Magazin / Összefoglaló

Emlékezz rám

2010. május 3. 16:45

Az Emlékezz rám két fiatal intim szerelmi története, s egyben egy finoman megrajzolt portré, amely bemutatja, a két különböző hátterű családra hogyan hatnak a váratlan, tragikus események. A szerelem, a veszteség, és az élet elmúlásának témáját járja körül, arról szól, hogy minden pillanatot, a létezés minden egyes napját szenvedéllyel kell megélni.

A romantikus dráma főhőse Tyler (Robert Pattinson), a lázadó New York-i fiatalember, aki feszült viszonyban él apjával, mióta egy tragédia szétválasztotta a családot. Tyler sosem gondolta volna, hogy bárki valaha is megértheti, min megy keresztül, de egy napon, a véletlenek összejátszásának köszönhetően találkozik egy Ally nevű lánnyal (Emilie de Ravin). Mindenre gondolt, csak arra nem, hogy hamarosan szerelembe eshet, de a lány inspirálóan hat rá, közelségének köszönhetően gyógyulni kezdenek a lelkén ejtett sebek. A lány iránt érzett egyre mélyebb szerelem segít neki abban, hogy újra boldog lehessen, és megtalálja, mi is az élet értelme. Azonban hamarosan fény derül néhány fájó titokra, és a tragédia hatására az őket egymás mellé sodró események a pár szétválását okozhatják.

“Mikor először olvastam a Will Fetters által írt Emlékezz rám forgatókönyvét, a történet számtalan különlegessége közül három ragadta meg igazán a figyelmemet - mesélte Allen Coulter rendező. - Először is, New York történetének egyik fontos időszakában játszódik. New York-i lakosként felvillanyozott a lehetőség, hogy a város azon időszakát mutathassam be, melyet oly jól ismerek, és amelyért oly sokáig rajongtam. Másodszor, a fiatalok szerelmének tiszta, leplezetlen történetét tárta elém, olyan témát, amit évek óta szerettem volna filmre vinni. Harmadszor pedig, a nyitó jelenet egy időtlen, elévülhetetlen témát mutat be: mi történik, ha egy villám csap le váratlanul, és lerombolja a rendezettnek hitt világunkat? Hogyan élhető túl ez a váratlan sokk? Hogy hat ránk, emberi lényekre egy ilyen trauma?”

Váratlan szerelem

A 2001. szeptember 11-et megelőző nyárra az ártatlanság koraként tekintenek az amerikai polgárok. Ebben az időszakban játszódik a Emlékezz rám története. Robert Pattinson (Tyler),  lázadó egyetemista diák, akinek az élettel, és a szerelemmel kapcsolatos hitével, illetve a való élet komplexitásával kell megbirkóznia. A legjobb példa erre az apjával (Pierce Brosnan) kialakított feszült viszony, és a váratlanul beköszöntő szerelem, melynek tárgya Emilie de Ravin (Ally), az a lány, akivel Tyler egy barátjával kötött, durva fogadás kapcsán találkozik. Pattinson a karakter kemény külseje mellé mély, érzelmes belsőt kölcsönöz, azt a küzdelmet ábrázolva, ahogy az ifjú férfi megpróbál kilépni az apja árnyékából, de ugyanakkor megpróbál igazi kapcsolatot kialakítani vele.

A filmet és szerzőjét jellemezve Allen Coulter rendező elárulta: “Will Fetters egy hihetetlenül megható forgatókönyvet alkotott meg. Az Emlékezz rám alapvetően két fiatal története, akiket a múltban nagy tragédia sújtott. A film leginkább arról a szerelemről szól, ami a két főhős között szövődik. A fiú gazdag családból származik, a lány szülei fizikai munkások, de kettejüket egy kimondatlan, korábban ismeretlen kötelék fűzi össze, amely egyre erősebbé válik, ahogy megismerik egymást.”

“Szerintem pont ilyen kérdésekkel találjuk szembe magunkat az életünk során, főleg a húszas éveink elején - mesélte Robert Pattinson. - Tyler Hawkins a testvére halála óta elveszetten járja a világot. A szülei gazdagok, de ő önhatalmú, makacs alak, aki elvesztegeti az életét. Úgy viselkedik, mint sokan a húszas éveiket taposó fickók közül, akik azt hiszik, mindenkinél mindent jobban tudnak, de nem gondolják egy pillanatig sem, hogy ezt bizonyítani is kellene valamivel. Ekkor azonban találkozik egy lánnyal, aki néhány kitérő után megmutatja neki, hogyan is válhat felnőtté.”

“Nem tipikus szerelmi történet - fejtegette Emilie de Ravin. - A két főhős furcsa körülmények között találkozik, mindketten hatalmas traumán estek át a múltban. A kapcsolatuk csodálatosan formált, realisztikus formában jelenik meg a vásznon, a film ezt járja körül. Bemutatja, az emberek hogyan gondolkodnak a többiekről, és nem csak felszínesen, az Emlékezz rám valóban arról szól, hogy mi történik és miért.”

Mélyen átélt karakterek

Trevor Engelson négy évvel ezelőtt olvasta a forgatókönyvet. Azt mondta: ‘Azt hiszem, rábukkantam valamire, neked is el kellene olvasnod.’ Így is tettem. Will Fetters első forgatókönyv vázlata teljesen elvarázsolt. Meghatott a történet, rögtön felhívtam Trevor-t, és azt mondtam: ‘Meg kell csinálnunk ezt a filmet!’ A könyvet elvittük néhány pénzügyekkel foglalkozó szakembernek, majd egy színésznek is, aki szerepet akart vállalni a forgatásban, de később mégsem tudta elvállalni a feladatot. Aztán eljutottam Allen Coulter rendezőhöz. Vele, és a forgatókönyvíróval együtt dolgoztunk még az anyagon, majd Rob is csatlakozott a csapathoz, és ez rengeteget segített. Ez még az Alkony előtt történt, így még azelőtt olvasta a könyvet, mielőtt igazán filmes tapasztalatot szerzett volna.” - mesélte Nick Osborne producer.

“Will pont olyan volt, mint Tyler, amikor megírta a forgatókönyvet. Egy ifjú, dühös fickó, aki meg akarta mutatni a világnak, hogy ki is ő. De nem tudta, hogy ezt pontosan hogyan kellene, hogyan juthatna el a hőn áhított céljához. A szorongás miatt nagyon mély gondolatok fogalmazódtak meg benne, így formálódott meg Tyler karaktere, aki pont olyan lett, mint Will volt akkoriban. Ettől olyan hiteles az egész történet.”

Pierce Brosnan szerint a forgatókönyv nagyon jó alapanyagot szolgáltatott a színészeknek: “Will Fetters több dimenziós karaktereket alkotott meg, érzelmekkel teli karaktereket, akiket magával ragadott az élet szolgáltatta ellentmondások sorozata. Amikor eljutsz a történet végére, úgy érzed, mintha gyomron vágtak volna. Nagyon hálás vagyok, hogy eljátszhattam ezt a szerepet. A karrierem jelenlegi állomásán azt csinálhatok, amit csak szeretnék. Ez egy igazán jó szerep, amit egy kiváló rendező irányításával kelthettem életre, és egy tehetséges stábbal dolgozhattam együtt, akik mind remek munkát végeztek.”

‘Szerelmes levél’ New York városának

Allen Coulter és Nick Osborne is úgy gondolták, New York City, a forgatás helyszínéül szolgáló város szintén a film főszereplőjévé válik. “Helyi lakosként nagyon szerencsésnek érzem, ha itt forgathatunk. A feleségemmel közös viccünk szerint, ha a forgatókönyv úgy kezdődik, hogy ‘Helyszín: New York’, automatikusan elnyeri a tetszésemet.” - mosolygott Coulter.

“Alaposan körbejártuk a helyszíneket, ahol forgatni szerettünk volna. Biztosítani akartuk, hogy sugározzon az igazi New Yorki életérzés a filmből.” - mondta Osborne, majd Coulter így folytatta: “Persze forgatás közben mindig vannak leküzdendő akadályok, de most különleges nehézségekkel kellett megküzdeni, részben a Rob-ot övező hisztéria miatt. Ám úgy gondolom, minden probléma ellenére gyönyörű filmet alkottunk. Jonathan Freeman, az operatőr elképesztő munkát végzett. Mindenesetre, ez egy New York-i történet, egyfajta szerelmes levél a városhoz, amit nem lehet helyettesíteni semmilyen más helyszínnel.”

Egy megfelelően kiválasztott stáb nagy előnyt jelent a rendező számára, Coulter éppen ezért a szereplő válogatás minden fázisában személyesen is részt vállalt. “Nem tudom elképzelni, hogy olyan projekten dolgozzam, amelynek a szereplőválogatásában nem vettem részt. Nick Osborne és jómagam együtt dolgoztunk a Joanna Colbert és Rick Mento alkotta csapattal, igazán eklektikus stáb állt össze. Néhány nagyköltségvetésű filmekből ismert színész mellé sikerült beválogatni inkább független filmekből ismert színészeket.” - mesélte a rendező.

“Az elképesztő válogatásba bekerült olyan hihetetlen hírnévre szert tett színész, mint például Pierce Brosnan, de mellette szerepet kapott a filmkészítés teljesen más területéről érkező Chris Cooper, minket pedig örömmel töltött el, hogy ilyen tehetséges színészek állnak a rendelkezésünkre. És persze a csapat tagjai közt ott van még Lena Olin és Rob Pattinson.”

Robert Pattinson és Emilie de Ravin

“Úgy gondoltuk, Robert képes lesz olyan komplex személyiségű fiatalembert életre kelteni, mint Tyler; megjeleníteni a dühöt, a lelkiismeretfurdalást, az apjával fenntartott kapcsolat miatt érzett frusztrációt, és a tehetetlenséget. Egy fiatalembert, aki elveszettnek érzi magát, és aki többé már nincsen tisztában azzal, ki is ő.” - fejtegette Coulter.

Pattinson úgy gondolt a karakterére, mint egy fiatal srácra, akinek fel kellene nőnie végre, és ez összhangban állt a valódi énjével. “Számtalan okból is szerettem volna részt venni a film elkészítésében, Tyler a kamaszkor végén, a húszas évei elején végre kezdi megérti, hogy nem magányos szigetként kellene magára tekinteni. Kezd hinni abban, hogy az érzelmei őszinték lehetnek, és végre elkezdhet bízni önmagában. Valami olyasmi történik vele, mint amin én is mostanság mentem keresztül. Vagyis abban az időszakban, amikor a filmen dolgoztunk.” - mondta el Robert Pattinson.

“Pattinson hatalmas hírnévre tett szert pillanatok alatt, de ahogy látom, alaposan kitett magáért, hogy elérje ezt az eredményt. Rögtön látszik, hogy a szíve a helyén van, ahogy az alázatosság sem hiányzik belőle. Az Alkonyat-sorozat sikere után inkább egy ilyen kisebb költségvetésű drámát választott. Nagyon jól néz ki, és az érzékeit, intuícióit remekül használja. Még a karrierje kezdetén van, ennek köszönhetően még könnyebben formálható személyiség, de ennek ellenére már lehetősége van arra, hogy megválogassa a munkáit.” - beszélt róla Pierce Brosnan.

Tyler és Ally kapcsolata különleges: Ally nem csupán társa, de nyugalmat hoz az életébe. “Ő az első olyan személy, aki nem veszi be, hogy Tyler olyan, mint amilyennek mutatja magát. Ez a fickó könnyen megszerzi a nőket, de Ally az első olyan lány, aki kihívást jelent a számára. Ally képes az fiú által felépített falakat lebontani, és megismerni Tyler igazi személyiségét. Miatta tudja végre megoldani a többi kapcsolatait jellemző problémákat, és elindul azon az úton, amelynek végén végre békesség vár rá.”

“Ally fizikai munkásokból álló, szegényebb hátterű családból származik, akit hatalmas tragédia sújtott a múltban, és aki az események hatására szinte feleségként kötődik az apjához. Sosem lelt örömet semmiben az életben, leszegett fejjel járt, de jó eredményekkel végezte el az iskoláit, hogy jó állást kaphasson. Ekkor ez a fickó betoppan az életébe, és a világ számára addig ismeretlen részébe vezeti be őt, segít változtatni a gondolkodásmódján.” - mondta Osborne.

A csapatra hosszú keresés várt, amikor az Ally Craig megformálására alkalmas színészt kellett megtalálják. “Nagyjából száznyolcvan fiatal nőt hallgattunk meg, nem volt egyszerű feladat. Olyan valakit szerettünk volna találni, aki megfelelő partner lehet Rob számára, és aki a romantikus énjén túllépve képes keményen kiállni a fiúért. Ally egy Queens-i rendőr lánya, és megvan benne a Queens-i lakosokra jellemző keménység. Az anyja nővér volt, így tényleg megvolt az a háttér, ami ahhoz kellett, hogy elhiggyük az általa megszemélyesített karakterről, valóban fizikai munkások leszármazottja.” - mesélte Coulter.

Emilie De Ravin emellett nagyon bájos személyiség, akinek nagyon nehéz ellenállni. “Úgy gondoltuk, ez hasznos lehet a karakter megformálásánál, Tyler így valóban felfigyelhet rá, de persze kemény is kellett legyen, így amikor kiáll az apja ellen, egyből látszik, hogy nem lehet egykönnyen megfélemlíteni.” - tette hozzá a rendező.

Pierce Brosnan és Chris Cooper

Coulter a Matador című film hatására döntött Pierce Brosnan mellett, amelyben Brosnan túllépett a róla kialakított képen, és megcsillantotta valódi színészi képességeit. “Sokat gondolkodtam azon, hogy ki alakíthatná a jóképű főhős apját, és aztán beugrott, hogy Pierce Brosnan meg tudná oldani a feladatot.” Nick Osborne a higgadtság, és a humanitás látszatának megfelelő egyensúlyát látta leginkább Charles Hawking karakterében: “Úgy éreztem, Charles egy erőteljes személyiség, aki nem képes kifejezni az érzelmeit, aki nem tudja elmondani a fiának, mennyire szereti, aki mérges a fiára, mert az képtelen egyről a kettőre jutni, vagy legalábbis ő ezt gondolja róla. Pierce pont olyan személyiség, aki ezt a sokszínű karaktert meg tudja jeleníteni a vásznon.”

“Úgy gondolom, Tyler az apjához hasonló személyiség, és nem hiszem, hogy a történet arról szólna, hogy az apja szeretetét hiányolná a karakter. Azt szeretné, ha apja meghatározott módon viselkedne, de nem tudja, pontosan mit is vár el tőle, ezért sosem lehet igazán elégedett. Az apja viszont pont azért válik egyre csalódottabbá, mert úgy gondolja, pont úgy viselkedik, ahogy egy apának viselkednie kell.” - magyarázta Tyler és Charles bonyolult kapcsolatát Pattinson.

Nick Osborne szerint Chris Cooper kapcsán nem lehet túl sokat mondani, kivéve azt, hogy “briliáns, briliáns színész! Bármit is csinál a filmben, az egyszerűen tökéletes. Akkor is, amikor a nyitó jelenetben a feleségét gyászolja, és akkor is, amikor a lányáért aggódó apát jeleníti meg.”

“Elképesztő színész, nagyon szerencsések vagyunk, hogy sikerült megszereznünk őt a film számára. Ha a forgatókönyv nem tetszett volna neki, akkor szóba sem állt volna velünk. Ha a feleségének, Marianne-nek nem tetszett volna, akkor sem lett volna semmi esélyünk nála. Mielőtt nekiláttunk a munkának, felhívtam Billy Ray nevű barátomat, akivel együtt dolgoztak Az utolsó jelentés című filmen. Ő azt mondta, ‘Chris a legnagyszerűbb fickó, akivel valaha dolgozhatsz.’, és igaza is volt. Nehéz lenne eldönteni, hogy Pierce vagy Chris a kedvesebb fickó, mindkettőjükkel álomszerű munka kapcsolat alakult ki.” - áradozott a rendező.

Robert Pattinson szerint a legmeglepőbb az volt, hogy Chris mennyire erős, fizikai értelemben. “Elképesztő, nem látszik egyáltalán, amikor mellette álltam, kifejezetten alacsonynak tűnt, ám amikor az a jelenet következett, amikor meg kell verjen, rádöbbentem, simán el tudna bánni velem, teljesen könnyedén. Ez a tudat kifejezetten sokkolóan hatott rám.”

Az Emlékezz rám május 6-án startolt a magyar mozikban.

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink