Magazin / Összefoglaló

Idősebb színésznők a hollywoodi romantikákban

2009. december 22. 11:49

Amikor egy idősebb férfi a képernyőn egy nála 20-30 évvel fiatalabb nőt csábít el, a nézők valószínűleg nem botránkoznak meg a jelentős korkülönbség miatt. Ám amikor egy idősebb nő teszi fordított szerepben ugyanezt, már sokkal kiszámíthatatlanabbak a reakciók. Ez a mozi szülte álláspont évtizedekig hódított az amerikai filmgyártásban, de mára Hollywoodban repedezni kezdtek a falak, hogy a filmek végre ne csak szexista tárgyakként kezeljék a nőket. Elindult egy folyamat, amelynek végén kiviláglik a női színészi tehetség, amely elvezet ahhoz, hogy egy filmkockán lehessen említeni a szexet és a negyven-, ötven- vagy akár hatvanvalahány éves asszonyokat.

Sigourney Weaver, az új sci-fi világsiker, az Avatar egyik hősnője a következő filmjében egy olyan férfi szeretőjét fogja alakítani, aki majdnem feleannyi idős, mint ő. Az előreláthatólag csak 2011-ben mozikba kerülő Cedar Rapids-ben a 60 éves Weaver partnere a csupán 35 éves komikus, Ed Helms lesz. A színésznő úgy nyilatkozott, hogy sokkal jobban hisz az idősebb nők és fiatalabb férfiak között létrejövő párkapcsolatokban, mint amennyire a filmes producerek teszik. “A Cedar Rapids-ben Ed egykori általános iskolai tanárát játszom majd, akibe a fiú belehabarodik. Évekkel később aztán tökéletes párkapcsolatban élünk együtt, míg végül szakítani leszek kénytelen, mert Ed annyira komolyan gondolja a kapcsolatot velem.” Weaver azt is világossá tette, hogy örömmel fog feltűnni a Cedar Rapids női szerepében, mert talán az lesz az a pont, amely végre tudatosítja, hogy a 60-as éveikben járó nők is tudnak még vonzóak és szexuálisan aktívak lenni.

Weaver álláspontját csak megerősíteni látszik Meryl Streep új filmjének a sikere, az Egyszerűen bonyolult című vígjáték, amelyben Streep, az elvált asszony újra szerelmi viszonyba bonyolódik volt férjével, akinek már egy új, és jóval fiatalabb felesége van. Ezzel Streep megszegi a filmipar azon kimondatlan szabályát, hogy a közönség nem szeretne látni fizikai kapcsolatot idősebb nők és hasonló korú, pláne fiatalabb férfiak között. Nancy Meyers, az Egyszerűen bonyolult író-rendezője amúgy is szinte úttörőnek számít a témában, hiszen a 2003-as Minden végzet nehéz című komédiában Diane Keaton és Keanu Reeves között izzott a levegő. “Meglátjuk, jól működik-e majd a film a közönség szemében, de nagyon remélem, hogy készül még több olyan film is, ahol az 50-60 éves nők főhősök lesznek, nem pedig csupán idősödő, buggyant anyósok vagy anyák.”

1967 óta, amikor Mike Nichols merész filmjében, a Diploma előttben Anne Bancroft, mint idősödő Mrs. Robinson elcsavarta a frissen diplomázó Dustin Hoffman fejét, csupán néhányszor tűnt fel a filmvásznon hasonló párosítás. Ellenben felcserélt szerepekre számtalan példa említhető: elég csak Woody Allen 2009-es Whatever Works-ét megnevezni, ahol a 62 éves Larry David és a 22 éves Evan Rachel Wood között szövődik románc. De ugyanígy felhozható Sofia Coppola 2003-as Elveszett jelentése is, ahol azonos kor- és nem-leosztásban Bill Murray és Scarlett Johansson voltak az egymást elcsábító felek.

Meryl Streep ugyan a Mamma Mia! című musicalben romantikus főszerepet játszott, amely csúcsokat döntött a Box Office-listákon, Streep azonban hangot adott Hollywood azon irritáló elképzelésének, miszerint az idősebb nőket nem veszik komolyan a filmvásznon. Most viszont, az Egyszerűen bonyolult sikere kapcsán őszinte meglepetésének adott hangot: “Ez hihetetlen! 60 éves vagyok, és főszerepet játszom egy romantikus komédiában! Bette Davis forog a sírjában. Ő 42 volt, amikor a Beszéljünk Éváról!-ban játszott, és 54 éves a Mi történt Baby Jane-nel? idején.”

Úgy látszik, Hollywood lassan az áldását adja a dologra, mert végre meglepő módon támogatásáról biztosította Goldie Hawn-t is, aki egy rendhagyó romantikus vígjátékon dolgozik. Hawn 3 évig harcolt a stúdiókkal az Ashes to Ashes érdekében (melyet ő ír, rendez és szerepel benne), hogy a film várhatóan 2010-re végre megszülethessen. A moziban a 64 éves színésznő olyan asszonyt alakít majd, aki sikeresen képes megbirkózni férje halálával. Hawn elmondta, hogy a 60-at elérve olyan méföldkőhöz érkezett, amikor egyre nehezebbé vált eladni ötleteit a producereknek. “Hollywood nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a nőket középpontba állító filmek sikere sokkal nagyobb, mint a férfiakra épülő produkcióké.”

A 63 éves Charlotte Rampling szintén jövőre jelentkezik majd egy szex körül forgó vígjátékkal. A színésznő korábban már elítélte Hollywood viselkedését azzal kapcsolatban, ahogyan az idősebb színésznőket kezelik. “A rendszer Európában más, mint Hollywoodban: nem olyan barbár a bánásmód az öregedés szempontjából.” Rampling így tehát talán nem hiába beszélt, hiszen Bill Pullman mellett fog szerepelni 2010-ben a beszédes című Rio Sex Comedy-ben.

A felsorolt példák ellenére azért még sok a teendő az amerikai filmiparban, amíg a szexi, idősebb színésznőket természetes előnyben részesítik majd a férfiakkal szemben. A Screen Actors Guild egy felmérésben megállapította, hogy a 40 éves kort elért színésznők a film- és televíziós szerepeknek jelenleg csupán a 11%-ára számíthatnak. Jó hír viszont, hogy ez az arány fokozatosan kúszik felfelé, hiszen a ’90-es években nagyjából még csak 9% körül mozgott. S ha az említett filmek többsége sikeres lesz a mozipénztáraknál, nem nehéz megjósolni, hogy ez az arány további ugrásszerű növekedésnek indul majd.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink