Magazin / Összefoglaló

HSX - A Hollywood-i értéktőzsde

2004. július 13. 14:40

Jelen cikk célja egy interneten játszható, világszerte kedvelt filmes játék és annak alapjainak bemutatása. A leírás elegendő az elkezdéséhez, és remélhetőleg az érdeklődés felkeltésére is. Több részre bontva ezt olvashatjátok a következőkben.

[ki]1.  Mi is az a HSX?[/ki]

Röviden a HSX egy interneten játszható tőzsdejáték, mely a filmek mozis bevételeivel foglalkozik, azon belül is az észak-amerikaival (USA, Kanada). Lényegében úgy működik, mint a való életben a tőzsde, csak leegyszerűsítve. Minden filmből lehet részvényeket venni, eladni, aszerint, hogy szerintünk mekkora bevételt ér el négy hét alatt a film. Ezek a műveletek azonban változtatják a részvények árát: ha veszünk belőle (nagy iránta a kereslet) felmegy az ára, ha eladunk (csökken a kereslet), lemegy az ára. Ha mondjuk 40 dollárért veszünk egy adott részvényből, az azt jelenti, hogy szerintünk a film legalább 40 millió dollárt fog elérni Észak-Amerikában négy hét alatt (mint láthatjuk, a milliókat az egyszerűség kedvéért elhagyjuk). Rajtunk kívül a mintegy félmillió regisztrált felhasználó alakíthatja az árakat. Ez azonban csak a legalapvetőbb dolog a játékban, bővebben a következőkben olvashatsz.


[ki]2. Hogyan vágjunk bele?[/ki]

Mindenekelőtt a www.hsx.com honlapon keressük meg a “join” gombot fent, amelyre kattintva regisztrálhatjuk magunkat. Néhány alapvető kérdést találunk, némi angoltudás nem árt ezekhez. Regisztráció után az e-mail címünkre megkapjuk jelszavunkat, aminek segítségével a későbbiekben a “login” (bejelentkező) oldalon tudunk belépni portfoliónkra. A portfolió oldal tartalmazza a pénzünkről, részvényeinkről szóló adatokat (áruk, nyereségük, stb.). Kezdetben 2 millió dollárt kapunk, ezzel kell gazdálkodnunk. Négyféle részvényt vehetünk: Moviestocks (ez a legalapvetőbb, itt a 4 hét alatt elért bevételt kell megtippelnünk), Starbonds (itt a színészek, rendezők részvényeivel kereskedhetünk), Options és Funds (ezekről majd később).

Ha már bejelentkeztünk, először a Moviestocks-szal kezdjünk (filmrészvény). Oldalt, balra keressük ezt a gombot, amellyel el tudjuk érni az összes jövőbeli vagy a legaktuálisabb filmek impozáns listáját, A-tól Z-ig. Itt a filmcímekre kattintva megtaláljuk azok néhány adatát (szereplők, rövid leírás, bemutatás időpontja, stb.).

Például ha látjuk, hogy a Shrek 3 120 dolláron áll (azaz 120 millión), vehetünk belőle, hisz biztos, hogy ezt felül fogja múlni. Maximum 50.000 db-ot vásárolhatunk belőle (ha ez korlátlan lenne, a vagyonosabbak könnyen tehetnének szert hatalmas vagyonra), amire persze a kezdőtőkénkből nem futná, így először olcsóbbakkal érdemes foglalkozni. Ha mondjuk veszünk 10.000 db-ot, az 1.200.000. dollárba kerül. Ez a bemutatás időpontjára - ami bár nem mostanában lesz - felmegy akár 300-ra is. Kiszámíthatjuk, hogy ezzel 1,8 millió dollárra tennénk szert. De mivel ez igencsak hosszú távú befektetés lenne, kezdésként olyan filmből vegyünk, amit hamarabb bemutatnak. A premiert követő negyedik héten a ténylegesen elért összeget hozzáírja a HSX a készpénzünkhöz (Cash). Ezt nem feltétlenül kell kivárnunk, előbb is megszabadulhatunk tőlük. A legtöbb pénzt ezzel lehet szerezni.
További tanácsokat későbbiekben olvashattok.


[ki]3. Vásárlás[/ki]

Vásárolni a következőképpen lehet: ha megtaláltuk a birtokolni kívánt részvény, annak 4-5 betűs rövidítését (ticker symbol=SBL) beírjuk bal oldalt (vagy a film linkjére rávisszük az egeret), majd a mennyiséget, amennyit vásárolni szeretnénk (QTY). Megvenni a Buy, eladni a Sell gombbal lehet. Ha úgy gondoljuk, hogy az adott részvény ára csökkeni fog, akkor a Short-tal kell vásárolnunk (a portfoliónkban piros színnel fog megjelenni). Így ha a kötvény 50$-on áll és shortoljuk, akkor fogunk ezzel pénzt nyerni, ha csökken ennek az ára. Eladni ezt a Cover-rel vagy a Sell-el lehet.


[ki]4. Starbonds, Options, Funds[/ki]

A Starbonds-oknál (sztárkötvény) a színészekből, rendezőkből vehetünk részvényeket. Ezek árát az előző filmjeik bevétele és a játékosok üzletelése határozza meg. Minél nagyon bevételt érnek el valakinek a filmjei, annál magasabb az áruk. Létezik az ún. TAG, ami az előző filmjeik eredményéből adódik ki, egyfajta átlagként. Négy hét után a TAG-hoz hozzáadódik az új film által elért eredmény, és ezzel egy időben a kötvény ára is ekkorára változik. Ha kereskednek vele, akkor szintén változik az áruk. Ha azonban az aktuális vagy a következő filmjeiknek nincsenek túl jó kilátásaik (probléma a forgatással, elhalasztott bemutató, stb.), valószínűleg sokan megszabadulnak a birtokolt “papíroktól”. Ezekből maximum 20.000 db-ot tarthatsz. Én személy szerint ezekkel szoktam leginkább kereskedni.
Az Optionsokkal már nehezebb boldogulni, a profibb játékosoknak, vagy a már Box Office-ban jártasabbak valók ezek. Egy film bevétele szempontjából döntő lehet az első hétvégén elért összeg. Manapság igen sokan nézik meg az első pár napban a filmet, ekkor nem ritkán 50 millió dollárt is elérnek, de már 110 fölöttire is volt példa. Rendszerint ezekkel lehet itt kereskedhetni, vagy az időszakos részvényekkel, amik kapcsolódhatnak egy-egy nyári vagy téli film végösszegének megtippeléséhez, vagy néhány díj-átadáshoz (pl. Oscar-díj). Visszatérve az elsőhöz, minden szerdán felkerülnek a következő hétvége új bemutatói, mellettük pedig a tippelt három (néha öt) napos bevétel. Ezek szerdától csütörtök estig 2 dolláron állnak. Ha pl. 20 milliót saccol a HSX, felül- ill. alul tippelhetjük ezt. Ha szerintünk 22 millió dollárnál többel nyit, akkor call-t, ha 18 millió alatt, akkor put-ot vegyünk. Ha mondjuk call-ból veszünk (azaz 20+2 milliónál többre gondolunk), és a film nyit 30M-val, részvényenként 8$-os hasznot képzünk. A maximális 10.000 darabbal ez 80.000 dollár tiszta haszon. A sztárkötvényeken kívül én ezzel szoktam általában pénzt keresni. Például egy Shrek 2 részvénnyel idáig 1.9M-t nyertem.

A Funds-okkal még nagyon nem foglalkoztam, ezek filmstúdiókhoz, filmműfajokhoz, stb. kapcsolódó részvénycsomagok, melyeket több film árfolyama is meghatároz egyszerre. Maximum 10.000 db-ot vásárolhatunk belőlük, a nyereség általában kicsi.


[ki]5. Egyebek[/ki]

Mivel túl sok film van, ezért keresésre is van lehetőségünk. Ezt is a bal oldali menüben találhatjuk (Search. ha így sem járunk sikerrel, használhatjuk az Advenced Search-öt).
A Portfolio oldalon fent az Account History-nál visszanézhetjük eddigi ügyleteinket. A My League-ben beállíthatjuk más játékostársaink neveit, így nyomon követhetjük az ő pénzügyi helyzeteiket. Az én HSX-ben használt, nem túl fantáziadús nevemet (Ati) is beállíthatjátok.
Az Account Informationban adataink megváltoztatására van lehetőség.

Oldalt a Calendarium feladata értelemszerű, a Leader Board pedig egyfajta toplista. Ha van olyan, amire nem kaptál itt választ és tudsz angolul, a Community rész ezt az igényedet fogja kielégíteni (természetesen kellő angoltudás szükséges).

A Need H$-re akkor kattints, ha szükséged van pénzre (50-100.000$). Még nem használtam.
Végül pedig a kezdőoldalon információkat kaphatsz a legtöbbet vásárolt, illetve eladott részvényekről (Ugyanerre szolgál a Launch the Ticker gomb is). Itt minden nap van egy új film, aminek ára nem változik 24 óráig, így egyforma árral lehet belőle mindenkinek vennie (IPO).


[ki]6. Tanácsok[/ki]

- A legfontosabb, hogy mindig kísérjük figyelemmel az aktuális Box Office listákat, tanulmányozzuk az eddigi eredményeket. Ezzel biztosan eredményesebben fogunk játszani rövid időn belül.

- Maga a Box Office túl nagy téma, így ezzel most alaposan nem foglalkozom, mindössze 1-2 dolgot említenék meg: megfigyelhető, hogy ha egy film gyártása nehézségekbe ütközik, a bemutató időpontját eltolják, vagy esetleg a készítőket cserélik le, a kritikák nem túl jók, rossz előjelnek szokott számítani. Ilyen esetekben nem ritka, hogy megbuknak a filmek. Pl. 2004-ban Ben Stiller három filmet is sikerre vitt, a negyedik viszont � melyet sokat halasztottak � alaposan megbukott. De ne feledjük a Titanic-ot, mely viszont a legnagyobb bevételt elérő film lett, pedig annak is későbbre tették a bemutatóját, ráadásul a költségvetése is elszabadult).

- Érdemes figyelni a megjelenő kritikákat: www.rottentomatoes.com

- Vásárolni kétféleképpen lehet: kis és nagy tételben. Én nagyon sokáig csak keveset vásároltam sok filmből, így kevesebbet nyertem, de kisebb kockázatot is vállaltam. Azt is megteheted, hogy néhány film részvényéből veszel csak (bár az a pénzed mennyiségétől függ, hogy hányból) nagy mennyiségben, de ezzel nagyobb kockázatot is vállalsz.

- Érdemesebb olyan üzleteket bonyolítani, melyek rövid távúak.

- Figyeljük a film gyártási állapotát: ha még csak tervben létezik (concept), nem nagyon érdemes vele foglalkozni. Ezen kívül van az előkészületi (development), a gyártási (production), a bemutatásra váró (wrap) és a már bemutatott (release) fázis. Ezen események megváltozása idején fel szoktak szökni az árak. A www.imdb.com oldalon ezen információk mind megtalálhatók.

- A profibb játékosok a témával foglalkozó weblapokat, fórumokat olvasgatva jutnak információkhoz, ezen oldalakból néhány címet a következő részben találhattok.
(Ezen kívül még számos �tanácsot� lehetne adni, de az alapokhoz szerintem ennyi elég, utána pedig tapasztalatok útján úgyis mindenki maga rájön a játék elsajátítására)


[ki]7. Weblapok[/ki]
- www.hsx.com - a játék kezdőoldala
- www.boxofficemojo.com - Box Office szempontjából a legfontosabb oldal. Tartalmaz minden szükséges adatot, akár visszamenőleg is, napokra, hétvégékre, stb. bontva.
- www.moziplussz.hu/boxoffice.php - új, folyamatosan bővülő Box Office-rovat
- www.boxofficeguru.com, www.the-numbers.com,  http://www.leesmovieinfo.net/BoxOffice.php - ezek is Box Office oldalak.
- http://freeweb.hu/forum30/forum.php?f_id=1287&fmode=tlist&tsz=110&f_owner=1345 - fórum
- www.rottentomatoes.com - filmkritikák
- www.imdb.com - információk a filmekről


[ki]8. Magamról[/ki]

Másodszor kezdtem újra a játékot, mire belejöttem. Így is majd egy év kellett mire megdupláztam a pénzem. Az azóta eltelt majd� egy évben viszont megszedtem magam, most több mint 23 millió dollárnál tartok, ezzel kb. a 25.000. vagyok. Moviestocks-szal csak eleinte foglalkoztam, több-kevesebb sikerrel. Inkább a Starbondok felé hajlok, ezzel is nyertem a pénzem több mint a felét, a többit az Options-okkal. Ez utóbbival nyáron, télen és az Oscar-díj idején kellő tőkével nagyon meg lehet szedni magunkat. Ilyen nyári opció volt a Shrek 2-höz tartozó is, mellyel eddig 1.9 milliót nyertem és ez még növekedni fog. Az Acount History-t visszanézve több mint 75 ügyletem volt az utóbbi három hónapban.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink