Magazin

Forradalmak - Forradalmak

2003. november 2. 13:20

Az első két részben felvezetett vizuális és intellektuális alapvetések a trilógia harmadik darabjában, a Forradalmakban csúcsosodnak ki. - A záródarab hátborzongatóan erős -  mondta Joel Silver, a film producere. - A befejezés átszellemült, intelligens, humoros és szórakoztató, emellett valódi válaszokkal szolgál a korábban felvetett kérdésekre.

Újratöltve végén Neo teste öntudatlanul fekszik az ellenállók hajóján, miután meglepetésre a valódi világban is használni tudta hatalmas erejét, és az utolsó pillanatban elhárította az őrszemek támadását. Tudata viszont bent ragadt a Mátrix és a valóság közti senkiföldjén. A Forradalmakban Neo megérti, honnan ered az ereje, és hogy miért tudja a valódi világban is használni. Útja során egy óriási energia csatornájává lesz, ami emberfeletti erővel ruházza fel. Ahogy Neo ereje növekszik, vele együtt nő a gonosz Smith ügynöké is - egészen addig a pontig, amikor már nagyobb fenyegetést kezd jelenteni az őt létrehozó gépek számára, mint a függetlenségéért és fennmaradásáért harcoló zioni hadsereg. Neo rájön, ha meg akarja akadályozni, hogy Smith elpusztítsa a valódi világot a gépekkel és az emberekkel együtt, messzebbre kell mennie, mint valaha képzelte. - A trilógia második és harmadik részében gépek által alkotott programok próbálnak elrejtőzni a Mátrixban, hogy ne tudják őket törölni. - fejtegette a Neot alakító Keanu Reeves. - Közben a gépek veszélyesen közel kerülnek Zionhoz, ezért az embereket a kipusztulás veszélye fenyegeti, de végül a gépek világa ugyanúgy veszélybe kerül, ezért embernek, programnak, gépnek közösen kell megtalálni a módot a túlélésre.

Morpheus továbbra is hiszi, hogy egykori tanítványa meg fogja találni a módját, hogy véget vessen a háborúnak, annak ellenére, hogy hallotta a második részben az Építész megdöbbentő kijelentését, miszerint az Orákulum jóslata egyszerűen csak egy a gépek ellenőrzése alatt tartott programok közül. - A harmadik részben Morpheus emberi arca jobban felszínre kerül - árulta el Laurence Fishburne. - Morpheus még mindig a vezető, akit követnek, mert hisznek benne, és mert biztonságban érzik magukat mellette, de már nem az a félelmetes figura, akivel az első részben találkoztunk. A hite többször is összezavarodott, és az önmagával folytatott harcban sokkal emberibbé változott.

Trinityt, akinek hite hasonlóan megingathatatlan Neo kiválasztottságát illetően, a kettejük közt kialakult mély kapcsolat készteti arra, hogy a saját útját járja. - Az egyik dolog, amit a legjobban szeretek a figurában, a végtelen és megkérdőjelezhetetlen ragaszkodás a Neo iránti szerelméhez és hitéhez, és hogy ez a szerelem hogyan erősíti és gyengíti egyszerre -  mondta Carrie-Anne Moss az általa játszott karakterről. A második részben Trinity kap még egy lehetőséget az élettől, és most ismét Neo kezébe helyezi a sorsát, amikor úgy dönt, hogy vele tart a gépek városába.

Niobe döntése egy belső fejlődés következménye, amit a második részben láttunk elindulni. - Amikor megismerjük Niobét, nincs hite. Nem hisz semmiben, csak önmagában - magyarázta a Niobét alakító Jada Pinkett Smith. - Az egója hatalmas, és elég arrogáns. Az események hatására egyre inkább hinni kezd Neoban és Morpheusban, és kezdi megérezni, hogy létezik valami felsőbb tudás, felsőbb akarat, felsőbb logika, ami fölötte és az egója fölött áll. - Noha Niobe nem hisz az Orákulum jóslatában, amikor Neo elhatározza, hogy elmegy a gépek városába békét kérni, felajánlja neki a hajóját. - Niobe respektálja Neot, és mellé áll. Nem hiszi, hogy ő a Kiválasztott, de azt igen, hogy ha valaki meg tudja menteni őket, akkor Neo az.

Smith ügynök pusztítás utáni vágya egyre nő és nő, ahogy a hatalma és az ereje is. - Az első részben Smith kérlelhetetlen, rideg figura, egy gép, akinek küldetése van - mesélte Hugo Weaving, Smith megformálója. - Időközben azonban emberi érzések támadnak benne. Érezni kezdi, milyen a düh és a féltékenység. Érezni kezdi a szagokat, és mind jobban megismeri, szinte megérti az emberi lélek természetét. És ezt gyűlöli. Gyengeségnek tartja. A második részben egyre inkább elfogadja ezeket az erős érzéseket, és kezd rákapni az ízére. Az egója kiterjeszkedik, és a szó szoros értelmében felszabadítja magát. A harmadik részben az egója elszabadul, és már rég nem a Mátrixból való szabadulás vágya, hanem a világ feletti uralom megszerzésének szándéka mozgatja. - Mivel Smith egójának és erejének növekedése azzal fenyeget, hogy felülkerekedik mind a való világon, mind a Mátrixon, az Orákulum úgy dönt, hogy Neo segítségére siet - ezért a döntésért drágán kell fizetnie. Mint az kiderült, az Orákulum megjelenését a bosszúszomjas Merovingi irányítja, és a Forradalmakban új alakot ölt. A folytatás kidolgozása során a szerzőpáros eredetileg úgy tervezte, hogy az Orákulum alakot fog váltani, de végül úgy döntöttek, hogy továbbra is Gloria Foster alakítsa a szerepet. Miután Foster elhunyt a második rész jeleneteinek leforgatása után, a Wachowski testvérek visszatértek az eredeti elképzelésükhöz. Mary Alice Orákuluma remek lehetőséget adott arra, hogy még jobban elmélyítsék a figura történetét, ami kitűnően nyomon követhető a trilógia folyamán.

Ennél többet nem érdemes elárulni a Forradalmak történetéről, hiszen megéri, ha hagyjuk, hogy Neoék “meséljék el” nekünk a Mátrixot lezáró fejezet emberek és gépek közti csatájának végkifejletét.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink