg[/kepb] Létezik Magyarországon egy sajnálatos filmes gyakorlat: a főiskoláról évről-évre kikerülő, tehetséges fiatalok elkészült filmjeit általában csak egy szűk szakmai réteg láthatja, szélesebb közönség előtt viszont nem tudnak megmérettetni. Mivel a Magyar Játékfilmszemle jobbára a szakma seregszemléje, az ott bemutatott alkotások nagy része is hasonló sorsra jut: forgalmazó híján jobb esetben évek múlva, rosszabb esetben soha nem kerülnek mozikba.

A független filmes műhelyekben - egyébként kiváló - rövid- vagy portréfilmek, kísérletező kedvű animációs víziók sora készül, amelyekre lenne komolyabb nézői igény, ám eme darabokat sem vetítik mozikban, s ha képernyőre kerülnek, akkor is csak éjfél után.

A Ráday SOHO Egyesület tagjai egyetértenek abban, hogy szükséges a filmszakma e szegmensét is bemutatni az érdeklődők széles táborának. Ezt felismerve határozott úgy az Egyesület 2001-ben, hogy megszervezi az I. Ráday SOHO FilmESFesztivált. A “Láthatatlan filmek” alcímet viselő egész hétvégés rendezvénysorozaton fiatal, tehetséges alkotók mutatkozhattak be az idelátogató nagyközönségnek.

[kepj]hirek/IIsoho3.jpg[/kepj] A viszonylag kedvezőtlen időjárás ellenére az I. Ráday SOHO FilmESFesztivál sikere megteremtette azt a hagyományt, hogy az éttermek, kávézók, kiskocsmák ne csak gasztronómiai, hanem kulturális élményt is nyújtsanak.  Idén még több egyesületi taggal és helyszínnel bővülve szándékotak megrendezni a II. Ráday SOHO FilmESFesztivált. Az elmúlt egy évben is számos színvonalas filmalkotás született, melyeket a közönség talán csak ott ismerhetett meg. Az ismert és elismert alkotók mellett teret adtak a fiatal tehetségek bemutatkozásának is. A 2002-es Fesztivál fővédnökének Jancsó Miklós és Grünwalsy Ferenc filmrendezőt nyerték meg.


A fesztivál idei résztvevői

[ki]Független filmes műhelyek:[/ki]
BBS, Duna Műhely, INFORG Stúdió, MAFSZ, My Film, Felhőc Produkció, Film Partners, Varga Stúdió

[ki]Egyetemek és Iskolák:[/ki]
Filmművészeti Egyetem, Képzőművészeti Egyetem - Intermédia Tanszék, Iparművészeti Egyetem - Vizuális Kommunkáció Tsz., Szellemkép Szabadiskola, Berzsenyi Dániel Főiskola/mozgókép szak - Szombathely Pázmány Péter Katolikus Egyetem/kommunikáció szak

[ki]Fesztivál válogatás:[/ki]
KAFF (Kecskeméti Animációs Filmfesztivál), OFF (Open Filmfesztivál), Mediawave, 33. Magyar Filmszemle, Menekülés a rövidfilmbe, Határontúli Magyar Filmek Fesztiválja

A moziba járó közönség számára mindig nagy élményt jelent, ha a kulisszák mögé pillanthat. Erre a hétvégére eljöttek az alkotóművészek, és azok a producerek is, akik magyar filmek kivitelezésére szánták rá magukat. 

Miközben a kávéházakban peregtek a filmkockák, az utcán felállított szabadtéri színpadon, illetve az idén bekapcsolódott Kultiplex kertjében, termeiben koncertek, színházi előadások, családi programok zajlottak.

Este utcamozi: az utca közepén felállított színpadon nagyvászonra kivetítve egy, még be nem mutatott nagyjátékfilm premier előtti vetítésére került sor.


Képek a fesztiválról
[nyil]Kávézóból kávézóba - csak ennyit lehetett látni az emberekből
[nyil]Épületen belül is zajlott az élet, a film meg forgott tovább
[nyil]“Nemcsak huszévesek a világ!” - képünk illusztráció, de komolyan voltak az előző generációból is
[nyil]Aki ott volt, ezt láthatta bárhol
[nyil]VIDEO: A Ráday utca 360 fokban (20 mp)
[nyil]VIDEO: Vasárnapi élet a Ráday utcában (20 mp)


A teljes fesztiválprogram
[nyil]Péntek - 2002. szeptember 13.
[nyil]Szombat - 2002. szeptember 14.
[nyil]Vasárnap - 2002. szeptember 15.

A fesztivál programjai ingyenesek!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink