Magazin / Összefoglaló

Emily Blunt koronával a fején

2010. március 3. 17:04

Emily Blunt a merész, ám közkedvelt brit A szerelmem nyara című filmben nyújtott alakítása miatt vált ismertté, és azóta Anglia egyik legkeresettebb színésznője lett a brit és hollywoodi filmjei miatt, elég csak Az Ördög Pradát viselt, a Charlie Wilson háborúját vagy a Dan és a szerelem című mozikat említeni.

A héten kerül a magyar mozikba a Julian Fellowes által írt Az ifjú Viktória királynő című kosztümös dráma, amelyben főszerepet alakít. Emily Blunt az www.indielondon.co.uk nevű brit honlapnak mesélt többek között arról, hogyan küszködött a fűzővel és a kesztyűkkel a forgatás során; milyen volt koronát viselni; és hogyan érintette az, amikor Liz Hurley meglátogatta, miközben a film egyik legfontosabb jelenetét rögzítették.

Hogyan hatott rád Julian Fellowes eltökélt lelkesedése Viktória királynő életének ezen szakaszával kapcsolatban?

Emily Blunt: Nos, azt hiszem, hasonlóan vélekedünk Viktória királynőről. Először azt gondoltam, öreges volt, gyászos és savanyú arcú, egy nyomasztó valaki. Ugyanakkor, amikor elkezdtem olvasni róla, főleg jegyzeteket, amiket Julian adott, megszerettem. Azt hiszem, valójában elkezdtem felfogni Viktória bensőséges oldalát és igazi arcát Julian forgatókönyve és az olvasott könyvek alapján, és aztán megértettem, hogy ő totális ellentéte volt annak, amit eredetileg képzeltem róla, és úgy láttam magam előtt, mint egy fiatal nőt, aki harcias, lázadó és szenvedélyes. Olyan tennivalói voltak, amelyek túlmutattak rajta, és megértettem, hogy mindezeket hihetetlenül nehéz körülmények között vitte véghez, különösen azután, hogy milyen magányos és nyomasztó gyerekkora volt. Szóval, én is meghökkentem és tele csodálattal nézek rugalmasságára… maga az a tudat, hogy ő annyira teljes volt és ilyen nagy tekintélyű és ahogy eljutott addig, ameddig. Pedig azt hittem, csak egy érdekes nő volt, aki nagyon, nagyon sokat akart játszadozni.

Mi volt az, amit a francia Jean Marc Vallée rendező hozzáadhatott ahhoz, amit a britek, akik Viktória királynőről mind ugyanazt tanulták és gondolják, tudnak?

Emily Blunt: Nos, igazán új megközelítését mutatta meg a brit történelemnek. Úgy értem, eléggé érzelemközpontúan dolgozik, és nagyon érti, hogyan kell a történetet bonyolítani. Tükrökön keresztül forgatott, ami elég kemény volt, de ezen keresztül segített azt érezni, hogy minden szem Viktórián csüngött, és hogy állandóan mindenki figyelte, ráadásul minden egyes szögből. Szóval azt gondolom, nagyon különleges ötletei vannak, és nagyon kellemes atmoszférát teremtett számunkra a munkához. Zenéket játszott, mint pl. Sigur Ros, ami nagyon hangulatos volt, és igazi kikapcsolódást jelentett. Nagyon gyorsan dolgozik… ez kutya kemény volt. Pörgős volt az egész, és sohasem érzett egyikünk sem hézagokat vagy unalmat a forgatásokon.

Volt lehetőséged kastélyt vagy történelmi helyszínt privát módon megtekintened a forgatás során?

Emily Blunt: Megpróbáltunk besurranni, de a helyszínek, kastélyok gondozói és kezelői szoros megfigyelés alatt tartottak minket. Emlékszem, a Ham House-ban forgattunk, valaki hajlakkot fújt rám, és egy nő azonnal ránk rivallt, hogy: “A hajlakk beteríti Van Dyke-ot!” A szó szoros értelmében megfigyelés alatt álltunk, és ha csak egy asztalnak dőltünk neki, már akkor is eltessékeltek minket. Szóval, nem volt sok esélyünk arra, hogy bárhol is körülnézzünk.

Milyen szempontból voltak számodra a legkellemetlenebbek a ruhák?

Emily Blunt: (mosolyog) Mire gondolsz? Igazából nem szeretem a kesztyűket. Nem tudom, miért, de nem szeretem őket, szerintem van valami természetfeletti bennük. Tudtam, hogy kesztyűket kell hordanom, amikor keringőzök, és ez borzasztó volt. Ez egy nagyon buta dolog az életemben. Szóval, fűzőt sem túl szórakoztató hordani. És Sandy Powell, a jelmeztervező meglehetősen könyörtelen volt a fűzőmmel; azt hiszem, azt gondolta, vézna vagyok és emiatt lógna rajtam. Szóval ragaszkodott ahhoz, hogy a fűzőm akkor jó, ha nagyon-nagyon szorosan illeszkedik a testemre… és aztán egy ponton azt mondtam: “B… meg az idomokat, szeretnék valahogy levegőt is venni!” Aztán valahogy csak kompromisszumot kötöttünk.

És mi a helyzet a koronával?

Emily Blunt: A korona baromira nehéz volt! Teljesen kivasalta a homlokom, látszott, amikor levették. Nagyon lassan kellett vele menetelnem.

Milyen érzés volt Viktória királynő szerepében tetszelegni? És abban az ágyban is forgattatok, ahol ő aludt? Nem volt furcsa?

Emily Blunt: De, kissé hátborzongató volt. De ami igazán furcsa volt, hogy amikor azt a jelenetet forgattuk, Liz Hurley körbenézett a kastélyban, és bekukkantott az ajtón. Fel is kurjantottam, hogy: “Mit keres itt Liz Hurley?”

Mennyire volt nehéz elválasztani az uralkodói szerepkört a szerelmes nő játékától?

Emily Blunt: Azt hiszem, ez volt az, ami jól volt megírva a forgatókönyvben. Látod a helyzetet, amiben benne van mind a férfi, mind a nő, és van egy protokoll, amit követni kell, de mégiscsak vannak személyes pillanatok, amiben minden hátramarad, csak ők vannak - és ők még nagyon fiatalok, szeretik egymást, és meg vannak ijedve. Szóval, meg akartam találni az egyensúlyt a külsőségekre való figyelem és aközött, ahogyan ők ugyanakkor egy párt alkottak ügyetlen tizenévesekként.

Milyen volt Beatrice hercegnő viselkedése a helyszínen?

Emily Blunt: Már sokat kérdeztek erről, és azt hiszem, az emberek azt gondolják, hogy eléggé foglalkoztatta a dolog. Beatrice hercegnő velünk volt, hihetetlenül barátságosan viselkedett, és gondoskodott a kíséretemről, ami nagyon kedves volt és egyben ironikus is!

A királynőt játszva olyan színésznők nyomdokaiban jársz, mint Helen Mirren, Cate Blanchett és Judi Dench, akik valamennyien díjat kaptak alakításaikért. Nem nyomasztott ez?

Emily Blunt: Azt hiszem, ez a kérdés elég bonyolult, azért is, mert mindannyian olyan színészek, akiket csodálok. De nem vagyok benne biztos, hogyha Anglia királynéját játszod, az azt is jelenti egyben, hogy díjat kapsz érte. És azt gondolom, mi egészen más filmet alkottunk, mint előttünk a többiek. Azt hiszem, a királyi család egyes tagjait filmen sokkal inkább hollywood-érzetű környezetben ábrázolták, és úgy érzem, mi egy sokkal autentikusabb filmet csináltunk. Szóval nem vagyok benne biztos, hogy feltétlenül ugyanolyan szempontok alapján lehet-e minősíteni, mint azokat… ez egy tipikus húspiac, és semmi kedvem a részleteibe belemenni.

Kislányként álmodoztál arról, hogy hercegnő leszel?

Emily Blunt: Határozottan nem! Sohasem elmélkedtem arról, hogy egyszer hercegnő leszek, és soha nem álmodoztam az esküvőm napjáról sem. Utáltam a rózsaszínt és utáltam a tündéreket. Csak a fiúkkal szerettem lógni. Emlékszem, dührohamot kaptam, ha anyám rózsaszínbe öltöztetett. Nem voltam igazán csajos lány.

Az ifjú Viktória királynőt március 4-től játsszák a hazai mozikban.

FORRÁS: www.indielondon.co.uk

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb cikkeink