Magazin / Összefoglaló

Érdekes Oscar tények

2002. április 21. 20:21

Ki a személy aki az Akadémiai Díjátadás történelmében a legtöbb jelöléssel büszkélkedhet?
Walt Disney tartja a rekordot 59 jelöléssel. John Williams - 43 jelölésével - pedig a legtöbbet jelölt élő ember.

Melyik színész vagy színésznő kapta a legtöbb jelölést?
Meryl Streep a bajnok, összesen 13 jelöléssel. Katherine Hepburn (12 jelölés) kapta a Legjobb színésznő kategóriában a legtöbb díjat, szám szerint 4-et.

Ki kapta a legtöbb Oscar-díjat összeségében?
Walt Disney a totál befutó. 26 díj fűződik nevéhez.

Van olyan, akit ha jelöltek mindig megkapta az Oscart?
Emberek tucatjainak adatott meg a dícsőség, de a négyszeres Akadémia-díjas Mark Berger viszi el a pálmát. Berger mind a négy szobrocskáját Zene kategóriában nyerte: Apokalipszis, most (1979), The Right Stuff (1983), Amadeus (1984) és Az angol beteg (1996).

Volt valaha olyan női rendező, akit jelöltek Oscar-díjra?
Volt, méghozzá három is: Jane Campion 1993-ban a Zongoraleckéért, Lina Wertmuller 1976-ban a Seven Beauties-ért, Sofia Coppola pedig tavaly az Elveszett jelentésért kapott egy-egy jelölést.

Hányszor jelölték Alfred Hitchcock-ot és ebből hányszor nyert?
Hitchcock-ot öt alkalommal jelölték a Legjobb rendező kategóriában: A Manderly ház asszonyáért (1940), a Mentőcsónakért (1944), a Bűvöletért (1945), a Hátsó ablakért (1954) és a Pszichóért (1960). A Gyanakvó szerelemért 1942-ben begyűjtött egy jelölést a Legjobb film kategóriában is, ám ezt sem váltotta díjra.  1968-ban kárpótolták egy Irving G. Thalberg-díjjal.

Milyen hatása volt a II. világháborúnak az Oscarra?
A világháború idején lévő Oscar-díj átadásokon gipszből készült szobrokat adtak át a nyerteseknek, melyeket aztán a háború végeztével aranyra cserélték.

Melyik ország kapta a legtöbb jelölést a Legjobb külföldi film kategóriában és melyik nyerte eddig a legtöbbet?
A franciák tartják a rekordot, 32-szer jelölték őket a Legjobb külföldi film kategóriájában. Viszont Olaszország volt az, aki eddig a legtöbb díjat kapta, 10-et.

Ki lehet Akadémia tag?
Azok a személyek lehetnek az Akadémia tagjai, akik a filművészet és filmtudomány terén kimagasló eredményt értek el vagy hírnevet szereztek. A tagokat 14 ágazat képviseli mint például színészek, művészeti rendezők, operatőrök, rendezők, vágók, zeneszerzők, producerek, vizuális effektusokért felelős szakemberek, írók. Jelenleg több mint 5700 tagja van a szavazóbizottságnak

Volt már színésznő jelölve a Legjobb színésznő és Legjobb női mellékszereplő kategóriákban egyszerre, ugyanabban az évben?
A válasz: számos színésznővel fordult már elő. 1938-ban Fay Binter kapta meg a Legjobb színésznőnek járó Oscart a Jezebel című filmben nyújtott alakításáért, míg ugyanakkor a White Banners című filmjéért is jelölték a Legjobb női mellékszereplőként. 1942-ben Teresa Wright járt ugyanígy: Legjobb színésznő - The Pride Of The Yankess, Legjobb női mellékszereplő - Mrs. Miniver, de ő az utóbbiért kapta meg az aranyszobrocskát. 1982-ben Jessica Lange-et jelölték a Legjobb színésznő kategóriában a Frances-ért, de Oscart csak a Tootsie című film mellékszereplőjeként kapott. 1988-ban Sigourney Weaver-rel történt meg, hogy jelölték a Legjobb színésznő (Gorillák a ködben) és Legjobb női mellékszereplő (Dolgozó lány) kategóriákban, melyek közül főszereplői alakítását díjazták. 1993-ban furcsa helyzet állt elő, ugyanis két hölgynek is megadatott a lehetőség, hogy mindkét kategóriában arasson: Holly Hunter-t a Zongoralecke főszerepéért és A Cégben nyújtott alakításáért, míg Emma Thompson-t a Napok romjai főszereplőjeként és az Apám nevében mellékszereplőjeként jelölték. Legutóbb 2003-ban Julianne Moore-ral fordult elő, hogy két kategóriában is izgulhatott (Az órák, Távol a mennyországtól).

Ki volt az a legfiatalabb személy, akit Oscarra jelöltek és ki volt az, aki a díjazottak közül is a legfiatalabbnak bizonyult?
Shirley Temple 6 évesen kapta kézhez Oscar-t egy ifjúsági Akadémiai Díjátadáson, míg Tatum O’Neal 10 évesen már valódi Oscar-díj átadáson vehette át a Legjobb mellékszereplőnőnek járó szobrot.

Kommentek

#1, 2006-03-07 10:32:46

Sigourney Weaver soha az életben nem kapott Oscar-díjat. Jelölték igaz, de nem kapta meg.

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink