Magazin / Összefoglaló

Európa Oscar-jelöltjei 2007.

2006. október 1. 13:44

A legtöbb európai ország bizottsága már döntött arról, hogy melyik az a film, amelyiket Oscar-díjra nominálnak. Mint ismeretes, annyi a követelmény, hogy a választott filmnek 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között legalább egy hétig szerepelnie kellett a gyártó ország mozijainak műsorán. Mivel a mi fő favoritunk, a Taxidermia még csak a Filmszemlén és 1-2 helyen premier előtti vetítésen bizonyíthatott csak, így a magyar jelölt az ugyancsak sok fesztivált megjárt Fehér tenyér lett.

Hajdu Szabolcs filmje nincs könnyű helyzetben, hisz csak Európát nézve is durva versengés lesz: Susanne Bier, Aki Kaurismäki, Paul Verhoeven és Pedro Almodóvar új filmjei mind riválisok. Hogy a többi kontinens mely filmeket jelöl, azt majd egy későbbi cikkünkben összesítjük, mindenesetre január 23-ig lehet drukkolni - akkor jelentik be ugyanis, hogy melyik 5 film kerül majd be a jelöltek közé.


Először Nyugat- és Észak-Európa jelöltjeit mutatjuk be.


[cim]Dánia[/cim]
Amerikai debütálása előtt még rendezett egy filmet hazájában a 46 éves rendezőnő, Susanne Bier, akitől korábban olyan filmeket láthattunk, mint a Testvéred feleségét vagy a Hogy szeretsz?.

Az új alkotás címe Efter brylluppet (After the Wedding), és a korábbi könnyedebb filmek helyett az új, Testvéred feleségét c. filmjével is folytatott utat járja Bier: komoly drámáról van szó. A főhős a Mads Mikkelsen által alakított indiai árvaház igazgató, akit Koppenhágába szólít egy új munka. Új ismerőse, a Jorgen nevű bankár lányának esküvőjén aztán nem várt fordulat következik: az örömanya mintha ismerős lenne valahonnan…  (Hivatalos oldal)


[cim]Svédország[/cim]
Kevesebb mint kilenc millió forintnyi összegből, DV-re készült a Farväl Falkenberg (Falkenberg Farewell) című filmdráma, mely az idei Velencei, majd a Toronto-i Filmfesztiválon került először a közönség elé, és a svéd mozikba is csak egy héttel az Oscar-határidő előtt vágódott be.

A tengerparti városkában játszódó film hősei olyan srácok, akik búcsút mondanak az ifjúságnak, és utolsó közös nyarukat töltik a címszereplő helyszínen. Az elsőfilmes Jesper Ganslandt által írt, rendezett, vágott és főszerepelt alkotásban amatőrök szerepelnek - mind a direktor haverjai, és lényegében saját magukat keltik életre.
(Hivatalos oldal)


[cim]Norvégia[/cim]
Hogyan lesz egy gördeszka bajnokból ünnepelt filmrendező? Ez nem a norvég Reprise sztorija, hanem a direktoré: Joachim Trier “szinte a semmiből” jött (korábban csak rövidfilmeket készített), látott, és győzött Karlovy Varyban (legjobb rendező díja).

A film egy Jules és Jim-i hangulatú film huszonéves írópalánták boldogulásáról - a Truffaut-i áthallás talán nem is véletlen, hisz a szereplők Párizsba is elruccannak, és néha fekete-fehér a kép. A fiatalos, de komplex alkotást a Variety kritikusa sem győzte eléggé dicsérni, külön kiemelte a narráció és a flashback-ek okos használatát. (Trailer)


[cim]Finnország[/cim]
Négy évvel A múlt nélküli ember után újra egészestés mozit rendezett a finnek legismertebb rendezője, Aki Kaurismäki. Az új alkotás a Laitakaupunkin valot (Lights in the Dusk), mely címében a Nagyvárosi fények c. Chaplin-mozira is utal.

A főhős egy magányos biztonsági őr, aki belezúg egy femme fatale szőkeségbe, aki viszont egy gyanős üzletember hatása alatt áll. A Gomolygó felhőkkel és A múlt nélküli emberrel trilógiát alkot ez a film a rendező életművén belül: mindegyik a Helsinki külvárosi magányról szól.


[cim]Izland[/cim]
A Börn (Children) egy többszereplős dráma Ragnar Bragason rendezésében. A gyermek-szülő kapcsolatokat a rendező két moziban meséli el: a film “folytatása”, vagy ahogy az alkotók hívják: “ikertestvére” már a Parents címet viseli, és más szereplők vonulnak fel benne.

Az elmondása szerint Leigh, Godard és Cassavetes által megihletett rendező a Vesturport színjátszó csoport tagjaival dolgozott együtt, és a forgatás előtt több hónapnyi impróval próbálták felépíteni a karaktereket. (Hivatalos oldal)


[cim]Hollandia[/cim]
A nyolcvanas évek elején készített utoljára filmet hazájában a hollandok büszkesége, Paul Verhoeven, aki Hollywoodban olyan filmeket tett le az asztalra, mint a Robotzsaru, a Total Recall, az Elemi ösztön, a Showgirls, a Csillagközi invázió vagy az Árnyék nélkül. A visszatérés nem is lehetne nagyszabásúbb: a Zwartboak (Black Book) a maga 17 millió eurós büdzséjével minden idők legdrágább holland filmje. Állítólag Verhoeven és alkotótársa, Gerard Soeteman két évtizedes álma vált valóra a forgatással.

A második világháború idején játszódó közel két és félórás film egy zsidó kabarécsillag meneküléséről, rejtőzködéséről és az ellenállási mozgalomról szól. (Hivatalos oldal)


[cim]Németország[/cim]
Testvérével közösen készített rövidfilmek (köztük a Marozsán Erikát is szerepeltető Der Templer) után jött el a dallamos nevű Florian Henckel von Donnersmarck számára a lehetőség, hogy elkészítse első egészestését, a Leben der Anderen (The Lives of Others) címűt, mely egyben vizsgafilmje a müncheni filmakadémián.

A debütálás parádésabb nem is lehetett volna: az idei Bajor- és Német Filmdíjak közül 4 illetve 7 kategóriában győzött az alkotás, és nagy közönségsikert is aratott. A film a nyolcvanas évek elejének NDK-jába repíti a nézőt. A főhős az ünnepelt szerző és színésznő kedvese, valamint az őket lehallgató Stasi-tiszt, aki azt a feladatot kapta, hogy találjon terhelő bizonyítékot az író ellen… (Hivatalos oldal)


[cim]Belgium[/cim]
A 28 éves Fien Troch kisasszony első nagyjátékfilmje az Een Ander zijn geluk  (Someone Else’s Happiness). A nyitójelenetben halálra gázolnak egy kisgyereket, majd az események a faluban folytatódnak, ahol több szereplő szemszögéből követhetjük végig az elkövetkező pár napot: mindenki gyanús(ított) a gyilkossági ügyben…

A Twin Peaks és a Hukkle közti átmenetnek tűnő alkotás kapcsán a kritikusok egyetértettek abban, hogy a képi világot és a hangulatot nagyon jól eltalálta Troch, azonban a sztori és a karakterek több munkát igényeltek volna. Az egyik főszereplő egyébként a hollandok sztárszínésznője, Johanna ter Steege, akit mi az Édes Emma, drága Böbe c. Szabó-film Emmájaként ismerhettünk meg.


[cim]Luxemburg[/cim]
A venezuelai születésű, leginkább Lengyelországban tevékenykedő Franco de Pena filmje lett a hivatalos luxemburgi Oscar-jelölt. (A javarészt angol és német nyelvű film az idén bevezetett szabálymódosításnak köszönhetően indulhat az aranyszoborért: idéntől már nem kell, hogy a filmek nyelve a gyártó ország hivatalos nyelve legyen.)

A Masz na imie Justine (Your Name Is Justine) egy olyan lengyel lányról szól, aki barátjával nekivág Európának, de alighogy átlépték a német határt, kiderül, hogy valójában prostinak szánták őt…


[cim]Ausztria[/cim]
Bár a kilencvenes évek eleje óta készíti rövidfilmjeit, a 37 éves Antonin Svoboda az utóbbi időkben leginkább mint producer volt ismert (Edukators, Darwin’s Nightmare) - egészen mostanáig.

A Spiele Leben (You Bet Your Life) főhőse egy Kurt nevű szerencsejátékos, aki nyakig van az adósságokban, de egy-két nő és egy dobókocka talán el tudja odázni a dolgokat. A naturalista képi világú alkotás tavaly debütált a Toronto-i Filmfesztiválon. (Trailer)


[cim]Svájc[/cim]
A veterán (66 éves) svájci direktor, Fredi M. Murer, locarnoi fődíjas 1985-ös Hegyi tűz, és az 1998-ben Montréalben kitüntetett Telihold alkotója nyolc év kihagyás után új egészestéssel jelentkezett.

A Vitus címszereplője egy csodagyerek, aki szülei túlzó oltalma alatt áll, és az évek múlásával ez egyre inkább nyomasztja. A filmben természetesen szerepel Svájc első számú színésze, Bruno Ganz kelti életre a jóságos nagypapát (őt a Berlin felett az ég és A bukás című filmek által idehaza is jól ismerjük).


[cim]Franciaország[/cim]
Az idén elhunyt rendező, Gérard Oury nem csak remek komédiáit (Egy kis kiruccanás, Jákob rabbi kalandjai), hanem lányát is filmvilágra hagyta. Az immáron 64 éves Danièle Thompson évtizedekig forgatókönyvíróként dolgozott (apja filmjein kívül ő jegyezte például a Házibulit!), majd szerencsére pár éve kipróbálta magát rendezőként is (legutóbb: Félix és Rose).

A Fauteuils d’orchestre (Orchestra Seats) főhőse a fiatal Jessica, aki pincérnőként dolgozik és még új Párizsban. Összeismerkedik egy tehetséges zongoristával, egy híres színésznővel és egy műgyűjtővel - három olyan emberrel, akir egész életüket a művészetnek szentelték. Na de cifra mondatok helyett inkább íme a trailer.


[cim]Spanyolország[/cim]
Pedro Almodóvart aligha kell bemutatni, és mostanra már itthon is sokan látták új filmjét, a Volvert. A rendező a Mindent anyámról című 1999-es filmjéért már egyszer elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart (a Beszélj hozzá! pedig forgatókönyvéért kapott aranyszobrot).

A Penélope Cruz és Carmen Maura főszereplésével forgatott film leginkább az anyaságról szól, a rendezőhöz illően humorral elmesélve. A cím visszatérést jelent; Almodóvar nem csak két kedves színésznőjéhez tért vissza, hanem a nőcentrikus filmekhez is.


[cim]Portugália[/cim]
Egy újabb elsőfilmes: Marco Martins, kinek Alice c. alkotása elismeréseket váltott ki a világ számos fesztiválján, köztük Cannes-ben is.

A történet egy apáról szól, akinek lánya immáron 193 napja eltűnt. A férfi kezd beleőrülni ebbe az állapotba - minden nap elismétli azt, amit a lánya eltűnése előtt csinált, és kamerákat szerel fel az utcára, vadászva a gyanús mozzanatokra. Ez így menne talán a végtelenségig, de egy váratlan apróság felcsillantja számára a reményt. A film állítólag valamilyen szinten Alice Csodaországban-áthallás. (Trailer)


[cim]Olaszország[/cim]
Emanuele Crialese rendezőnő (Grazia szigete) harmadik egészestése összesen hat díjat nyert az idei Velencei Filmfesztiválon, igaz a fődíjról lemaradt.

A Nuovomondo (Golden Door) egy szicíliai család emigrálásáról, és a New York-nál található Ellis-szigetre való megérkezéséről, az Újvilág megismeréséről és a kezdeti nehézségekről szól, igazi eposzhoz méltó képi világgal és monumentalitással. A kosztümös történelmi film főszereplője Charlotte Gainsbourg (Zeffirelli egykori Jane Eyre-je). (Trailer)

Az összeállításunk folytatódik Kelet- és Dél Európa Oscar-jelöltjeivel!

Kommentek

#3, 2006-10-15 18:42:59

A Zwartboek magyar forgalmazásáról nincs valami hír?

#2, 2006-10-13 17:52:48

Raoul: már olvashatod is ;)

#1, 2006-10-08 21:12:39

az utsó mondatra reagálva. mikor?
hajrá Szabadság, szerelem!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink