Magazin / Összefoglaló

Ez volt 2009... szerintünk

2010. január 4. 21:37

Idén is elérkezett a számvetés ideje. A Moziplussz szerkesztőségi tagjai 2009. végén is összedugták a fejüket, hogy eldöntsék, mely 10 alkotás határozta meg leginkább a magunk mögött hagyott mozis évet. Ez a top 10-es lista egy tabló, ami, ha mindent nem is, de sokat elmond a 2009-es esztendő mozgóképes felhozataláról, és talán segít majd elhelyezni azt a hamarosan lezáruló évtized meghatározó “évjáratai” között.

Idén az erős színészi jelenléttel bíró, mesterien rendezett drámák és a nagyot durranó kasszasikerek osztoztak a nyerő tízes pozícióin. A listán találkozunk az év visszatérőjével (Mickey Rourke) és egy legenda, Clint Eastwood - színészi - hattyúdalával is; utóbbi rendezőként két filmmel is képviselteti magát, ami jelzi, Hollywoodot még mindig nem lehet nélküle elképzelni. Az év meglepetéssikere is tisztességesen szerepelt; az pedig külön öröm, hogy egy skandináv alkotás dobogóra tudott kerülni. Az első hely sorsa nem volt kétséges: az esztendő legnagyobb dobása nálunk is “elvitte a bankot”.

2009 legjobb filmjei

10. A pankrátor


9. Frost/Nixon


8. Elcserélt életek


7. Watchmen


6. Ember a magasban


5. [REC]


4. Gran Torino


3. Engedj be!


2. Becstelen brigantyk


1. Avatar

Kommentek

Szilvási Krisztián
#5, 2010-02-18 11:57:30

Nekem speciel az Engedj be! az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb filmjeként csapódott le, mindezt megerősítettem, illetve megindokoltam a kritikámban. Szóval ízlések és pofonok…

Czes
#4, 2010-01-06 17:59:43

Arról nem szólva, hogy mind a Nyomozó, mind az Engedj be borzasztóan igényes és nem szokványos, de bőven kommersz darabok. Attól még, hogy magyarul/svédül vartyognak benne, nem lesz valami rögtön art és/vagy szar. A Nyomozót anno a plázamozik is tolták, ez is elárul valamit a célközönségről.

tufee
#3, 2010-01-06 11:32:31

geza1958: Mi többnyire élvezeti és filmművészeti szempontból értékeljük a filmeket, és ezek alapján igyekszünk felkelteni olvasóink figyelmét egy-egy érdekesebb alkotásra. Ha kizárólag látvány- és popcornmozikkal foglalkoznánk, akkor évente nagyjából 20 filmről tudnánk írni.

Mindkét általad említett mozifilm azok közé tartozik, amelyeket egyesek leegyszerűsítve “művészfilmként” definiálnak és tipikusan olyanok, hogy vagy bejönnek az embernek vagy nem.

Egyébként abszolút nyitottak vagyunk olvasói véleményekre, javaslatokra, hogy lássuk mik is azok a filmek, amelyekről szívesen olvasnátok nálunk!

Csigi
#2, 2010-01-05 20:49:20

Az Engedj be az imdb.com szerint 56 díjat nyert. Én is mozgok filmes körökben, és én még ROSSZAT nem hallottam róla. :D

geza1958
#1, 2010-01-05 14:52:40

Nekem kölcsönzőm van, az ügyfeleim közül akik kikölcsönözték az ENGEDJ BE című filmet szinte mindegyik azt mondta, hogy ne ajánljam senkinek annyira rossz.Nálatok meg ez a harmadik az évben. Az nem számít egy filmnél, hogy tetszik-e az embereknek???? A multkor is volt egy listátok, amin a NYOMOZÓ című magyar film volt a legjobbak között, erröl mindenkinek az a véleménye, hogy ilyen rosszat még életében nem látott. Az enyém is az!!!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink