Magazin

Forradalmak - Prológ

2003. november 2. 13:20

“Minden dolog, aminek kezdete van, véget is ér.”

A Mátrix-kaland sem tarthat örökké. Attól a legelső pillanattól, hogy Neo számítógépének klaviatúráján nyugtatott fejét hirtelen a monitor villódzó betűire emelte, rengeteg idő telt el. Olyan idő, amely éppen a végtelenségével teszi sebezhetővé magát, hiszen a mindörökké formálhatóság lehetőségét adja a kezünkbe. Neo él is ezzel az alkalommal akkor, mikor úgy dönt, elindul a Fehér Nyúl nyomában. Ez ugyan látszólag kis lépés Neonak, de óriási lépés az emberiség (tán sosem kívánt) öntudatra ébresztésének útján. A Mátrix-világban hackerként “nyilvántartott” Neot sorsa két világ közé ékeli (a látszat- és valódi világ közé), s ezzel nemcsak a választás óriási súlyát testálja rá, hanem annak a mérhetetlen tehernek a prognózisát is, hogy ha a piros tablettát választja, nem hibázhat!

A harc elkerülhetetlen az embereket fogva tartott gépek (vagy programok) és a rebellis szökevény bujdosók között. Hogy a háború mikor kezdődött, nehéz lenne megmondani, de hogy előbb-utóbb vége lesz, s a harc valamelyik fél javára eldől, az megkérdőjelezhetetlen. S adódik rögtön a kérdés: mi van, ha a gépek győznek? A válasz pofonegyszerű: tulajdonképpen semmi. Lehet, hogy ez túl blaszfémikusnak hangzik, de minden megy tovább a látszat-világban ugyanúgy, ahogy előtte. “Csupán” a remény veszik el, hogy az emberiség egyszer újra öntudatára ébredhet, s visszaveheti a gépek “kezéből” saját sorsa irányításának küzdelemmel, fájdalommal és kínnal kivert gyeplőjét.

Neo, Morpheus, Trinity és a többi önfeláldozásra képes lázadó tulajdonképpen egy olyan szűk csoport, akik, ha a harc a javukra (azaz az emberek javára) dől el, isteni hatalmat kapnak a kezükbe - megkapják az új világ ember-téglákból való újjáépítésének lehetőségét. Egy roppant felelősség után annak hatványozott erejű mázsáit kell elviselniük, s nem biztos, hogy ez a könnyebb feladat.

Adott tehát Neoék előtt a világ sorsának befolyásolási eshetősége, melyre a válasz, a végkifejlet reményeink szerint kiderül a trilógia záró darabjában, a Mátrix - Forradalmakban. Lépjünk is át a Mátrix-világ dimenzióiba - tessék a piros bogyó után nyúlni!

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink