Magazin / Összefoglaló

Ha egyszer HA/VER felölti a búvárruhát...

2010. június 17. 18:26

Az idei év egyik legjobban várt képregény-alapú filmje Matthew Vaughn HA/VER-je (Kick-Ass), amelynek sötét és csípős humora Mark Millar és John Romita Jr. képregényéből ered. A HA/VER igazi kikapcsolódás és akció-orgia annak, aki még életében nem látott szuperhősös filmet, aki viszont otthon van a témában, azt szatirikus megjelenítésével és kemény, intellektuális odamondogatásával veszi le a lábáról.

Aaron Johnson brit színész játssza Dave Lizewski-t, a középiskolás lúzert, akit senki nem vesz észre mindaddig, amíg fel nem vesz egy internetről rendelt szuperhős jelmezt, és ki nem megy a bűnözök ellen küzdeni… kegyetlenül rosszul. A bűnözés elleni első kísérlete után Dave kórházba kerül, ahol aztán hosszú ideig tartó, óriási beavatkozásokon esik át - s ez az, ami igazán kitartóvá formálja őt későbbi törekvései elérésében. Miután Dave újra nekiindul az utcának, ezúttal a Kick-Ass hősi névvel, összetalálkozik olyanokkal, mint ő maga, beleértve a Big Daddy és Hit Girl (Nicolas Cage és az elbűvölő Chloe Moretz) apa-lánya csapatot, vagy Red Mist-et (Christopher Mintz-Plasse), akiknek mind-mind megvan a saját okuk a bűnözés elleni küzdelemre.

A képregény és a film egyik leghumorosabb része Kick-Ass és Red Mist interakciója, a két pancseré, akik a bűnözés elleni küzdelemről ugyan hasonlóan gondolkodnak, a motivációik azonban különbözőek. A látszat szerint gyorsan összehaverkodnak és barátságot kötnek, ám Red Mist sötét tervet forral Kick-Ass ellen.

A HA/VER világpremierjét a március 12-i South by Southwest Filmfesztiválon tartották, ahol a SuperHeroHype szerkesztőinek lehetőségük volt leülni Aaron Johnson-nal és Christopher Mintz-Plasse-szel egy rövid beszélgetésre új filmjükről.

Amikor aláírtatok a HA/VER-re, az egész képregény ki volt már adva? Egyáltalán hallottatok-e addig róla, tudtátok-e, hogy miről is szól?

Aaron Johnson: Csak az 1-3 Kick-Ass részek voltak megtalálhatóak akkoriban, én csak viszonylag későn kapcsolódtam be a castingba, így nem igazán ismertem a képregényt a casting előtt…

Christopher Mintz-Plasse: Az apám nagy képregény rajongó, az egész ház tele van kiadványokkal. Amikor megkaptam a Kick-Ass forgatókönyvét, emlékeztem rá, hogy már láttam valahol. Átlapoztam apám képregényeit, és tényleg megvolt neki a Kick-Ass első része, szóval magyarán addigra elolvastam. Szuper erőszakos volt, szuper véres, és úgy álltam hozzá “Oké, ha ilyen az első rész, ilyen lehet a film is”, aztán elolvastam a forgatókönyvet, és szerettem a forgatókönyvet…

Az első részben a karaktered még nincsen benne.

Christopher Mintz-Plasse: Igen, a 3. vagy 4. részig nem is látható, azt hiszem.

Aaron Johnson: Vagy az 5-ig…

Christopher Mintz-Plasse: Igen, elég későn kerül elő.

Mi volt a benyomásotok? Volt bármilyen információtok a képregényről, amibe belekerültetek, vagy a karakter és a forgatókönyv alapján hoztátok a döntéseket?

Aaron Johnson: Igen, igazából a forgatókönyv volt a kiindulási pont, így mentem neki. Az 1-3 részek már piacon voltak, megpróbáltam megismerni azokat a karaktereket nyilván, nagy szőke bozontos haj és szemüveg…

Christopher Mintz-Plasse: Nem próbáltak meg kiszőkíteni az elején?

Aaron Johnson: Nos, úgy álltam hozzá, hogy megpróbálom a karakteremet kimásolni, amennyire csak lehet. Megkerestem Matthew-t, és rákérdeztem, hogy “Szőke leszek?”, erre ő: “Jaj, a fenébe, láttad már valaha azt a barom Alexandert?”, és mondtam: “Igen, persze.”

Christopher Mintz-Plasse: Na ennek aztán sok értelme volt!

Aaron Johnson: Ezt mondta, aztán ezzel el is lett intézve… és aztán nem akart szemüveget és a többit sem. Dave Lizewski igazán érzékeny gyerek, aki egy senki az iskolában, és aztán létrehozza ezt a másik személyiséget, Kick-Ass-t, és ez valahogy valósággá válik. Rajta keresztül keres menekülési útvonalat, és ez az ok, ahogyan a karakter megszületik.

Leforgattátok addigra a John Lennon filmet, a Nowhere Boy-t?

Aaron Johnson: John Lennon a Kick-Ass után jött.

Christopher Mintz-Plasse: A Kick-Ass alatt dolgoztál már vele, emlékszem rá...

Aaron Johnson: Igen, amerikai akcentussal próbálgattam ebéd alatt…

Christopher Mintz-Plasse: Ja, az ebédszüneteid közben…

Aaron Johnson: A YouTube-on próbáltam régi felvételeket keresni Lennonról, és próbáltam megtanulni az akcentusát.

Szóval egyidőben a legmenőbb sráctól, Lennontól, a legbénább srácig, Dave Lizewski-ig, hogyan sikerült egyszerre?

Christopher Mintz-Plasse: Őrület! És a két film nemsokára elérhető, liverpooli kiejtés és amerikai akcentus, és egyik sem az ő kiejtése. Ügyes gyerek!

Aaron Johnson: Színészet. Valaki a két álarc mögött, érted?

Christopher, általában a Chris-féle karaktereket játszod, ezúttal azonban egy kicsit keményebb vagy, egy maffiózó fia.

Christopher Mintz-Plasse: Ó, ő nem olyan erőszakos, de kösz, hogy ez jutott eszedbe róla! Valóban próbál keménykedni, igen. Azt hiszem, egy ellenszenves képregény rajongó a filmben, de a vége felé valamivel keményebbé válik.

Aaron Johnson: Az apjával akar lenni…

Christopher Mintz-Plasse: Igen, az apjával akar dolgozni a maffia üzletben, próbálkozik, és megtesz mindent, kokainnal és kábítószerrel foglalkozik, meg ilyesmik.

Aaron Johnson: Nem ismeri ezt a világot.

Christopher Mintz-Plasse: Semmit sem tud róla. (nevet)

Mit gondoltatok a jelmezekről, amiket viselnetek kellett? Annyira viccesek, a film a valódi világban élő szuperhősökről szól, ami persze nem létezik, de furcsa volt felölteni a jelmezt és sétálgatni, vagy meg lehetett szokni?

Christopher Mintz-Plasse: Határozottan meg lehetett szokni, és egyes pontokon simán elfelejtetted, hogy rajtad van, mert már majdnem két hónap óta viselted őket. Kicsit sétálgatsz Torontóban és Londonban az utcákon, az emberek meg csak néznek rád, és el sem tudod képzelni, miért, szóval a ruhák nagyon klasszak! Sammy csinálta őket, aki a Hellboy-ét is…

Aaron Johnson: és a Csillagpor-ét.

Christopher Mintz-Plasse: Igen, hihetetlenül tehetséges! A lehető legjobb jelmezeket alkotta meg.

Aaron Johnson: Bárcsak tudnám a vezetéknevét…

Christopher Mintz-Plasse: Sammy-ét?

Aaron Johnson: Mi csak Sammy-nek ismerjük, ő volt a jelmeztervező.

Mi a helyzet a felkészüléssel? Jogos kérdés, mert a filmben nem vagytok a legjobb…

Christopher Mintz-Plasse: Nem vagyunk a legrosszabbak sem!

Oké, nem lehettetek a szerepekre készen…

Aaron Johnson: Matthew nem akart minket felkészíteni.

Christopher Mintz-Plasse: Ez a fickó egy igazi menőmanó, nagyon izmos és kidolgozott, és Matthew azt mondta neki, hogy ne menjen az edzőterembe a film elején, mert túl jól fog kinézni.

Aaron Johnson: És azóta se voltam… Úgy értem, Chloe úgy tréningelt minket, mintha egy őrült tengerészgyalogos vagy valami ilyesmi lenne. Csináltatott felüléseket és kinyomásokat. Dolgozott nagyon sokat Jackie Chan csapatával és Jet Li dublőrével, és az egész Nemzeti Tornacsapattal és…

Christopher Mintz-Plasse: Nagyjából Chloe tett mindent szuperré ebben a filmben.

És ti csak álltatok mellette, és néztétek, ahogy az edzéseket tartotta?

Christopher Mintz-Plasse: Igen, mi csak néztük.

Aaron Johnson: Hébe-hóba hívott minket, hogy néhány kaszkadőrmutatványt megtanítson, amit már kidolgoztak a hét során, mi meg összerogytunk, és néztük, és átkozódtunk: “Ó, a fene. Vagy igazán jók vagyunk ebben a filmben, vagy semmit nem ér az egész. Nem semmi, amit tőlünk kérsz!”

Christopher Mintz-Plasse: És ő megkövetelte tőlünk a maximumot.

Aaron Johnson: Képes volt rá.

Van fogalmatok róla, mit terveznek folytatásként, mivel a második kötetet nem írták át még forgatókönyvre?

Christopher Mintz-Plasse: Igen! Nos, tegnap este a sajtótájékoztatón valaki megkérdezte Johnny-t, hogy készülnek-e valamivel a Kick Ass 2-ből a Comic-Con-ra, és ő azt mondta: “igen”, ami azt jelenti, hogy nekikezdtek előkészíteni, ami izgalmasan hangzik. Nagyon szuper!

Aaron Johnson: Matthew és Mark nagyon kreatívak együtt, és azt hiszem, elég jól dolgoznak kéz a kézben.

Christopher Mintz-Plasse: Találkoztam Mark-kal néhány hónappal ezelőtt Skóciában. Megittunk egy pár pohárral, és azt mondta…

Csak néhány poharat Markkal? El sem tudom képzelni…

Christopher Mintz-Plasse: (nevet) Nos, erre a beszélgetésre csak egy pár pohárral készültünk. Nagyon, nagyon sötétre akarja; amire gondol, az nagyon-nagyon sötét…

Aaron Johnson: Mark arra gondolt, hogy lehetne még több sötétet kihozni belőle, mint a mostani Kick-Ass-ben. Marknak vannak sokkal feketébb ötletei.

Christopher Mintz-Plasse: Ó, igen.

Aaron Johnson: Matthew mindenben egyetértett, de vannak bizonyos dolgok, amire ezt mindatm: “Ez nem lehetséges, Mark.”

Christopher Mintz-Plasse: Ez így túl sok, igen.

Aaron Johnson: “Nem tudjuk megfilmesíteni ezt, mert senki sem fogja megnézni, ez olyan gusztustalan…”

A HA/VER főhőse június 17. óta szerencsétlenkedik, ám egyúttal látványoskodik a magyar mozikban.

FORRÁS: www.superherohype.com

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink