Magazin / Összefoglaló

Hétmérföldes szerelem

2010. szeptember 10. 07:23

A TÖRTÉNET

A Hétmérföldes szerelem egyszerre éles hangú és mégis romantikus, pörgős és szívet melengető vígjáték egy kalandból lett távkapcsolat nem várt megpróbáltatásairól. Az Államok két ellentétes partjára került szerelmeseket Drew Barrymore és Justin Long alakítja. A köztük lévő távolság miatt a pár szerelmi élete gyakorlatilag a telefonon át zajlik.

“Nekem nagyon bejött a történet - kommentálta Drew Barrymore -, mert humoros, szexi, emellett teli van érzelemmel. Hamar azonosultam a főszereplőkkel, és azzal, ahogyan próbálják felmerülő távproblémáikat sikerrel, vagy sikertelenül megoldani. A férfi-nő-kapcsolatok bonyodalmait humoros és mai hangvételben boncolgató filmek mindig is izgattak engem.”

“Rengeteg romantikus vígjáték forgatókönyvét olvastam - emlékezett vissza Justin Long -, de a Hétmérföldes szerelem kimagaslott a mezőnyből. Nyersebb és realisztikusabb volt, mint a többi, ráadásul szörnyen komikus is.”

”Én eredetileg dokumentumfilmes voltam, ahol a való életet próbáltam filmre vinni - mondta el Nanette Burstein rendező. - Olyan játékfilmet akartam rendezni, amely maximálisan realisztikus, ahol a szereplők néha elkáromkodják magukat, és kimondják, ami a fejükben jár. Ez a forgatókönyv új hang volt a szokásos romantikus klisék között, az alaphelyzet életszerű és hiteles. Közel éreztem magamhoz a történetet, s úgy érzem, a nézők többsége is közel fogja érezni magához.”

“A film meglehetősen őszintén szemléli a távkapcsolatok nehézségeit - tromfolt rá Burstein szavaira Adam Shankman producer. - Az ilyen kapcsolatok kemény próbatételt jelentenek az érintetteknek, bármennyire is szeretik egymást.”

A forgatókönyv Geoff LaTulippe első nagyjátékfilmes munkája. Nem kellett messze mennie az inspirációért: “A történet ötlete magától jött. Sokaknak talán rosszul fog hangzani, de igazából egy átsörözött éjszaka termése.” LaTulippe és Dave Neustadter executive producer ugyanis épp filmötletekről beszélgettek, mikor Neustadter megemlítette, hogy épp most szállt ki egy távkapcsolatból. „Dave-nek rengeteg sztorija volt az átélt zökkenőkről és problémákról, és úgy gondoltuk, erről a témáról még nem készült ilyenfajta vígjáték. Mindkettőnknek tetszett az ötlet” - mondta LaTulippe.

“A mai gazdasági realitások közepette még nehezebb a fiataloknak a megélhetés és a karrierépítés - tette hozzá Garrett Grant producer. - Küszködniük kell, hogy működjenek a dolgok, hogy összeálljon az életük, hiszen sokszor nem nagyon van választásuk. Nem igen adatik meg az a luxus, hogy ott dolgozzanak, ahol szeretnének, vagy annyi pénzt keressenek, hogy szabadon ingázhassanak a távoli városok között, így aztán sokszor meg kell küzdeni a párokat elválasztó távolsággal.”

EGY “SZUPERCSAPAT”

A főszereplők összjátéka és egymásra hangolódása talán egyetlen más filmes műfajnál sem olyan fontos, mint a romantikus vígjáték esetében. A filmkészítők tovább mentek: olyan színészgárdát hoztak össze, ahol a mellékszereplők is szerves részei a tökéletes csapatjátéknak. Annál is inkább, mivel Burstein sokszor hagyta improvizálni színészeit. “Fel akartam lazítani a merev kereteket, arra törekedtem, hogy a film a lehető legéletszerűbb legyen. Épp ezért olyan szereplőgárdát kellett összeválogatnunk, akik nemcsak kitűnő színészek, de önmagukban is humorosak és kacagtatóak.”

“Ehhez a produkcióhoz szó szerint sorban álltak a sztárok” - summázta Grant. A stáblistára így olyan kiváló nevek kerültek fel, mint a romantikus vígjátékoknál veteránnak számító Drew Barrymore, Justin Long és Christina Applegate, és olyan nagyszerű komikusok, mint Jason Sudeikis és Charlie Day.

“Mivel Erin és Garrett a film legnagyobb részében egymástól távol élnek - mondta Jennifer Gibgot producer -, a barátok és a családtagok is központi szereplőkké lépnek elő. Épp ezért főszereplőknek is kiváló mellékszereplőket gyűjtöttünk Drew és Justin köré, akik mind hozzáadnak a történet komikumához.”

Erin, a feltörekvő újságírónő megformálásához Barrymore-nak egyszerre kellett keménynek és sebezhetőnek lennie, sőt csípős humorral rendelkeznie. Burstein erről így vélekedik: “Drew sokszor játszott már kedves, sebezhető, amerikai álomkedves típusú nőalakot, csakhogy Erin sokkal erőteljesebb figura. Káromkodik, ami a szívén az a száján, egyenrangú bármelyik férfival. Drew mindezt úgy tudta visszaadni, hogy közben egy jottányit sem veszített varázslatos bájából.”

A távkapcsolat másik részese Garrett, zenei tehetségkutatóként dolgozik egy lemezkiadónál. Imádja a dögös indie zenéket, ám kénytelen a kommerszebb bandákkal foglalkozni. Ami pedig a komolynak ígérkező szerelmi kapcsolatokat illeti, ott egyszerűen képtelen zöldágra vergődni. A szerepet Justin Long alakítja, akit Shankman tökéletes cimboráként és a nők kedvenceként jellemez.

“Garrett nem tud tovább lépni, sem karrierjében sem magánéletben - összegezte Long. - Piti beosztásban gürizik egy olyan iparágban, amely, szerinte, csak a pénzről szól. Ráadásul a barátnője pár hónap után épp most dobta ki, pontosan azért, mert nem elég nyomulós. Ekkor találkozik össze Erinnel, ezzel a vagány, őrült, egyszerre jó- és rossztündér csajjal, aki vonzó és képes megnevettetni. Elvarázsolja a férfit, és végül - vigyázat, most lelövöm a poént - összejönnek.”

“Számomra Erin és Garrett őszinte és szeretnivaló figurák, akiknek megvannak a maguk hibái - fejtette ki Shankman. - Garrett néha csúnyán viselkedik, máskor néha Erin viselkedik csúnyán, plusz mindketten tudnak önzőek lenni. De szeretnének szeretni, és amikor a laza kalandból több lesz, mint gondolták, megpróbálnak tenni a boldogságért, mielőtt a kötöttségtől félve eloldalognának. És bár a történetet mindenütt átszövi a humor, alapjában mégiscsak Justin és Drew emocionális jelenetei jelölik ki az irányt.”

A filmben Erint és Garrettet egy sor barát és - Erin esetében - családtag veszi körül, akik meglehetős kétkedéssel és ellenérzéssel viseltetnek a furcsa távkapcsolat iránt. Corinne-t, Erin anyáskodó nővérét, aki koránt sincs elragadtatva húga múltbeli és aktuális választottjaitól, Christina Applegate alakítja. “Corinne férjhez ment és sokat törődik egyedül élő húgával. Anyja helyett anyja akar lenni - jellemezte a színésznő. - Vasmarokkal irányítja a saját, és Erin életét, de azért néha belőle is kibújik a rosszlány.”

A keleti parton maradt Garrettet elmaradhatatlan cimborái, Box és Dan boldogítják. Tetszik nekik Erin, de az elvarázsolt Garrett - különösen Erin elutazása után, az állandó SMS-ezéssel és telefonálással - már nem annyira. Boxot, aki ugyanannál a lemezcégnél dolgozik, mint Garrett, Jason Sudeikis játssza. “Box Garrett másoknál mindent jobban tudó jóbarátja - magyarázta Sudeikis. - A modern technikának hála, ma már egy tőlünk sok ezer kilométerre lévővel is lehet intim csevegést folytatni. Ám az azért néha egy picit idegesítő, hogy barátunk, aki ott áll az orrunk előtt, valójában mégsincs ott velünk, mert folyton a mobiltelefonján lóg.”

Garrett másik, kissé lassú felfogású, de aranyszívű cimborája, egyben lakótársa Dan, akit Charlie Day formál meg. Kihasználva a papírvékony falak kínálta lehetőségeket, Dan mindent megtesz, hogy elősegítse Garrett románcát. “Hallgatózik, figyeli, mi zajlik Garrett szobájában, és a falon átszólva megjegyzéseket tesz, tanácsot ad, vagy olyan zenét tesz fel, ami szerinte illik az események hangulatához - nevetett Day. - Több, mint barát. Ő Garrett személyi DJ-je.”

A színészgárdát olyan kiváló komikus színészek egészítik ki, mint a Corinne férjét, Phil-t alakító Jim Gaffigan, és Ron Livingstone, Gerrett főnöke, Will szerepében. “Valóban elsőrangú színészcsapatot szedtünk össze - summázta Burstein. - Sose hittem volna, hogy ennyire meg tudnak majd nevettetni. Első nagyjátékfilmes rendezőként igazán szerencsésnek érzem magam.”

“KÉT PART RENDSZER”

A Hétmérföldes szerelem felvételei főként New York-ban készültek. A vásznon látható San Franciscó-i külső képsorokat egy második stáb rögzítette az elsődleges forgatási munkák befejeztével. “Mivel a történet középpontjában egy távkapcsolat áll, a két város, ahol a két szerelmes él, szinte önálló szereplőként jelenik meg - mondta Shankman. - New York és San Francisco kiváló helyszínek egy ilyen párkapcsolathoz. Az ember mindkét városban nagyon magányosnak tudja érezni magát, miközben egy életteli forgatag veszi körül.”

A New York-i külső helyszínek közt találjuk a Central Park különböző pontjait - Sheap’s Meadow, the Literary Walk, és a csónakázó tó -, ahol nem egy kulcsjelenetet rögzítettek. Dokumentumfilmes tapasztalatait kihasználva, a rendező Erin és Garrett kettesben töltött idejének számos képsorát egy minimális létszámú “gerilla-stáb” segítségével vette filmre “Meg akartuk mutatni, ahogy fokozatosan egymásba szeretnek a sokasodó randik során - mesélte a rendező. - Előzetes leszervezés nélkül kimentünk Coney Islandre és Chinatownba, ahol HD kamerával felvettünk pár improvizált jelenetet. A kicsiny stábnak és a színészeknek sikerült egy ideig feltűnés nélkül dolgoznia, mielőtt a járókelők odasereglettek volna, felismerve Barrymore-t és Longot.”

A csapat a The Half King-ben, egy belvárosi bárban és étteremben is filmezett, amelynek - korántsem véletlenül - Burstein a társtulajdonosa. Erin a filmben itt pincérnősködik, és a hely hamarosan a produkció “főhadiszállása” lett. Emellett 11 további bárban és étteremben is forgattak az Upper West és Lower East Side környékétől egészen Brooklynig.

A belső felvételek egy része a queensi Hellgate Stúdió díszletei közt készült. Itt építették fel Garrett és Dan lakását, a hálószobát, ahol Garrett összejön Erinnel Dan kéretlen dídzséskedése közepette; a szoláriumot, ahol Garrett megpróbál színt adni sápadt New York-i bőrének; és Erin hálószobáját nővére San Franciscó-i házában. A többi San Franciscó-i házbelsőt a New York-i Riverdale-ben vették filmre, illetve egy valódi ház képsorai egészítették ki Corinne és Phil külvárosi otthonának képsorait.

A ZENE

A kiváló zenét, amely nagyban hozzájárul a Hétmérföldes szerelem hangulatához, a The Boxer Rebellion jegyzi. A zenekar a filmben szabadúszó, ismeretlen bandaként tűnik fel, amelynek koncertjére Erin cipeli el Garrettet San Franciscó-i látogatása során. A grassroots stílust játszó brit csapat - Todd Howe gitáros, Adam Harrison basszusgitáros, Piers Hewitt dobos és Nathan Nicholson énekes frontember részvételével -, akárcsak a filmben, a valóságban sincs leszerződve egyetlen lemezcéggel sem. A bandát a New Line Cinema filmstúdió egyik vezetője hozta a produkcióhoz, miután hallotta Los Angeles-i koncertjüket. Az eredeti elképzelés szerint, a történetbeli zenekart valódi színészek személyesítették volna meg, de látva új felfedezettjeiket, a filmesek végül másként döntöttek. A The Boxer Rebellion élőben zenélt a felvételek során, valódi hamisítatlan koncerthangulatot biztosítva a színészeknek és a képsoroknak.

”Örülök, hogy a The Boxer Rebellion bekerült a filmbe - kommentálta Burstein. - Egy igazi friss hang, szinte vászonra kívánkoznak. Mikor meghallottam őket, rögtön leperegtek előttem a jelenetek, amelyek alatt megszólalnak majd a dalaik.” A zenekar számára számokat írni egy filmhez új, még ismeretlen kihívást jelentett. “Figyelembe kellett vennünk bizonyos szempontokat és kéréseket - magyarázta Nicholson. - Például a szokásosnál hosszabb zenei bevezetést kellett írnunk a filmbeli koncertben megszólaló dalunkhoz, hogy közben a párbeszédek is halhatóak legyenek.”

A SZERELEM MINDENT LEGYŐZ

A Hétmérföldes szerelem-ben - akárcsak oly sok mai pár esetében, ahol a partnerek kénytelenek az idő nagy részében külön élni - a főszereplők próbálják megőrizni az együttlétek érzését, az áradó humort és gyengéd érzelmeket. Drew Barrymore erről így beszélt: “Bár Erint és Garrettet több ezer kilométer választja el egymástól, arra törekedtünk, hogy a melegség és a humor mégis egyértelműen összekapcsolja őket. Ez a két elem mindenütt jelen van a filmben.”

“A film varázsa számomra, és remélhetőleg a közönség számára is, hogy őszintén minden benne van a valóságos párkapcsolatok zökkenőiből és élményéből, olyan mint maga az élet.” - mondta Justin Long. ”Úgy hiszem, a mozinézők magukat, párjukat, barátnőjüket vagy barátjukat fogják látni a történet figuráiban - summázta a produkciót Adam Shankman producer. - Ez a film tele van érzelemmel, őszinte, és, legalább is szerintem, szívet melengetően kacagtató.”

Drew Barrymore és Justin Long Hétmérföldes szerelme szeptember 9-től látható a magyar mozikban.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink