Magazin / Összefoglaló

Frankenstein: összefércelt filmözön

Szilvási Krisztián írása
2011. július 1. 18:16

A szimpla rövidhír így szól: Haley Joel Osment (legutóbb a moziban: Leharcolt oroszlánok, 2003.) fogja játszani Victor Franklin karaterét a Frankenstein modernizált, mai változatában, amely Wake the Dead címmel készül majd el.

A Steve Niles (30 Days of Night) képregényéből, Jay Russell (A tűzből nincs kiút) rendezésében megvalósuló horror napjainkban fog játszódni egy főiskolán, ahol a Victor nevű hallgató srác azon ügyködik, hogy valamilyen módon fricskát mutasson a halálnak, sikerüljön neki visszafordítania azt; még azon az áron is, hogy jó néhány barátja testrészeit használja fel a kísérletezgetésre.

Ebben a történetben igazán semmi különös nincsen, hiszen lassan számolatlan klasszikus regény kerül modernizált feldolgozással a nagyvászonra, ám a Wake the Dead csupán a “felvezetése” lesz a tervezett, Frankenstein-inspirálta mozik egész seregének.

Mary Shelley örökérvényű klasszikusa amúgy már számtalan adaptáció erejéig hódított Hollywood-ban (az egyik legutóbbi Kenneth Branagh Frankenstein-je 1994-ből), de a jövőben szó szerint csak úgy nyüzsögni fognak a “szörnyszülöttek” a mozivásznon.

Magyarországon nem esett szó róla, de 2011. márciusában debütált a Frankenstein színpadi változata a National Theatre Live sorozatának darabjaként Danny Boyle (127 óra) rendezésében az amerikai tévében. Nem kész terv, viszont egyáltalán nem titok az sem, hogy Guillermo Del Toro (A faun labirintusa) régóta kitartó érdeklődést mutat a (talán eredeti) történet újramegfilmesítése iránt.

2014-ben tervezi Timur Berkmambetov (Wanted) a téma előzményének számító The Casebook of Victor Frankenstein című Peter Ackroyd regény adaptációját, amelynek David Auburn (Ház a tónál, Bizonyítás) írja a forgatókönyvét.

A The Casebook of Victor Frankenstein akár a 21. század egyik klasszikusa is lehet, hiszen nemcsak a fiatal tudós halottakat életre keltő emberkísérleteire koncentrál, hanem egy kísérteties, ám hangulatos regény kulisszái között folytat heves vitát Frankenstein doktor a teremtésre és az életre vonatkozó ateista filozófiájáról. A könyv lapjain maga Mary Shelley is megjelenik a költő Percy Bysshe Shelley-vel és Lord Byron-nal egyetemben, amely tökéletes időszaki prózában beszéli el Victor Frankenstein korát és történetét.

Még előtte, 2013-ra van dátumozva a Summit Entertainment egy másik előzményfilmje, a This Dark Endeavor: The Apprenticeship of Victor Frankenstein, amely Kenneth Oppel regényére támaszkodik majd, talán Matt Reeves-szel (Let Me In, Cloverfield) a rendezői székben.

A szkriptet Jacob Estes írja, a történet középpontjában pedig Victor Frankenstein ikertestvére, Konrad áll, akinek a súlyos betegsége vezeti el Victor-t ahhoz, hogy egy titokzatos öreg alkimista keresésére induljon, aki rendelkezik az Élet Elixírjével, amely valóban képes lehet életben tartani Konrad-ot.

Victor mégis elveszíti Konrad-ot, de segítőtársra akad Elizabeth személyében - akit mindkét testvérhez bonyolult kapcsolat fűzött -, hogy megkeresse azt a három összetevőt, amely visszahozhatja Konrad-ot a halálból.

Tervben van egy megfilmesítése Dean Koontz horrorszerző, szintén a Frankenstein-hagyományon alapuló, napjainkban játszódó történetének, a Frankenstein: A tékozló fiú (Prodigal Son) című könyvnek, amely tulajdonképpen egy sorozat első kötete. A tékozló fiú folytatása Az éj városa (City of Night), a harmadik a Dead and Alive, míg a negyedik könyv Lost Souls címmel jelent meg tavaly júniusban.

A könyv tartalma röviden: Deucalion a rejtélyes, tetovált szemfényvesztő évszázadok óta járja a világot, miközben rettenetes titok nyomasztja. Nem anya szülte, és nem is Isten teremtette, hanem egy ember, az őrült Frankenstein, akit mindenki mással együtt ő is rég halottnak hisz. A mai New Orleans-ban a régi lángok ismét fellobbannak, a hajdani rémtörténet alakjai ismét az élő emberek között mozognak. Nem csupán Frankenstein teremtménye maradt életben, de maga a tébolyult tudós is. Él, alkot, új terveket sző, és Victor Helios néven, a legmodernebb technikával teremti az Új Faj egyedeit, hogy velük váltsa valóra eddigi legeszelősebb tervét. Senki sem állíthatja meg Victor-t. Senki, talán csak egy cinikus nyomozónő, és a társa, valamint Frankenstein legelső teremtménye: a tékozló fiú.

Az interneten 2012-es dátummal szerepel a Lakeshore Entertainment film noir hangulatú szörnyeteg megjelenítése, amely az I, Frankenstein címen futó képregény moziváltozataként próbál majd sikert aratni a szélesvásznon. Rendezőként Stuart Beattie van feltüntetve, aki a nálunk ismeretlen Tomorrow, When the War Began című kalandfilm két folytatását dirigálta eddig, viszont íróként több blockbuster-ben is közreműködött már: A Karib-tenger kalózai karaktereit ő alkotta meg, míg forgatókönyvként például a Kisiklottak, az Ausztrália vagy a G. I. Joe: A kobra árnyéka fűződnek a nevéhez.

Az I, Frankenstein forgatókönyvét a hírek szerint Kevin Grevioux szerezte (Underworld - történet és karakterek), a projekt pedig a már említett film noir környezetben egyesíti a klasszikus szörnyetegeket, Frankenstein-t és Drakulá-t. Az előbbi szörnyeteg az idők folyamán megtanulta, hogyan kontrollálja dühét és erejét, és magánnyomozóként éldegél; míg utóbbi, a vérszívók feje egy bűnözőfejedelem. A történet azt mutatja be, egyetlen átmeneti lényként hogyan áll Frankenstein az élő emberek és a természetfeletti lények között.

Továbbá a 20th Century Fox is bejelentkezett egy egyelőre címmel meg nem nevezett tervezettel a Frankenstein-témában, amely Shelley 1818-as Frankenstein-jének a Max Landis általi adaptációja lenne.

És végül, de korántsem utolsó sorban Tim Burton elképzeléséről már a Moziplussz is több ízben beszámolt korábban (Tim Burton Gonosz boszorkát rendez, Tim Burton: Frankenweenie és Dark Shadows): ez lesz a Frankenweenie című, stop-motion technikával, fekete-fehérben, de 3D-ben készülő animációs kaland-vígjáték, amely Burton állandó vágója, Chris Lebenzon szerint így fest majd:

“A Frankenweenie egy nagyon érzékeny film lesz, ahol számos gyerekkori fantáziánk valósul majd meg - mondta el Lebenzon. - A történet szerint, amelynek a címe nem véletlenül hasonlít a Frankenstein című sztorira, egy fiúnak sikerül visszahoznia a kutyáját az életbe. Ezen a bizonyos helyen aztán egy rakás barátja is van, akik ugyanezt művelik, hogy végül versenyre keljenek egymással.” A Disney berkeiben készülő Frankenweenie-ben Winona Ryder, Martin Short, Catherine O’Hara, Martin Landau, Charlie Tahan és Atticus Shaffer hangján szólalnak majd meg a figurák a 2012-es október 5-i USA-beli mozibemutatón (magyar premier: 2012. október 4.).

A tervbeli felhozatal nem csekély tehát, de hogy ténylegesen mennyi valósul majd meg a Frankenstein ki- és átfordításokból, az még a jövő zenéje. Mi egyelőre csak nyugtázhatjuk a dolgot, miszerint senki többet, harmad… frászt! Sokadszor!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink